Tervetuloa Tampereelle!

Tampereen sydän: Keskustori

Muutin Tampereelle syksyllä 2003 opiskelemaan ja ihastuin kaupunkiin niin, että Tampereelle jäin ja sinne aina matkoiltani palaan. Tampere on kaunis, eloisa ja sopivan kokoinen. Reilun kymmenen vuoden jälkeenkin jaksan ihmetellä Pispalan maisemia, kauniita rakennuksia ja uusia paikkoja, joissa en ole ennen käynyt. Kokosin pienen Tampere-oppaan kaupungissa matkaileville tai tänne muuttaville. Mukana on monia suosikkipaikkojani Tampereella. Lista ei ole täydellinen ja tulen varmaankin päivittelemään sitä myöhemmin.

Saapuessasi Tampereelle junalla ensimmäistä kertaa, poikkea rautatieaseman turisti-infosta hakemassa ilmainen kartta.

Rautatieasema sijaitsee Tampereen pääkadun, Hämeenkadun, toisessa päässä ja ulos astuessasi olet heti keskustassa. Hämeenkatu on noin kilometrin mittainen ja Tampereen keskusta on helppo hahmottaa tämän kadun avulla, Hämeenkatu päättyy Hämeenpuistoon lännessä.

Tampereen bussiasema on ainakin vielä toistaiseksi hitusen syrjempänä rautatieasemasta, mutta melko lähellä Hämeenkatua. Bussiasemalle saapuessasi näet korkean Ilves-hotellin ja halutessasi keskustaan, lähde suuntaamaan sitä kohti.

Autolla tai moottoripyörällä saapuminen on tietysti myös helppoa, mutta pysäköinti ei keskusta-alueella ole aivan halpaa. Valitettavasti en ole tällä hetkellä perillä ilmaisista pysäköintipaikoista keskustassa, vaikka niitäkin on ennen ainakin ollut. Jos olet päivämatkalla, yksi vaihtoehto on jättää auto vaikka Tammelan tai Kalevan ilmaisille pysäköintipaikoille ja kävellä 1-2 kilometrin matka keskustaan. Moottoripyörille on tosin ilmainen pysäköinti ainakin Laukontorilla ja Keskustorin liepeillä Kelan vieressä ja tilaakin on yleensä hyvin, vaikka paikkoja ei kovin montaa olekaan.

MAJOITUS




Omenahotelli. Tampereella on kaksi omenahotellia, jotka molemmat sijaitsevat ydinkeskustassa Hämeenkadulla muutamien satojen metrien päässä toisistansa. Sijainnin kannalta ei ole siis juuri väliä kummassa hotellissa yövyt.

Dream Hostel

Dreamhostel. Uusi hostelli Tampereella, joka on valittu Suomen Vuoden Hostelliksi vuosina 2010 ja 2011. Hostelli sijaitsee hieman piilossa, mutta rauhallisella paikalla ja kävelymatkan päässä rautatieasemasta. Lähellä on Tullintorin pieni kauppakeskus, Tampere-talo ja kaunis puistoalue.

Mangohotel. Sijaitsee Hatanpäällä, ei siis keskustassa, mutta matkaa ei ole pitkälti, muutama kilometri.

Hotelli Ville. Sijainti myös Hatanpäällä, edullinen ja siisti hotelli.


LIIKKUMINEN

Tampere on kompakti kaupunki ja keskusta-alueella et juuri tarvitse julkisia kulkuvälineitä, kaikki tärkeimmät paikat ovat kävelymatkan päässä. Mikäli kuitenkin käyt keskustan ulkopuolella, bussit kyllä kulkevat säännöllisesti.

Kertalippu bussiin käteisellä maksettaessa maksaa aikuiselta 2,50 euroa ja lipulla on tunnin vaihto-oikeus. Yövuorolisä 2,50 euroa pitää maksaa kello 00:00-04:40 välisenä aikana. Olemassa on myös Matkailijalippu, mikä aikuiselta kustantaa 6 euroa ensimmäinen vuorokausi ja 4 euroa seuraavat vuorokaudet. Lipulla voi matkustaa busseissa rajattomasti. Matkailijakortin voi ostaa esimerkiksi rautatieaseman R-kioskilta tai keskustorin kioskeilta.

Tampereelle muuttavalle suosittelen hankkimaan matkakortin vaikka käyttäisi bussia vain satunnaisesti, koska kortti tulee nopeasti halvemmaksi kuin käteismaksu. Matkakortilla yksi bussimatka 25-vuotta täyttäneeltä maksaa 1,70 euroa (joulukuu 2013) ja nuorille/opiskelijoille/eläkeläisille matka on vielä halvempi. Lisätietoa TKL:n sivuilta.

