Vuoden alussa matkasimme kolme kuukautta Aasiassa, mutta en kirjoittanut mitään siitä mitä pakkasin matkalle mukaan. Se tuntui vanhan kertaamiselta, koska olen aiemmin kirjoittanut tekstin Repulla reissuun ~ mitä minä pakkaan mukaan. Tuon tekstin julkaisemisen jälkeen kiinnostus minimalismiin kuitenkin kasvoi entisestään ja ajatus pienemmästä repusta houkutteli, laiska ja mukavuudenhaluinen ihminen kun olen.

Viime reissulleni lähdinkin ehkä 10-12 litrasella repulla, mikä painoi noin kolme kiloa. 

Puolisolla oli mukana noin 20-25 litrainen reppu ja hänen reppunsa painoi noin viisi kiloa. Olin ennen matkaa tilannut 15-20 litran reppuja kotiin testattavaksi, mutta ne eivät ehtineet saapua ennen lähtöpäivää. Lähdinkin sitten sillä ajatuksella, että ostan paikan päältä uuden repun (kun sellaisen olin jokatapauksessa ajatellut hankkia), jos tuolla ei pärjätä.


Alussa mentiin pienemmällä mustalla

Mutta kyllä vain pärjäsimme! Matkaa oli jäljellä vajaa pari viikkoa kun ostin uuden repun, koska sellaisen halvalla löysin ja edellistä olin saanut jo muutamaan kertaan langalla ja neulalla korjailla. Pieni reppuni ei ollut täydellinen; vesitasku ja pienempi tasku olivat hyvin pieniä ja matkatavaroideni joukkoon mahtui vain hyvin vähän eväitä, koska reppu oli sen pari litraa haluttua pienempi kooltaan. Mutta sen kanssa oli ihanaa matkustaa! Reppu mahtui käsien väliin (kätevää julkisilla, hyvä ettei jo puolison repun kanssa tullut täysissä bemoissa ongelmia, vaikka sekin on pieni kooltaan!) ja sitä jaksoi kantaa selässään kilometritolkulla.

Parasta pienen repun kanssa oli kuitenkin se, että sitä ei kaivannut muuta. Mukana oli vaatteita, kirja tai pari, hyvin vähän hygieniaa ja kourallinen pieniä, hyödyllisiä tarvikkeita. Puoliso kantoi lisäksi isommassa repussaan isoa kannettavaa, jota molemmat käytimme.


Ja loput pari viikkoa tällä, tämäkään ei muuten täytä kriteereitä, joita olin repulle asettanut.
Kummasti tykästyin silti tämän kanssa matkaamiseen :)

Vaatteita oli mukana vähän, mutta en kyllästynyt niihin, vaan samat vaatteet päätyvät edelleen usein päälleni. Jollain lailla materia menetti viime matkalla merkitystään entisestään, oli vapauttavaa kantaa mukanaan vain vähän tavaraa, joista millään ei ollut tunnearvoa. Kotiin tultua iskikin ahdistus päälle, kun muuttotavaroita läpikäydessä huomasin omistavani vieläkin vaatteita ja tavaraa, joita en halua omistaa.

Asiasta kirjoittaminen tuntuu myös vanhan toistolta, mutta suosittelen hyvin lämpimästi pienillä matkatavaroilla matkaamista ja kyseenalaistamaan omia haluja kuluttamiseen, niin matkoilla kuin elämässä ylipäätään. Kun tavaraa omistaa vähän, kiinnittyy huomio eri tavalla ympäristöön. Tavaroiden kantamisen, niistä huolehtimisen ja ostoskeskuksissa pyörimisen sijasta voisimme keskittyä asioihin, jotka antavat meille sitä mitä tavaroiden ostamisella yritämme tavoittaa.


Musta reppu pääsi vielä Singaporessa käyttöön päiväreppuna

Pieni musta reppuni toimittaa nyt virkaansa päiväreppuna täällä Suomessa. Pidempää matkaa se ei valitettavasti enää kestä, mutta ehkäpä jollekin lyhyelle kesämatkalle sen voisin vielä mukaan ottaakin.

