Ei tarvinnut kauaa kotona olla, kun matkakuume nousi taas entiselleen. 

Ei sillä etteikö täällä Suomessa ole mukava olla, kyllä meinaan on! Näillä keleillä mitä meille on annettu, olen hyvinkin tyytyväinen siihen, että kesä tulee vietettyä Barcelonan matkaa lukuunottamatta Suomessa. Ja onhan meillä täällä omienkin rajojen sisällä todella paljon mielenkiintoisia paikkoja, missä vierailla!

Tänä kesänä olen matkustellut toistaiseksi vain tutuissa kaupungeissa; Helsingissä, Lohjalla ja Jyväskylässä. On tullut koluttua sentään vähän eri kulmia kuin normaalisti ja harrastettua myös pienimuotoista kotiseutumatkailua Pirkanmaalla. 
Kuvat Helsingistä

Mieli tekisi matkustella enemmänkin Suomessa, mennä lapsuudesta tuttuihin maisemiin; HankoonRaaseporin linnaanInkooseenNaantaliin. Ja vähemmän tuttuihin paikkoihin; PorvooseenSaimaalleFlowparkkiin.

Kuvat Lohjalta

Suomessa matkaamista rajoittaa tämän rakkaan maamme kalleus. Onneksi täälläkin voi välillä matkustaa pienellä rahalla, mikäli on valmis suunnittelemaan matkoja etukäteen. Toisaalta Suomen kesässä matkailussa viehättää suuresti juurikin suunnittelemattomuus. Sitä haluaisi herätä aamulla, huomata auringon paistavan ja lähteä spontaanisti tien päälle. Auton tai moottoripyörän kanssa tämä vielä onnistuu, mutta julkisilla kulkeminen ei kovin halvaksi Suomessa tule jos matkaan lähtee ex tempore. Liftaaminen on tietenkin yksi vaihtoehto, muutaman liftarin olen jo bongannutkin tänä kesänä.Kuvat Jyväskylästä

Expressbussin tarjouslippuja myydään onneksi edelleen, joten harvoihin ja valittuihin kohteisiin voi löytää lippuja jopa 2 eurolla. Onnibus, maamme ensimmäinen halpabussiyhtiö, liikennöi jo useamman kaupungin väliä. Jos aikoo matkustaa ympäri Suomea enemmänkin ja varsinkin jos tykkää olla liikkeellä spontaanisti, niin Matkahuolto tarjoaa viikon bussipassia 149 eurolla ja kahden viikon 249 eurolla. Pidän hintaa kovana, vaikka pitkillä, normaalihintaisilla matkoilla bussipassi tuleekin halvemmaksi. VR:n Veturi-ohjelmaan kannattaa liittyä viimeistään nyt, mikäli haluaa junailla Suomessa kesällä. Veturilaiset saavat ostaa alennettuja lippuja päivää tai paria muita ennen ja tarjoukset ovat välillä todella hyviä.Kuvat Pirkanmaalta


Näiden lisäksi suosittelen kimppakyytejä, jolloin pääsee toisen kyytiin bensakulujen hinnalla, joskus ihan ilmaiseksikin. Facebookissa on omat ryhmänsä eri kaupunkien välille ja kätevintä on etsiä kyytejä sieltä, lisäksi kannattaa vilkaista kimppa.netin ja GreenRidersin sivut.

Missäpäin Suomea sinä matkustelet tänä kesänä?


LUITKO JO NÄMÄ JUTUT?