SYÖMÄÄN

Tampereella on hyviä lounaspaikkoja ja paljon ravintoloita jokaisen makuun. Keskustasta löytyy ja voi valita mielensä mukaan. Keskustan alueella on Finlayson, missä on elokuvateatteri ja monta ravintolaa, mm. American Diner, Bella Roma, Speakeasy ja niin edelleen. Tässä muutama oma suositus.

Pinnin Helmi Yliopiston lähellä

Lounaskahvila Pinnin Helmi. Sijaitsee hieman syrjässä, lähellä yliopistoa, mutta on matkan väärti. Paikka on pieni, mutta voit ottaa ruoat myös mukaan. Salaatit alkaen 6,80 euroa ja saat itse valita täytteet. Tarjolla kanaa, kalaa, vihanneksia, kananmunia jne eli hyvät vaihtoehdot. Hyvä palvelu. Avoinna arkisin kello 16 asti.


Ravintola Plevnan tunnelmallinen sisäänkäynti

Panimoravintola Plevna. Hyvä sijainti, viihtyisä ravintola, edulliset hinnat ja suuret annokset.

Maruseki

Maruseki. Japanilainen ravintola Hämeenkadun päässä.

JUOMAAN

Pubeja ja yökerhoja Tampereella toki riittää ja uusia paikkoja avataan vanhojen tilalle säännöllisesti. On vaikeaa sanoa mikä paikoista on paras, koska se riippuu omista mieltymyksistä. Nykyään käyn itse melko harvoin Tampereen yöelämässä, joten en ole paras antamaan neuvoja tässä asiassa. Tässä kuitenkin muutama paikka, joskaan ei ehkä Tampereen parhaimmistoa.

Passion

Bar Passion. Tämä paikka on viihtyisämpi kesällä kuin talvella, kiitos ison ja suositun terassin. Sisätilatkin ovat toki siistejä ja sopivat kahvitteluunkin, varsinkin rauhalliseen päiväaikaan. Melko edullinen paikka.

Tiikerihai. Vähän kuin ruotsinlaiva, karaokepaikka. Suurin osa asiakkaista keski-ikäisiä. Loistava paikka käydä laulamassa karaokea, vaikkakin jonot voi olla melko pitkät. Mukava henkilökunta. Ilmainen sisäänpääsy, mutta narikka maksaa.

Yläale. Lähinnä nuorten pubi viikonloppuisin, mutta vanhempaakin porukkaa käy. Kaikenlaista väkeä, melko siisti paikka. Sijaitsee Tiikerihaita ja Raxia vastapäätä, Hämeenkadun rautatieaseman päässä. Edulliset hinnat.

Rodeo Night. Sijaitsee Plevnalla. Ehkä jo parhaat aikansa nähnyt yökerho, mutta voin suositella nuoremmille. Erilainen sisustus kuin muissa yökerhoissa ja täällä voit joka kerralla bongailla uusia juttuja katosta tai seiniltä (Elviksiä, eiffeleitä ja muuta krääsää). Tanssilattialla soi vanhoja klassikkoja, mutta myös uudemmat artistit saavat nykyään soittoaikaa. Sisäänpääsymaksu 5 euroa, melko edullisia juomia.


KAHVILLE


Tampereelta on yllättävän vaikeaa löytää täydellistä kahvilaa. Sellaista tunnelmallista, sopivan kokoista, edullista kahvilaa, joka olisi avoinna illallakin ja jossa kahvilatuotteiden tarjonta olisi melko laaja. Itse asiassa minä taidan vieläkin etsiä. Mutta tässä on muutama hyvä paikka kahvitella rauhassa.

Listalla ei ole pienempiä söpöjä kahviloita, vaan nämä kaikki ovat sellaisia, joissa viihtyy yksinkin pidempään. Jos haluat vain juoda pikaiset kahvit ja kahvilan koolla tai hintatasolla ei ole niin väliä, niin löydät ne paikat itsekin, kahviloita on kyllä joka kadulla. Jotkut siistit pubit (esim. Public Corner keskustorilla Coffee Housen vieressä) ovat tosin päiväsaikaan myös loistavia vaihtoehtoja kahvitteluunkin, mutta en toistaiseksi kirjoita niistä sen enempää

Ihana Café Europa

Café Europa. Loistavalla sijainnilla kulman takana Hämeenkadusta on tilava ja viihtyisä Europa. Tunnelmallinen kahvila on päivisin rauhallinen, mutta muuttuu iltaisin eloisaksi juhlapaikaksi. Täällä voi keskustella istumatta vierivieressä naapuripöytäläisten kanssa. Suosittu paikka nuorten keskuudessa. Hyvät salaatit ja alkoholitarjonta, mutta pieni valikoima kahvipullia ja herkkuja. Kohtuuhintainen. Täällä viihtyy vaikka tunteja.

