Pientä pohdiskelua intohimostani

Olen aina rakastanut matkailua ja unelmoinut siitä. 

Sen jälkeen kun muutin Tampereelle 9 vuotta sitten, on minulla ollut aina jokin matka vähintäänkin suunnitelmissa. Nuorempana hoin sanomaa "koti on siellä missä sydän on", tietämättä yhtään missä se oli, mutta luulin sen aina olevan jossain ulkomailla. En siltikään ollut Suomessa onneton ja kotiin oli (lähes) aina kiva palata. Nykyään tuo lausahdus tarkoittaakin minulle enemmän rakkaita ihmisiä kuin mitään paikkaa.


Tanska

Rakastan edelleen mennä ja nähdä, tietysti, miksi muuten kirjoittaisin tätäkään. Viimeisen vuoden aikana olen kuitenkin vasta pysähtynyt kysymään itseltäni: miksi minä matkustan? Ja pysähtynyt kyllä kysymään hyvin paljon muitakin kysymyksiä liittyen tähän elämääni. Olen parin vuoden sisällä ymmärtänyt, että itse matkusteleminen ei tee minua onnelliseksi, se yksin ei riitä, vaikka ennen luulin niin. Vuosikaudet haaveilinkin matkustelemisesta yksin, vapaana ja riippumattomana, ja monet matkat olen yksin tehnytkin. Ja edelleenkin on reissuja, joille lähden ihan mielelläni omin päin, jotta saan toimia niin kuin tykkään. Mutta nykyään myös näen itseni entistä enemmän ihmisenä, joka mielellään ottaa matkalle mukaan tärkeän ihmisen, jonka kanssa jakaa kokemuksia reissussa.


Hannover

Kaipaan edelleen maailmalle, mutta olen hieman rauhoittunut ja oivaltanut tärkeitä asioita tässä matkan varrella. Matkustelu ei olekaan enää elämäni, vaan hyvin rakas harrastukseni. Miksikö sitten matkustan? No miksi sitä tehdään mitään muutakaan tässä elämässä? Matkustan ja harrastan tylsyyttäni ja oppiakseni lisää elämästä, kuten kaikki muutkin. Se on pohjimmainen syy. Päällimmäiset syyt liittyvät vahvasti esteettiseen silmääni. Kaikki kaunis tuo minulle tyydytystä, kuten luonto, värit, talot, puistot, vuoret, rannat. Välillä tuntuu kuin voisin vain vaellella kauniiden kaupunkien tai metsien siimeksessä ikuisuuksia. Myös mahdollisuudet uusien asioiden kokeilemiseen kiehtovat, tämän vuoksi viihdyn myös suuremmissa kaupungeissa, vaikka en juuri välitä väkijoukoista.


Gibraltar

Tässä hetkessä eläminen kuulostaa niin kliseiseltä ja helpolta, mutta se voi olla yllättävän vaikeaa jopa ihmisille, jotka tiedostavat elämän lyhyyden. Itsellänikin on ollut aiemmin välillä melkoinen kiire kaikkialle ja pysähtyminen on välillä vaikeaa. Rauhoittuminen kannattaa.

Joten matkustakaa, harrastakaa, kokeilkaa, mutta kysykää välillä miksi tai miksi ei, ja tiedostakaa nämä ohikiitävät hetket elämässänne. 


Syyskuussa kaupunkilomalle

Varasimme kesäkuussa lennot Singaporeen ja sille matkalle lähdemme ensi vuoden alussa. Se matka on tuntunut kuitenkin olevan niiiiin kaukana vielä ja lentolippujen varaus ei näyttänyt lieventävän matkakuumetta vaan nostavan sitä, niin tuonne Ryanairin sivuille olen eksynyt turhankin usein. Edullisia lippuja on ollut tarjolla syys-lokakuulle jo monta viikkoa, mutta tällä kertaa en halunnut varata matkaa liian pitkän ajan päähän, joten päätin odottaa ja katsella tilannetta. Kun syksyn suunnitelmani sitten hieman selkenivät, niin muutama päivä sitten tulin sen matkan viimein varanneeksi.

Minne matkaan seuraavaksi?



BUDAPESTIIN! 

Jes, olen innoissani! Budapest kuuluu niihin kaupunkeihin Euroopassa, jotka kiehtovat minua, mutta jostain syystä sitä on "säästellyt" tulevaisuuteen, vaikka tilaisuuksiakin olisi ollut edullisesti tarjolla. No nytpä on vielä enemmän, kun Ryanairkin aloitti sinne suorat lennot Tampereelta. Ja sieltähän minä ne lennot sitten 37 eurolla ostinkin. 