9 kommenttia:

 1. Tuosta listasta puuttuu vielä Pohjolan liikenteen tarjousliput, jotka on saatavilla käsittääkseni vain yhtiön omilta sivuilta, eivät Matkahuollon aikatauluhaussa. Sivuilta löytyy tarjouslippujen lisäksi myös ennakkolippuja samaan tyyliin kuin VR:llä. Esim. Tre-Lahti 15.7.: normaali 24 €, ennakko 12 €, tarjous 5 €.

  http://pohjolanliikenne.fi/fi/index/reittikartat/tarjouksetjakampanjat.html

  Mitä tulee tohon kotimaassa matkailuun, niin kuin olen aikaisemmin todennut, ilman tarjouslippuja ei ihan hirveästi huvittaisi matkailla. Ja vaikka noita tarjouslippuja olisikin, yöpymiset hotelleissa maksavat sen verran, että ainoastaan voi vierailla paikoissa, joissa on tuttuja. Myös leirintäalueilla omassa teltassa yöpyminen maksaa, mutta telttailu ei ihan hirveästi innosta (eikä siitä maksaminen, varsinkaan, jos luku on kaksinumeroinen kahdelta henkilöltä ja yhdeltä yöltä).

  Tossa aikasemmassa kommentissa kerroin Ranskan departementista nro 66, jossa on käytössä euron bussit. Pisin matka, jonka eurolla voi tehdä on 80 km. Tulisiko matkailtua enemmän Pirkanmaalla, jos siellä olisi sama systeemi? Voisi käydä vaikka Parkanossa kahden euron hintaan :) Toki jokuhan noikin matkat maksaa, eli tietenkin verojen muodossa departementin asukkaat, mutta miltä kuulostaisi, jos Pirkanmaallakin verorahoja laitettaisiin tällaiseen? Ainakin tollanen kannustaa ihmisiä asumaan maaseudulla ja kulkemaan alueen pääkaupunkiin julkisilla (vuosilippu 180 €).

  Lisäksi yksityisautoilu vähenisi, kun ihmiset tulee töihin busseilla. Ranskassa on muuten yleisesti sellainen käytäntö, että metron päätepysäkeillä on parkkipaikkoja, jonne ihmiset tulevat aamulla ja jatkavat metrolla kaupungin keskustaan. Sama on idea myös tässä euron bussissa, kun kaupungin laitamilla on parkkipaikkoja, josta bussit lähtevät kohti keskustaa. Vähentää aika paljon ruuhkia keskustoissa. Samaa voisi koittaa esim. Tampereella, jossa voitaisiin laittaa bussin päätepysäkki ja parkkipaikka vaikkapa Teivon raviradan kupeeseen. Vähentäisi kasin ja neljän ruuhkaa Kekkosen- ja Paasikiventiellä. Ihmiset pääsisivät kätevästi heti kolmostielle ja kotiinsa.

  Myös kaupunkiliikennettä voisi tukea meilläkin enemmän, esim. Ranskan Beziers’sä on kaupunkiliikenne tukemisen kohteena, kertalippu 0,50 € (10 matkaa 3 €). Tollanen hinta kannustaa ihmisiä käyttämään kaupunkibusseja ja jättämään auton kotiin. Ilmankos ei törmätty tuolla kaupungissa käydessämme kuuden ruuhkaan (Ranskassa asuneena tiedän, että maan ruuhkat on yhtä helvettiä), sen sijaan bussiasemalla riitti ihmisiä ja bussit oli täynnä.

  Mutta ei Suomessa ei, meillä kannustetaan yksityisautoiluun ja pois julkisesta liikenteestä pitämällä hinnat korkealla, esim. kertalippu Kuopion ja Jyväskylän liikenteessä 3,30 € (!!) ja nousee vain joka vuosi. Tosin, on tässä hyvätkin puolensa, ainakin itse pyöräilen joka paikkaan kesät talvet, kun paikallisbusseja en mielelläni käytä korkean hinnan takia. Kunto siis kasvaa ja painokin pysyy kurissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä puuttuu, unohin laittaa ne, vaikka itsekin Helsinki-Hanko välille lippuja katsoin :). Kommentoin lisää myöhemmin, kun nyt ei ehdi. Todella kiva kun kommentoit pitkästi!