Coffee House. Keskustassa kahviloita on kaksi. Omasta mielestäni Keskustorin kahvila on Hämeenkadun kahvilaa parempi. Viihtyisä ja melko tunnelmallinen, mutta pöydät melko lähellä toisiaan, joten ei sovi liian henkilökohtaisten asioiden vatvomiseen. Melko hyvä ja hyvänhintainen valikoima kahveja ja oheisherkkuja.

Wayne´s Coffee

Siilinkari. Hämeenkadulla, keskeisellä paikalla tilava kahvio. Valikoima on melko hyvä. Kahvilan sisäpihalla olevat sohvat ovat mukavia ja niihin voi uppoutua pitkäksi aikaa. Kirkkaat valot, joten kahvila ei ole järin tunnelmallinen ja ympäristö voi olla hektinenkin. Hyvä taukopaikka lasten kanssa liikkuville, koska sisäpihalle on leveä sisäänkäynti ja siellä on tilaa lastenrattaille.

ILLANVIETTOA

STAND-UP

Suosittelen lämpimästi. Syksystä kevääseen tarjontaa riittää melko hyvin. Esimerkiksi Ilves Bar and Night – yökerhossa on Naurupommi välillä keskiviikkoisin noin kello 21:30 alkaen. Lippujen hinnat 5-6 euroa ja esiintymässä 3-4 yleensä tasokasta koomikkoa. Koomikot.comista kannattaa tarkistaa myös muut keikat Tampereella!

Teerenpelissä viihtyy toki muutenkin!

IMPROVISAATIOTEATTERI

Keskustassa ravintola Teerenpelissä järjestetään kerran kuussa improvisaatioesityksiä, joka kuun 3. keskiviikko kello 20 alkaen. Liput 6 euroa. Kannattaa ainakin käydä kerran jos ei ole koskaan nähnyt! Lisätietoja Snorkkelin sivuilta.

Galaxie Center

BILJARDIA PELAAMAAN 

Rautatieaseman läheisyydessä on Galaxie Center, yksi Suomen suurimmista biljardisaleista. Avoinna 24-02 asti. Myös A-oikeudet omaava ravintola.

KEILAAMINEN

Tampereen keilahallit ovat melko kaukana ydinkeskustasta, mutta bussilla pääsee nopeasti perille.

Keilahalli Kaatopaikka sijaitsee lähellä jäähallia, noin 3,5 kilometriä keskustasta ja sinne pääsee mm. busseilla 17, 20, 24, 37 ja 39. Siisti ja viihtyisä paikka, joskin melko suosittu viikonloppuisin, radan varaaminen etukäteen voi olla järkevää. Hinnat 27-32 euroa/tunti plus kenkävuokra 1-2 euroa/henkilö.

Kaupin keilahalli sijaitsee hieman piilossa, lähellä TAYS:in sairaalaa, matkaa keskustasta reilut 3 kilometriä. Busseilla 16, 18, 19, 28 ja 29 pääsee lähelle TAYS:in sairaalan pysäkille, josta kävelyä parisen sataa metriä. Hinnat 17,50-30 euroa/tunti plus kengät 2 euroa/henkilö. Omien kokemuksien mukaan täällä on paremmin tilaa kuin Kaatopaikalla, mutta paikka ei ehkä ole aivan yhtä viihtyisä.

ELOKUVIIN

Finnkinon teattereita on keskustassa kaksi, Cine Atlas kauppakeskus Koskikeskuksen alakerrassa ja Plevna Finlaysonilla. Superpäivinä (muutamia kertoja kuukaudessa) liput 6-7 euroa.

Niagaran elokuvateatteri sijaitsee Kehräsaaressa, lähellä Laukontoria keskustassa. Heidän ohjelmistossa taide-elokuvia ja muuten massasta poikkeavia filmejä, joskus samoja näytöksiä kuin Finnkinonkin teattereissa, mutta hinnat ovat halvemmat. Tiistaisin elokuvat 5 euroa, muulloin 6-8,50 euroa.

OSTOKSILLE

Radiokirppis

Tampereella on muutama hyvä kirpputori, joita voin suositella. Näistä suurempi, ehkä hieman parempi, mutta myös kalliimpi on Radiokirppis. Kirpputori sijaitsee lyhyen matkan päässä Hämeenkadulta, Laukontorilla. Avoinna arkisin kello 10-17 ja viikonloppuisin kello 10-15. Paljon pöytiä, mutta huono asiakaspalvelu, joskin viime aikoina olen huomannut asiassa parannusta.

Bonuskirppis

Toinen hyvä kirpputori on Bonuskirppis Tammelassa, pienen matkan päässä rautatieasemalta. Avoinna talviaikaan ma-pe kello 10-18, la kello 10-17 ja su kello 10-15. Pienehkö kirpputori, mutta ei tyhjiä pöytiä. Bonuksella käy vain käteinen, mutta lähistöllä on kaksi otto-automaattia jos rahat ovat kukkarosta loppu.

