Asiaa Skotlannin hintatasosta ja omasta budjetistani.

Minulla meni rahaa tien päällä noin 200 euroa (plus muutama kymppi ostoksiin) ja siihen lentoliput päälle 80 euroa. Rahaa meni hieman normaalia enemmän tällä reissulla, mutta mihin sitä sitten meni? Annan tässä vähän esimerkkejä hinnoista, niin saatte jonkinlaisen käsityksen:


MATKAT:

-Bussiliput Tampereen keskustasta lentokentälle ja takaisin yhteensä 10,60 euroa (6e + 4,60e)
-Bussiliput Edinburghin lentokentältä keskustaan ja takaisin yhteensä noin 8,40 euroa
-Junamatkat Edinburgh-Glasgow-Edinburgh noin 14,50 euroa
-Bussiliput eläintarhaan ja takaisin noin 3,35 euroa

MAJOITUS:

-Hostelli noin 12,15 euroa/yö eli neljältä yöltä 48,60 euroa

NÄHTÄVYYDET:

-Eläintarha noin 18,60 euroa
-Kauhukierros noin 13,20 euroa


Ruoasta ja kahvittelusta minulla ei ole niin tarkkoja summia, mutta suunnilleen 70 euroa meni ruokiin ja 20 euroa kahviin/kaakaoon ja herkkuihin. Tuo kahvittelun osuus kuulostaa isolta, varsinkin kun vertaa ruokiin, mutta me tosiaan istuskelimme kahviloissa päivittäin. Ruoat ostimme lähinnä kaupoista, kerran kävimme kunnon ravintolassa ja muutaman kerran ostimme pikaruokaa. Itse syön enemmän kuin siskoni, joten minulla taisi mennä siihen enemmän rahaakin. 

Tässä vähän hintoja, mitä maksoimme:

-Ravintolassa kanasapuskat ja vesi noin 17 euroa
-Ateria Subwayssa noin 5 euroa
-Patonki lentokentällä noin 4,40 euroa
-Itse koottu reilun kokoinen salaatti kaupasta 5-7 euroa (valmista kanaa, salaattia, tomaattia, fetaa ym)
-Hedelmäpussit välipaloina 0,60-1,20 euroa
-Banaani 0,20-0,30 euroa

-Pieni maitokahvi (oikeasti vähintään kokoa normaali) noin 1,80 euroa
-Keskikokoinen kaakao 3 euroa
-Keskikokoinen kahvi ja muffinssi noin 4 euroa


Kahvien kokoluokat ovat siis hieman erilaiset kuin meillä täällä Suomessa. Iso kahvi on oikeasti iso ja minulla keskikokoinenkin ehti jäähtyä. Pieni kahvi oli suunnilleen sellainen normaali koko, johon Suomessa olen tottunut. Hinnat kahviloissa olivat siis suunnilleen Suomen luokkaa (riippuu tietysti ihan täysin millaisesta paikasta on kyse) tai hieman halvemmat.

Myös ruokien hinnat kaupoissa olivat joissakin tuotteissa (mm. valmissalaateissa) Suomea halvempia, mutta esimerkiksi valmiiksi paistetuissa kanoissa (joita ostin salaattiin), kilohinta oli saman verran kuin Suomessa maustamattoman raa´an kanan eli noin 10-11 euroa (raa´an kanan hintaa en Skotlannissa katsonut). Pienimmissäkin kaupoissa ruoan tarjonta on melko hyvä ja erityisesti helposti syötävien (mutta terveellisten ja herkullisten) ruokien tarjontaa budjettimatkailija kiittää.

