Budjettimatkailijan kannattaa harkita joskus matkoillansa yöpymistä lentokentällä. Erityisesti halpalentoyhtiöt lentävät usein sellaisiin kellonaikoihin, että yö kentällä voi olla hyväkin idea. Toiset lentokentät sijaitsevat kaukana keskustan edullisimmista majapaikoista tai jatkolento on aikaisin aamulla, jolloin yö hotellissa jää vajaaksi ja tulee kalliiksi.

Lentokentällä yöpymistä ei kannata arastella, koska sitä harrastetaan melko yleisesti. Lontoon Stanstedin lentokenttää on kuvattu Euroopan suurimmaksi hostelliksi, koska siellä yöpyy joka yö kymmeniä ihmisiä.

Tietysti lentokentillä nukkumisessa on omat huonot puolensa. Penkit saattavat olla epämukavat (tai sitten parhaat paikat on jo viety), kentällä on yleensä hieman viileää ja valot sekä melu saattavat häiritä herkempää nukkujaa. Eikä pidä unohtaa, että arvotavaroiden perään pitää katsoa ellei halua maksaa säilytyslokeroista.

Lentokentissä on kuitenkin eroja. Olen itse yöpynyt lentokentillä useasti ja kerron tässä parista kokemuksesta, joista muistan. Lisää kokemuksia voit lukea sivulta Sleeping in Airports, missä on lentokenttiä ympäri maailman ja ihmisten kirjoittamia kokemuksia siitä, voiko kentillä yöpyä ja millainen kokemus oli.

Bremenin lentokenttä

BREMEN

Olen yöpynyt Bremenin kentällä muistaakseni kahdesti. Ensimmäisellä kerralla joulukuussa 2007 olin kentällä ajoissa ja vietin yöni kentän sisällä. Lentokenttä suljettiin noin kello 23 aikaan. Yö meni rauhallisesti, kentällä oli muitakin nukkujia, mutta ei kovin montaa. Penkit olivat ok (pääsi pitkälleen, ei ollut käsinojia välissä) ja kentällä oli hieman viileä, mutta vaatetta oli muutenkin talven vuoksi päällä paljon, niin se ei haitannut. Kentällä oli hiljaista ja kahvilat suljettuina. Vartija kysyi lippuja nukkujilta.

Toisen kerran yövyin kentällä kesäkuussa 2009. Tällä kertaa tulimme ystävän kanssa paikalle vasta puolen yön jälkeen ja kenttä oli kiinni. Terminaalia vastapäätä on 24h avoinna oleva parkkihalli, jonne menimme istuskelemaan. Sielläkin oli OK, vaikka unta ei juuri saanut. Kentän avautuessa menimme heti sisälle ja torkuimme vielä siellä. Myöhemmin kuulin, että sisälle olisi luultavasti päässyt, jos olisi käynyt koputtelemassa ovella ja näyttämässä lippua lennolle. Bremenin lentokenttä on jokatapauksessa suositeltava paikka nukkumiseen, jos paikalle saapuu ennen kun ovet suljetaan (en ole täysin varma nykykäytännöstä, mutta kuulemani mukaan ovet edelleen suljetaan noin 23-24 maissa muutamaksi tunniksi). Esimerkiksi Ryanairin lento Tampereelle lähtee aamukuuden jälkeen, joten yötä ei kuitenkaan ehdi kokonaan viettää hotellissa.


LONTOO STANSTED

Lontoon kentällä olen yöpynyt useasti, viimeksi puolikkaan yön syyskuussa 2011. Stanstedin lentokenttä sijaitsee parin tunnin matkan päässä Lontoon keskustasta ja jos lento on saapunut kello 23 jälkeen, en ole halunnut lähteä keskustaan majapaikkaa etsimään. Joskus minulla on myös ollut aikainen jatkolento muualle Eurooppaan, joten muutakaan järkevää vaihtoehtoa ei ole ollut. Stanstedissa yöpyjiä on siis joka yö useita. Penkkejä ei riitä kaikille, joten lattialle todennäköisesti joutuu mikäli saapuu kentälle myöhään. Kentällä on hieman viileää, mutta turvallista. Kenttä on hieman meluinen, mutta jos mukana on korvatulpat, niin unta saa helpommin.