Hämeenkadun varrella on monet Tampereen keskustan kaupoista, ne ovat helppo löytää. Korkean Ilves-hotellin läheisyydessä on Koskikeskus, jossa on lisää vaateliikkeitä. Lempäälässä, noin 17 kilometrin päästä Tampereen keskustasta, sijaitsee Ideapark missä onkin useampia liikkeitä. Sinne pääsee Väinö Paunun bussilla, mikä lähtee Keskustorilta. Aikuisen menopaluu lippu maksaa 8 euroa. Busseja kulkee tunnin välein. Myös Valkeakosken liikenne vie Ideaparkiin ja takaisin 8 eurolla, lähtöjä mm. linja-autoasemalta poliisiasemaa vastapäätä.

Tampereella on myös Ikea, jonne pääsee bussilla numero 3, lähtee keskustasta Keskustorilta ja vie kaupan parkkipaikalle.

Tullintori
Tullintorin kauppakeskus sijaitsee rautatieaseman takana. Kauppakeskus on melko pieni ja siellä on vain muutamia vaateliikkeitä. Yksi mainitsemisen arvoinen liike on Punnitse ja Säästä - myymälä, mistä saa vähän terveellisempiä ruoka-aineksia ja herkkuja. Kauppakeskuksessa on myös muutama kahvila ja kuntosali.

MUSEOON

Tampereella on muutama mainitsemisen ja käymisen arvoinen museo.

Vakoilumuseo sijaitsee Finlaysonilla, Satakunnankadulla. Nimikin jo kertoo kyseessä olevan vakoilun erikoismuseo. Aikuisten lippu 8 euroa, lapset ja opiskelijat 6 euroa. Alle 6-vuotiaat maksutta.

Muumimuseo

Muumimuseo sijaitsee pääkirjasto Metson alakerrassa, Hämeenpuistossa. Museossa on somia pienoismalleja. Aikuisille käynti maksaa 7 euroa, mutta lapset ja opiskelijat maksavat vain 2 euroa.

Museo Vapriikissa on vaihtuvat näyttelyt, teemoihin kuuluu historia, tekniikka ja luonnontieteet. Museo on avoinna ti-su kello 10-18. Aikuiset 8 euroa, lapset/opiskelijat 3 euroa. Alennuksia myös varusmiehille, työttömille ja eläkeläisille. Perjantaisin kello 15-18 on ilmainen sisäänpääsy!



NÄHTÄVYYDET JA PAIKAT MISSÄ VIERAILLA


Särkänniemi. Huvipuisto sijaitsee kävelymatkan päässä Tampereen keskustasta. Särkänniemessä on Näsinneula, josta on upeat maisemat kaupungin yli.

Pyynikin näkötorni

Pyynikin näkötorni. Näsinneulaa halvempi ja söpömpi vaihtoehto. Itse torni ei ole järin korkea, vain 26 metriä, mutta koska torni sijaitsee harjulla, on sieltä yhtä upeat maisemat kuin Näsinneulastakin. Pääsymaksu 2 euroa aikuisilta. Näkötornin kahvilasta saa kaikkien huhujen mukaan kaupungin parhaat munkit. Mene ja kokeile ehdottomasti. Kesäisin myös suosittu moottoripyöräilijöiden kohtaamispaikka. Lähellä metsää, jossa on mukava samoilla.

Pyynikin uimaranta. Suosittu uimaranta, jossa hiekkaa ja nurmea. Kesäisin tapahtumia. Lähellä luontopolkuja. Rannalla on kesäisin kioski, mistä voi ostaa pientä purtavaa ja juotavaa.

Tallipiha. Historiallinen, nätti alue keskustassa. Kahvila ja myymälä, tapahtumia.

Arboretum. Kaunis viheralue muutaman kilometrin päässä keskustasta.

Pispala. Tampereen kaunein asuinalue, kannattaa ehdottomasti vierailla, erityisesti kesäaikaan. Upeita persoonallisia taloja, mahtavat maisemat järvelle. Pitkät ja kuuluisat Pispalan portaat. Täällä on kiva eksyä! Nättejä taloja voi toki ihailla muuallakin Tampereella, muunmuassa Puu-Tammelassa on söpöjä taloja.

Laukontorin kello

Laukontori. Hämeenkadulta etelään on Laukontori, kesäaikaan suosittu paikka istua kahviloissa, syödä jäätelöä ja lähteä risteilylle.

Viikinsaari. Hyppää laivaan ja käy Viikinsaaressa. Luontoa, uimaranta, ravintola. Kesällä erilaisia tapahtumia kaikenikäisille. Laivat lähtevät Laukontorilta. Hopealinja kuljettaa aikuiset 11 eurolla, lapset 5,50 euroa ja opiskelijat 9 euroa. Hopealinja kuljettaa myös mm. Hämeenlinnaan.