Skotlannissa pärjää siis melko edullisesti, koska hintataso on hieman tai paljonkin Suomea halvempi. Jos ostaa ruoat kaupoista, nukkuu hostellissa ja ei käy maksullisissa nähtävyyksissä, niin pidempäänkään matkaan ei montaa sataa tarvita. Myös junamatka oli yllättävän edullinen ja erilaisia lippuvaihtoehtoja näytti olevan paljon tarjolla. Ja ei pidä unohtaa Megabussia, jolla matkustaminen kaupunkien välillä maksaa parhaimmassa tapauksessa vain punnan taikka pari (hinnat yleensä edullisemmat kun varaa aikaisin)!

Tässä olikin kaikki Edinburghin matkastamme, mutta teen vielä tiivistelmän, minioppaan, kaupungista. Meidän Bremen-Amsterdam matkammekin on kuitenkin jo tehty ja kirjoitan siitä matkasta seuraavaksi. Kokoan Edinburgh-oppaan valmiiksi ja julkaisen sen sitten sopivassa välissä.


LUITKO JO NÄMÄ JUTUT?

9 kommenttia:

  1. Kiitoksia tästä, ainakin omasta mielestäni tämä on mielenkiintoista luettavaa. Itsekin suunnittelen tässä juuri ensi viikon Baskimaan reissun budjettia. Itse en laske yleensä ruokia budjettiin: jos aikoo pysyä hengissä, on pakko syödä, joten rahaa kuluisi joka tapauksessa syömiseen :) No, "menu del diat" ja kahvit sinne voi kuitenkin laittaa, koska reissussa tulee käytyä ainakin kerran päivässä kahvilla (toisin kuin Suomessa, jossa kahvi täytyy maksaa kallis hinta jostain monta tuntia pannusta seisseestä "kahvista"..)

    Majoitus oli halpaa, mutta itse lennot eivät niin halpoja kuin mihin itse olen tottunut. Jos tosta 80 eurosta otetaan pois se "pakollinen" 'admin fee =AF', niin maksettavaksi jää vielä 68 e. Se on mielestäni liikaa Ryanairin yleistä hintatasoa silmällä pitäen, kun kyseessä oli kuitenkin matka huhtikuussa (matalasesonkina) harmaaseen Skotlantiin. Oma kipuraja on 50 e menopaluusta vähän aikakaudesta ja kohteesta riippuen. 25-30 e (AF ei sisälly hintaan) olisin itse voinut maksimissaan maksaa matkasta (menopaluu) Skotlantiin huhtikuussa. Juuri tuon verran maksoin (menop. yht. 30 e, maksu MC Prepaidilla, joten AF ei sisältynyt) Tku-Charleroi-Tku-lennoista nyt huhtikuun alussa.

    Kiitti muuten vinkistä, nimittäin tosta Megabus-firmasta, halpoja matkoja oli tarjolla. Täytyy joskus hyödyntää, kun lähtee Britteihin. Tässä sulle vaihtarina Puolan low cost -bussifirma: www.polskibus.com/en/bus-stops

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on totta, ruokaa on pakko syödä jokatapauksessa kun matkalla ollaan. Sen takia jos joskus sanon jollekin vaikka kuukauden matkani kustantaneen 600 euroa, niin sehän ei ole ihan totta, koska osa rahoista (yleensä isoin osa) on mennyt ruokaan, johon jokatapauksessa kaikilla menee Suomessakin rahaa. Ehkä selvintä olisikin vain ilmoittaa kaikki muut kulut kuin ruoka. Mutta ulkomailla itse syön tavallista enemmän ulkona ravintoloissa (Suomessa harvemmin) ja hintatasohan vaihtelee suuresti, yleensä sitä rahaa menee enemmän kuin Suomessa tämän vuoksi, mutta ei tietenkään aina. Esimerkiksi Intiassa nukkuu, syö ja matkustaa sillä hinnalla kuin Suomessa vain käy hakemassa ruoat kaupasta. Myös paikallinen hintataso vaikuttaa siihen kuinka usein syön ulkona ja kuinka usein haen ruokani kaupasta.