   Poista
  2. Se on totta, että yöpymiset Suomessa ovat niin kalliita, että ei pelkät halvat bussiliput riitä! Toki kaikenlaisia alennuksia aina välillä tulee eteen, mutta ne ovat silti sen hintaisia, että sitä miettii kaksi kertaa, että lähteekö huvimatkalle edes yöksi tai kahdeksi, kun samalla hinnalla pääsee ulkomaillekin. Näin varsinkin jos matkustaa yksin tai kaksin. Kaveriporukalla kun olemme matkustelleet, niin majoituskin on tullut halvemmaksi, esim. mökeissä, hyvillä tarjouksilla, Omenahotellissa sekä työpaikkojen kautta saatujen alennusten kautta.

   Telttailusta en itsekään haluaisi maksaa, vaellusretkillä olen mielelläni yöpynyt metsissä. Viime vaellusretkestä on kuitenkin jo muutamia vuosia enkä enää ole niin innokas telttailija, kun Suomen sää on arvaamaton enkä ole viitsinyt panostaa hyviin retkeilykamppeisiin.

   Ranskan systeemi euron bussien kanssa kuulostaa hyvältä. Tuollainen voisi toimia Suomessakin. Jos kuitenkin rehellisiä ollaan, en ole täysin varma vaikuttaisiko halvat bussimatkat omaan huvimatkailuuni täällä Pirkanmaalla merkitsevästi. On jotenkin vaikeaa kuvitella, että se oikeasti toteutettaisiin täällä niin hyvin, että sitä tulisi käytettyä. Tarkoitan, että yleensä kun matkustan Pirkanmaalla, matkaan isommalla porukalla, luonnon läheisyydessä ja epäsäännöllisiin kellonaikoihin ja joskus mukana on lapsia/koira, jolloin auto vain on kätevämpi, koska se vie suoraan sinne minne halutaan. Riippuisi tietenkin täysin toteutustavasta. Esimerkiksi Lempäälään, Nokialle ja Kangasalalle matkustaisin varmaankin useammin läheisiä moikkaamaan, jos edestakaisin matka ei tulisi niin kalliiksi, vaan olisi vain sen 2 euroa (nyt esim. menopaluu Nokialle 9,40 euroa bussilla ja 5,45 euroa junalla, jotka kulkevat harvoin).

   Kulkevatko nuo bussit Ranskassa kaupunkien väliä vai vievätkö ne myös pienempiin kyliin, mahdollisesti luontokohteisiin?

   Yksityisautoilun vähentämisen (työ- ja koulumatkat) kannalta uskoisin sen kuitenkin olevan todella toimiva ratkaisu. Säännöllisimmissä matkoissa ainakin itsellä merkitsee hinnan lisäksi sujuvuus. Jos matkustaa vaikka Tampere-Ikaalinen väliä säännöllisesti, ei halua käyttää montaa tuntia per päivä bussiin ja maksaa siitä tuhottomasti, autoilu voi olla parempi vaihtoehto. Julkisen liikenteen hintojen laskiessa useampi kuitenkin varmasti miettisi, että vaihtaako auton bussiin, joka on huomattavasti halvempi. Joten kyllä vastaavaa ratkaisua ehdottomasti kannattaisin, toteutuspuoleen pitäisi vain kiinnittää paljon huomiota.

   Hyvänä puolena kalliissa kaupunkiliikenteessä on kuitenkin mainitsemasi kunnon koheneminen, heh. Täällä Tampereella matkakortille ladattava lipun hinta on aikuiselta 1,70 euroa, mikä on vielä kohtuullinen, mutta eipä tuolla hinnalla halua turhia, lyhyitä matkoja kulkea. Kuukausikortti on jo 46 euroa (työmatka 40,50 euroa). Seutuliput vielä kalliimpia. Kyllä sitä kahden hengen autottomassa taloudessa mieluummin polkee, kävelee tai pummaa kyytiä (jos joku on siis jokatapauksessa menossa samaan suuntaan) ja säästää bussilla kulkemisen pidemmille matkoille.

   Poista
 2. Joo, mekin laitetaan mieluummin rahat ulkomaille kuin Suomessa matkailuun. Mutta niin kuin sanoit, joskus voi olla hyviä tarjouksia ja jos majoittujia on enemmän kuin 2, voi kustannukset olla jo ihan kohtuulliset per nuppi. Esim. Omppuhotellin tapauksessa huoneeseen mahtuu 4 henkilöä ja huoneen hinta on sama, onko siellä 1 vai 4. Aivan kuten Ranskan HotelF1.com:ssa, huoneeseen mahtuu 3 ja nettihinta on alkaen 24 € (+ oleskeluverot riippuen departementin määräyksistä).

