Eurolines kuljettaa Euroopassa

Olen pyörinyt hullaantuneena Eurolinesin sivuilla ja kattellut bussimatkoja ympäri Euroopan. Hinnat ovat melko edullisia ja mikäli on jokin tarjous meneillään, niin suorastaan halpoja. Olen kuullut yhtiöstä jo vuosikausia sitten, mutta jostain syystä en ole vielä kertaakaan matkustanut heidän busseillaan. Enimmäkseen olen Euroopassa liikkunut koneella ja junalla, mutta vähemmän busseilla (poikkeuksena Iso-Britannia, jossa olen käyttänyt enimmäkseen Megabusseja). Tämä on sinänsä hieman ihmeellistä, koska tykkään bussimatkailusta tooodella paljon.

Katselin Eurolines-busseja meidän tulevalle matkalle, eli välille Bremen-Amsterdam-Bremen. Tarjolla olisi ollut melko edullinen vaihtoehto, kahden hengen menopaluu noin 78 euroa (sis. varausmaksua 3e). Harkitsin jo, että olisin ne varannut, mutta jätin varaamatta. Menobussin aikataulu olisi ollut keskiyöstä aamukuuteen, mikä olisi tarkoittanut sitä, että olisimme saapuneet hyvin väsyneinä aamukuudelta Amsterdamiin Bremenissä päivän ja bussissa vietetyn yön jälkeen. Jos olisin ollut lähdössä matkalle yksin, tämä olisi ollut vaihtoehto, mutta koska kyseessä on lahja toiselle, niin mielelläni valitsen hostelli/hotelliyön Bremenissä sekä säädylliset aikataulut, eli menomatka huristellaan junalla, joita kulkee huomattavasti useammin.

Bremenin rautatieasema, josta nappaamme junan Amsterdamiin

Eurolinesilla on omat sivut jokaiselle maalle, josta busseja lähtee ja tarjouksia on varmasti jatkuvasti joihinkin yhteyksiin. Busseja kannattaneekin katsoa aina niiden maiden sivuilta, jolta on bussin ottamassa. Esimerkiksi kun katselin paluubussien hintoja Saksan sivuilta välille Amsterdam-Bremen, sain kahdelle hengelle hinnaksi noin 56 euroa. Mutta Hollannin sivuja vilkaistessa sattuikin niin mukavasti, että siellä oli tarjouksia eri maiden kaupunkeihin ja heidän sivuiltaan täysin saman bussin varaaminen maksoi 30 euroa kahdelle hengelle (sis. 8 euroa varausmaksua).

Muutama esimerkki hinnoista, joita katselin huhti-toukokuulle (hinnat yhdelle hengelle ja sisältävät varausmaksut):

Kööpenhaminasta Berliiniin noin 25 euroa.
Pariisista Lontooseen alkaen vain 13 euroa ja menopaluu 33 euroa.
Berliinistä Prahaan noin 30 euroa ja menopaluu 51 euroa.
Amsterdamista Kölniin 12 euroa ja menopaluu 17 euroa.
Amsterdamista Muncheniin 25 euroa ja menopaluu 39 euroa.

Oli muuten kivaa huomata, että vielä on nuori, kun Eurolineskin määrittelee aikuisen vasta 26-vuotiaaksi ja sitä nuoremmille hinnat ovat hieman alhaisemmat. Vaikka ei huolta, kun noita promo-tarjouksia on tarjolla vanhemmallekin väelle.


Maksuton majoitus

Hospitality Club on matkailijoille suunnattu internetissä toimiva kokoontumispaikka, joka tosin on näyttänyt hitaasti kuihtumisen merkkejä. Vastaavanlainen, aktiivisempi paikka on Couch Surfing ja kaipa näitä on vielä lisääkin toiminnassa.