Kauppahallin keskikäytävää

Kauppahalli. Viihtyisä, yli 100-vuotias Kauppahalli palvelee asiakkaita Sokoksen naapurissa.

Metsosta ei voi koskaan lähteä tyhjin käsin

Pääkirjasto Metso. Hämeenpuistossa. Ihana paikka rentoutua, lukea päivän lehdet tai surffailla internetissä. Yläkerrassa kahvio.

Ratinan stadion

Ratinan stadion. Urheilun ystäviä kiinnostaa linja-autoaseman lähellä oleva stadion, järjestetään myös konsertteja. Silloin kun ei ole tapahtumia, stadionille on avoimet ovet ja kuka tahansa voi käydä vaikka hyppäämässä pituutta.

Ohjatut kävelykierrokset. Kesäisin ja joskus talvi-aikaan on edullisia kävelykierroksia Tampereella. Esimerkiksi Kalevankankaan hautausmaalla järjestetään ilmaisia kävelykierroksia.

LIIKKUMAAN

Tampereen paras uimahalli lienee Tampereen uintikeskus, mikä sijaitsee Kalevassa. Uimahallissa mahdollisuus vesijuoksuun ja jumppiin. Hyppytasoja, monta saunaa. Sisäänpääsymaksu 6,5 euroa käteisellä, 4,70 euroa matkakortilla maksaessa. Jos haluat päästä porealtaaseen nautiskelemaan, sinun pitää suunnata Tampereen kylpylään Lapinniemeen tai Nokian puolelle Nokia Edeniin. Näistä suosittelen lapsiperheille ennemmin Edeniä. Tampereen kylpylän sisäänpääsymaksu on 16 euroa ja rehellisesti en voi sanoa sen olevan hintansa väärti. Mutta jos osallistut samalla vesijumppaan, voi pieni allasosasto tarjota tarpeeksi. Edeniin hinnat aikuiselle 16-18 euroa, opiskelijat 14 euroa. Edenissä on enemmän altaita, vesiliukumäki, kolme erilaista kivaa saunaa, porealtaita jne. Tampereelta Edeniin pääsee Paunun busseilla keskustorilta, linjat 70 ja 71, hinta 4,80 euroa/suunta. Busseja menee pari tunnissa.

Steelbody näyttää sisältä paremmalta..

Viime aikoina on avattu uusia kuntosaleja Tampereelle. Paras riippuu siitä mitä kuntosalilta haet. Omasta mielestäni parhaimmat salit eivät velvoita jäsenyyteen ja ovat edullisia. Saunat ja jumpat ovat minulle toisarvoisia. Keskustan alueella parhaimpiin saleihin lukeutuu Wolf, sijaitsee Sokoksen takana. Wolfilla on myös jumppia ja kiipeilyseinä. Hinnat alkaen 34e/kk. Steelbody sijaitsee rautatieaseman takana, lähellä Tullintorin kauppakeskusta, hinnat alkaen 29e/kk. Hyvä sali, mukava henkilökunta. Halvin kuntosali keskusta-alueella on Nääshallissa. Nääshalli sijaitsee Hämeenpuiston pohjoispäässä, lähellä Särkänniemeä. Hinnat alkaen 1,10 euroa matkakortilla maksettaessa, 10 kerran kortti 25 euroa. Keskustassa on GoGo, Fressi ja muut perinteiset kalliimmat salit, joilla on tarjolla myös jumppia. Saleihin pääsee lähes poikkeuksetta ilmaiselle tutustumiskäynnille, joten tämä kannattaa käyttää hyödyksi.

Joogaa voi harrastaa esimerkiksi Om Yogassa. Ensikertalaisen tutustumisetu 40e/kk, kertamaksut 10-12 euroa.

Tampereen liikkumismahdollisuuksista voisi kirjoittaa lähes rajattomasti. Tampereella on mahdollista harrastaa vaikka mitä ja kaupungilla on myös hyviä lenkkipolkuja melko lähellä keskustaa, esimerkiksi Kaupissa.

TERVETULOA!


Matkustaminen Lontooseen & 5 vinkkiä ajanviettoon



Matkustin Lontooseen ensimmäisen kerran vuonna 2003 ja viimeksi kävin kaupungissa syksyllä 2011. Lontoolla on aina tarjota jotakin uutta ja minusta tuntuu, että olen vasta raapaissut pintaa, joten kaupunkiin on kiva palata kerta toisensa jälkeen. 