      Nuo lennot olivat kyllä minunkin mittapuulla kalliit kun kyse on kuitenkin Ryanairista. Varasimme lennot ex-tempore emmekä halunneet odottaa hintamuutoksia, koska siskoni työvuorojen ja toisen matkani vuoksi ajankohdassa emme juuri voineet joustaa, kuten yleensä pystyn. Se oli virhe, koska hinnat tippuivat jo parissa päivässä alemmas (kuten pelkäsinkin, huhti-toukokuussa on Ryanairilla ollut joka vuosi halpoja lentoja). Toukokuun alussakin olisi päässyt ainakin 35 eurolla Edinburghiin. Ei pitäisi panikoida, koska yleensä olen odottanut ja onnistunut varaamaan lennot juuri silloin kun ne ovat alhaisimmillaan.

      Kiitos myös itsellesi vinkistä, pitäneekin tutustua tuohon firmaan!

      Poista
  2. Joo, kävi vähän samoin noitten meidän Raikun lentojen kanssa, että tuli varattua väärään aikaan (pitkästä kyttäilyajasta huolimatta). Tosin en olisi ikänä uskonut, että myös Tku-Charleroi tulisi siihen supertarjoukseen, joka oli vähän ennen pääsiäistä (5 €/suunta). Mut eipä voi mitään, tuli maksettua sitten se 14 €/suunta. Ei ollut suuri tappio, mutta tiedätkö sen tunteen, mikä tulee, kun on saanut jotain "tosi tosi halvalla". Nyt se fiilis meni, kun lennot tuli vieläkin halvemmalla (ei tosin juuri ne meidän lennot, mutta pienellä säädöllä olis voinut lähtee myös pääsiäisen jälkeenkin reissuun).

    Ootko koskaan miettinyt, että kuinka hassua on sellanen juttu, kun toiset ihmiset saa hyvän fiiliksen, kun ne laittaa rahaa palamaan surutta johonkin kalliiseen merkkilaukkuun tai autoon.

    Sen sijaan toiset taas tykkää elää ilman sen kummempia luksusjuttuja ja saa hyvän fiiliksen, kun saa jotain halvalla, kuten esim. matkan johonkin ulkomaille. Matkailusta saa aina niin paljon irti, vaikka se kestäis vain yhden päivän, jää ne tunnelmat ja kokemukset aina mieleen. Sen sijaan en koe saavani samaa fiilistä jostain kalliista merkkituotteesta.

    Onko sulla ketään sukulaisia tai tuttuja, jotka ei ole risteilleet Tukholmaa tai Tallinnaa pitemmälle ja jotka ihmettelee, että taasko se Teea on menossa johonkin reissuun, eivätkä ne ymmärrä koko matkailun ideologiaa (*varsinkaan* budjettimatkailun, joka voi jonkun mielestä tuntua aivan hullulta itsensä kiduttamiselta)?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ollut tosiaan suuri tappio, mutta kyllähän se silti hetken kismittää, kun tietää että olisi säästänyt jos olisi hetken odottanut.

      Minulla on sama, en saa hyvää fiilistä tuhlaamisesta ja tavaroiden ostamisesta, tosin en saa vaikka ne olisivat halpojakin (siis tavarat). Palveluista ja elämyksistä maksan mieluummin, mutta tietysti etsin yleensä niistäkin halvimmat vaihtoehdot, koska en halua maksaa turhasta. Välillä ihan nauran sille, kuinka tarkka olen tavaroiden ostamisen kanssa. Esimerkiksi tänään olin kirpparilla kaveria odottelemassa kaupunkiin ja löysin sieltä taulun eurolla. Taulussa oli hienot kehykset, jotka halusin, jotta voisin laittaa valokuvia niihin. Mietin kuitenkin varmaan 15 minuuttia että ostanko sen vai en (ostin kuitenkin lopulta), koska en oikeasti tarvinnut sitä. Kyse ei siis ollut vain siitä eurosta, mutta minun on hyvin vaikeaa ostaa tavaroita joita en tarvitse, vaikka ne olisivat halpojakin. Menee melko naurettavaksi kyllä välillä. En voisi siis todellakaan kuvitella laittavani vaikka laukkuun satasia!
      Matkailuun sen sijaan on kivaa laittaa rahaa, mutta parasta on se kun löytää vaikka superhalvat lennot! Vaikka ei niitä aina ostaisikaan :D

