Ristiin rastiin Penangilla

Viikonloppuna ajeltiin ympäri Penangin saarta vuokratun mopedin kanssa. Vierailtiin kylissä, ajeltiin vuoristoteillä sekä Georgetownin kaduilla ja pistäydyttiin Tescossa ruokaostoksilla. Maanantaiaamuna noudettiin vielä viisumit Indonesian suurlähetystöstä ennenkuin palautimme pyörän vuokraamoon.



Mopon vuokraaminen on Penangilla helppoa. Liikkeitä on paljon erityisesti Lebuh Chulialla ja ne ovat helppo löytää. Meiltä kysyttiin tosin ajokorttia näytille sekä sitä, että löytyykö ajokokemusta. Molemmilta löytyy ajokortista merkintä ’A’, joten sen suhteen ei tullut ongelmia, tosin saattavat hyvinkin vuokrata vaikka merkintää ei kortista löytyisikään.

Mopoa vuokratessa kannattaa tietenkin ottaa automaatti, mikäli ajokokemusta on vähän tai on yhtään epävarma kuski. En suosittele vuokraamista varauksetta jokaiselle, mutta mikäli ajokokemusta on takana ja ajamisesta nauttii, niin mopolla tai isommallakin pyörällä liikkuminen on loistava keino tutustua uusiin paikkoihin, jonne ei muuten eksyisi.


Teluk Bahangilla on Penangin suurin pato

Vesiputouksen, mikä ei ollut kummoinen, lähettyvillä parveili paljon perhosia

Liikenne Malesiassa on omiin silmiini mukavan rentoa, tämä tosin takapenkkiläisen kokemuksella. Parkkipaikalla pyörän kokeilemista enempää en itse ajanut, koska miehen painaessa noin 40 kiloa minua enemmän, oli takapenkin paikka minulle parempi. Autot, mopot ja jalankulkijat tien reunoilla ja tien ylityksissä kulkevat yleensä harmoniassa ja autot antavat kaksipyöräisille hyvin tilaa. Liikenne on vasemmanpuoleista, mutta siihen tottuu heti, koska mopolla sitä kuitenkin ohittelee molemmilta puolilta ja tarkkailee liikennettä jatkuvasti. Varovainen kannattaa tietysti olla, mekin todistimme mopojen yhteentörmäystä, jossa onneksi henkilövahingoilta säästyttiin.

Kalastajakylä Teluk Kumbar
Tässä ajauduttiin koko ajan korkeammalle ja kapeammalle tielle. Piti kääntyä kun mopo ei enää mennyt ylös
ilman jaloilla avustamista. Oli hieno reitti!


Batu Maung

Nyt majailemme Georgetownilla tutustuaksemme kaupunkiin paremmin. Jätimme Teluk Bahangin taaksemme keskiviikkoaamuna ja luvassa on viikonlopun ylitse kaupunkielämää ennen Indonesiaan siirtymistä. Olimme kaksi yötä halvassa (20 rm / 5 euroa) ja rähjäisessä, mutta tunnelmallisessa hotlassa. Naapurihuoneessa vieraili öisin ilolintuja ja liikenteen sekä työntekijöiden/muiden asiakkaiden pitämä meteli oli välillä melkoinen. Kahden levottomasti nukutun yön jälkeen vaihdoimme perjantaina lähellä olevaan Monkey Inn-hotelliin.

Georgetownista on löytynyt hyviä ruokapaikkoja, ollaan vedetty napaamme riisiä monenlaisilla eri lisukkeilla ja herkullisia intialaisia leipiä. Kasvisruokaa on melko helppo löytää erityisesti ravintoloista, joissa on ruokalista sekä Nasi kandar-paikoista, missä saa itse koota annoksensa. Ruoka Penangilla on halpaa. Teluk Bahangilla kävimme hakemassa take away-annoksia noin 40 sentillä kappale ja parhaita maistamiani suklaamunkkeja 15 sentillä. Georgetownistakin löytyy halpoja ruokapaikkoja, joissa mahan saa täyteen eurolla.