Tekemistä riittää useammallekin reissulle ja ensimmäisellä matkalla ei ehkä edes kannata sännätä paikasta toiseen ja yrittää kokea kaikkea. Ota toki selvää sinua kiinnostavista paikoista etukäteen, mutta jätä tilaa myös kahviloissa ja puistossa istumiseen sekä yllätyksiin. Yksi parhaimmista Lontoon matkoistani oli vuonna 2006, kun Saksassa pelattiin MM-jalkapalloa ja Lontoo juhli joka ilta, sama se kuka voitti, sellainen eri kansallisuuksien kaupunki se on. Samalla reissulla näimme myös aivan sattumalta Hollywood-tähdet Vince Vaughnin ja Jennifer Anistonin, kun olimme hengailemassa Leicester Squarella. Tämmöisiä yllätyksiä Lontoossa on kulmien takana, ota niistä ilo irti!

MATKUSTAMINEN LONTOOSEEN

Ryanairilla pääsee Tampereelta ja Turusta melko edullisesti Lontoon Stanstedin lentokentälle. Jos päivissä pystyy joustamaan, menopaluun saa alle 100 eurolla. Norwegian taas lentää Helsingistä Gatwickin kentälle. Blue1 lentää Lontooseen Tukholman kautta ja laskeutuu Heathrow’n kentälle. Muitakin lentoyhtiöitä on (Airberlin, Finnair jne) ja ne kannattaa ennen matkaa tarkistaa, erityisesti jos asuu pääkaupunkiseudulla. Itse olen lentänyt Tre-Lontoo väliä vain Ryanairilla ja kerran Lontoosta Tallinnaan Easyjetillä, koska ne ovat tulleet itselleni edullisimmiksi tavoiksi matkustaa.

KENTÄLTÄ LONTOON KESKUSTAAN

Stansted sijaitsee 56km keskustasta. Kentältä lähtee eri bussiyhtiöiden busseja keskustaan. Esimerkiksi Terravision (suora linkki hintatietoihin tästä) vie Victoria Coach stationille ja Liverpool Streetille 9 punnalla ja 15 punnalla saa menopaluun (netistä ostettuna voi tällä hetkellä säästää punnan, mutta liput voi ylläoleviin hintoihin ostaa lentokentältä. Mikäli ostat menopaluun, kysyy virkailija sinulta jo kentällä millä bussilla haluat tulla takaisin. Jos et tiedä, voit valita vain jonkun sopivan bussin. Voit matkustaa kuitenkin jo aiemmalla tai myöhemmällä bussilla, mikäli bussissa vain on tilaa.) Myös Easybus on hyvä vaihtoehto, koska on hinnallaan kilpailukykyinen. Easybus tosin kuljettaa Baker Streetille, mikä voi olla parempi tai huonompi vaihtoehto, riippuen siitä minne päin Lontoota olet suuntaamassa. Googlen karttaan pääset tästä.

Heathrow sijaitsee 19km keskustasta. En ole vielä itse matkustanut kentälle, mutta matkustaisin kentältä keskustaan luultavasti metrolla, koska se lienee halvin ja kätevin kulkuväline tai vaihtoehtoisesti bussilla (linkki sivuille) mikä on myös edullinen ja helppo tapa matkustaa (noin 5 puntaa / suunta, menopaluun bussissa saa halvemmalla yhdessä kuin erikseen ostettuna).

Gatwick sijaitsee noin 45km keskustasta. Easybus (alkaen 2puntaa/suunta) ja National Express kulkee myös tältä lentokentältä. Juna maksaa noin 18 puntaa meno ja 31 puntaa menopaluu.

Luton sijaitsee noin 50km keskustasta. Easybussilla ja esimerkiksi Green Linen busseilla pääsee keskustaan. Easybussin hinnat alkaen 2 puntaa/suunta etukäteen ostettuna, Green Linella maksaa 15-16 puntaa meno ja 22 puntaa menopaluu. Junallakin pääsee, muttei aivan suoraan lentokentältä ja hinnat näyttävät olevan samassa bussien hintojen kanssa, joten itse en ehkä lähtisi niillä seikkailemaan ilman selvää rahansäästöä.

MAJOITUKSEN VALITSEMINEN

Netistä saa jo todella hyviä karttoja, joita kehotan käyttämään hyödyksi matkoja suunniteltaessa. Lähtiessä lentokentältä on hyvä tietää etukäteen missä oma majapaikka sijaitsee tai jos sellaista ei vielä ole, mistä sitä kannattaisi etsiä, jotta osaa valita mihin päin kaupunkia ottaa bussin tai muun kulkuvälineen. Hostelleja ja hotelleja on paljon ympäri Lontoota ja halvempia majapaikkoja näyttää löytyvän ympäri kaupunkia.