Punnitsin kyllä Budapestin ohella Brysseliä, jossa en ole aiemmin käynyt, sekä Kaunasia, jossa olen pikaisesti poikennut, mutten juuri mitään nähnyt. Molempiin kaupunkeihin oli edullisia lentoja tarjolla, Turusta Brysseliin ja Tampereelta Kaunasiin, hinnat pyörivät muutamassa kympissä. Molemmat kaupungit ja maat kiehtovat (tosin mikä nyt ei minua kiinnostaisi..), mutta Budapest vei tällä kertaa voiton. Sinne siis suuntaan syyskuussa. 

Olen tutustunut Budapestiin aiemmin hieman, joten taidan lähteä matkalle sen liiemmin suunnittelematta mitä siellä haluan tehdä ja katsoa sitten paikan päällä mikä kiinnostaa sillä hetkellä. Matkavinkkejä otan kyllä silti hyvin mielelläni vastaan, joten mikäli siellä päin on joku teistä käynyt, niin kommenttiboksiin saa kirjoitella!


Yksin matkustaminen

Haluan kirjoittaa yksin matkustamisesta ja rohkaista siihen kaikkia, joilla ei matkakaveria ole. 

Minä itse tykkään matkustaa yksin. Rakastan kulkea myös rakkaideni kanssa ja toivon mukaan pääsen jatkossakin reissaamaan paljon siskojeni ja ystävieni kanssa. Kuitenkin edelleenkin minussa on se puoli, joka haluaa tutkia katuja ja puistoja oman tahtini mukaan, kamera tai päiväkirja kourassa, katsella ja ihmetellä ääneti.


Jostain päin etelä-Ranskaa

Lähdin ensimmäiselle omatoimimatkalleni yksin vuonna 2003. Olin juuri muuttanut Tampereelle ja surffatessa päädyin Ryanairin sivuille, missä mainostettiin edullisia lentoja Tampereelta Lontooseen. Löysin lennot 60 eurolla ja yhdeksän vuotta sitten ne olivat todella halvat. Varasin ne innostuneena samantien. Että minua pelotti! Äidin ja mummin huolestuneet puhelut matkaa edeltävänä iltana eivät juuri auttaneet asiaa. Matka meni loistavasti ja sain sen aikana mielettömästi itsevarmuutta, kun olin vihdoin tehnyt sen, mistä olin niin monta vuotta jo unelmoinut; lähtenyt yksin maailmalle. Lontooseen lähteminen olikin yksi elämäni parhaimmista päätöksistä, koska sen jälkeen koin, että uskallan mitä vain.

Tykkään matkustaa erityisesti kaupunkilomille sekä luonnonpuistoihin yksinäni. 

Euroopan kaupungeissa olen matkustellut ympäriinsä yksin ja viihtynyt loistavasti. Kaupungeissa on paljon tekemistä ja näkemistä, jonne ei välttämättä kaipaa matkaseuraa, toki joihinkin kohteisiin mieluummin menee toisen ihmisen kanssa, esimerkiksi huvipuistoihin. Kaupungit ovat kuitenkin usein pullollaan museoita, katutaidetta, puistoja, näyttelyitä ja kahviloita - kaikki paikkoja, joissa viihdyn yksin myös Suomessa, miksen sitten ulkomaillakin.

Rantalomat ja astetta vaativammat maat taas ovat toinen juttu. Viihdyn rantakaupungeissa ja -kohteissa, mutta varsinkin nyt kun olen parisuhteessa, niin lähden rantakohteisiin mieluummin kumppanin kanssa. Vaativimmissa kohteissa on myös kivaa, kun on matkakumppani. Esimerkiksi Intiaan en olisi ainakaan lähitulevaisuudessa lähtenyt ilman kumppaniani sen vuoksi, että en usko, että olisin viihtynyt siellä yhtä hyvin yksin, siellä matkustellessa, rannoilla ja sairastellessa on huomattavasti mukavampaa olla kaksin.


Monaco

Yksinmatkustamisessa on paljon loistavia puolia. Tässä niissä omasta mielestäni parhaimpia:

-Vapaus kulkea katuja omaan tahtiin, käydä vain itseä kiinnostavissa nähtävyyksissä, syödä silloin kun itsellä on nälkä, majoittua juuri niin huonoon tai hienoon majapaikkaan kuin haluaa.

-Ei ole ketään, kenen perään sinun tarvitsee katsoa ja kenen viihtyvyydestä huolehtia.

-Ongelmien ilmaantuessa ja niistä selviydyttyä, saa itseluottamusta ja rohkeutta tuleviin koitoksiin.

-Muihin ihmisiin, paikallisiin ja matkailijoihin, tutustuu aivan eri tavalla kuin matkustaessa kaksin tai ryhmässä. Yksin olevaa ihmistä lähestytään helpommin. Halutessa ei juuri tarvitse olla yksin, koska ystävällisellä olemuksella seuraa löytyy helposti. Paras puoli on se, että voit saada yksin matkustamisen ja yhdessä tekemisen molemmat hyvät puolet.