Kuningatar Victorian muistoksi pystytetty kellotorni

Penang Hillillä, noin 800 metrin korkeudessa, kävimme katsomassa torstai-iltana maisemia. Otimme juurelle bussin 204 Penang Roadilta (2 rm / hlö eli 50 senttiä) ja menimme matkan molempiin suuntiin vaijerijunalla (menopaluu 30rm / hlö eli 7,50 euroa). Ylös ja alas voi myös patikoida, mutta sitten voi olla parempi olla liikkeellä aikaisin aamulla, koska päivisin on kuuma tai lähteä liikkeelle ilman ollessa pilvinen. Välttelemme itse liikkumista auringossa kuumimpaan aikaan ja pysyttelemme varjoisissa paikoissa. Penangille tullessamme aloitimme pikkuhiljaa aurinkoon totuttautumisen paljaalla iholla vähän kookosöljyä käyttäen, nyt pohjarusketus on sen verran hyvä, että sitä voi jo vähän liikkuakin ilman suojaavia vaatteita.

Penang Hillille menossa vaijerijunalla

Käytetyt eurot tien päällä: 565 euroa (282,50 euroa / henkilö)
Keskimääräinen päiväbudjetti: 25 euroa (12,50 euroa / henkilö)


Penangia kierrellen

Olemme olleet Penangissa nyt viikon verran. 

Tämän ajan olemme majoittuneet Teluk Bahangilla ja olleet valintaamme tyytyväisiä. Georgetownissa olemme vierailleet muutaman kerran melko pikaisesti, mutta siihen olen hieman pettynyt. Georgetown on iso kaupunki, hektisempi kuin kuvittelin. Muuta osaa Penangia pidän mielenkiintoisempana ja yleisestikin olen huomannut tykästyväni nykyään pieniin kaupunkeihin ja kyliin isoja enemmän. Paikat, missä ihmiset eivät juokse kiireen vilkkaa kasvottomana massana ohitse, tarjoavat enemmän, vaikka virikkeitä on vähemmän. Isoissa kaupungeissakin mielenkiintoisimmat paikat sijaitsevat useimmiten rauhallisemmilla takakujilla. Yövymme kuitenkin vielä Georgetownissakin, ehkä sitten pääsen kaupunkiin enemmän sisälle.


Batu Ferring, 3-4 kilometrin päässä majapaikastamme sijaitseva rantalomakohde, on myös oma maailmansa. Alueella on pitkä uimaranta, kalliita hotelleja sekä joitakin edullisempia majataloja, ravintoloita, hierontapaikkoja, mopovuokraamoita, pesuloita. Turismi näkyy ja kuuluu; hinnat ovat kalliimmat ja sisäänheittäjät seisoskelevat illan hämärtyessä houkuttelemassa asiakkaita hierontaan ja syömään. Ei olisi meidän valinta rantalomalle, mutta on siellä ollut kiva poiketa, paikalliset ovat ystävällisiä sielläkin.

Paljon kojuja, jotka myyvät erilaisia ruokia. Ruoat tilataan tiskeiltä, juomat tilataan pöydästä.
Batu Ferringhi

Perjantaiaamulla hyppäsimme bussiin numero 101 ja suuntasimme kohti Indonesian suurlähetystöä. Viisumien anominen onnistui nopeasti ja helposti. Sisään tullessamme nainen antoi meille vuoronumeron ja kaavakkeet, jotka täytettyämme istuimme odottamaan. Tiskille päästyä aikaa ei kauaa kulunut ja saimme kehotuksen tulla jo maanantaiaamuna viisumeita hakemaan. Paikka oli pieni eikä meidän vieraillessa ruuhkaa juurikaan ollut.



