Takana on sukulaisvierailu Etelä-Suomeen. Käyn säännöllisesti Helsingin ja Lohjan suunnalla perhettä moikkaamassa, mutta juna- ja bussimatkailun kalleuden takia silti aivan liian harvoin. Kun menopaluu synnyinkaupunkiini maksaa 75 euroa henkilöltä, sitä tulee harkinneeksi muutamaan kertaan taloudelliselta kannalta että kannattaako. Samalla rahalla kun saa jo lennot muualle Eurooppaan ja 1-2 hotelliyötäkin kahdelle lisäksi. Kaikkea ei kuitenkaan voi mitata rahassa ja rakkaus jos mikä kuuluu siihen kategoriaan.Meillä on Suomessa onneksi jo Onnibus ja Expressbussin kesäliput, joista innostuneena olimme jo päättäneet että matka taitetaan laina-auton sijasta bussilla. Mutta kuinkas kävikään. Kahdelle hengelle olisi nyt tullut hintaa tuo sama 75 euroa mitä matka normaalisti yhdeltä maksaa, eli jopa puoleen hintaan olisimme päässeet. Aikataulujen vuoksi emme kuitenkaan voineet busseja käyttää. Ymmärrän kyllä, että halvimmat liput eivät ole saatavilla jokaiseen kellonaikaan, mutta paluubussin lähtiessä Helsingistä jo kello 20:00, kun meillä olisi juhlat vielä todennäköisesti käynnissä, niin vähän kyllä harmitti. Päädyimme siis lainaamaan auton ja laittamaan bensoihin noin 60 euroa, ajassa säästimme myös yhteensä nelisen tuntia. En päässyt siis vieläkään tarjouslippuja tai Onnibussia testaamaan, kun ei ole tullut hetkeen yksin matkustettua ja kaksin touhu ei edelleenkään näköjään kannata. Ehkä sitten myöhemmin tänä vuonna.

Autolla matkaamista tosin puoltaa vapauden ja rahan lisäksi vielä kolmaskin asia. Sitä voi valita minkä reitin haluaa eikä tarvitse katsella sitä samaa vanhaa maisemaa vuodesta toiseen junan tai bussin ikkunasta. Me ajoimme menomatkalla tylsää moottoritietä, mutta paluumatkalle valitsimme reitin jota olen itse aiemmin matkustanut vain osissa. Tie kiemurteli alkumatkasta ihanasti, mutta matka oli silti googlen mukaan kymmenen kilometriä muita vaihtoehtoja lyhyempi.


Suomalaista maaseutua kauneimmillaan!
Ihania, mutkaisia teitä (ja ötököiden raatoja tuulilasissa :D)
Kyllä tätä mieluummin katselee kuin motaria kuuntelee

Alkumatkan maisemat hivelivät silmiä ja eipä siinä loppumatkassakaan mitään vikaa ollut.


LUITKO JO NÄMÄ JUTUT?

4 kommenttia:

 1. Valitettavasti Suomen julkisen liikenteen hinnat on nousseet sille tasolle, että omalla autolla matkustaminen tulee vaan paljon halvemmaksi jos matkustajia on vähintään 2. :( Oikeastaan jos lähtisin yksin vanhempieni luo (jotka asuvat lähellä Mikkeliä) ja tankkaan auton täyteen jolla ajaa edestakaisin ja vielä vähän päällekkin, sekin tulis vähän halvemmaksi kuin että ostan Helsinki-Mikkeli-junaliput.

  Suosin mielelläni julkisia, mutta jos pitäis lähteä vaikka jonnekkin Ouluun, niin ei oo mitään järkeä lähteä junalla tai bussilla. Lentäminen taitaa tulla halvemmaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin. Autolla matkustaminen (jos lasketaan vaan bensat) on usein jo yksinkin halvempaa, mutta mitä enemmän ihmisiä niin sitä kannattavammaksi se tulee, joten ei juuri Suomessa kannata julkisilla mennä jos auto tai mahdollisuus sellaisen lainaamiseen on. Muuten kyllä itsekin suosin julkisia ja kesäaikaan niitä enemmän pyörää Tampereen sisällä, joka ei (hankintakulujen jälkeen :D) maksa mitään. Pohjoiseen taas lennot ovat niin halpoja ja niissä säästää rahan lisäksi aikaakin.