Huonojakin puolia tosin löytyy muutama, mutta ne ovat niin vähäpätöiset plussiin suhteutettuna, että niistä ei kannata välittää. Yksin matkustava usein maksaa majoituksestaan enemmän, erityisesti mikäli haluaa oman huoneen. Dormit ovat onneksi edullinen keino majoittua yksin matkaavalle ja niissä myös tutustuu muihin matkailijoihin helposti. Suosittelenkin käyttämään niitä. Niissä yöpyminen voi myös tulla edullisemmaksi kuin kahden hengen huone, joten kalliimpaa ei yksin matkustaminen tarvitse välttämättä olla ainakaan Euroopassa missä dormeja on runsaasti.

Toinen huono puoli on se, että ei ole ketään kenen kanssa jakaa matkalla tapahtuneita asioita, hyviä ja huonoja. Jos sairastuu, on ikävää olla yksin ja joihinkin puuhiin sitä mieluummin ottaa kaverin mukaan kuin menee yksin, sellaiset puuhailut onkin parempi jättää muiden kanssa tehdyille matkoille.

Kaikki, ketkä miettivät siis sitä, että mennäkö vai eikö mennä yksin, niin suosittelen että menkää ehdottomasti!


Repulla reissuun - mitä minä pakkaan mukaan

Reppuja ja rinkkoja saa vaikka minkä kokoisina ja jokainen voi itse päättää mikä on pientä ja mikä isoa. Minä lasken pieniksi korkeintaan 40 litraiset reput ja rinkat. Itse olen useimmilla matkoillani käyttänyt 20-25-litrasta reppua ja sillä olen tullut hyvin toimeen. 

Talvella edessä on kolmen kuukauden matka ja alustavasti olen ainakin ajatellut matkustaa tuon kokoisella repulla, joka kaapista jo löytyy (Huomio matkan jälkeen: Lähdinkin matkaan 10-litraisella repulla. Reppu oli todella pieni, mutta tunkemalla sinne mahtui kaikki tarpeellinen lämpimään ilmastoon.). Isommillakin rinkoilla matkaavat eivät yleensä suosittele yli 60 litraista rinkkaa. En ole itse panostanut reppuihini koskaan muutamaa kymppiä enempää, sillä olen saanut tarpeitani vastaavan repun. Montaa vuotta ne eivät ole käytössä kuitenkaan kestäneet, joten järkevämpää voisi olla panostaa laadukkaampaan yksilöön, joka palvelisi pidempään.



Mihin repun valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota?

-hihnojen pitäisi olla tukevat ja pehmustetut
-mielellään hengittävä reppu, mutta lupauksista huolimatta ne eivät sitä aina ole
-ulkopuolella oleva tasku vesipullolle on todella kätevä
-mieluummin korkea kuin leveä, helpompi kulkea ja kantaa
-repussa oltava myös muutama pikkutasku, jotta tavaroita voi jakaa eri paikkoihin
-selkäosuuden pitää olla paksuhko, ohuen kankaan lävitse tavarat painavat selkää

Alla listaa mitä itse pakkaan mukaan. Olen hionut listaani monta vuotta parempaan suuntaan ja tällä hetkellä se näyttää suurinpiirtein luetellulta.

AINA MUKANA

-passi ja pieni matkalompakko (vain tärkeät kortit mukana eli maksukortit, vakuutuskortti, ajokortti, verkkopankkitunnukset)
-piilarit (yleensä käytän matkoilla yötäpäivää -linssejä, jolloin nesteitä ei tarvitse kantaa mukana)
-yksi nopeasti kuivuva pyyhe
-hygieniatuotteita (monikäyttöinen kookosöljy, hammasharja ja -tahna, nestesaippua, puuteri, kampa, ponnarit)
-ihoteippiä mahdollisiin hiertymiin
-kamera + laturi
-kännykkä + laturi
-päivälaukku/reppu, joka taittuu pieneen tilaan, siihen mielellään mahduttava vesipullo & kamera
-vaatteet (katso erittely tästä alta)

Laukku vastaan reppu -taistelua käydään jatkuvasti, mutta minä vannon molempien nimeen
matkasta riippuen (näillä olen pärjännyt Euroopassa ja Aasiassa, mutta parempiakin on markkinoilla!)
Yötäpäivää -piilolinssit säästävät vaivaa ja tilaa

PIDEMMILLÄ MATKOILLA LISÄKSI

-omat ekologiset ja ihoystävälliset pesuaineet
-lisää hygieniatuotteita
-kannettava tietokone + laturi
-pari muovipussia likapyykeille ja sateen varalta repun suojaksi
-viihdykkeeksi ristikoita, lehtiä, pelikortit, vihko + kynä, kirjoja (joita vaihdan matkan aikana)


JOSKUS JOTAIN NÄISTÄ

-vaihtokengät
-pieni lukko
-lakana / iso huivi, jota voi käyttää sängyssä alla tai yllä
-adapteri
-haarukka / lusikka eväitä varten
-korvatulpat
-omegaa ja maitohappobakteereita


VAATETUS

Se mitä vaatteita kuljetan mukana, riippuu matkan kestosta, ilmastosta ja kohteesta. 