Suurlähetystöstä lähdimme kohti Georgetownin keskustaa. Menimme Lebuh Chulialle, missä on paljon majapaikkoja, ravintoloita, internetkahviloita ja mopovuokraamoita. Kävimme internetkahvilassa hoitelemassa asioita (kunpa useammat yritykset pian ymmärtäisivät Netpostin hienouden ja lopettaisivat paperipostin lähettämisen), jonka jälkeen vuokrasimme Hondan 4-vaihteisen mopon kolmeksi vuorokaudeksi käyttöön. 



Kem Bina Negara

Moposta maksoimme 70 ringgittiä (17,5 euroa), mikä oli ihan kohtuu hinta, erityisesti kun Batu Ferringillä samaan hintaan olisi saanut vain kaksi vuorokautta. Lopun päivää huristelimmekin sillä menemään, oi mahtavuutta! Ajelimme Georgetownilta etelään päin, kävimme syrjäisellä Kem Bina Negaran nätillä uimarannalla, kruisailimme kiemurtelevilla vuoristoteillä ja pistäydyimme muutamassa kylässä, jotka olivat matkan varrella palatessamme Teluk Bahangille. Lauantai meni myös ympäri saarta ajellessa ja tänään sunnuntainakin olemme sillä liikenteessä. 


Kaupungista toiseen Malesiassa

Yövyimme Melakassa kolme yötä ja sieltä halusimme päästä suoraan Penangiin. Bussien lähtö- ja saapumisajat olivat kuitenkin meidän makuun huonot ja matkustusaika pitkä, viime hetken lennot taas kalliita. Päädyimme tekemään lyhyen pysähdyksen Kuala Lumpurissa kun olimme varmistaneet bussien saapuvan ja lähtevän samalle asemalle, Pudurayalle.

Melaka

Matka Melakasta Kuala Lumpuriin meni joutuisasti, matkustimme Konsortium Express-bussilla (24,60 rm / 6,20 euroa - 2 hlö), josta ei löydy mitään valittamista.

Kuala Lumpuriin päästyämme otimme nokan kohti Wheelers Guesthousea halvan huonehinnan sekä ilmaisen illallisen (aina perjantaisin) innoittamana. Majapaikka oli kuitenkin täynnä, joten katsastimme huoneita sen jälkeen monesta hotellista. Pyörimme aseman lähellä, jotta pääsisimme seuraavana aamuna helposti matkaan. Päädyimme Ajuna Hotelliin sen loistavan sijainnin ja edullisen huoneen (40 rm / 10 euroa) vuoksi. Lähistöltä löytyi kuitenkin muutama todella siisti huone 55 ringgitillä, tarjontaa oli asemasta oikealle päin muutenkin melko paljon. Alkuun olimme huoneeseemme tyytyväisiä, mutta yö meni molemmilla levottomasti kuumuuden, kutittavan tuulettimen ja meluavien työntekijöiden vuoksi.

Kuala Lumpurissa teimme kävelylenkin Petronas-torneille, jotka paikan päällä näyttivät hienommilta kuin kuvissa. Kävimme ostoskeskuksen food courtissa syömässä hyvää ruokaa, mutta muuten emme sisällä kauaa viihtyneet. Olen aina pitänyt torneja tylsän näköisinä, mutta erityisesti iltavalaistuksessa ne näyttivät hienommilta kuin missään näkemissäni kuvissa.





Aamulla sitten marssimme asemalle lippuja ostamaan ja turisteilta koetettiin joka tiskillä kiskoa matkasta Penangiin 50 ringittiä. Oikea hinta on 35 ringitin tienoilla, me olimme löytäneet netistä 31,5 ringitillä yhden bussiyhtiön. Yhdellä tiskillä sitten mainitsimme asiasta ja vastaukseksi tuli ympäripyöreää, mutta lähdettyämme istuskelemaan ja miettimään asiaa, huuteli nainen meitä pian takaisin ja myi liput 35 ringitillä. Siinäkin taas huomasimme, että kiireellä ei kannata matkustaa, aina pitää olla aikaa miettiä rauhassa ja etukäteen kannattaa todellakin tarkastaa hintoja niin kusetuksen mahdollisuus pienenee.