Itse olen viimeisimmillä reissuillani majoittunut Piccadilly Circuksen lähettyvillä matkojeni lyhytkestoisuuden vuoksi (läheltä löytyy kauppoja, baareja, ravintoloita ja moniin nähtävyyksiin pääsee kätevästi) ja olen lähtenyt kentältä Victoria Stationille, josta pääsee vaikka kävellen melko nopeasti perille, mutta toki bussejakin kulkee. Jatkossa tosin varmaankin valitsen taas hieman rauhallisemman alueen, ainakin mikäli olen reissussa pidempään kuin viikonlopun, mutta voin silti suositella majoittumista Piccadillyn ympäristössäkin.

Piccadilly hostellin vaatimaton 4-hengen huone

Olen pari kertaa yöpynyt Piccadilly Backpackers Hostellissa. Sijainti on keskeinen ja hinnat dormeissa ovat edulliset, mutta hinnalla ei saa sänkyä enempää. Huoneet ovat hyvin yksinkertaisia ja kolkkoja jopa ja suihku- ja vessatilat ovat yhteiset eli käytävällä. Viime kerralla vessapaperia sai metsästää joka kerta ja suihkuista saattaa aamulla olla lämmin vesi loppu. Hostelli sopii matkailijoille, jotka eivät vaadi mukavuuksia ja viettävät suurimman osan ajastansa kaupungilla. Paikassa yöpyy paljon nuoria bailaajia, joten tämä kannattaa ottaa myös huomioon, jos odotat äärimmäistä rauhaa majapaikaltasi.

Budjettimatkailijan kannattaa tarkistaa sopisiko Easyhotel majapaikaksi. Tällä hetkellä Lontoossa on viisi easyhotellia. Hinnat keskimäärin 30-50 puntaa yöltä, ajankohdasta ja hotellista riippuen.

Hotels.com on hyvä paikka etsiä edullisia hotelleja. Kannattaa kuitenkin ennen varaamista tarkistaa suoraan hotellien nettisivuilta paljonko hotelli maksaa heiltä suoraan varattuna. Hinnat vaihtelevat suuntaan ja toiseen, joten vertailun jälkeen voit valita halvemman vaihtoehdon.

MITÄ TEHDÄ LONTOOSSA?


The Kitchen Tower- ravintola lähellä Tower of Londonia

Lontoossa riittää tekemistä ja näkemistä kaikille ja kaikenikäisille. Hintataso riippuu myös punnan vahvuudesta, mutta omasta mielestäni Lontoo ei ole kallis. Kaupungissa voi ainakin shoppailla halvalla, syödä kohtuullisin hinnoin (ehkäpä Suomen hintatasoa, mutta tietysti ruokaa saa laidasta laitaan) ja esimerkiksi moneen museoon pääsee ilmaiseksi. Kesäisin Lontoon puistot ja katutaiteilijat tarjoavat myös ilmaista viihdettä. 

Tässä muutamia suosituksiani miten käyttää aikaansa Lontoossa:

1. PUISTOT 

Kesäisin suosittuja ajanviettopaikkoja, joissa järjestetään muunmuassa konsertteja. Lontoon puistot ovat suuria, vihreitä ja kauniita. Hyde Parkissa on kuuluisa Speaker´s Corner, jossa voi käydä kuuntelemassa muiden puheita, vaikkakin paikalla on kuulemma nykyään hyvien puhujien sijasta enemmänkin uskovaisia käännyttämässä muita. St. James´s Park sijaitsee lähellä Piccadillyä ja sinne on hyvä mennä hetkeksi pois kaupungin vilinää pakoon. Victoria Park soveltuu hyvin lapsiperheille leikkipuistonsa takia. Hampstead Heath on valtava viheralue pohjois-Lontoossa, jossa on metsää, niittyä ja lampia.

Science Museum on todella mielenkiintoinen!

2. MUSEOT

Yksi mielenkiintoisimmista museoista on Science Museum, jonne pääsee ilmaiseksi. Museo on avoinna joka päivä kello 10-18 ja siellä viihtyy nuoremmat ja vanhemmat. Suosittelen! Aivan naapurissa on Natural History Museum eli luonnonhistoriallinen museo, mikä on myös ilmainen. Mikäli dinosaurukset ja fossiilit kiinnostavat, niin käynti kannattaa. Museot ovat hieman syrjässä keskustasta, mutta niihin pääsee kätevästi metrolla tai bussilla, mikäli käveleminen ei kiinnosta. Lisätietoja: tiedemuseosta ja luonnonhistoriallisesta museosta.

National Gallery sijaitsee loistopaikalla Trafalgar Squarella ja on merkittävä taidemuseo. Yksi mielenkiintoinen museo (en ole itse vielä käynyt) on Imperial War Museum, mikä on ilmeisesti yksi maailman vaikuttavimmista sotamuseoista. Kuuluisin museo lienee Madame Tussaud´s vahakabinetti. Lippujen hinnat vaihtelevat ja etukäteen netistä ostamalla saa lipun todennäköisemmin halvemmalla. Hinnat aikuiselta alkaen 15 puntaa. Museon kotisivut.