Vuosien varrella olen kuitenkin huomannut sen tärkeimmän; lempivaatteet kannattaa pakata matkallekin mukaan. Mikäli vaatteissa viihtyy kotioloissa, niin niissä viihtyy matkallakin. Joskus muinoin tein sitä, että pakkasin vähän kulahtaneempia vaatteita reissuille, joita tarpeen tullen heitin roskiin. Jossain vaiheessa ymmärsin, että haluan olla siistinä reissussakin ja pukea päälle vaatteita, joissa tunnen oloni mukavaksi. Enää en siis erottele matka- ja arkivaatteita erikseen, vaan valitsen vaatteet ilman ja matkan tarkoituksen mukaan.

Itse olen kerrospukeutuja ja suosin ohuita vaatteita, joita on helppo lisätä ja vähentää ilman muuttuessa, olen kokenut sen parhaaksi ratkaisuksi omalla kohdallani, koska palelen ja hikoilen helposti. Keski- ja Pohjois-Euroopassa sää on arvaamatonta, minkä vuoksi pakkaan hieman erilailla kuin maihin, joissa tiedän olevan tasaisen lämmintä koko matkan ajan. Myös kulttuuri pitää ottaa vaatteiden valinnassa huomioon ja Aasiaan suuntautuvilla matkoillani otankin mukaan myös vaatteita, joilla peittää polvet, nilkat ja olkapäät. 

Useimmiten minulla on vain yhdet kengät mukana, joten niiden pitää soveltua kävelyretkille, mutta olla tarpeeksi siistit ravintolaankin. Niiden pitää hengittää ja pitää vettä edes vähäsen. Mikäli pakkaan vaihtokengät mukaan, ovat ne kevyet ja vähän tilaa vievät, esimerkiksi ballerinat. Minulla tosin ei ole jalkavaivoja ja voin tehdä pitkiäkin kävelylenkkejä ballerinoissakin.

Vaatteiden kannattaa olla

-materiaaliltaan sellaista, että ne eivät veny heti muodottomiksi tai rypisty helposti
-nopeasti kuivuvia, jotta nyrkkipyykkääminen käy tarpeen tullen helpommin
-ohuita ja hengittäviä
-mukavat päällä

VAATTEET EUROOPAN MATKOILLE

Euroopassa matkustellessa merkittävimmässä osassa ovat sukkahousut tai vaihtoehtoisesti farkut, jotka kestävät monta käyttökertaa. Sukkahousut vievät hyvin vähän tilaa sekä painoa ja niitä löytyy tarpeen tullen kaikkialta edullisesti. Mikäli on viileää, ne pysyvät päällä ja mikäli on lämmin, ne saa helposti pois ja mahtuvat loppupäiväksi laukkuun / reppuun.

Teepaitamekot ovat siitä käteviä, että viileällä ilmalla niiden alle voi sujauttaa vielä topin. Jos on kylmempi ilma kuin mihin olen varautunut, alle mahtuvat vielä shortsit. Lisäksi pitää tietysti olla pitkähihainen mukana, useimmiten minulla on neuletakki sekä päällystakki vuodenajan mukaan.


VAATTEET LÄMPIMIIN MAIHIN

Lämpimissä/kuumissa maissa kevyiden vaatteiden merkitys korostuu. Sukkahousuja ei voi käyttää kuumuuden ja kosteuden takia (menomatkalle saatan pois sellaiset kyllä päälle laittaakin), joten niiden tilalla pitää olla muuta peittävää.

Huivit ovat loistavia ratkaisuja. Niillä peittää helposti polvet, nilkat, olkapään, pään ja rinnan alueen eivätkä ne hiosta tai purista. Huivit toimivat myös hyvinä alustoina sängyssä ja rannalla. Rennot housut ovat myös hyvät, erityisesti mikäli ne pystyy käärimään capreiksi / shortseiksi. Itse tykkään mekoista, joita voi käyttää myös hameena, juurikin niiden monikäyttöisyyden vuoksi huiveihin ja toppeihin yhdistettynä. Neuletakki tai muu pitkähihainen pitää myös olla mukana viileiden iltojen ja ilmastoitujen bussien takia.


Huivit ja liinat ovat monikäyttöisiä!