  Aikaisemmassa kommentissa kerroin, että Turun saariston pyöräilyretki olisi suunnitelmissa. Suunnitelmissa on menty eteenpäin, mutta toteutusajankohta on vielä avoin. Koska ollaan pienellä rahalla liikkeellä, tarkoitus olisi hyödyntää ainoastaan maksuttomia lauttoja saarten välillä. Kustannukset jäisivät siis vain telttamaksuun. Suomessa olisi tarkoitus viettää koko kesä yhtä poikkeusta lukuun ottamatta. Viime vuoden elokuussa käytiin Päivä Tallinnassa -risteilyllä, mutta nyt on Viikkari nostanut Viking Club-hintaansa tälle risteilylle, päätettiinkin vaihtaa kesän ainoa ulkomaanmatka Gdanskin lentoihin. Tossa jokunen viikko sitten tuli sähköpostiin ilmoitus, että Wizz Discount Clubin jäsenyys olis meillä vanhentumassa juhannuksena ja jos uudistaa jäsenyyden ennen sitä, saa sen 20 €:lla. Noh, ikävä kyllä Wizz on muuttanut club-ehtojaan huonommaksi ja nykyään jäsenyyden saa vain lentojen oston yhteydessä (ennen sen sai ostaa omana tuotteenaan). Eli jos oltaisiin jätetty tarjous käyttämättä, olisi pitänyt seuraavat lennot ostaa normaalihinnalla ja maksaa jäsenyydestä normihinta eli 30 €. Varsinaista kohdetta ei ole vielä päätetty eikä siis Polskibus.com:sta lippuja hankittu. Mm. pääkaupunki on vaihtoehtojen listalla. Itse olin joulukuussa pari päivää Varsovassa ja paikkoja jäi siellä vielä näkemättä. Sesongista huolimatta elokuussa voi saada mm. Varsovan Ibis Budgetista (Reduta) huoneen alle 100 PLN:lla. Mutta kyseessähän on suurkaupunki (onneksi kuitenkin halpa sellainen :), joten pitää aina miettiä kaks kertaa, olisiko jokin pienempi paikka (esim. Poznan) enemmän mieleen meille, kun ei tykätä kovasta trafiikista ja ihmismassoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turun saariston pyöräilyretki kuulostaa hienolta! Ystävä ehdotti sitä minullekin muutama kesä sitten, mutta jotenkin se on täältä asti vaikeaa lähteä sinne pyöräilemään. Vaikka nyt tietenkin kun on jo tarjolla edullisia lippuja TRE-TURKU välille, niin asiaa katsookin jo eri tavalla. Kuinka monta päivää te olette ajatelleet olla ja millaiset päivämatkat ovat realistisia yöpymispaikkojen, kunnon ym. suhteen?

   Ja taas menette Puolaan! Tässähän alkaa mielenkiinto maata kohtaan lisääntyä kohta itsellänikin, heh. Olenhan Puolassa kerran ollutkin vuosia sitten, vaikkakin vain lyhyesti muutaman päivän. Halpuus sekä hullu liikenne maanteillä jäivät päällimmäisenä mieleen. Myös arkkitehtuurin muistan kauniina, vaikka en vielä silloin osannut arvostaa sitä aivan samalla tavalla kuin nykyään. Mikä on sinusta tähän mennessä ollut kiehtovin paikka (kaupunki tai vaikka vain kaupunginosa, nähtävyys tms) Puolassa, jota ehdottomasti suosittelisit?