Bussista saimme tilavat exit-paikat takariviltä ja niillä penkeillä kelpasi taas matkustaa. Eteemme istahti mukava suomalaispariskunta, jonka kanssa tuli matkan aikana juteltua matkustelemisesta. Olivat lentäneet myös Lufthansalla Singaporeen, mutta päivää meitä myöhemmin ja nyt reitti kulki osittain samoja paikkoja. Bussimatkan oletettu kesto oli viisi tuntia, mutta se venyi 10,5 tuntiin. Kiinalainen uusi vuosi aiheutti melkoiset ruuhkat teille, joten eteneminen oli paikoin todella hidasta. Kolme varttia meni myös bussiyhtiön varikolla, jonne ajelimme rengasta ja lopulta bussia vaihtamaan. Matkaan kuului kaksi pysähdystä vessaan ja yksi lounaan ajaksi. Söimmekin pysähdysasemalla herkulliset riisivihannes-annokset. Pitkä bussimatka ei kuitenkaan uuvuttanut, vaan päinvastoin, bussissa oli kiva rentoutua. Bussilla matkusteltaessa minulla on aina kaksi loistavan rentouttavaa ajanvietettä: nukkuminen sekä pohdiskelu. Jostain syystä liikkuvassa ajoneuvossa on kovin helppoa syventyä omiin maailmoihin enkä välttämättä olekaan kaikkein sosiaalisinta seuraa silloin.

Penangiin saavuimme lauantai-iltana kello 21 aikaan. Katsastimme aseman toisella puolella olevat kaksi hotellia, mutta ne olivat liian kalliit meidän makuun. Palasimme takaisin asemalle ja otimme ykköslaiturilta 102-bussin (4 rm / henkilö) kohti Teluk Bahangia, Penangin luonnonpuiston läheisyydessä sijaitsevaa pientä kalastajarantaa. Matkaan meni tunnin verran ja paikan päälle saapuessamme oli tietysti pimeää. Viereisellä Batu Ferringillä oli vielä kova hulina, mutta bussin kaarrettua Bahangille hulina hiljeni kovasti. Pyörimme siinä hetken ympyrää, kunnes muutama paikallinen poika mopojensa kanssa pysähtyivät juttelemaan. He tarjosivat meille toista mopoaan ja sanoivat näyttävänsä tien majatalolle, joten hyppäsimme pyörän selkään ja huristelimme sillä majatalolle. Mopolla kulkeminen pitkästä aikaa oli ihanaa! Tuuli puhalsi virkistävästi kasvoissa ja vapaudentunne on aina koukuttava kaksipyöräisellä ajellessa.

Majapaikkaan, Miss Loh´s Guesthouseen, saavuimme hieman ennen keskiyötä ja omistaja ei ollut paikalla. Muutama asukas ohjasi meidät kuitenkin vapaana olevaan huoneeseen. Majatalo on hippimäinen mesta, missä majoittuu lähinnä pitkään tien päällä olevia reissaajia ja nomadeja. Syrjäisen sijaintinsa vuoksi sinne ei kovin helpolla sattumalta eksykään. Paikka on enemmänkin yhteisö, jonne moni asukas palaa usein pitkäksi aikaa asustelemaan. Ajatuksena todella loistava, mutta juuri tämä kyseinen paikka ei ollut minua varten. Yhden yön yövyttyämme saimme myös kuulla todellisen hinnan, joka oli edellisillan asukkaiden kertomaa korkeampi. Siinä vaiheessa pakkasin mielelläni reppuni vaihtaaksemme paikkaa.