Näille matkoille pakkaan siis:

-mekon
-caprit / housut / pitkä hame
-shortsit
-huivin tai pari
-toppeja muutaman
-rennon paidan / tunikan
-neuletakin tai muun pitkähihaisen (mielellään löysähkön) paidan
-bikinit
-alusvaatteet
-joskus on mukana ollut myös lippalakki auringolta suojaamassa


Mikäli matkustan talvella, en pakkaa talvitakkia mukaan jos kohteessa on hyvin lämmin. Yritän ensin järkkäillä kyydit lentokentälle/-kentältä niin, että takkia ei tarvitse ottaa ollenkaan mukaan. Mikäli takki kuitenkin on tarpeellinen vaikka vaihdon takia, harkitsen otanko mukaan takin, josta voin luopua kohteeseen päästyäni. Kierrätyskeskuksista ja kirpputoreilta löytyy hyvin edullisesti takkeja, jos ei ole niin nuuka tyylin suhteen. Niistä voi sitten luopua (ei kuitenkaan kannata heittää suoraan roskiin vaan lahjoittaa eteenpäin tai jättää näkyvälle paikalle, josta joku sen toivottavasti poimii!) kun kohteeseen ollaan päästy.

Tässä täydellisen epätäydellinen pakkauslistani, joka hieman vaihtelee jokaisella reissulla, mutta antanee selkeän käsityksen siitä mitä useimmilla matkoillani koen tarpeelliseksi. Paikan päällä joskus kuitenkin huomaa, että jotain pientä, mutta hyödyllistä on jäänyt pakkaamatta. Se sitten ostetaan sieltä. Esimerkiksi hyttysmyrkyt ovat sellaisia, että mielestäni ne kannattaa ostaa paikan päältä, tehoavatkin kuulemma paremmin paikallisiin ötököihin. 

Miltä näyttää? Puuttuuko teidän mielestänne jotain oleellista listalta?


Repulla reissuun - miten pakata kevyesti

Olen jokaisen matkani reissannut 10-25 litraisella repulla ja rakastunut kevyesti matkustamiseen. Tässä vinkkejä miten pakata kevyesti.

Matkalle kannattaa pakata kevyesti ja jättää ylimääräiset vaatteet ja tavarat kotiin, koska pienempää reppua tai rinkkaa on huomattavasti mukavampaa kantaa ruuhkabussissa ja kuumuudessa. Kevyesti pakkaava säästää myös aikaa lentokentällä eikä ole riippuvainen takseista.

Pakkaaminen ei ole rakettitiedettä, mutta vaatii kyllä hetken paneutumista. Pakkaamisen taito useimmilla myös kehittyy matkojen myötä, kun tietää jo paremmin millainen oma matkustustyyli on. Silti pidempään matkustelleitakin näkee isojen rinkkojen ja matkalaukkujen kanssa - toisille ei kevyen repun kanssa matkaaminen sovi, mikäli se menee ristiin vaikkapa harrastuksien tai mukavuudenhalun kanssa. Telttaretkellä reppu on todennäköisesti täydempi kuin hotellimatkalla, mutta iso sen ei silti tarvitse olla.

Omat haasteensa tuovat pitkät matkat tai matkat, joilla vierailee useammassa eri maassa, joissa on keskenään tyystin erilaiset ilmastot. Pitkillä matkoilla ei kuitenkaan välttämättä tarvita sen enempää vaatteita ja tavaraa kuin muutamankaan viikon matkoilla, matkan kohteesta ja ajankohdasta riippuen. Silloin voi pestä vaatteita matkan aikana säännöllisesti ja se onkin monen mielestä paljon mukavampi ratkaisu kuin painavan rinkan kantaminen lukuisten vaatekappaleiden vuoksi. 

Mikäli taas matkustaa eri ilmastoissa, kannattaa ottaa selvää voisiko turhaksi käyneitä talvivaatteita lähettää matkan varrelta edullisesti takaisin. Tietenkin jo matkan varausvaiheessa kannattaa ottaa huomioon ilmasto ja mieluummin matkustaa yhtäjaksoisesti kylmät/kuumat osuudet, eikä vuorotellen. Lentokentille voi myös usein jättää vaatteita ja tavaroita talteen ja sitä vaihtoehtoa kannattaa harkita, mikäli matkustaa saman kentän kautta takaisin. Hinnat tosin saattavat olla niin korkeat, ettei palvelu kannata. Suomesta talvella lähdettäessä pitkälle matkalle lämpimään, on hyvä idea yrittää järjestää kyydit autolla lentokentälle ja takaisin, jolloin talvitakkia ei tarvitse ottaa matkalle mukaan, ainakaan suoran lennon ollessa kyseessä.


LÄÄKKEET

Lääkkeistä kannattaa ottaa mukaan välttämättömät allergia- ja ehkäisylääkkeet. Halutessaan voi parantaa matka-apteekkia esimerkiksi maitohappobakteereilla tai vitamiineilla, mutta kovin suurta määrää en suosittele ottamaan mukaan. Tässä vaiheessa voisin tosin todeta, että en suosittele lääkkeiden käyttöä muutenkaan ja olen sitä mieltä, että esimerkiksi särkylääkkeitä syödään liian herkästi. En lähtisi myöskään jokaista lääkärin suosittelemaa piikkiä itse ottamaan, mutta jokainen tehköön asiassa omat päätöksensä. Ottaa lääkkeitä mukaan tai ei, niin liioittelu ei kannata - lääkkeitä kyllä myydään ympäri maailmaa.

