Reppuja ja rinkkoja saa vaikka minkä kokoisina ja jokainen voi itse päättää mikä on pientä ja mikä isoa. Minä lasken pieniksi korkeintaan 40 litraiset reput ja rinkat. Itse olen useimmilla matkoillani käyttänyt 20-25-litrasta reppua ja sillä olen tullut hyvin toimeen. 

Talvella edessä on kolmen kuukauden matka ja alustavasti olen ainakin ajatellut matkustaa tuon kokoisella repulla, joka kaapista jo löytyy (Huomio matkan jälkeen: Lähdinkin matkaan 10-litraisella repulla. Reppu oli todella pieni, mutta tunkemalla sinne mahtui kaikki tarpeellinen lämpimään ilmastoon.). Isommillakin rinkoilla matkaavat eivät yleensä suosittele yli 60 litraista rinkkaa. En ole itse panostanut reppuihini koskaan muutamaa kymppiä enempää, sillä olen saanut tarpeitani vastaavan repun. Montaa vuotta ne eivät ole käytössä kuitenkaan kestäneet, joten järkevämpää voisi olla panostaa laadukkaampaan yksilöön, joka palvelisi pidempään.Mihin repun valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota?

-hihnojen pitäisi olla tukevat ja pehmustetut
-mielellään hengittävä reppu, mutta lupauksista huolimatta ne eivät sitä aina ole
-ulkopuolella oleva tasku vesipullolle on todella kätevä
-mieluummin korkea kuin leveä, helpompi kulkea ja kantaa
-repussa oltava myös muutama pikkutasku, jotta tavaroita voi jakaa eri paikkoihin
-selkäosuuden pitää olla paksuhko, ohuen kankaan lävitse tavarat painavat selkää

Alla listaa mitä itse pakkaan mukaan. Olen hionut listaani monta vuotta parempaan suuntaan ja tällä hetkellä se näyttää suurinpiirtein luetellulta.

AINA MUKANA

-passi ja pieni matkalompakko (vain tärkeät kortit mukana eli maksukortit, vakuutuskortti, ajokortti, verkkopankkitunnukset)
-piilarit (yleensä käytän matkoilla yötäpäivää -linssejä, jolloin nesteitä ei tarvitse kantaa mukana)
-yksi nopeasti kuivuva pyyhe
-hygieniatuotteita (monikäyttöinen kookosöljy, hammasharja ja -tahna, nestesaippua, puuteri, kampa, ponnarit)
-ihoteippiä mahdollisiin hiertymiin
-kamera + laturi
-kännykkä + laturi
-päivälaukku/reppu, joka taittuu pieneen tilaan, siihen mielellään mahduttava vesipullo & kamera
-vaatteet (katso erittely tästä alta)

Laukku vastaan reppu -taistelua käydään jatkuvasti, mutta minä vannon molempien nimeen
matkasta riippuen (näillä olen pärjännyt Euroopassa ja Aasiassa, mutta parempiakin on markkinoilla!)
Yötäpäivää -piilolinssit säästävät vaivaa ja tilaa

PIDEMMILLÄ MATKOILLA LISÄKSI

-omat ekologiset ja ihoystävälliset pesuaineet
-lisää hygieniatuotteita
-kannettava tietokone + laturi
-pari muovipussia likapyykeille ja sateen varalta repun suojaksi
-viihdykkeeksi ristikoita, lehtiä, pelikortit, vihko + kynä, kirjoja (joita vaihdan matkan aikana)


JOSKUS JOTAIN NÄISTÄ

-vaihtokengät
-pieni lukko
-lakana / iso huivi, jota voi käyttää sängyssä alla tai yllä
-adapteri
-haarukka / lusikka eväitä varten
-korvatulpat
-omegaa ja maitohappobakteereita


VAATETUS

Se mitä vaatteita kuljetan mukana, riippuu matkan kestosta, ilmastosta ja kohteesta. 

Vuosien varrella olen kuitenkin huomannut sen tärkeimmän; lempivaatteet kannattaa pakata matkallekin mukaan. Mikäli vaatteissa viihtyy kotioloissa, niin niissä viihtyy matkallakin. Joskus muinoin tein sitä, että pakkasin vähän kulahtaneempia vaatteita reissuille, joita tarpeen tullen heitin roskiin. Jossain vaiheessa ymmärsin, että haluan olla siistinä reissussakin ja pukea päälle vaatteita, joissa tunnen oloni mukavaksi. Enää en siis erottele matka- ja arkivaatteita erikseen, vaan valitsen vaatteet ilman ja matkan tarkoituksen mukaan.