Penangin eläimiä
Teluk Bahang


Nyt majoitutaan viehättävässä majatalossa nimeltä Fisherman Village Guest House, joka on lyhyen matkan päässä rannalta, minne pääsemme aamuiselle vesijumpalle :). Hintakaan (18 rm / yö) ei päätä huimaa.

Kiitoksia muuten kaikille kommentteja lähettäneille! Olen ne lukenut ilolla lävitse, vaikken olekaan kaikkiin vastannut!


Päivä Singaporessa

Maanantaina kävimme päivämatkalla Singaporessa. 

Otimme bussin Kotarayan terminaalista, Johor Bahrusta, Queenstreetille. Matka maksoi 4,20 rm kahdelta (noin euron). Tällä kertaa rajamuodollisuudet mennessä ja tullessa menivät nopeasti. Bussi ajoi läpi Singaporen, joten tuli nähtyä ikkunoista toistamiseen Singaporen pohjoispuolta, joka näytti hieman keskeneräiseltä, koska vähän väliä oli suuria rakennustyömaita.


Bussi Johor Bahrusta Singaporeen

Queenstreetiltä lähdimme kauppaan ostamaan eväitä ja otimme metron Botanic Gardensille mennäksemme puistoilemaan. Vietimme muutaman tunnin kauniissa ja isossa puistossa kävellen, istuen, kuvaillen ja hikoillen. Ilma Singaporessa tuntui kuumemmalta kuin Malesiassa. Kiersimme ympäriinsä ilmaista puistoa, mutta jätimme maksullisen orkideapuutarhan välistä. Puisto sijaitsee melko vilkkaiden teiden vieressä, mutta on paikoin mukavan rauhallinen.




Botanic Gardens

Puistosta lähdimme kävelemään kohti Orchard Roadia, mikä on vilkas ostoskatu. Isoja ostoskeskuksia oli niin vieri vieressä, että ihan kauhistutti. Katu ei ollut meidän mielestä viihtyisä, mutta sen varrella oli kyllä paljon ruokapaikkoja. Me söimme 8 eurolla kaksi riisivihannes-lautasta, tuhdin nuudelisopan ja ison jäätelöannoksen ja maistuivat herkullisilta.


Riisiä ja vihanneksia sekä nuudelisoppaa
Kadulta


Singapore Flyeriä kävimme ihastelemassa alhaalta päin pimeän tullen, mutta sitten alkoi päivä väsyttämään, joten teimme lähtöä. Jotenkin onnistuimme taas eksymään metroa etsiessämme ja loikimme sitten taas vilkkaiden teiden ylitse, kun takaisinkaan ei jaksanut kiertää.


Singapore Flyer


Päivä Singaporessa oli kiva ja kävelimme paljon, mutta eihän siinä kovin paljoa ehtinyt näkemään. Shoppailu ei meitä kiinnosta, mutta moni mielenkiintoinen puisto ja nähtävyys voisi olla vierailulistalla jos päätämme viettää kaupungissa aikaa ennen paluulentoa.



Singapore

Tällä hetkellä olemme Melakassa, Malesiassa. Otimme tänne tiistaina Deliman bussin Larkinin asemalta ja maksoimme kolmen tunnin bussimatkasta 38 ringgittiä (9,10 euroa / 2 hlö). Hinnat ovat asemalla selkeästi esillä ja busseihin oli helppo löytää. Itse matka meni mukavasti, vaikka bussi vähän inisi. Penkit olivat tarpeeksi pehmeät, jalkatilaa oli riittävästi ja ilmastointia pystyi säätämään pienemmälle penkin yläpuolelta. Ei valittamista!