Oxford Streetillä riittää väkeä

3. SHOPPAILU 

En ole kummoinen shoppailija, joten en osaa antaa parhaimpia vinkkejä tähän toimeen. Yksi parhaimmista kaduista shoppailulle on kuitenkin Oxford Street. Tällä kadulla on satoja liikkeitä, muunmuassa H&M, Bershka, Dorothy Perkins ja niin edelleen ja hinnat ovat varsin edullisia, varsinkin alennusmyyntien aikaan. Löydät Oxford Streetin kaupat osoitteesta http://www.oxfordstreet.co.uk/. Kadun päässä lähellä Hyde Parkia on halpashoppailijan taivas Primark, josta saa hyvin edullisia vaatteita.

Camdenissa on toritunnelmaa ja sieltä löytyy persoonallisia kauppoja, joista ostaa vaatteita, kirjoja ja käyttötavaroita kotiin. Kannattaa poiketa Lontoon tunnetuimmassa tavaratalossa Harrodsilla ja lelukauppa Hamleysilla.

4. BUSSILLA AJELEMINEN 

Lontoon kuuluisat kaksikerroksiset bussit ovat loistavia nähtävyyksien katselemiseen. Yksi bussilippu käteisellä ostaessa maksaa 2,30£, joten irtolippuja parempi vaihtoehto on Oyster Card, jolla pääsee matkustelemaan edullisemmin. Bussi ei ehkä ole se kaikkein nopein tapa liikkua, mutta kuka lähtee lomalle kiirehtimään? Bussilla matkustaessa näkee kaupunkia paremmin. Hyppää vaikka johonkin bussiin ja jää pois mielenkiintoisella alueella. Kiertele ja hyppää sitten johonkin toiseen bussiin, joka vie sinut uudelle alueelle.

5. TEATTERIT, PUBIT, ELOKUVATEATTERIT, STAND-UP

Lontoossa riittää viihdettä. Tarjouskuponkeja pubeihin ja stand-up iltoihin jaetaan keskustassa usein ja teatteriesityksiin pääsee välillä todella edullisesti. Elokuvateattereita on monia, mutta lippujen hinnat ovat melko kalliita ilman alennuksia. Teattereihin voi ostaa lippuja esimerkiksi Leicester Squaren laidalla sijaitsevasta TKTS-kioskista.

London Eye
City Cruises vie risteilylle

Jos matka on lyhytkestoinen, kannattaa ottaa mielenkiintoisista nähtävyyksistä etukäteen selvää. Esimerkiksi London Eye maailmanpyörä joen rannalla on niin suosittu, että jonotus ilman etukäteen ostettuja lippuja voi kestää kauan. Käy katsastamassa Big Ben, Tower of London, London Bridge ja Buckingham Palace sekä vahdinvaihto, mikäli se kiinnostaa. Yksi mainio tapa on mennä risteilylle Thamesille ja nähdä Lontoo joelta päin, matkoja järjestää mm. City Cruises.

Jalkapallo on englantilaisille tärkeää ja futisfani käy tietysti katsastamassa suosikkistadionit joko stadion-kierroksella tai ostamalla liput peliin. Lapsille tai lapsenmielisille on London Dungeon, jonka itse haluan käydä ensi reissulla katsastamassa. 



LIIKKUMINEN LONTOOSSA

Aiemmin jo kirjoitin, että bussilla matkustaminen on mainio tapa kulkea Lontoossa. Ruuhka-aikaan niillä voi tietysti kestää hieman kauemmin ja silloin voi toki ottaa metronkin avuksi. Mutta paras tapa liikkua Lontoossa on silti mielestäni käveleminen. Lontoo on suuri kaupunki, mutta kaunis ja mielenkiintoinen, joten nähtävää riittää siirryttäessä paikasta toiseen.

LONTOOSTA MUUALLE ENGLANTIIN & SKOTLANTIIN

Mikäli pelkkä Lontoo ei riitä, matkusta muualle Englantiin tai vaikka Skotlantiin asti. Megabus on halpamatkailijan kaveri Briteissä (ja nykyään myös Yhdysvalloissa ja Kanadassa). Olen itse matkustellut yhtiön busseilla ympäri maata ja suosittelen edullisten hintojen takia! Aikaisin varaamalla saa bussilippuja alkaen 1 punnalla!

Hintatiedot elävät tietysti ja ajan tasalla olevat hinnat kannattaa tarkistaa ennen matkaa. Tässä on vain muutamia vinkkejä Lontooseen ja melko perusturistipaikoista. Lontoo on kuitenkin vielä paljon enemmän ja parhaimmat paikat ja kokemukset saat kun matkustat kaupunkiin ja eksyt omiin seikkailuihisi! Mikäli löydät jotakin huomautettavaa tekstistä, otan kommentteja mielelläni vastaan.