Itse olen kerrospukeutuja ja suosin ohuita vaatteita, joita on helppo lisätä ja vähentää ilman muuttuessa, olen kokenut sen parhaaksi ratkaisuksi omalla kohdallani, koska palelen ja hikoilen helposti. Keski- ja Pohjois-Euroopassa sää on arvaamatonta, minkä vuoksi pakkaan hieman erilailla kuin maihin, joissa tiedän olevan tasaisen lämmintä koko matkan ajan. Myös kulttuuri pitää ottaa vaatteiden valinnassa huomioon ja Aasiaan suuntautuvilla matkoillani otankin mukaan myös vaatteita, joilla peittää polvet, nilkat ja olkapäät. 

Useimmiten minulla on vain yhdet kengät mukana, joten niiden pitää soveltua kävelyretkille, mutta olla tarpeeksi siistit ravintolaankin. Niiden pitää hengittää ja pitää vettä edes vähäsen. Mikäli pakkaan vaihtokengät mukaan, ovat ne kevyet ja vähän tilaa vievät, esimerkiksi ballerinat. Minulla tosin ei ole jalkavaivoja ja voin tehdä pitkiäkin kävelylenkkejä ballerinoissakin.

Vaatteiden kannattaa olla

-materiaaliltaan sellaista, että ne eivät veny heti muodottomiksi tai rypisty helposti
-nopeasti kuivuvia, jotta nyrkkipyykkääminen käy tarpeen tullen helpommin
-ohuita ja hengittäviä
-mukavat päällä

VAATTEET EUROOPAN MATKOILLE

Euroopassa matkustellessa merkittävimmässä osassa ovat sukkahousut tai vaihtoehtoisesti farkut, jotka kestävät monta käyttökertaa. Sukkahousut vievät hyvin vähän tilaa sekä painoa ja niitä löytyy tarpeen tullen kaikkialta edullisesti. Mikäli on viileää, ne pysyvät päällä ja mikäli on lämmin, ne saa helposti pois ja mahtuvat loppupäiväksi laukkuun / reppuun.

Teepaitamekot ovat siitä käteviä, että viileällä ilmalla niiden alle voi sujauttaa vielä topin. Jos on kylmempi ilma kuin mihin olen varautunut, alle mahtuvat vielä shortsit. Lisäksi pitää tietysti olla pitkähihainen mukana, useimmiten minulla on neuletakki sekä päällystakki vuodenajan mukaan.


VAATTEET LÄMPIMIIN MAIHIN

Lämpimissä/kuumissa maissa kevyiden vaatteiden merkitys korostuu. Sukkahousuja ei voi käyttää kuumuuden ja kosteuden takia (menomatkalle saatan pois sellaiset kyllä päälle laittaakin), joten niiden tilalla pitää olla muuta peittävää.

Huivit ovat loistavia ratkaisuja. Niillä peittää helposti polvet, nilkat, olkapään, pään ja rinnan alueen eivätkä ne hiosta tai purista. Huivit toimivat myös hyvinä alustoina sängyssä ja rannalla. Rennot housut ovat myös hyvät, erityisesti mikäli ne pystyy käärimään capreiksi / shortseiksi. Itse tykkään mekoista, joita voi käyttää myös hameena, juurikin niiden monikäyttöisyyden vuoksi huiveihin ja toppeihin yhdistettynä. Neuletakki tai muu pitkähihainen pitää myös olla mukana viileiden iltojen ja ilmastoitujen bussien takia.


Huivit ja liinat ovat monikäyttöisiä!

Näille matkoille pakkaan siis:

-mekon
-caprit / housut / pitkä hame
-shortsit
-huivin tai pari
-toppeja muutaman
-rennon paidan / tunikan
-neuletakin tai muun pitkähihaisen (mielellään löysähkön) paidan
-bikinit
-alusvaatteet
-joskus on mukana ollut myös lippalakki auringolta suojaamassa


Mikäli matkustan talvella, en pakkaa talvitakkia mukaan jos kohteessa on hyvin lämmin. Yritän ensin järkkäillä kyydit lentokentälle/-kentältä niin, että takkia ei tarvitse ottaa ollenkaan mukaan. Mikäli takki kuitenkin on tarpeellinen vaikka vaihdon takia, harkitsen otanko mukaan takin, josta voin luopua kohteeseen päästyäni. Kierrätyskeskuksista ja kirpputoreilta löytyy hyvin edullisesti takkeja, jos ei ole niin nuuka tyylin suhteen. Niistä voi sitten luopua (ei kuitenkaan kannata heittää suoraan roskiin vaan lahjoittaa eteenpäin tai jättää näkyvälle paikalle, josta joku sen toivottavasti poimii!) kun kohteeseen ollaan päästy.

Tässä täydellisen epätäydellinen pakkauslistani, joka hieman vaihtelee jokaisella reissulla, mutta antanee selkeän käsityksen siitä mitä useimmilla matkoillani koen tarpeelliseksi. Paikan päällä joskus kuitenkin huomaa, että jotain pientä, mutta hyödyllistä on jäänyt pakkaamatta. Se sitten ostetaan sieltä. Esimerkiksi hyttysmyrkyt ovat sellaisia, että mielestäni ne kannattaa ostaa paikan päältä, tehoavatkin kuulemma paremmin paikallisiin ötököihin. 