   Poista
 3. Mutta jos palataan vielä noihin bussijuttuihin, niin Ranskassa on kaupunki- ja departementtibussit ihan hyvin järjestetty ja verorahoilla suuresti tuettu (on myös paikkakuntia, joissa on täysin ilmainen kaupunkiliikenne). Departementin nro 66 euron busseilla tosiaan pääsee myös ihan pikkukyliin asti, kun bussipysäkeiltä voi soittaa myös euron maksavan jatkotilauskyydin (kartassa mustalla katkoviivalla, ”TAD”)

  http://www.cg66.fr/uploads/Image/5d/17067_674_Plan-bus-a-1-.jpg

  Ainoa miinuspuoli Ranskan systeemissä on bussiliikenteen loppuminen siinä klo 20 aikoihin, mikä johtuu Ranskan 35-tuntisesta työviikosta (samasta syystä pienemmät kaupat, Lidlin kokoiset menee kiinni klo 19.30, isot hypermarketit auki kuitenkin klo 22 asti). Lisäksi sunnuntailiikenne on TODELLA vähäistä. Toinen miinuspuoli on se, että departementtien ylittävää bussiliikennettä ei ole ollut olemassa vuoteen 2011, jolloin Eurolines sai luvan viranomaisilta yhdistää (tietyin rajoituksin!) valtioiden rajoja ylittävään liikenteeseensä matkustajien kotimaan matkustamisen, kts. kartta: http://www.horaires.eurolines.fr/ete.php

  Ranskan VR:llä eli SNCF:llä on siis lähestulkoon edelleenkin monopoliasema kotimaan matkustamisessa ja hinnat sen mukaisia (Suomen VR:n luokkaa, eli ei sovi budjettimatkaajalle!). Departementtibusseilla on toisinaan mahdollista matkustaa toiseenkin departementtiin, mutta se on aikaa vievää eikä aikataulut osu aina yksiin (mutta junaa edullisempaa, vaikka departementillä olisikin normitaksat käytössä, ei siis euron tai kahden taksoja). Noista departementeistä tuli vielä mieleen seikka joka liittyy Ryanairiin, eli miksi Ryanairilla on niin monta lentokenttää (liki 30) Ranskassa ihan pikku paikoissakin, jos vertaa vaikka muihin maihin, jonne Ryan lentää? Satutko arvaamaan syyn tähän?

  Liittyen vielä Suomen paikallisliikenteeseen: Turussakin keskustellaan juuri parhaillaan ilmaisesta joukkoliikenteestä ja toriparkista. Toriparkeista on puhetta myös muissa Suomen kaupungeissa. Mielestäni kaupungin keskustoja pitäisi tehdä autottomammaksi, eikä siis rakentaa toriparkkia. Sen sijaan, jos halutaan houkutella ihmisiä ostoksille keskustaan, voitaisiin alentaa joukkoliikenteen maksuja, en sano, että sen pitäisi olla täysin ilmaista, mutta kohtuuhintaista (n. 1€).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En kyllä osaa vastata tuohon kysymykseesi. Joten kerrothan syyn?

   Meninkin pitkästä aikaa katsomaan Ryanairin Route Mappia. Kylläpä niitä kenttiä jo riittää! Muistan kuinka vuonna 2003-2004 tein piirroksen mihin piirsin kaikki kentät, jonne Ryanair lentää, jotta matkojen suunnitteleminen oli helpompaa kotona (silloin minulla ei ollut omaa konetta). Nyt valinnanvaraa vasta riittääkin, heh.