HC:n ja vastaavien ilmaisten järjestöjen tarkoitushan on, että matkailijat tarjoavat toisille matkailijoille yöpaikkaa maksutta kotonaan. Pelkästään ilmaisesta majoituksesta ei tosin ole kyse, koska toinen tärkeä syy (monille ilmaista majapaikkaa tärkeämpi) on tutustua tällä tavoin paikallisiin ihmisiin ja asua kuten paikalliset, jolloin maan kulttuuriin ja tapoihin tutustuminen on helpompaa. Jos olet siis vain ilmaisen majapaikan perässä, mutta sosiaalinen kanssakäyminen majapaikan tarjoajan kanssa ei kuulosta kivalta, niin tälläiset järjestöt eivät ole parhaimpia paikkoja siihen. Toki osa tarjoaa majapaikkaa vain ystävällisyyttään eivätkä he edes ehdi/halua töidensä tai muiden kiireiden kanssa juuri viettää aikaa yöpyjien kanssa.

Järjestöön voi kuulua myös jos ei pysty jostain syystä tarjoamaan yöpymispaikkaa, mutta haluaa muuten tutustua eri maiden matkailijoihin. Ihmisiä voi tavata myös vaikka kahvin parissa tai viedä heitä nähtävyyksiä katselemaan.

Venetsia syksyllä 2007

Idea on siis yksinkertainen: luot itsellesi profiilin, jota muut voivat katsoa ja jonka kautta he voivat lähettää majoituspyyntöjä viestiboksiin, ja sitten olet yhteydessä ihmisiin ja sovit heidän kanssaan käytännön järjestelyistä. Ilmainen ruoka ei yleensä kuulu maksuttomaan majoitukseen ja sitä ei mielestäni kannata koskaan olettaa saavansa, mutta yleensä keittiötä saa käyttää omien ruokiensa tekoon ja moni jakaa ruokakustannuksia asunnon omistajan kanssa. Tapoja on kuitenkin monia ja jokainen emäntä/isäntä on varmasti erilainen. Itse en ole kummoinen kokki ollut, mutta tarjonnut kyllä kaapissa olevia ruoka-aineksia muiden käyttöön. Mikäli majoittuu toisen luona useamman yön, voi olla myös kohteliasta viedä kiitokseksi jotain pientä kotimaasta, mutta tämä ei todellakaan ole edellytys ja kukin toimii kuten parhaaksi näkee.

Itse olen kuulunut HC:hen vajaa 7 vuotta, mutta en ole ollut aktiivinen pariin vuoteen ja majoittamiskokemukseni ovat loppujen lopuksi hyvin vähäiset. Mitään ongelmaa vieraiden kanssa ei kuitenkaan ole tullut, vaan olen tavannut tätä kautta mielenkiintoisia ihmisiä, joille olen saanut esitellä Tamperetta heidän kiinnostuksiensa pohjalta ja joiden kanssa olen viettänyt mukavia hetkiä. Ja oppinut olen samalla minäkin! Eräs italialainen mies kaverinsa kanssa kutsui minut Tampereella ravintolaan, jossa en ollut ennen ollut (ja jossa oli sauna, mistä en ollut tiennyt) ja viedessäni australialaista miestä kävelyretkelle ympäri kaupunkia, se oli hän joka antoi minulle oppitunnin Tampereen ja Suomen historiasta, tämä historian harrastaja oli perehtynyt asiaan niin syvällisesti, että itseä vähän jo hävetti.

Kuva Tanskasta keväällä 2008

Kaikenkaikkiaan voin siis suositella tätä varauksetta. Olemassa on myös nettisivuja, joilla ihmiset tarjoavat majapaikkaa kotonansa (joko huonetta tai koko asuntoa vain omaan käyttöön) maksua vastaan, kuten Airbnb. Voin lämpimästi suositella! Idea on yhtä hyvä kuin maksutonkin majoitus, vähemmän sosiaaliselle ehkä parempikin vaihtoehto.


Menkää Saksaan!

Katselin matkakuvia Bremenistä, jossa olin viimeksi kesällä 2009, ja kun viime päivinä on tullut luettua matkaoppaita myös Saksasta, niin pieni matkakuumehan siitä nousi.


