Pelisääntöjä matkalle

Matkamme Aasiaan lähenee hiljaa, mutta varmasti. Tämän julkaisuhetkellä olemme kuitenkin Pietarissa seikkailemassa. Aina kun matkan varaa, niin se ei ainakaan minun kohdallani lievennä matkakuumetta.. Sitä alkaa katselemaan muitakin matkoja ja äkkiä sitä on sitten varannut jo toisenkin.

Kumppanin kaveri on reissannut mielenkiintoisissa paikoissa Indonesiassa ja Thaimaassa, joten osasi antaa hyviä vinkkejä. Muutenkin sitä on tultu pyörittyä blogeissa ja keskustelupalstoilla etsimässä vinkkejä matkaamme varten.




Tulimme keskustelleeksi matkalla eteen tulevista asioista. Muutamat matkan tekoa helpottavat asiat ovat itsestäänselviä, mutta mielestäni niistä on hyvä silti keskustella ja muistuttaa toista. Odotukset meillä ovat samankaltaiset ja yhteistyö on toiminut edellisillä reissuilla loistavasti, mutta tulin miettineeksi asiaa myös heidän kannalta, jotka matkaavat ystävän kanssa. 

Jos matkustaa pitkään ystävän kanssa jonka kanssa ei ole asunut saman katon alla (ja erityisesti jos molemmat ovat itsepäisiä ja vaativia), niin suosittelen kyllä suoraan keskustelemaan asioista. Olisi hyvä olla tietoinen monistakin asioista asioista. Esimerkkinä kannattaa keskustella:

kuinka hitaasti/nopeasti toinen toimii (aikataulut, herätykset)
mitä odottaa matkalta (rantoja, biletystä, urheilua, shoppailua?)
kuinka joustava/valikoiva toinen on (kestääkö kaksi tuntia valita ruokapaikkaa
odottaako toinen jatkuvaa yhdessäoloa vai voiko tiet erota hetkeksi jos halutaan tehdä eri asioita

Toki näistä asioista voi olla hyvä keskustella tutun puolisonkin kanssa, koska matkat voivat erota toisistaan hyvinkin paljon. Ainakin itse haen eri asioita ja matkaan erilailla Aasiassa kuin viikonloppumatkalla Euroopassa.

Vuosien saatossa olen huomannut muutaman asian merkityksen omalla kohdallani:

1) Kannattaa juoda ja syödä säännöllisesti, vaikkei niin kovasti siltä tuntuisikaan. Kun jano, nälkä ja väsy on päällä yhtä aikaa, niin se ei ole kivaa. Keskittyminen häiriintyy ja mukavuusalue pienenee.

2) Hymyllä pääsee pitkälle ja mikäli edelliset eivät ole kunnossa, se vaikuttaa tähän.. Kun hallitsee hymyilyn ja itsensä rauhoittamisen taidon, niin oma mukavuusalue kasvaa huimasti.

Eväitä aina messissä pitkillä siirtymisillä!
Kupponen kuumaa tekee toisinaan hyvää
Tingitään, tingitään ja hymyssä suin

Puolisoni on meistä kärsivällisempi, joten hänelle nämä asiat ovat kovin helppoja. Muistutin häntä kuitenkin siitä, että muistuttaa tien päällä minua, jotta pidän vesipullon käden ulottuvilla ja purtavaa lähettyvillä. Siten hymyni ei hyydy ja osaan ottaa muut ihmiset paremmin huomioon sekä nautin itsekin olostani enemmän. Vaikka sitä tietäisi näiden asioiden tärkeyden itselle, niin silti niitä ei välttämättä osaa joka tilanteessa ottaa huomioon.

Matkan päällä tulemme varmasti joutumaan usein pyörrytykseen, jossa taksinkuljettajat ja majapaikan tarjoajat myyvät ehkä jopa aggressiivisestikin palveluitansa. Nämä ovat juuri niitä tilanteita, joissa itse tarvitsen kärsivällisyyttä, koska ahdistun helposti hektisessä ilmapiirissä ja painostuksen alla. Tulenkin tietoisesti tulevallakin matkalla harrastamaan itsetutkiskelua ja uskoakseni myös oppimaan siinä samalla jotain.