HYGIENIA

Hygieniatuotteet kannattaa pakata pieniin matkakokoisiin pulloihin. Ennenkuin ryntää ostoksille, omien laatikoiden läpikäyminen voi olla paikallaan, sieltä voikin löytyä kierrätettäviä purkkeja käyttöön. Mikäli normaalisti käyttää useaa eri tuotetta hiusten ja vartalon pesuun, matkalle voi olla järkevää ostaa yksi aine, jolla peseytyä. Kaiken saa matkakokoisena, mutta kaikkea ei välttämättä tarvitse kantaa mukaan matkalle. 

Mieti mikä on matkasi tarkoitus ja pohdi sen jälkeen tuletko käyttäneesi matkan päällä yhtä paljon tuotteita kuin kotona. Hygieniatuotteita myös myydään lähes kaikkialla, joten mikäli matkalla huomaat aurinkorasvan jääneen kotiin, voit varmasti ostaa sen paikan päältäkin.

MAKUUPUSSI JA PYYHE

Makuupussin tarpeellisuus kannattaa harkita tarkkaan. Mikäli yövyt hotelleissa tai hostelleissa, sitä on todennäköisesti turha kantaa mukana. Toiset kokevat oman makuupussin kuitenkin mukavaksi. Vaihtoehtona voisi käyttää pelkkää lakanaa lämpimään aikaan matkustellessa. Pyyhe vie usein paljon tilaa ja kannattaakin panostaa pienikokoiseen, nopeasti kuivuvaan pyyhkeeseen. Mikäli matkustaa kaksin kumppanin kanssa, riittää yksi pyyhe yhteiseksi, varsinkin lyhyelle matkalle. Kaupunkilomallaan pelkästään hotelleissa yöpyvien ei kuitenkaan tarvitse sitäkään kantaa mukana, koska se melkein poikkeuksetta kuuluu huoneen varustukseen. Etukäteen voi toki varmistaa asian.

VAATTEET

Vaatteet lienevät vaikein osa pakkaamisessa. Mieti tätä tarkkaan. 

Kuinka usein Suomessa vaihdat vaatteita? 
Mitkä vaatteistasi näyttävät hyvältä ryppyisinäkin, ovat mukavat päällä istuessa ja kävellessä, joissa ei pienet likatahrat paista heti silmään ja jotka mielellään vielä kuivuvat nopeasti? 

Valitse niistä matkoillesi parhaimmat! Selvää on, että valkoiset vaatteet kannattaa yleensä jättää kotiin. Farkut vievät tilaa, kuivuvat hitaasti ja hiostavat helteellä, mutta kevät-/syysmatkalle Eurooppaan ne saattavat olla hyvä ja siisti vaihtoehto, mikäli farkuissa normaalistikin viihtyy. 

Vaatteiden yhteensopivuus pitää varmistaa hyvin. Valitse vain ylä- ja alaosia, jotka kaikki sopivat keskenään yhteen. Euroopassa kerrospukeutuminen on kätevää, käytä toppeja ja shortseja mekkojen alla ja pue niitä sään mukaan. Olisi hyvä, jos pidemmällä matkalla vaatteet olisivat myös melko samaa värisävyä ja materiaalia, jotta ne voi pestä yhdessä. 

Huomioon pitää myös ottaa paikallinen kulttuuri. Mikäli matkustaa Aasiaan ja aikoo vierailla muuallakin kuin turistirannoilla, on hyvä olla peittävämpiäkin, mutta silti kevyitä, vaatteita mukana. Vaatteet kannattaa pakata rullaamalla, ne rypistyvät sillä lailla vähemmän ja reppuun ei jää turhia koloja. Muovipussit tai muutaman litran minigrip-pussit ovat käteviä alusvaatteiden säilytykseen, jotta ne pysyvät repussa lähekkäin. Ötökkä-kammoisia lohduttaa myös tieto, että reppuun mahdollisesti eksyvät ötökät eivät pyöri niissä.

KENGÄT

Kengiksi on hyvä valita sellaiset, jolla on jo kulkenut useita kilometrejä. Älä osta matkalle uusia kenkiä ilman, että olet niin sanotusti ajanut ne sisään. Niiden pitää tietysti olla hyvät jalassa ja mielellään kestää vettä, ilman että hiostavat liikaa. Kenkien olisi hyvä olla umpinaiset varpaista, jotta vesi ja hiekka ei tule hankaamaan. Naisille löytyy hyviä ja nättejä kävelykenkiä, jotka sopivat kaupungille ja pieneen juhlaankin. Mieti tarvitsetko vaihtokenkiä, se riippuu matkasi tarkoituksesta. Jos aikomus on katsella nähtävyyksiä ja kaupunkia, todennäköisesti et tarvitse. Mikäli haluat matkasi aikana myös urheilla tai käydä hienommissa ravintoloissa, mieti uudestaan. 