      Perheeni ja ystäväni ovat kyllä tukeneet reissujani, moni heistä on myös käynyt pidemmälläkin Euroopassa. Välillä perhe on naureskellut matkustustyylilleni, nuorempana kun tuli matkustettua TODELLA halvalla, nukuttua ulkona jne. Mummi on ihana, kyselee aina mihin olen menossa seuraavaksi, mutta hän olikin se, joka minua lapsena vei muutaman kerran ulkomaille (tosin pakettimatkoille, mutta kuitenkin, hän oli vaikuttamassa matkakuumeeseeni). Kukaan tutuistani ei kuitenkaan matkusta säännöllisesti, varsinkaan omatoimisesti, ja he elävät muutenkin melko erilaista elämää. Ehkä kaikki eivät siis täysin ymmärrä innostustani matkailuun, mutta toisaalta en itsekään ymmärrä vaikkapa heppahulluja. Kiinnostuksen kohteet nyt ovat kaikilla erilaiset. En kuitenkaan ole kuullut sen enempää ihmettelyä läheisiltäni, he ovat siinä mielessä melko sivistynyttä väkeä.

      Poista
  3. Oletko itse saanut kuulla vaikka matkustustyylistäsi tai muuten ihmettelyjä matkoista?
    Jos muuten kirjoittaisit blogia, niin lukisin sitä todella mielelläno!

    VastaaPoista
  4. Hei onpa hauska lukea matka-aiheisia juttuja! Itse rakastan matkustelua ja olenkin matkustellut paljon nuoresta iästäni huolimatta. Matkailu avartaa ja antaa niin paljon elämyksiä ja kokemuksia, että kannattaa nähdä maailmaa muuallakin kuin täällä kotisuomessa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Minna, kiva kuulla ja tervetuloa seuraamaan. Matkailu on kyllä opettava harrastus ja maailmaa kannattaa todellakin nähdä :)

      Poista
  5. Kuulostaa erittäin tutulta, muakaan ei huvita ostella mitään ylimääräistä, mikä vain jäisi nurkkiin pyörimään ja pölyttymään, vaikka saisikin halvalla. Olet varmaankin kuullut 100 tavaran haasteesta (ks. esim.: vehmasassembly.com/2010/01/25/100-things-challenge-minimalismin-tavarahaaste)? Siihen en ole vielä päässyt, mutta pyrkimyksenä olisi. Erityisesti näin tietokoneaikaan sen pitäisi olla periaatteessa helpompaa kuin ennen: esim. ennen tarvitsin TV:n, videonauhurin, DVD-soittimen, DVD-levyjä ja videokasetteja (yht. 5 tavaraa). Lisäksi oli käytössä vahvistin, kaiuttimet, cd-soitin, kasettinauhuri, vinyylisoitin, äänikasetteja, vinyyli- ja cd-levyjä (yht. 8 tavaraa). Ja tietokone ja näyttö (2 tavaraa). Nykyään tarvitsen enää vahvistinta, kaiuttimia, tietokonetta ja näyttöä (4 tavaraa). Voin kuitenkin tehdä edelleenkin samoja asioita (katsella ja tallentaa TV:tä ja elokuvia, kuunnella ja tallentaa musaa jne.) enkä tarvitse siihen kuin 4 tavaraa (ennen 19!).