Tulevalle Barcelonan reissulle lähtee uusi reppuni, jonka Indonesiasta ostin. Tulevan reissun pakkailuja en ole vielä aloittanut, mutta kohta on se edessä (jeee!). Pakkauslista kuitenkaan on tuskin yhtään sen pidempi kuin edelliselläkään reissulla, joten noudatan jatkossakin loistavaa lausahdusta, joka sopii hyvin niin moneen asiaan elämässä:

Keep it simple.


LUITKO JO NÄMÄ JUTUT?

11 kommenttia:

 1. Aasiassa kyllä selviää niin vähällä! Jos meillä ei olisi tiedossa kylmempiä maita, olisin todellakin lähtenyt matkaan pienemmällä varustuksella. Mitä vähemmän, sen parempi! Vaatekriisi meinasi iskeä Japanissa ja Hong Kongissa, mutta niistäkin selvitiin. Niukkuus synnyttää luovuutta ja sitä keksii yhdistelemään omat ryöhnäset vaatteensa aina uudestaan yllättäviksi asuiksi... :) Ja kun ei koko ajan tarvitse miettiä sitä, miltä näyttää, voi ajatuksensa kohdistaa johonkin paljon kehittävempiin asioihin.

  Omassa elämässäni reissun jälkeen aion todellakin toteuttaa tuota sinun viimeistä lausettasi, Keep it simple, siinä totuus. :)

  -Maiju

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aasiassa totta pärjää vähällä. Vaatteiden on hyvä olla niin ohuita, etteivät ne vie edes tilaa. Ainoa paksumpi vaate, joka itselläni on ollut Aasiassa, on ollut neuletakki, joka on hyvä olla esim. bussimatkoja varten, kun joskus se ilmastointi toimii liiankin hyvin :). Muuten ei sillekään tule käyttöä.

   Ja tuo on niin totta, että kun mukana on rajallinen määrä vaatteita, niin sitä oppii yhdistelemään niitä eri tavalla. Toki pakkausvaiheessa jo kotona on hyvä miettiä etukäteen, että vaatteet ovat yhteensopivia keskenään. Ja aamulla herätessä, sitä ei tarvitse käyttää hetkeä kauempaa miettiäkseen että mitäs sitä tänään pukisi päälle :). Voi tosiaan keskittyä olennaisempiin asioihin.

   Kylmät maat ovat kuitenkin asia erikseen ja erityisesti silloin jos matkustelee vuorotellen kylmemmässä ja kuumemmassa ilmastossa ja harrastaa esim. jotain lajia ja haluaa kantaa omia kamppeita mukanaan. Näistä tulee pakostikin painoa. Itse olen vilukissa ja välttelen kylmempiä maita tai sitten pyrin matkustamaan niihin omilla matkoillaan. Talvireissuni vaikkapa Euroopassa eivät koskaan kestä pitkään, joten sitä vaatetta ei tarvitse silloinkaan olla tuhottomasti mukana. Muutaman pidemmän reissun olen tehnyt lämpötilan vaihdellessa, mutta nämäkin keväästä-syksyyn Euroopan sisällä reissaten, joten repulla olen pärjännyt silloinkin. Olen kyllä miettinyt, että mites sitten, jos lähtee vaikkapa maailman ympäri matkaamaan ja matkan varrella on kovin erilaisia paikkoja. Rinkkaa en usko siinäkään tilanteessa ottavani mukaan, mutta vähän isompi reppu tarttis varmaan olla :)

   Poista
 2. Puoli vuotta rinkkaa raahattuani päätin etten enää koskaan lähde sen kanssa reissuun.. :D Okei, toki tolle puolen vuoden reissulle joutui ottamaan pakostakin vähän enemmän tavaraa mukaan eikä kaikki todellakaan olisi mahtunut pieneen reppuun. Rinkan lisäksi piti raahata marimekon olkalaukkua läppärin takia ja jossain vaiheessa alkoi iskeä epätoivo siihenkin..

  Riippuu kyllä paljon reissun laadusta, että minkälaisilla matkatavaroilla sitä lähtee liikenteeseen. Jollain viikon lomamatkalla on ehkä kiva pistää joka ilta eri vaatteet päälle ja varsinkin jos aikoo käydä juhlimassa, niin kuteita pitäisi olla enemmän mukana mutta.. En silti ymmärrä kuinka jollekkin 20kg painoraja ei riitä viikon lomamatkalla - siis jo lomalle lähtiessä!

