En meinaa pysyä pöksyissäni! Ostettiin lennot! 

Uusi matka siis odottaa taas. Matkakuume alkoikin olla niin korkealla, että oli jo aikakin.

Suomessa on ollut mahtavan lämmin kesä ja meidän tapauksessa sitä vielä edelsi kolmen kuukauden oleskelu Kaakkois-Aasian lämmössä. Aurinkoiseen elämään on totuttu jo niin hyvin, että talven kylmyys tuntui todella kaukaiselta muistolta. Kunnes eräänä viileänä päivänä kävelin kesävaatteissani ulkosalla ja palelin niin pirusti. Ilma oli kovin syksyinen sateineen ja silloin muistin miksi viimeksikin talvea pakoon lähdettiin. Ei pimeyden, lumisen valkoisuuden tai rauhoittavan hiljaisuuden takia (syyt miksi talvesta pidän), mutta sen hyytävän viiman. Nautitaan Suomen värikäs syksy vielä kotimaassa ja sitten lähdetään hieman lämpöisempään ilmastoon hetkeksi aikaa. Ehditään tosin Suomen talvestakin nauttia sitten palatessa taas ihan tarpeeksi.

Tampere viime talvena


Matkasuunnitelmat ovat tottakai vielä vaiheessa. Menolennot on varattu lopulliseen määränpäähämme ja se on Espanja. Siellä laskeudutaan Málagaan, mutta minne mennään ja kuinka pitkäksi aikaa, selvinee vasta myöhemmin. Väliaikainen vuokrakämppä on kuitenkin etsinnässä ja kyselyitä on laitettu useampia jo menemäänkin. Ei kuitenkaan otettu suoraa lentoa Tampereelta Málagaan, vaikka sellainenkin olisi Ryanairilla ollut tarjolla. Haluttiin pysähtyä matkan varrella paikassa tai parissa ja lentoliputkin muutaman mutkan kautta tulivat maksamaan suunnilleen saman verran kuin suora lento (noin 65 euroa / henkilö).

Barcelonan rantaa

Kuvat viime reissulta Barcelonasta

Alkupään matkasuunnitelma onkin seuraavanlainen:

Tampereelta matkataan todennäköisesti bussilla Turkkuseen, jossa tosin ei vietetä paria tuntia pidempään. Turusta meillä on Wizzairin lento Gdańskiin, Puolaan. Puolassa muutama yö, huristellaan varmaankin Polskibussilla kaupungista toiseen ja Varsovasta lähtee Ryanairin lento Roomaan, Italiaan. Siellä vietämme nelisen yötä ja jatkamme Roomasta edelleen Ryanairilla Málagaan.

Matkareittimme

Varattiin lennot näin hyvissä ajoin, jotta voidaan lyödä lukkoon lähtöpäivämäärä ja sopia asioita sen mukaan. Matkakohteet valikoituivat pitkälti lopullisen määränpään mukaan; Málagaan piti päästä parin pysähdyksen taktiikalla edullisesti ja kätevästi. Wizzairin, Ryanairin, Easyjetin, Norwegianin ja varauskoneiden sivuilla tuli pyörittyä ahkerasti ja erilaisia karttoja taas väännettyä. Kiinnostusta olisi Puolan ja Rooman lisäksi ollut myös esimerkiksi Saksan ja Kroatian suuntaan, mutta järkeviä sekä edullisia (jatko)yhteyksiä ei niiden kautta löydetty, joten matkasuunnitelma hioitui ylläolevan näköiseksi.

Ja hyvä niin, koska vaikka Puola tai Italia eivät kumpikaan ole täysin uusia tuttavuuksia, niin viime matkoista näihin maihin on monia vuosia aikaa. Gdańsk ja Rooma ovat lisäksi täysin korkkaamattomia kaupunkeja (Varsovassa olen pikaisesti käynyt, mutta enpä ole paljoa nähnyt sielläkään), joten innoissani olen matkaamassa uusiin maisemiin ja seikkailuihin!

Kaikki vinkit Gdańskista, Varsovasta ja Roomasta ovat hyvin tervetulleita!

Viihtyisät kahvilat ja pubit, katutaide, museot ja (ilmais)nähtävyydet kiinnostavat erityisesti. Yleisestikin olisi kiva kuulla teidän kokemuksia kaupungeista, mitä olette pitäneet kaupunkien tunnelmista?