Miltä näyttää? Puuttuuko teidän mielestänne jotain oleellista listalta?


LUITKO JO NÄMÄ JUTUT?

7 kommenttia:

 1. Uskomattoman hyvä keksintö nuo sukkahousut. Olen muutaman kerran vaellusreissulla käyttänyt sukkahousuja lisälämmikkeenä shortsien alla. Ne mahtuu taskuun, mutta silti lämmittävät yllättävän paljon. Näin miehenä vaan niiden käyttöä rajoittaa aika paljon ennakkoluulot. Ei paljon viitsi julkisilla paikoilla käyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sukkahousut ovat kyllä loistokeksintö, olen samaa mieltä! Ja pienuudestaan huolimatta lämmittävät, onneksi niissäkin on tietysti valikoimaa ohuista paksuihin. Itselläni on esimerkiksi yhdet thermo-sukkahousut, jotka ovat talvella hyvät, kun ovat niin paksut ja pitävät viimaa vähän poissa.

   Miehet voivat tosiaan kyllä kohdata ennakkoluuloja asiassa, mutta niitä vastaan voi aina taistella :). Onhan miehillä urheillessa ainakin päällä kaikenlaisia trikoita/pyöräilyhousuja yms. ja omaan silmään näyttää ainakin hyvältä. Saivathan legginsitkin (mitä voi toki käyttää sukkahousujen sijasta niin halutessaan) aikanaan kauhean ryöpyn vastaan ja nyt niitä on "jokaisen" päällä. Vaihtoehto sukkiksille voisi olla sellaiset housut, joista saa muokattua shortsit irrottamalla lahkeet. Joskus niitä on ainakin ollut myynnissä jossain, mahtaako olla enää? Niitä vaan ei taida olla myynnissä niin ohuina malleina, että niitä lahkeita saisi päivälaukkuun tai -reppuun mahdutettua ja siinä vähän menisi se idea. Muuten matkaillessa olisivat kyllä varmaan kätevät ja sen tyylisiä olen vähän tässä etsiskellytkin.

   Poista
 2. Mitä tulee sukkahousuihin, niin pidän niitä niin vahvasti naisellisina juttuina, kuten esim. korkkareita, hameita, meikkaamista jne., ettei tällänen perusheteromies sellaisia päälleen laittaisi (edes kotioloissa). Jottei nyt kukaan sais musta sellasta kuvaa, että olisin joku pullisteleva machoilija, voin tunnustaa erään 'naisellisenkin' seikan: lueskelen nimittäin välillä naistenlehtiä (mutta toki mulle kelpaa myös 'miehisemmät' lehdet, kuten auto- ja tietokonelehdet). Tosin naistenlehdissä skippaan aina ne muoti-, meikkaus- ja hömppänovellit ohi. Siitä tulikin mieleen (kun tässä nyt vaatteista on puhetta), että mukavaa Tessu, että näissä sun blogeissa ET esittele, mitä vaatteita käytät tai olet ostanut. En nimittäin kestä noita muotiblogeja. Siksi olenkin jäänyt sun blogien aktiiviseksi lukijaksi & kommentaattoriksi.

  Sitten vielä yksi juttu:

  "Välttelen särkylääkkeiden, keinotekoisen aurinkorasvan ja shampoon käyttöä terveydellisistä syistä, minkä vuoksi niitä ei löydy listaltani, mikäli joku sitä ihmettelee."

  Tämä oli mielenkiintoinen pointti. Voisitko kertoa hieman lisää, tätä en oikein ymmärtänyt. Tästähän saisi vaikka ihan oman postauksen Lehdenlentoon (??) Samoin mua kiinnostaa edelleen se sun kertomasi 'ruokarajoitteisuus'. Nyt kun kerran olet nämä seikat paljastanut, niin eikö niitä voisi hiukan avata, ettei jää vääriä käsityksiä kenellekään (me lukijat halutaan tietää aina vaan lisää, lisää ja lisää, sori vaan, se nyt on tän bloggauksen yks puoli)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei löydy enää lehdenlento-linkkien takaa mitään...

   Poista
  2. Hei!

   Blogi on ollut suljettuna jo viime kesästä lähtien. Mukavaa joulun jatkoa :)

   Poista
 3. Hieno postaus! Tätä muistilistaa taidan itsekin käyttää tulevalle Portugalin reissulle. Tuo talvitakin jättäminen frendin (joka on palkattu heittämään ja hakemaan kentältä) autoon on ihan ehdoton juttu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Todellakin, ei sitä halua takkia mukana kantaa jos sille käyttöä ei matkan aikana tule. Parempi jättää kaverin autoon tai palella se hetki kun julkisia odottaa :)

   Poista

Kerropas mitä mieltä sinä olet!