  Mutta järkevästi pakkaamalla ja tarkasti vaatteet ja muut tarvikkeet valitsemalla tavarat mahtuu yllättävän pieneen tilaan eikä tarvii turhaan raaha 50kg matkatavaroita ympäri maailmaa. Pakkaamiseen oon käyttänyt yleensä tätä nyrkkisääntöä: Levitä kaikki matkalle otettavat tavarat/vaatteet sängylle. Ota puolet pois. Tarkastele niitä hetki. Ja ota vielä puolet pois. Sitten on yleensä sopiva määrä rojua tulossa mukaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidemmät reissut ovatkin hieman eri juttu, ainakin siinä tapauksessa, että haluaa ottaa kaiken Suomesta asti mukaan ja matkustaa vaihtelevissa ilmastoissa. Omat matkat ovat kuitenkin sen luonteisia, etten heti keksi milloin olisi rinkalle tarvetta, vähän isommalle repulle kylläkin. Ilmasto ja harratukset voivat tosiaan nostaa kannettavan tavaran määrää.

   Reissun laatu siis merkitsee repun koossa tottakai myös! Onhan se hassua, että olen lähtenyt päivän parin bilematkoille kavereiden kanssa tai perhettä moikkaamaan toiselle paikkakunnalle ja mukana on ollut saman kokoinen reppu kuin useamman kuukauden ulkomaan reissulla ja joskus ihan yhtä täytenä :D. En siis pidä mitenkään kummallisena, että viikon matkalla on saman verran tavaraa kuin kuukauden. Lyhyemmällä reissulla haluaa ehkä vaihtaa vaatteita useammmin eikä välttämättä halua käyttää aikaa pyykin pesemiseen.

   Tuon nyrkkisäännön matkatavaroiden suhteen olen itsekin kuullut ja se taitaa monella toimia. Joskus vuosia sitten kokeilin sitä itse ja lopputulos oli sellainen, että olisin voinut lähteä parin viikon matkalle päällä olevien vaatteiden ja käsilaukun kanssa :D.

   Oma "ongelmani" kun ei ole ensimmäiselläkään reissulla ollut se, että tavaraa on liikaa vaan melkeinpä päinvastoin. Haluaisin lähteä matkaan passin, kameran ja hammasharjan kanssa, mutta parin päivän jälkeen se voisi alkaa ärsyttämään.. Joudun siis käymään matkalle pakkaamisen toiselta näkökannalta niin, että ensin mietin matkan luonnetta ja sitä millaisissa tilanteissa olen (maan kulttuuri & uskonto, ilmasto, luonnossa/biitseillä oleilu, juhliminen ym.). Joskus kotona on hankalaa miettiä, mitä todennäköisesti tarvitsee tien päällä, kun mitään ei halua kantaa mukana varmuuden vuoksi. Enemmän pohdintaa itselleni aiheuttaakin se, että mitä vaatteita/tavaroita ottaa mukaan ja millaisia, jotta matkakohteessa ei tarvitse juosta shoppailemaan. Viime matkalleni mukaan ei oikeastaan lähtenyt vähempää vaatteita kuin aiemmille, mutta ne veivät vähän vähemmän tilaa, koska olin kiinnittänyt huomiota vaatteiden materiaaleihin/mukavuuteen ja tavaroiden kokoon entistä enemmän (esim. matkapyyhe ns. normaalin sijasta, pieni kierremuistivihko isomman kovakantisen sijasta jne).

   Matkatavaroiden karsiminen on hyvä silti aloittaa vaikkapa levittämällä kaikki potentiaaliset vaatteet/tavarat sängyn päälle ja alkaa siitä sitten käymään niitä lävitse ja karsia huonompia vaihtoehtoja pois. Jokaisen vaatteen kohdalla on hyvä mm. miettiä, että millaisessa tilanteessa sitä käyttää ja minkä vaatteen kanssa. Ja jokaisen tavaran kohdalla onko se todella hyödyllinen, voiko sen korvata jollain toisella (esim. kirjat e-kirjoilla, läppärin tabletilla jne).