Majoitusvinkkejä voi myös antaa, Rooman majoituksien kanssa olen varsinkin jo ehtinyt turhautua kun majoituksen laaduissa ja hinnoissa näyttää olevan suuriakin vaihtelevuuksia.

Viihtyisää viikonloppua kaikille!


LUITKO JO NÄMÄ JUTUT?

15 kommenttia:

 1. Jihuu! Kuulostaapa hyvältä :) Olen käynyt noissa kaupungeissa, joista kaipaat vinkkejä. Rooman vierailusta on tosin niin pitkä aika (interrail joskus 2000 luvun taitteessa), että muistan vain että oli hirveän kuuma ja ystäväni sai auringonpistoksen. Ja onhan siellä niitä upeita nähtävyyksiä...Varsovasta en oikein pitänyt, kun ensivaikutelma oli "pankkikaupunki", eli isoja taloja ja kiireisiä ihmisiä. Mutta sielläkin vain piipahdin, niin voin olla ihan väärässä. Mutta Gdansk puolestaan on ihan suosikkikaupunkejani! Vanhakaupunki on upea ja itsessään Puola on mielenkiintoinen maa. Gdanskin lähellä on myös mukava merenrantakaupunki Gdynia, josta löytyy pitkät pätkät hienohiekkaista rantaviivaa käveltäväksi. Olen tainnut visiteerata Gdanskissa jopa kolmisen kertaa; ensin reilillä, sen jälkeen pyöräreissulla ja vimeisimpänä parin viikon "vaihto-opiskelussa" paikallisessa taidekoulussa. Tarkoituksena onkin ollut tehdä postaus Gdanskista, joten ehkä sitten syksymmällä, kun ensin pyöräillään "muutama" kilsa Liettuassa ja Latviassa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsellä on samoja kokemuksia Varsovasta! Mutta koska en kaupunkia niin paljoa nähnyt, niin toivon, että mielikuva muuttuu tulevan reissun myötä :)

   Muistelisin, että olisin blogistasi Puola-juttuja ennen lukenutkin.. Kirjoita ihmeessä Gdanskista. Gdynia on kehuttu paikka ja siellä haluaisin itsekin käydä, mutta tuskin tällä talvimatkalla. Sinne voisi mennä sitten paremmilla ilmoilla.

   Poista
 2. Hienolta kuulostaa reittisuunnitelmat! Tekisin ittekin ehdottomasti ton saman matkan, koska suorat lennot on hiukkasen tylsiä. On mukavampi seikkailla, eikä löytää perille yksinkertaisimmalla tavalla :)

  Ymmärrän loistavasti, ettei erityisesti Suomen marraskuu kauheesti nappaa:

  "Ohi syyskuun
  läpi repaleisen lokakuun
  kaipuun kaljakori kilisee
  yli taivaan
  päivät niinkuin varisparvi
  raahautuu
  mua vaivaa
  ikävistä ikävin..."

  (Tiät varmaan, mikä biisi)

  Olis tässä vähän samanlaisia haaveita, mutta ne ei ole vielä muuttuneet suunnitelmiksi. Tiedä vaikka tää sun postaus innostais täälläkin muuttamaan haaveet suunnitelmiksi ja niin eespäin...

  Esim. Reissuesa on näköjään toteuttamassa haavettaan, joten jononko jatkoksi??

  http://www.matkablogi.fi/2013/05/muutto-talveksi-kanarialle-vai-jonnekin-muualle-ihanneilmastoon/

  http://www.matkablogi.fi/2013/07/ostin-lennot-kanarialle-syys-joulukuuksi-2013/

  Nyt kun teillä on lennot varattuna, voit kai kertoa, paljonko mikin lentosektori maksoi? Sen tiedän, ettei Polskibusin liput maksa paljon peetäkään, jos varaa ajoissa. Esim. tossa hetki sitten myytiin Gdansk-Varsova-väliä loka-marraskuulle 1 PLN + 1 PLN (varausmaksu).