Erityisesti miehiä suosittelen pakkaamaan yhdet hyvät kengät, jotka käyvät kaikkialle, koska isot vaihtokengät vievät pienestä repusta paljon tilaa. Ihoteippiä / rakkolaastareita on järkevä ottaa mukaan, mikäli ei käytä sukkia jatkuvasti.

VIIHDE

Matkoilla kaipaa välillä viihdettä, erityisesti pitkillä siirtymämatkoilla. Mieti mitä olet valmis kantamaan mukanasi. Ristikot ja sudokut vievät vähän tilaa ja ne voi heittää roskiin, kun ne ovat täyttäneet tehtävänsä. Kirjat taas ovat melko painavia, mutta niitä voi kierrättää muiden matkaajien kesken tai jättää hostellien/hotellien aulaan toisten löydettäväksi. 

Läppäri vie hieman tilaa, mutta mikäli kohteessa on internet-yhteyksiä hyvin tarjolla, voi siitä olla paljon apua. Koneelle voi myös tallentaa valokuvia matkan varrelta sekä hyödyllisiä tekstejä matkakohteesta, jolloin ei tarvitse kantaa painavia matkaoppaitakaan mukana. Toki niitä voi myös tulostaa/kirjoittaa lapuiksi mukaan, mikä on myös hyvä vaihtoehto koko kirjan mukana kuljettamiselle. 


MUUTA

Muuta tarpeellista ja tarpeetonta tulee myös harkinneeksi mukaan. Pohdi etukäteen, tarvitsetko riippulukkoja, teippiä tai linkkuveistä. Joillakin matkoilla näistä on varmasti hyötyä, mutta ei varmasti jokaisella perusturistilomalla. Adapteri kannattaa pakata, mikäli sitä kohdemaassa tarvitaan. Sen voi toki ostaa paikan päältäkin ja usein halvemmallakin. Taskulamppu on myös kätevä joissakin kohteissa, mutta etukäteen voi olla hankalaa tietää tekeekö sillä mitään, joten ainakaan lyhyemmille reissuille en pakkaisi sitä itse.

Mukavuutta parantavia, vähän tilaa vieviä tavaroita:

-korvatulpat ovat käteviä meluisissa koneissa, kentillä, bilehostelleissa
-silmälaput ovat kätevät mikäli aikoo nukkua kentillä tai koneessa
-ihoteippiä hiertymiin
-puhdistusliinoja naaman puhdistamiseen ja virkistymiseen

Mikäli mukana on matkakumppani, kannattaa tietysti jakaa tavaroita ja keventää reppua sillä tavalla. Molempien ei tarvitse kantaa mukanaan hammastahnaa, tietokonetta tai kameraa, vaan jakamalla pääsee helpommalla.

Seuraavassa tekstissä kirjoitan tarkemman listan, mitä itse pakkaan mukaan useimmille matkoilleni. Tässä vielä linkki englanninkieliseen tekstin, josta löytyy lisää syitä pakata kevyesti: onebag.com


Suomessa liikkuminen: Bussilla, junalla vai autolla?

Takana on sukulaisvierailu Etelä-Suomeen. Käyn säännöllisesti Helsingin ja Lohjan suunnalla perhettä moikkaamassa, mutta juna- ja bussimatkailun kalleuden takia silti aivan liian harvoin. Kun menopaluu synnyinkaupunkiini maksaa 75 euroa henkilöltä, sitä tulee harkinneeksi muutamaan kertaan taloudelliselta kannalta että kannattaako. Samalla rahalla kun saa jo lennot muualle Eurooppaan ja 1-2 hotelliyötäkin kahdelle lisäksi. Kaikkea ei kuitenkaan voi mitata rahassa ja rakkaus jos mikä kuuluu siihen kategoriaan.



Meillä on Suomessa onneksi jo Onnibus ja Expressbussin kesäliput, joista innostuneena olimme jo päättäneet että matka taitetaan laina-auton sijasta bussilla. Mutta kuinkas kävikään. Kahdelle hengelle olisi nyt tullut hintaa tuo sama 75 euroa mitä matka normaalisti yhdeltä maksaa, eli jopa puoleen hintaan olisimme päässeet. Aikataulujen vuoksi emme kuitenkaan voineet busseja käyttää. Ymmärrän kyllä, että halvimmat liput eivät ole saatavilla jokaiseen kellonaikaan, mutta paluubussin lähtiessä Helsingistä jo kello 20:00, kun meillä olisi juhlat vielä todennäköisesti käynnissä, niin vähän kyllä harmitti. Päädyimme siis lainaamaan auton ja laittamaan bensoihin noin 60 euroa, ajassa säästimme myös yhteensä nelisen tuntia. En päässyt siis vieläkään tarjouslippuja tai Onnibussia testaamaan, kun ei ole tullut hetkeen yksin matkustettua ja kaksin touhu ei edelleenkään näköjään kannata. Ehkä sitten myöhemmin tänä vuonna.