   Poista
 3. Oho, noin kätevän kokoisen repun kanssa kulkeminen oli varmasti vapauttavaa. Mun selässä on viime reissuilla keikkunut 45-litrainen rinkka ja se on kieltämättä tuntunut ajoittain vähän liian isolta (vaikka rinkaksi onkin pienimmästä päästä). Koskaan se ei ole ollut läheskään täynnä, vaan melkein aina olisi mahtunut varmaan puolet enemmän kamaa vielä lisää, joten pienemmälläkin rinkalla/repulla pärjäisi hyvin. Vaatteet varsinkin vievät tosi vähän tilaa, kun reissaa lämpimissä maissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vapauttavaa ehdottomasti! Vaatteisiin ei tosiaan juurikaan tilaa mene mikäli ne valitsee ajatuksella, vaikka niitä olisi sitten enemmänkin. Varsinkaan meillä naisilla, joiden on helppo löytää ohuista materiaaleista tehtyjä pieniä vaatteita.

   Poista
 4. jOoo tää täytyy muistaa Kebnekaisen reissulla. Varsinkin kun kaiken kantaa mukana selässä koko ajan, niin hyvinkin tarkkaan mietittävä, mitä oikeasti tarvitsee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinkin matkoilla, joilla reppu on selässä koko ajan tai usein, niin sitä repun sisältöä kannattaa miettiä tarkkaan :)

   Poista
 5. Ei pelkästään pienellä rahalla maailmalle vaan myös pienellä repulla! Siinäpä aivan upea matkailufilosofia! Ja muutenkin, niin kuin sanoit, suosittelen kiinnittämään huomiota myös muussa elämässä samaan filosofiaan: pieni ja vähäinen saattaakin olla suurta, kun katsoo asioita tietystä vinkkelistä. Suosittelen luopumaan vaikkapa turhasta materiasta ja liian isosta asunnosta ja vaihtamalla siitä vapautuneet rahat kokemuksiin ja elämyksiin matkoilla, jotka tuntuvat ainakin itsestäni paljon suuremmilta asioilta kuin viimeisen päälle sisustettu kämppä ja hieno auto pihassa. No, kukin tekee rahoillaan mitä huvittaa, mutta tätä mieltä oon...

  Kiitoksia muuten myös halpalentoyhtiöille, jotka ovat myös muokanneet tätä käsitystä mukaan otettavasta tavaran määrästä. Uutuutena Wizzair vielä pienensi käsimatkatavarasääntöään. Budjettimatkaaja perhana ei taivu, laitan vaikka kolme T-paitaa päällekkäin, kun menen portille, mutta mitään ylimääräisiä maksuja en maksa. Niin tein viimeksi ja otin pois ne koneessa ja laitoin toiseen kassiin, sitähän ei enää kukaan valvo, monenko kassin kanssa koneesta astun ulos!

  Vielä kun tulisi mannertenvälisille lennoille näitä halpalentoyhtiöitä samoilla säännöillä, niin ei tarvitsisi maksaa lentolipussa ylimääräistä ruumalaukusta tai ateriasta. Pärjään kyllä omin eväin sen esim. 14 tuntia, mm. Suomessa yöjunassa istumapaikalla oon tehnyt useamman matkan Lappiin AINA omin eväin, miksei se onnistuisi kaukolennoilla?

  VastaaPoista
 6. Mä en ole tehnyt pitkiä tai kaukoreissuja koskaan, mutta silti olen tässä viime aikoina alkanut ajatella minimalismia, kun tuntuu, että raahaan aina jotain ylimääräistä mukana. Siksi on kiva nähdä aina välillä näitä muitten ihmisten pakkausjuttuja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän sitä tosiaan tarvitse pitkälle matkalle lähteä, jotta minimalismista kiinnostuisi. Kyllähän se näkyy ihan arkielämässäkin, itsekin aiemmin raahasin nimenomaan arkipäivinä kaikenlaista mukana varmuuden vuoksi. Kiva kuulla, että on kiva lukea tälläisiä :).

   Mukavaa viikonloppua!

   Poista

Kerropas mitä mieltä sinä olet!