  Roomasta en pysty antamaan vinkkejä, paitsi, että siellä on Camping Village Roma, josta saa edullista majoitusta (hinta-laatu-suhteesta en sitten tiedä). Samoin Málagastakaan en osaa sanoa mitään, kun en ole siellä käynyt. Mutta kun Andalusiassa liikutte, kannattaa katsastaa ehdottomasti Granada ja La Alhambra. Niitä ei kannata missään nimessä ohittaa!

  Gdanskista ja Varsovasta (ja Puolasta yleensäkin) voin antaa moniakin vinkkejä tässä syksyn mittaan, kun matkaa suunnittelet eteenpäin. Joitain vinkkejä onkin jo tullut aikaisemmissa kommenteissani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marraskuu on ehkä kuukausista tylsin! Joten kiva, että lähdetään silloin reissuun. On kivaa päästä elämään sitä muualla tänä vuonna.

   Laitan hinnoista vielä ennen matkaa jotain infoa, mutta toki voin niitä tässä jo antaa eli lennot oli Turku-Gdansk 10 euroa (plus yks isompi laukku 10 euroa, kun Tonin reppu on hiukkasen isompi kuin sallittu ilmainen laukku), Varsova-Rooma 24 euroa ja Rooma-Malaga 26 euroa henkilöltä. Kahdelta hengeltä kaikkinensa 130 euroa. Ryanairin lentojen hinnat nousivatkin heti varauksen jälkeen, mutta voivat ne toisaalta vielä laskeakin, kun tuonne on yli 2 kk aikaa eikä olla sesongilla matkustamassa.

   Seuraatko paljon Polskibussia, että onko heillä useinkin tuollaisia halpoja kampanjoita? Koska mitä nyt olen hintoja katsellut, niin noin halvalla en ole yhtään löytänyt, noin 1,60 eurolla / suunta on tainnut olla halvin loka-marraskuussa.

   Mietittiin tuota Camping Village Romaa, vaikkakin on kaukana keskustasta (ilmeisesti metro + bussi pitäisi ottaa, tosin tarjoavat shuttlebussia Vatikaanin liepeille kai 2 eurolla). Matka ei varsinaisesti haittaisi, mutta julkisiin menevillä euroilla luulisi saavan jo keskustastakin majoituksen. Tosin laadussa pitäisi varmaankin tinkiä, koska tuo paikka vaikuttaa arvosteluiden ja kuvien perusteella hyvältä.

   Granada on kyllä katsastettava ja laitan La Alhambran myös korvan taakse! Olen saanut edellisistä kommenteistasi kyllä paljon vinkkejä ja ehtinyt niitä käydä vähän jo lukemassakin, kiitos niistä!

   Poista
  2. Niin ja suunnittelemaan vain ja matkaan! Kerran sitä vain nuoria ollaan, elämä on lyhyt ja sitä rataa. Esalla taitaa olla vielä vähemmän valittamista ilmojen suhteen tulevana talvena kuin meillä :).

   Poista
  3. Nimenomaan! Esalla on käsittääkseni niin hyvä tilanne, että tällä on kaikki työt netissä. Se olisi itsellänikin tavoitteena, mutta toistaiseksi se ei ole mahdollista. Toivon mukaan vuoden päästä asiat olisi toisin ja saisin kaikki työt siirrettyä nettiin. Kesät Suomessa ja muutama kuukausi vuodesta muualla. Sehän passaisi!

   Ryanairin hinnoista ei tosiaan ikinään tiedä, paljon mahdollista, että vielä laskevat. Ainakin oman kokemukseni mukaan (jota on vuodesta 2005 lähtien) sesongin ulkopuolella matkustettaessa parhaat (ts. halvimmat) hinnat on 1-1,5 kuukautta ennen lähtöä. Mutta vaikea sanoa, mikä tulee olemaan tilanne juuri noilla reiteillä, kun en niitä ole seuraillut. Veikkaisin noitten reittien pohjahinnoiksi marraskuussa 17-19 €/suunta. Eli juuri sopivan hinnan maksoitte, kun nykyään ei saa enää sitä 7 euron alennustakaan prepaidilla maksaessa.