Tampereen museot osa 2

Tässä ensin linkki tekstiin Tampereen museot, osa 1

Tässäkin tekstissä olevat neljä museota sijaitsevat lähekkäin ja niissä ehtii halutessaan käymään saman päivän aikana. Jos vierailee näissä museoissa perjantaina, joutuu maksamaan sisäänpääsyn vain Vakoilumuseoon. Finlaysonin alueella on useita ravintoloita, joissa voi pistäytyä nälän yllättäessä.


Isossa museokeskuksessa on useampi museo ja vaihtuvia näyttelyitä ja täällä viihtyy vaikka useamman tunnin. Täällä saa rahalleen vastinetta, joten kaikista museoista suosittelen erityisesti mielenkiintoista Vapriikkia.
Tällä hetkellä näyttelyissä on esillä muun muassa linnuista kertova Lennossa -näyttely ja kiehtova Muumiot -näyttely.

Museokeskus on avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 10-18. Museo sijaitsee Tammerkosken rannalla, kävelymatkan päässä keskustassa. Kaikkiin näyttelyihin pääsee samalla pääsymaksulla. Aikuisen lippu 9 euroa, tarjolla erihintaisia lippuja opiskelijoille, varusmiehille, lapsille. Syys-toukokuussa museoon pääsee ilmaiseksi perjantaisin kello 15-18.


Täällä pääset laulamaan lintukaraokea ja kiipeämään näkötorniin!
Tampereen historiaa


Sodasta kertova näyttely pysäyttää





Mielenkiintoisessa museossa pääsee tutustumaan viestinnän historiaan sanomalehden, puhelimen ja radion kautta. Esillä on paljon tuttuja tavaroita meille nuoremmillekin.

Museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin. Rupriikki sijaitsee keskustassa Finlaysonin alueella, Väinö Linnan aukiolla. Aikuisen sisäänpääsymaksu on 5 euroa, lapsilta ja opiskelijoilta 1 euroa. Perjantaisin museoon on ilmainen sisäänpääsy.





Aamulehden käytössä 1950-luvulla ollut Linotype-latomakone

Museossa on 2-paikkainen leffateatteri, missä pyöri lyhytdokumentti


Ikäluokkani lapsuuden leikkikalut kuuluvat jo museoon


Ja siinähän on vanha kameranikin!


Museolla pääsee tutustumaan Höyrykonemuseoon, Tekstiiliteollisuusmuseoon sekä mielenkiintoisiin näyttelyihin. Laajassa museossa riittää nähtävää!

Museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 11-18. Museo sijaitsee keskustassa, Finlaysonin alueella. Museoon on aina vapaa pääsy.









Nimensä mukaisesti museossa pääsee tutustumaan vakoilun saloihin näkemällä laitteita ja tapoja, joilla vakoilua on harrastettu. Museossa voi tehdä agenttitestin 5 eurolla tai tilata valheenpaljastustestin 80 eurolla.

Museo on avoinna joka päivä ja sijaitsee Finlaysonin alueella. Aikuisen lippu on 8 euroa, lapset ja opiskelijat maksavat 6 euroa.




Museot eivät tähän vielä Tampereelta lopu, olen nyt esitellyt omasta mielestäni mielenkiintoisimmat. Katso lisäksi ainakin Sara Hildénin taidemuseoLenin-museoEmil Aaltosen museo ja Hiekan taidemuseo.


Tampereen museot osa 1

Tampereella on mielenkiintoisia museoita, joihin kannattaa tutustua. 

Kun ajoittaa vierailunsa oikein, säästää myös monia euroja pääsymaksuissa, koska museoihin pääsee tutustumaan myös ilmaiseksi. Ensiksi kannattaa tarkistaa mitä kortteja lompakosta löytyy ja selvittää saako niillä alennusta pääsymaksuista. Monilla ilmaisilla tai ns. kaupan päälle tulevilla korteilla (ammattiliittojen, ForexinVeikkauksen, bonuskorttien ym.) saa alennusta erilaisista kohteista.



Mikäli Tampereen historia ja vanhat talot kiinnostavat, niin kannattaa käydä täällä. Museossa pääsee näkemään miten ennen elettiin ja vierailemaan kiehtovissa puutaloissa, joissa asuttiin, saunottiin ja käytiin kauppaa. Museokorttelista löytyy asuinhuoneistojen lisäksi pieni kauppa ja leipomo, suutarinverstas sekä paperikauppa. Kahvila Amurin Helmessä on myös kiva kierroksen aluksi tai päätteeksi juoda kupposet kahvia.