Melakan bussiasema sijaitsee neljän kilometrin päässä keskustasta. Vieressä on melko hintava Tesco, josta kävimme ostamassa evästä ennen bussiin (numero 17) nousemista. Kävimme katsomassa 6-7 majapaikkaa ennenkuin päädyimme tähän meidän mielestä loistavaan vaihtoehtoon, T Hotelliin. Henkilökunta on aurinkoista, tosin muutenkin täällä Melakassa ihmiset ovat ihania! Hakevat paljon katsekontaktia, hymyilevät ja tervehtivät. On mukavan tervetullut fiilis.


Käytetyt eurot tien päällä: 188 euroa (94 euroa / henkilö)
Keskimääräinen päiväbudjetti: 27 euroa (13,50 euroa / henkilö)


Summat pyöristettynä. Eivät sisällä lentoja Suomesta Singaporeen.


Danga Bay, Johor Bahru

Yövyimme Danga Bayn alueen vieressä, mikä on lyhyen bussimatkan päässä kaupungin keskustasta. Alueella on hotelleja, ravintoloita, satama ja huvipuistolaitteita, mutta siellä oli hyvin rauhallista. Länsimaalaisia ei paikalla näkynyt (kuten ei keskustassakaan), paikalla taisi pyöriä enemmänkin malesialaisia (turisteja ja kaupunkilaisia), mutta ei heitäkään kovin suuressa määrin.

Alueella oli paljon kisuja

Laitteet seisoivat tyhjinä
Joskus Danga Bayhin on kulkenut ilmainen bussi, mutta se lakkasi menemästä muistaakseni reilu vuosi sitten. Paikkaa on käsittääkseni alettu rakentaa viihdepaikaksi (ja rakentaminen jatkuu), mutta se ei ole saavuttanut kovin suurta suosiota. Huvipuistoalueella oli hieman kummallista olla, kun musiikki soi kovalla, muutama ravintola oli auki, laitteissa ei ollut ketään ja ihmisiä näkyi iltasella vain muutaman kourallisen verran, päivällä koko paikka oli poliiseja lukuunottamatta autio.

Satama-alue oli nätti



Danga Bayn bussipysäkki
Noin mekin juoksimme tien ylitse silloin kun siltaa ei ollut lähellä
Danga Bayhin pääsee kätevästi keskustasta, kun kyselee ihmisiltä bussia. Moni bussi kulkee alueen ohitse ja niitä menee usein. Danga Bayn kohdalta pääsee tien ylitse turvallisesti sillan kautta ja bussipysäkki on lähellä tienylityspaikkaa. Bussilipun hinta riippuu matkan pituudesta, keskustasta noin 1,5 rm / henkilö.


Johor Bahrussa ollaan!

Terveisiä Malesiasta! 

Täällä kirjoittelee hieman väsynyt, mutta onnellinen matkailija. Olemme tosiaan tällä hetkellä Johor Bahrussa, Malesian puolella, mutta Singapore on tuossa kivenheiton päässä. Singaporessa olemme toistaiseksi viihtyneet vain pari tuntia, mutta huomenna maanantaina lähdetään sinne päiväksi ja viivytään siellä ehkä sitten paluumatkalla pidempään.

Meillä tuli muutoksia lentoihimme, joten en kirjoittanutkaan Münchenistä. Olimme perjantaina aamulla tekemässä lähtöä lentokentälle kun sain soiton lentoyhtiöltä. He muuttivat lentoja niin, ettei meidän tarvinnut koukata Münchenin kautta vaan lensimme suoraan Frankfurtiin, mistä lentomme Singaporeen lähti.

Helsingin lentokentällä emme onnistuneet tekemään lähtöselvitystä automaatilla, joten suuntasimme tiskille. Siinä oli jotain hämminkiä ja parikymmentä minuuttia meni ennenkuin saimme liput kouraan, mutta eipä meillä mihinkään kiire ollutkaan. Ensimmäiselle lennolle saimme exit-paikat, pidempi lento oli sen verran bookattu että vaihdoimme vain jo varatut paikkamme hieman parempiin. Molemmat lennot menivät nopeasti. Ruoka maittoi, palvelu pelasi ja pidempi reilun 10 tunnin lento meni nukkuessa ja leffaa katsoessa.