   Mutta Polskibusin lippuja ei välttämättä saa alle 7 zlotyn marraskuulle, joten sillä hinnalla kyllä kannattaa napata liput, jos suunnitelmat on muuten selvillä. Noita 1 zlotyn tarjouksia on ollut 3-4 kuukauden välein, viimeksi pari viikkoa sitten, jolloin myytiin mm. Varsova-Prahaa 1 zlotylla. Noita tarjouksia voi seurailla esim. sivustolta http://supertanielatanie.pl/ eli ’superhalvat lennot’. Ihan hyvä sivusto, mm. viime helmikuussa ja huhtikuussa siellä vinkattiin superhalvoista Perun lennoista:

   http://supertanielatanie.pl/2013/02/25/peru-z-europy-za-965-pln/
   http://supertanielatanie.pl/2013/04/23/peru-z-europy-za-1249-pln/

   Olispa mullakin ton hintaset lennot Peruun!!

   Niin, mitenkäs nyt yhtäkkiä Puolasta innostuit? Eikö Treelta olisi päässyt suosikkimaasi Saksan kautta yhtä halvalla Espanjaan?

   Poista
  4. Ehkä innostuksesi Puolasta on tarttunut vähän minuunkin :). Yhtä halvalla olisi varmasti Saksankin kautta päässyt, mutta tällä kertaa sain päähänpinttymän Berliinistä ja Münchenistä. Berliiniin oli Lufthansalla 50 euroa / suunta ja sieltä olisi päässyt Easyjetillä eteenpäin. Tosin Berliiniinhän olisi voinut mennä muitakin reittejä pitkin, esimerkiksi Gdanskistakin tai Bremenistä, mutta näihin olisi joko kulunut aikaa tai mennyt rahaa, niin päädyttiin valitsemaan Puola. Ei haluttu liian pitkää alkumatkaa (eli ennen Espanjaa olevaa osuutta), koska matkataan kuitenkin talvella ja monia kaupunkeja katselisin mieluummin keväästä syksyyn, jotta voisi viettää ulkona paljon aikaa.

   Rooma oli kyllä melkoinen ex-tempore, koska ensin ajattelin sitäkin "säästäväni" parempaan aikaan / pidempään visiittiin. Lennot kuitenkin osui niin hyvin yksiin, että päätettiin paremman ajan olevan seuraavalla reissulla :)

   Molemmat Ryanairin reitit ovat uusia loka-marraskuun vaihteessa avautuvia. Voisi hyvinkin olla, että lentoja on edullisesti tarjolla vielä pitkälle syksyyn, mutta ei tosiaan viitsitty jäädä odottelemaankaan kun mahdollinen säästö tuskin on kovinkaan suuri.

   Kiitos tuosta sivuston linkittämisestä. Vaikuttaa hyvältä, jään sitä seuraamaan!

   Poista
  5. Niin, en ole mitenkään tarkoituksellisesti ees yrittänyt innostaa sua menemään Puolaan, mutta toki on mukava kuulla, että mun jutuilla on ollut hiukan vaikutusta :)

   Mutta miksi itse käyn siellä? No, ei taida olla vaikeaa arvata, että me 'pienellä rahalla maailmalle'-tyypit halutaan mieluiten matkailla maissa, jotka ei rasita paljoa lompakkoa. Pari esimerkkiä majoituksesta: Maksoin Varsovan keskustan hostellissa sänkypaikasta viime joulukuussa 25 PLN/yö. Maksettiin kolmesta yöstä kahden hengen huoneessa zakopanelaisessa guesthousessa yht. 200 PLN (eli 66 PLN/yö) viime vuoden lokakuussa. Yksi esimerkki palveluiden hinnoista: olen maksanut parturikäynnistä tähän mennessä 12-15 PLN/leikkaus. Ja huom.: hinta ei ole noin halpa sen takia, että siinä kierrettäisiin veroja, koska olen aina saanut kuitin mukaan (toisin kuin Suomessa, jossa parturit ei kuitteja antele, joten onko munkaan käynneistä aina tilitetty ALV:ia?) Ja listaa voisi jatkaa julkisiin liikennevälineisiin, ruuan ja alkoholin hintaan kaupoissa ja ravintoloissa jne. jne.