    Juuri tähän liittyy tämä eriävä näkemys eräiden tuntemieni henkilöiden kanssa matkustelusta. Heille on tärkeää tehdä hemmetisti töitä (ja tienata), jotta saavat omakotitalot rakennettua, mersut pihaan, uusinta uutta olevat kodinkoneet yms. eli sitä tavaran haalimista nurkkiin ja pihamaalle, jotta voidaan leuhkia naapureille. Lisäksi tarvitaan tietenkin koira ja kissa ja X kpl lapsia. Ai niin, ja lainatkin pitää saada maksettua..

    Sitten jos joku vähän 'downshiftaa' (ks. esim. vehmasassembly.com/2010/03/28/downshifting-lisaa-hyvinvointia-ja-kohottaa-statusta) ja haluaa vaikkapa välillä matkustella (ihminen, joka tykkää laittaa rahansa kokemuksiin, ei materiaan), eikä siis ole lähtenyt täysillä tohon yllämainittuun oravanpyörään mukaan, saa suurta ihmetystä. Vaikka yritetään sanoa, että vaatimattomasti ja tarjouslennoilla tässä matkustetaan Ryanairilla tai Wizzairilla, ollaan halvoissa hostelleissa ja käydään hakemassa ihan normaalista ruokakaupasta eväät (mikä on täyttä totta, ei mitään peetä), niin siitäkin jotkut osaa olla kateellisia, vaikka heillä olisi hieno talo ja enemmän sitä *materiaa* kuin meillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo olen kuullut sadan tavaran haasteesta, se on mielestäni mielenkiintoinen idea. Vehmas Assembly on muutenkin tuttu, sieltä löytyy paljon asiaa, jokaisen kannattaisi lukea vaikka juuri nuo kaksi tekstiä jotka linkitit. Tuo sata tavaraa kuulostaa itse asiassa aika paljolta, mutta loppujen lopuksi se tulee täyteen melko nopeasti, jos todella laskee KAIKEN. En ole ihan varma miten nuo tavarat olisi tarkoitus edes laskea (ja onko se nyt niin justiinsa muutenkaan), joten en osaa sanoa olenko lähelläkään sataa, en ole siis laskenut omia tavaroitani. Melko vähän niitä (mukamas) on, koska olen luopunut hyvin suuresta määrästä, mutta sellaista pikkusälää, kuten mustekyniä, paperia ja ponnareita kyllä löytyy :). Olisi kyllä mielenkiintoista vihdoin laskea ne, mutta koen, että minulla on vielä luopumisvaihe käynnissä.

      Downshiftaaminen kyllä herättääkin ihmetystä ja jopa närää. Perheeni ei taida pitää sitä mitenkään ihmeellisenä, mutta ystäväpiirissäni on kyllä monia ihmisiä, joille sellainen kuulostaa mahdottomalta. Kuluttaminen ja materia on heille tärkeää. Mutta koska matkustan, niin ehkä he eivät näe minua niin hippinä/toisin ajattelijana, koska teen kuitenkin jotain ns. normaalia. Toki valintani arkielämässä herättävät välillä ihmetystä ja sitä kaikki eivät ymmärräkään. Internetissä on tietysti myös ihmisiä, jotka väittävät että pienillä (vaikka 1000-1500 euron kk-tuloilla) ei ole varaa matkustaa tai muuta vastaavaa, mikä jaksaa hämmästyttää, koska itse olen matkustanut pienemmilläkin kuukausituloilla enkä koe luopuneeni mistään. Ne kuitenkin ovat niitä valintoja, joita ihmisten on tehtävä elämässään. Ehkä ertyisesti vanhempien ihmisten, jotka eivät ole juuri matkustelleet, on vaikeaa ymmärtää kuinka halpa harrastus matkustaminen voi oikeasti olla ja he pitävät sitä varakkaampien huvina, jollaista se varmasti enemmän olikin 10-20 vuotta sitten, jolloin halpalentoyhtiöitä ei vielä ollut ja matkustaminen oli muutenkin hankalampaa.

      Poista

Kerropas mitä mieltä sinä olet!