Ensimmäinen vierailukohteemme Tukholmassa oli Storkyrkan, Tukholman Suurkirkko. 

Kirkko toimi Victorian ja Danielin hääkirkkona kolme vuotta sitten. Kuninkaalliset häät eivät ole koskaan kiinnostaneet millään lailla, mutta niin vain meille kirkkoa esittelyt Ulf sai nekin kuulostamaan melko mielenkiintoisilta.


Saarnastuoli ja alapuolella Olaus Petrin hautakivi

Pyhä Yrjö ja lohikäärme, hyvin säilynyt puuveistos

Itseäni kiinnosti kuitenkin enemmän kirkon kaukaisempi historia, joka olikin mielenkiintoista kuultavaa. Esittelijämme oli ihanan innostunut työstänsä ja asialleen vihkiytyneitä ihmisiä yksinkertaisesti on kiva kuunnella, joten opastus oli viihdyttävä. Hän kuljetti meidät kirkon alkuajoilta, 1200-luvulta, aina tähän päivään asti kertoen kirkon eri vaiheista.



Hopea-alttari on rakennettu eebenpuusta ja hopeasta.

David Klöcker von Ehrenstrahlin vuonna 1696 maalaama taulu Viimeinen tuomio

Parhaiten vierailusta jäi mieleen kun Ulf kertoi kuvassa näkyvän taulun historian. Kyseinen taulu oli aikanaan Tre Kronorin linnan kappelissa, missä syttyi tulipalo vuonna 1697. Kuten kuvasta näkyy, taulu on valtava ja sen pois kuljettamiseen olisi tarvittu useampi käsipari. Yhtä miestä lukuunottamatta kukaan ei kuitenkaan näyttänyt olevan kiinnostunut pelastamaan tätä hirvittävän rumaa taulua, joten tämä mies kekseliäästi kuljetti taulun linnasta pois useammassa osassa. Taulu liimattiin uudelleen, mutta toki se jätti jälkensä kuten kuvasta näkyy.

Mikäli visiitti kirkossa kiinnostaa, suosittelen ottamaan osaa opastukseen. Kirkkoon maksaa sisälle, aikuisilta 5 euroa, alueella asuvat pääsevät toki ilmaiseksi. Englanninkielisiä kierroksia järjestetään keskiviikkoisin ja torstaisin ja tästä ei veloiteta enää lisää, joten kirkossa kannattaa vierailla jompana kumpana päivänä. Lisätietoja kirkon sivuilta.


Matka on toteutettu yhteistyössä Tallink Siljan ja VisitSwedenin kanssa.


LUITKO JO NÄMÄ JUTUT?

2 kommenttia:

  1. Kiitokset hyvistä kuvista, voin tässä niistä katsoa, miltä kirkossa näyttää. Kun ei huvittaisi oikein maksaa sisäänpääsymaksua kirkkoon. Tai ei siinä mitään, jos olisi 10 SEK, mutta 40 SEK on pikkasen liikaa. No, ihmiset on näköjään perusluonteeltaan ahneita, vaikka Jeesukseen uskoisivatkin.

    En koskaan maksa kirkoista maailmalla, koska niitä riittää pilvin pimein ilmaiseksikin. Se yksi ja ainoa poikkeus oli kuitenkin la Sagrada Familia. Ja siinäkin mielessä kyseessä oli keskeneräisen rakennusprojektin tukeminen, ei se, että se on kirkko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perusluonteesta en tiedä, mutta uskonto, ikä, sukupuoli jne. ei ahneutta kyllä estä.

      Itse aloin tämän vierailun jälkeen ihmettelemään miksi useammat "turistikirkot" eivät peri sisäänpääsymaksua. Ymmärtäisin sen vallan hyvin, koska koituuhan suurista laumoista ylläpito-kustannuksia. Tämäkin kirkko perustelee sisäänpääsymaksua sillä, että kirkon alueella asuu vain muutama tuhat ihmistä, joiden verorahoista kirkkoa ylläpidetään ja kirkko tarvitsee taloudellista tukea. Kirkot ovat mielestäni ensisijaisesti paikkoja uskovaisille, joten en edes näe sitä ahneena, vaikka sisäänpääsymaksua pyydettäisiin heiltä, jotka ovat menossa sinne vain pällistelemään (varsinkin siis ulkomaalaisilta turisteilta). Osa uskovaisista (ja ei-uskovaisista toki) pitää sisäänpääsymaksuja kuitenkin kohtuuttomina (ovien pitäisi olla kaikille avoimia tms.), mutta minulle kirkot ovat kuin museoita, joihin myös usein pyydetään sisäänpääsymaksu.

      Tosin mikäli turistin/ei-uskovaisen pitäisi kaikkiin kirkkoihin sisälle maksaa, niin kyllähän omat vierailut niissä vähenisivät merkittävästi. Silloin tulisi ihailtua niitä enemmän ulkopuolelta ja valikoitua tarkemmin minne menisi sisälle (tai hyödyntäisi ilmaispäiviä, hehe).

      Poista

Kerropas mitä mieltä sinä olet!