   Lisää juttua Puolasta myöhemmin. Gdanskiin ja Varsovaan voi aloittaa tutustumisen näiden oppaiden avulla. Itse ainakin olen pitänyt niitä hyödyllisinä opuksina.

   http://www.inyourpocket.com/data/download/gdansk.pdf
   http://www.inyourpocket.com/data/download/warsaw.pdf

   Poista
  6. Onpas halpoja parturihintoja! Oletko muuten huomannut katsoa, että onko Puolassa vastaavanlaista hinnoittelua, mitä Suomessa on ollut eli että naiset maksaisivat enemmän? Vai onko hinnoittelut tehty järkevämmin itse palvelun (ottaen huomioon työn määrän, tukan pituuden ym.) mukaan? Vai onko tuolla päin vielä parturit omia paikkojaan? Nykyään kai Suomessakin asiaan on tullut parannusta, mutta en ole käyttänyt heidän palveluitaan täällä muutamiin vuosiin taikka seuraillut tilannetta. Tuon kyllä muistan, että harvoin niitä kuitteja annettiin.

   Eikä majoituksenkaan hinnat päätä huimaa. Niitä on tässä nyt tutkiskeltu, palaan niistä vielä myöhemmin asiaan. Muutamia varteenotettavia vaihtoehtoja on onneksi jo löytynyt.

   Kiitokset linkeistä! Olen lukenut In Your Pocketteja paperiversioina, mutten ole nettiversioihin eksynyt, joten tutustunkin noihin vielä myöhemmin!

   Poista
 3. Oi kuulostaa hyvältä! :) Matkakuumeeseen ei muu auta kuin lähteä reissuun! Vaikka just kirjoittelin kuinka mulla ei ole ensi talvea ajatellen kaukokaipuuta, niin Eurooppaan voisi lähteä silti aina, vaikka tältä seisomalta. Eurooppa tuntuu Aasian jälkeen sopivasti tutulle ja vieraalle samanaikaisesti, ja on niin lähelläkin.

  Teidän reittisuunnitelma näyttää mielenkiintoiselta! Varsovassa kannattaa pyöriä lähinnä siellä kauniissa vanhassa kaupungissa, se on ihan eri maailma verrattuna siihen keskusta-alueeseen missä on korkeita yrmeitä rakennuksia. Rooma taas on muuten vain mahtava paikka. Nähtävyyksiinhän siellä saa kulumaan monta päivää ja ovat ne kyllä sen arvoisia. Lisäksi pelkästään ympäriinsä kulkeminen on palkitsevaa! Ja jäätelö siellä on parempaa kuin missään muualla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eurooppa on juuri tuota mitä kirjoitit eli tuttua ja vierasta samaan aikaan. Täällä Euroopassa matkustelu on myös tietyllä tapaa helpompaa, joten ehkä siksi matkakuumeen ei tarvitse niin korkealla ollakaan, että matka lähellä oleviin maihin kiehtoisi :). Kaukaisemmat kohteet vaativat omanlaisensa reissukuumeen. Itse voisin tulevana talvena mennä kyllä taas Aasiankin suuntaan, mutta toisaalta tuttuus/helppous jne. kiehtoo tällä hetkellä enemmän, joten Espanja muiden mukana valikoitui kohteeksi.

   Kiitoksia vinkeistä! Pitää sitten suunnata Varsovan vanhaan kaupunkiin :). Tuollaisen kuvan olen Roomasta saanutkin, luulen, että siellä pyöriessä voisi kuluttaa päiväkausia vaikkei edes tekisi mitään sen kummempaa kuin kävelisi, ihailisi kaupunkia ja istuisi kahvilassa :).

   Poista
 4. Kuulostaa erittäin hyvälle! :) Ja jos kylmä tulee siellä Malagassa niin tervetuloa tänne Torreviejaan. Täällä on esim. joulukuussa keskilämpötila yli 5 astetta enemmän kuin Malagassa ja sadettakin puolta vähemmän. Mikäli näihin lähteisiin on luottamista? :) ??: http://www.napsu.fi/matkailu/maailman-saa/618 ja http://www.napsu.fi/matkailu/maailman-saa/1090

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, melkoinen ero lämpötiloissa! No pidetään tämä mielessä :). Kyllähän sielläkin suunnalla olisi kiva käydä, saa nähdä minne sitä lopulta päädytään!

   Poista
  2. Kuulostaa asialliselta...ja jos tänne suunnalle joskus eksytte niin voin kierrättää ja näyttää paikkoja :)

   Poista
  3. Hei kiva kuulla! Pidän tuonkin mielessä :)

   Poista

Kerropas mitä mieltä sinä olet!