Museo on avoinna kesäkaudella toukokuusta syyskuuhun, tiistaista sunnuntaihin. Se sijaitsee kävelymatkan päässä keskustasta. Aikuiselta pääsymaksu on 6 euroa, lapset ja opiskelijat pääsevät museoon eurolla.




Pula-ajan paperi- ja lyhyttavarakauppa vuodelta 1946




Esillä on värikkäitä jalokiviä, simpukoita, fossiileita ja meteoriitteja. Myynnissä on myös näistä tehtyjä lahjatavaroita. Museo on melko pieni, mutta jos kivet kiinnostaa, niin varmasti viihdyttävä. Sijainti on keskustassa pääkirjaston alakerrassa.

Museo on avoinna ympäri vuoden, tiistaista sunnuntaihin. Aikuisen normaalihinta 5 euroa, alennuksia tarjolla, esimerkiksi opiskelijat maksavat 2 euroa.








Tampereen taidemuseo ja Muumilaakso sijaitsevat samassa rakennuksessa. Taidemuseossa on esillä erilaisia teemoja ja ilmiöitä.

Muumifanien suosikkimuseo sisältää ihania piirustuksia ja pienoismalleja, joiden yksityiskohtia on kiva katsella. Museossa viihtyvät sekä aikuiset että lapset, jokaiselle on jotakin.

Museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin. Aikuisilta sisäänpääsy vain toiseen museoon on 6 euroa ja yhteislippu 10 euroa, tarjolla on erilaisia alennuksia. Perjantaisin kello 15-17 on ilmainen sisäänpääsy.





Nämä museot sijaitsevat lähekkäin keskustan länsipuolella ja näihin ehtii saman päivän aikana hyvin. Alhaalla upea kartta helpottamaan suunnistusta, Hämeenkatu on Tampereen pääkatu.

Kartta Google Maps


Suunnitelmat Aasiaan aloitettu

Matkaan on muutama kuukausi aikaa. Olemme tehneet jo valmisteluita sen suhteen. Hain kirjastosta ison pinon matkakirjoja, joita vähän on jo selattu. Karttoja olen myös tutkinut innokkaasti. Mielenkiintoisten paikkojen lista vain kasvaa kasvamistaan ja kolme kuukautta alkaa tuntua kovin lyhyeltä ajalta...




Olen myös tehnyt TO DO- listan, niistä kun niin paljon tykkään! Niitä sitten yksitellen ja pikkuhiljaa tulee tehtyä. Tärkein päätös on liittynyt matkalle mukaan otettavaan reppuun. Koepakkasin yhden reppuni, jonka jälkeen huomasin repun pohjassa olevan pari pientä reikää. Intian matkallamme muurahaiset olivat löytäneet tiensä reppuun pohjassa olevien reikien avulla ja vaikka niistä vahinkoa ei ollutkaan, niin mieluummin lähden ehjällä repulla reissuun. Olen pohtinut, että pitäisikö sitä jo satsata kunnolliseen kestävään reppuun, mutta vertailu vaikuttaa niin vaikealta, että luultavasti menen taas siitä mistä aita on matalin ja ostan repun kympillä. Vaatimuksia repulle on koon sekä keveyden suhteen, joten pelkkä hinta ei kuitenkaan riitä kriteeriksi.



Olemme kartoittaneet mahdollisia reittivaihtoehtoja matkaoppaiden sekä lentoyhtiöiden, Air Asian ja Tiger Airwaysin avulla. Laiva, bussi tai juna ei ole aina se halvin/suorin/mukavin vaihtoehto Aasiassa, joten lentämälläkin saatetaan siirtyä paikasta toiseen. Majoituksia olen katsonut vähän Singaporesta, missä hinnat ovat huomattavasti lähimaita korkeampia. Siellä telttaileminen kiinnostaisi todella paljon (infon etsimisen voi aloittaa National Parks- sivustosta), mutta teltan mukana kantaminen ei lainkaan.

Näillä olemme siis lähteneet alkuun! Lisää infoa tulossa myöhemmin.