MUMBAI, INTIA

Mumbain kentällä yövyimme maaliskuussa 2011. Tulimme kentälle noin kello 23 aikaan ja meillä oli lentoon yli kuusi tuntia. Olin ennen matkaamme lukenut kokemuksia, että kentän sisälle ei pääse, mikäli lentoon on yli pari tuntia. Me pääsimme kyllä (onneksi!) sisälle. Lentokentän ympäristö oli meluinen ja siellä oli paljon ihmisiä, joten ei olisi houkutellut jäädä uloskaan. Sisällä oli mukavampaa, mutta hälinää oli sielläkin ja itse vietin aikani netissä pyörien. Lentokenttä on myös yksi tylsimmistä, joilla olen vieraillut. Ruokapaikkoja oli vähän tarjolla. En siis välttämättä suosittelisi kenttää yöpymiseen, koska jo sisälle pääseminen on epävarmaa.

Bremenin kentällä lepäämässä

Tässä muutamia omia kokemuksiani. Oletko sinä viettänyt öitäsi lentokentillä?


LUITKO JO NÄMÄ JUTUT?

4 kommenttia:

 1. Niin kuin varmaan arvasitkin, on kentillä yöpyminen myös tuttua mulle. Yleensä lentokenttien lähellä olevat hotellit on ylihinnoiteltuja, joten niihin ei ole ollut paljon siksi asiaa. Jos on aikainen lento aamulla (klo 6-7), ei kannata maksaa yöstä myöskään hostellista, koska matkaan kentälle menee yleensä aina aikaa ja unet jäis jokatapauksessa lyhyiksi. Kentällä on tullut torkuttua kuitenkin AINA vähintään pari tuntia ja toiset pari tuntia sitten koneessa (näin juuri kuukaus sitten Baskimaan reissussa ja hyvin meni seuraava päivä). Ai niin, korvatulpat on muuten hyvät kentällä (jotka siivotaan yleensä öisin ja meteliähän lähtee niistä laitteista) ja myös Raikussa, koska siellä tulee vähän väliä niitä mainoskuulutuksia..

  Tulipa muuten mieleen, ettei budjettimatkaajat ole ainoita, jotka yöpyy kentillä. Mullakin pari sukulaista, jotka pitää esim. Hki-Vantaan hotellien hintoja sen verran korkeina, ettei ne halua laittaa rahojaan niihin, vaan viettää yön kentän penkillä, vaikka siis rahaa oliskin mennä hotlaan.

  Viime Bremenin reissulla kerroit, että olitte Mercury-hotellissa ennen koneen lähtöä Treelle. Miksi moinen valinta budjettimatkalla, jos saan udella?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän arvelinkin kyllä että olet nukkunut :). Se on totta, että kenttien lähellä olevat hotellit ovat kalliita, joten kenttä on hyvä vaihtoehto viettää yö. Korvatulpat ovat kyllä ehdottomat varsinkin herkemmällä nukkujalla, suosittelen ottamaan matkalle muutenkin mukaan, vaikka itse niitä harvemmin käytän matkalla, saan unta pienessä hälinässäkin.

   Otin hotellin sille yölle, koska meillä oli päivä kaupungilla ja 5 tunnin bussimatka takana, joten arvelin että lepo ja hemmottelu tulee tarpeeseen. Lähinnä otin hotellin kyllä miehen vuoksi, ostin matkan hänelle lahjaksi ja halusin tehdä siitä mahdollisimman miellyttävän. Jos olisin ollut yksin matkassa, en todellakaan olisi hotelliin mennyt, mutta miestä haluan välillä hemmotella (vaikka hänkin on kyllä yleensä tarkka rahasta ja suosii edullista, jopa sniiduilu, matkailua) :).

   Poista
 2. Heh, tuttu paikka tuo Stansted. On tullut myös siellä yövyttyä monia vuosia sitten :)

  VastaaPoista

Kerropas mitä mieltä sinä olet!