   Poista
 2. Vakikommentaattori on palannut "kesälomaltaan" takaisin! Vai luulitko Tessu jo, että pääsit musta eroon? :)

  Mutta asiaan. On kyllä aika sairasta, että oman auton käyttäminen on nyky- Suomessa halvempaa kuin julkisilla meneminen. Varsinkin näin vihreiden aatteiden kannattajana se pistää vihaksi, koska yksityisautoilu saastuttaa enemmän (tunsitko piston sydämessä tähän liittyen, kun matkustitte Treelta kohti "Lojo stadia"?). Lisäksi, sitten kun tänne tulee Onnibus myymään matkoja halvemmalla, niin eikös se saa haasteen käräjille "laittomuuksista", kun EB, "Epäsiististi cool", ei kestä kilpailijan tuomaa painetta.

  Tai no, vastasihan EB kilpailuun, mutta jotenkin surkealla tavalla. Kolmet tarjousliput olen hankkinut (joista yhdet vielä käyttämättä) ja ihmettelen, kuinka monta paikkaa/bussivuoro on ollut kampanjassa, kun bussi on ollut näinä kertoina yhtä tyhjillään (eli alle puolillaan) kuin yleensä täällä Suomessa on tapana ollut. Eli EB ottaa mielummin matkasta näköjään mielummin 0 euroa kuin 5 euroa??

  Espanjassa olen matkustanut usein bussilla ja silloin on yleensä viikonpäivästä tai vuorosta riippumatta bussit olleet lähes täynnä, eikä ihme, liput ovat samalla tasolla, kuin meillä oli reilut 10 vuotta sitten, eli noin puolet halvempia. Löysin vanhan bussilipun vuodelta 2000 välille Tre- Hki-Vantaan lentoasema. Olin maksanut matkasta opiskelijahinnan eli 50 markkaa (8,40€), eli aikuisen lippu maksoi tuolloin 100 mk (16,80 €). Nykyään aikuinen saa pulittaa matkasta 26,30 €, eli saman verran suurinpiirtein kuin omalla autolla menee bensoihin.

  Arkistojen kätköistä löytyi myös VR:n lippu vuodelta 1995: http://aijaa.com/0009010654381

  Kyseessä on lastenlippu, eli aikuinen maksoi MENO-PALUUSTA Tre-Hki vuonna 168 mk eli 28 euroa kun nykyään YHTEEN SUUNTAAN lippu maksaa IC:llä 31 €, huhhuh!!

  Kyllä kalliiksi on mennyt tää elämä täällä Suomessa: matkat, ruuat ja majoitus maksaa niin pirusti. Siksipä matkustelen mielummin ulkomaille halpalentoyhtiöillä, nytkin hankittuna on syyskuuksi matka Budapestiin 28 eurolla (meno-paluu), majotuksen sieltä saa 20-30€ (2hh) ja ruokakin on siellä varmasti halvempaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa takaisin Anssi, toivottavasti lomasi oli viihtyisä :D

   Näinpä näin, minäkään en pidä siitä että autolla matkustaminen tulee julkisia paljon halvemmaksi. Eipä tuo bensojen nousukaan haittaisi, mutta parempi ratkaisu olisi kuitenkin että laskettaisiin julkisten kulkuvälineiden hintaa siihen suuntaan, ettei olisi edes järkeä arpoa kummalla matkan kulkee. En minä varsinaisesti mitään pistosta sydämessäni tuntenut, mutta kyllä hieman ärsytti, koska olin jo innostunut halvoista bussilipuista ja olimme päättäneet matkan bussilla mennä. Helsinkiin asti olisi siis halvalla Tampereelta päässyt, mutta Hki-Lohjan (tai oikeastaanhan matka jatkuu vielä siitä eteenpäin ja maksaa muutaman euron lisää) menopaluu reilusti yli kaksikymppiä henkilöltä kirpaisee joka kerta. Ja tietysti nuo aikataulut olivat päin honkia meidän kohdalla.
   Että eipä ole halpaa ei ellei opiskelijakorttia ole lompakossa.

   Harkitsin myös tuota Budapestiä syksylle. Mukavan halvalla on lentoja ollut siihen suuntaan tarjolla, majoituskin on edullista ja lukemani/kuulemani mukaan kaikki muukin. Budapest on myös ollut pitkään kaupunki, missä olen halunnut vierailla. Tulehan kertomaan kokemuksiasi sitten matkan jälkeen!

   Poista

Kerropas mitä mieltä sinä olet!