Autolla matkaamista tosin puoltaa vapauden ja rahan lisäksi vielä kolmaskin asia. Sitä voi valita minkä reitin haluaa eikä tarvitse katsella sitä samaa vanhaa maisemaa vuodesta toiseen junan tai bussin ikkunasta. Me ajoimme menomatkalla tylsää moottoritietä, mutta paluumatkalle valitsimme reitin jota olen itse aiemmin matkustanut vain osissa. Tie kiemurteli alkumatkasta ihanasti, mutta matka oli silti googlen mukaan kymmenen kilometriä muita vaihtoehtoja lyhyempi.


Suomalaista maaseutua kauneimmillaan!
Ihania, mutkaisia teitä (ja ötököiden raatoja tuulilasissa :D)
Kyllä tätä mieluummin katselee kuin motaria kuuntelee

Alkumatkan maisemat hivelivät silmiä ja eipä siinä loppumatkassakaan mitään vikaa ollut.


Fiilistelyä: Singapore!

Kirjastosta tarttunut Berlitzin Singapore-opas pääsi vihdoin lukevien silmien alle ja nostatti matkakuumetta. Kaupunkivaltio on kiinnostanut minua pitkään, koska se erilaisuudellaan erottuu muusta Aasiasta. Olen silti aina pitänyt sitä ohikulkupaikkana muualle Aasiaan (jota se tosin tulee meidänkin matkalla todennäköisesti olemaan), mutta opaskirjaa lukiessani huomasin, että maallahan näyttää olevan paljonkin annettavaa.



Kirjassa oli mielenkiintoisia faktoja lueteltu:

-Singaporessa on yli viisi miljoonaa asukasta, lähes saman verran kuin Suomessa, mutta pinta-ala on vain 697 neliökilometriä - eli alle puolet Ahvenanmaasta
-Lain mukaan yli 60-vuotiaat, jotka eivät itse pysty huolehtimaan kuluistaan, ovat oikeutettuja vaatimaan lapsiltaan elatusmaksuja
-Suntec City -ostoskeskuksessa on maailman suurin suihkulähde
-Matalin Singaporessa mitattu lämpötila on 19,4 astetta ja ilmankosteus on keskimäärin 80-85%




Ja minkälaisista mielenkiintoisista paikoista matkaoppaassa oli kerrottu?


"Alue voi olla turismin turmelema, mutta Sentosalla on Singaporen parhaita rantoja, nähtävyyksiä ja historiallisia kohteita."

Saarelle pääsee julkisilla tai kävellen, mutta mielenkiintoisin vaihtoehto on mennä matka köysiradalla, joka kulkee 60 metrin korkeudessa. Sentosassa on muunmuassa Universal Studios, harvinaisten hyönteisten näyttely, 4D -elokuvateatteri, vahamuseo ja akvaario. Olkoon turismilla pilattu, paikka kuulostaa juuri sellaiselta, jossa tälläinen leikkisä ihminen viihtyisi!


Maailman parhaaksi kehuttu eläintarha, jossa sovelletaan open zoo -käsitettä. Osa lajeista saa liikkua eläintarhassa vapaasti. Kirjassa mainitut eläinten päivittäiset esitykset vain huolettavat, herää kysymys miten ne on järjestetty. Night Safari on maailman ensimmäinen yöeläintarha, jossa vieraillaan hämärän laskeudettua. Yli 90% luonnonvaraisista eläimistä on yöeläimiä, joten safarilla pääsee tutustumaan, miten eläimet käyttäytyvät illan pimetessä.


Kasvitieteellinen puutarha on 67 hehtaarin suuruinen ja tarvitseeko esteetikon enempää perustella miksi paikka kiinnostaa? Alueelle pääsee ilmaiseksi, mutta sen sisällä on suuri maksullinen orkideatarha, jossa kasvaa yli 3000 erilaista orkideaa.


Tästä saaresta innostuin eniten. Saarella kuulemma näkee vielä välähdyksen entisestä Singaporesta. Pulau Ubinissa on kylä, josta voi vuokrata polkupyöriä ja pyörä onkin paras tapa tutustua saareen. Saaren luonto kiehtoo kovasti ja telttailu on myös sallittua ilmaiseksi.


Etnisesti värikkäin keskustan alueista. Nimestä huolimatta kolme neljännestä Little Indian väestöstä on kiinalaisia, tosin Singaporen väestöstä muutenkin noin 74 prosenttia on kiinalaisia. Alueella on majoitusta, eksoottisia kauppoja ja mielenkiintoisia katuja.

Kaikki Singaporessa vierailleet, kertokaahan kokemuksia näistä ja muista Singaporen nähtävyyksistä!