   Poista
 4. Tämä taitaa mennä vähän jo aiheen ohi (joka oli kotimaan matkailu, heh), eikä ehkä kiinnosta kaikkia, joten yritän kertoa lyhyesti syyn, miksi Ryanilla on niin monta kenttää Ranskassa. Yksinkertaisesti siksi, että se tekee hyvää tiliä departementtien tarjoamilla tukiaisilla. Eräiden laskelmien mukaan Ryan saa vuodessa yhteensä 35 miljoonan euron tukiaiset ranskalaisia lentokenttiä ylläpitäviltä yleisneuvostoilta (ra. Le Conseil Général). Jollei tukiaisia tipu tai naapuridepartementti tarjoaa paremman summan, Ryan nostaa välittömästi kytkintä. Ranskassa on tapauksia, jossa lentokenttään on panostettu esim. remontin muodossa, mutta ei ole suostuttu ”Mr. O’Lieron” lähettämiin tukiaisiin liittyviin kiristyskirjeisiin. Näin uskon käyneen myös Turun lentokentän suhteen: T2-terminaalia kunnostettiin Ryanin tulon ansiosta ja Ryan antoi ymmärtää, että Stansted ja Charleroi on ympärivuotisia kohteita. No, kuinka kävikään? Turhaa oli kunnostaminen, ei tullut ilmeisesti tarpeeksi tukiaisia Turun puolesta, kun Ryan nosti kytkintä. En usko Ryanin selittelyjä Finnavian maksukorotuksista, jostain muualta tuli vaan parempi tarjous tukiaisista...

  Kannattaako siis Ryanin tukeminen verorahoista? Tuleeko Ryanin lentämään kaupunkiin joukolla turisteja halpojen lentolippujen siivittämänä? Oman kokemukseni mukaan vastaus on kyllä ja ei. Itse en tuijota matkakohteita valittaessa pelkän lentolipun hintaan, vaan myös matkakohteen muita kustannuksia, kuten bussi-/junalippujen hintoja ja erityisesti majoituskustannuksia. Mutta me budjettimatkailijat ollaan niitä ns. vaikeita tapauksia, enkä osaa oikein kommentoida tätä asiaa normaalin matkailijan näkökulmasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, aivan. Samaa tosiaan puhuttiin Turun ja on puhuttu myös Tampereen kohdalla.

   Voisin kuvitella, että osa matkailijoista innostuu halvoista lentolipuista ja ostelee sitten niitä tutustumatta tarkemmin maan hintatasoon. Se on kuitenkin älyttömän typerää ja on vaikeaa uskoa ihmisten olevan niin tyhmiä. Ei kai pelkät halvat lentoliput houkuttele ns. normaalejakaan matkailijoita maahan? Luulisi, että mikäli lentolipun hinnalla on iso merkitys, niin sama merkitys olisi myös kohteen hintatasolla. Tietenkin siinä tapauksessa, että on useampia melko samanhintaisia maita vertailussa ja yhteen saa paljon halvemmat liput, ymmärrän, että vaaka kallistuu halvempiin lentolippuihin, mikäli kaikki maat ovat matkailijan mielestä yhtä kiehtovia. Näin olen itsekin tehnyt, joten tottakai lentolippujen hinnalla on merkitystä. Suomi on kuitenkin sen verran kallis maa normimatkaajalle, että pelkät halvat lentoliput tuskin riittävät. Budjettimatkailijat ovat sitten oma ryhmänsä ja onhan Suomessakin mahdollista matkustaa halvalla/edullisesti, jos osaa ottaa asioista selvää ja tuntee täältä ihmisiä tai yöpyy muuten ilmaiseksi/halvalla (esim. coachsurfing). Ja ulkosuomalaisia halvat lentoliput synnyinmaahan varmasti myös kiinnostavat ja ne voisivat houkutella heitä käymään Suomessa useammin. Eri asia on, että kuinka hyödyllistä on saada maahan pienellä budjetilla matkaavia..

   Mikäli kuitenkin puhutaan lentämisestä vaikka Ranskaan ja valinta pitää tehdä kaupunkien välillä, niin siinä tapauksessa lentolipun hinnalla voi olla suurempikin merkitys ja sitä valitsee kaupungin, jonne saa halvemmat lentoliput.

   Kyllähän sitä on välillä halpoja lentolippuja katsellessa tullut surkuteltua niitä muita kustannuksia, jotka tulevat päälle :). Esimerkiksi Norjaanhan sai muistaakseni kympillä parilla lippuja, mutta ei niitä tullut ostettua, koska vaikka maa kiehtookin, niin se on niin kallis, ettei sinne halua suunnittelematta lähteä. Mieluummin käytti ne rahat muihin kiehtoviin paikkoihin.

   Poista

Kerropas mitä mieltä sinä olet!