Frankfurtin kentällä
Tällä lennettiin Frankfurt-Singapore

Singaporeen saavuimme neljän maissa, noin tuntia etuajassa. Ei Changin lentokenttää ihan turhaan kehuta, mukavan vihreää oli ja passintarkastuksessa ei kauaa mennyt. Kentällä on selkeät ohjeet, joten kaupunkiin pääsykin on vaivatonta. Me kuljimme MRT-junalla. Ostimme automaatista liput Kranjin metroasemalle 4,60 dollarilla (2,75 euroa / 2 hlö) ja hyppäsimme kyytiin. Kranjilla pyörimme hetken huviksemme, mutta nousimme pian SBS:n bussiin numero 170 (3,80 dollaria / 2 hlö), joka vei meidät Singaporen puolelle, kahden pysähdyksen taktiikalla. Singaporen puolella aikaa tuhraantui passintarkastuksessa sekä bussia odotellessa melko kauan, mutta Malesian puolella saimme hymyilevän vastaanoton (virkailija kysyi tiedänkö bändin nimeltä Stratovarius :D) ja löysimme samantien bussipysäkille, johon bussi heti tulikin.

Lentokentältä menossa Kranjin asemalle
Kranjin aseman ulkopuolelta lähtee busseja jatkuvasti Singaporen puolelle

Sen jälkeen sitten seikkailimmekin hetken. Jotenkin sitä matkaillessa tulee usein sekoiltua, vaikka muka on ottanut asioista etukäteen selvää. Itse luen matkailun käytännön asioista kotona aika paljon, mutta sitten jossain vaiheessa tulen päätökseen, että katotaan loput sitten paikan päällä ja kysytään apua. Toisaalta se on kivaa mennä huolettomastikin, koska vanha klisee pitää paikkaansa: Asioilla on tapana järjestyä. Saavuimme siis Kotarayan bussiasemalle, mikä on ihan keskustan vieressä, mutta niin vain pimeällä onnistuimme kävelemään väärään suuntaan. Asemalla oleva rahanvaihtopiste myös sulki ovensa nenämme edestä, joten etsimme automaatin ja taistelimme S-pankin (matkakassamme on siellä) kortin kanssa, mutta emme saaneet rahoja ulos. Danskebankin electronilla sain onneksi nostettua tililtä 800 rm (noin 190 euroa) ja löysimme lopulta keskustaankin.

Keskustaan löydettyämme kävimme hyvässä paikassa syömässä herkullista ruokaa. Ravintolassa oli pöytä, josta sai itse ottaa tai näyttää haluamaansa ja koota omanlaisen annoksensa. Kaksi isoa lautasellista (riisiä, vihanneksia, kanaa) ja vesipullo maksoi 11 rm (2,60 euroa), joten eipä kalliiksi tullut. Ravintola oli kivannäköinen ulkoilmaravintola ja jalkapallo-ottelua fiilistelevät paikalliset toivat sinne hauskaa tunnelmaa.

Hotellin aulasta
Hotellihuoneemme

Yöksi tulimme Danga Bayhin, johon otimme bussin (1,70 rm / hlö) ravintolan edestä. Yövymme kolme yötä Tune Hotelsissa ja maksamme yöltä vajaa 11 euroa. Varauksen hotelliin teimme jo ennen lähtöä, kun tuli halvemmaksi niin. Hotelli on syrjässä rauhallisella alueella, mutta meidän mittapuulla todella laadukas.

Johor Bahrusta kirjoitan lisää myöhemmin, reilu vuorokausi vasta takana täällä, mutta jonkinlaista kuvaa kaupungista ollaan jo saatu. Välietappi tämä silti meille on, jatketaan varmaankin jo tiistaina eteenpäin rauhallisimpiin maisemiin.