Saksalla on nykyään vahva paikkansa TOP-matkustusmaat-listallani, jossa on siis maita, jonne haluan ehdottomasti jossain vaiheessa matkustaa ja johon haluan tutustua syvemmin. Jännä kyllä, että olen ollut Saksassa neljä kertaa (joista kolme Bremenissä), mutta jokaisella kerralla vain vuorokauden, joten empä voi sanoa paljoa Saksasta tietäväni tai sitä nähneeni.

Viimeisimmästä kerrasta on jokatapauksessa jo 2,5 vuotta. Silloin kävin kaverini kanssa Bremenissä puhtaasti siksi, että saimme sinne lennot 10 eurolla ja ajattelimme käydä siellä yksillä. Lensimme eräänä keskiviikkoaamuna, vietimme päivämme kierrellen ja tehden, ja myöhäisillan elokuvan jälkeen kävelimme yöllä takaisin lentokentälle, josta lentomme aamuvarhain lähti takaisin kohti Tampere-Pirkkalan lentokenttää.

Vuorokaudeksi lentokoneella reissuun lähteminenhän nyt on jo melko pöllöä ihan itsestäänkin, mutta vielä Saksaan! Bremen on suloinen pienehkö kaupunki, jossa viihtyy helposti muutamia päiviä, mutta sieltä pääsee myös kätevästi Hampuriin, Hannoveriin tai vaikka Amsterdamiinkin asti.

Ryanair, mikäs muu, lentää Bremeniin Tampereelta. Lentoja saa usein todella halvalla, vaikka nykyään menopaluuseen pitääkin laskea vielä se 12 euron lisä mikä kortilla maksamisesta tulee. Helmi-maaliskuulle oli kaikkine kuluinensa (ilman ruumaan meneviä laukkuja) lentoja noin 40 eurolla. Keväälle ja kesälle hinnat ovat korkeampia, mutta niitä ei kannatakaan tilata ihan vielä. Omien kokemuksieni mukaan touko-kesäkuun hinnat tulevat laskemaan vielä nykyisestä.


Bremenin lentokenttähän on hyvin lähellä keskustaa ja keskustaan pääsee nopeasti ratikalla, joka kustantaa reilut pari euroa. Matkan voi halutessaan vaikka kävelläkin, koska matkaa keskustaan on vain kolmisen kilometriä. Bremenin kaupungin keskusta-alue on myös pienehkö, joten siellä ei tarvitse käyttää julkisia ollenkaan ellei halua, kaikkialle pääsee kävellenkin.

Bremenin majoituksesta minulla ei ole omakohtaisia kokemuksia, mutta pikaiset googletukset ilmoittivat, että hostellien dormeista saa sängyn alkaen 14 eurolla ja kahden hengen hotellihuoneen saa 50 eurolla. Tosin Formule 1 - hotellissa saa huoneen vain 29 eurolla, mutta tämä sitten sijaitseekin useamman kilometrin päässä keskustasta. 

Terassilla nautitut jäätelöt

Hintataso kahviloissa ja ravintoloissa on edullinen ja samoin myös vaatteita ja muutenkin shoppailua pystyi kaupungissa harrastamaan melko halvalla. Bremenissä on muunmuassa Primark ja itse muistan ihastelleeni kauniita ja edullisia kenkiä useammassakin kaupassa. Myös hygieniatuotteet olivat Suomen hintoja edullisempia. 

Leikkipuistossa leikkimässä

Kaupungissa on ihanaa kävellä, nauttia puistoalueista ja kahviloista ja ihastella upeita rakennuksia. Itse en ole lyhyillä reissuillani mitään erityisempää tehnytkään. Universum Bremen tarjoaa viihdettä myös lapsille, mutta sinne ehkä kannattaakin ottaa ratikka numero 6 ainakin toiseen suuntaan, koska matkaa on useampi kilometri keskustasta. Kaupungissa pelaa Werder Bremen, joten jalkapallofanit suuntaavat varmasti stadionille. Olutfaneille on tarjolla kierroksia Becksin oluttehtailla.