Pian suljemme oven ja avaamme toisen

Check innit lennoille tehty, muutamat paperilappuset tulostettu, läheiset halattu ja reput melkein pakattu. 

Tietokoneenkin sain juuri huollosta takaisin, mikä helpottaa kyllä kummasti liikkuvan digi-ihmisen elämää.. Vielä vähän duunaillaan, siivoillaan ja häsläillään, sitten noustaan bussin ja lentokoneen kyytiin. Kesä, here we come again!

Lähdetään lopulta melko pienin suunnitelmin. Aikomus oli ottaa Roomastakin etukäteen selvää vaikka mitä, jotta tiedettäisiin vähän minne mennä ja milloin, mutta se vähän jäi. Katsotaan sitten paikan päällä mitä kiinnostaa tehdä ja nähdä, haahuileminen vailla päämäärää ei kuulosta sekään lainkaan pahalta.



Matkamme alkaa bussikyydillä Tampereelta Turkuun. Turussa otetaan suunta kohti lentokenttää ja Wizzairin siivin lennämme Gdańskiin. Gdańskissa yövymme vain yhden yön hostellissa yhteismajoituksessa. Minkäänlaisia suunnitelmia kaupunkiin ei ole, koska olemme vain noin lyhyen aikaa. Todennäköisesti vain kävellään ja syödään.

Heti seuraavana päivänä huristelemme eteenpäin Polskibussilla Varsovaan. Edessä on reilun viiden tunnin bussimatka ja maisemien katselua. Bussimatkailun ystävänä odotan tätä vähintään yhtä paljon kuin kaupungeissa pyörimistäkin. Varsovassa yövymme kaksi yötä puolalaisen pariskunnan luona, huone varattiin Airbnb:n kautta. Varsovaankaan ei suunnitelmia ole. Vanhassa kaupungissa varmasti liikutaan ja joen toisella puolella, koska siellä yövytäänkin.

Varsovasta meillä on Ryanairin lento Rooman Ciampinon kentälle, minne saavutaan aivan liian myöhään, eli ennen keskiyötä. Tämä aiheutti hieman harmaita hiuksia majoitusten suhteen. Monet edulliset hotellit kun sulkevat vastaanottonsa melko aikaisin ja kyselyihin myöhäisemmästä sisäänkirjautumisen mahdollisuudesta ei vastattu. Lopulta otettiin pieni riski, varattiin yksi tälläinen majapaikka Hostelworldin kautta ja lopulta saatiin vastauskin, että päästään sisälle yölläkin. Toivotaan niin. Roomassa olemme neljä yötä ja neljä päivää. Vatikaanissa olisi kiva käydä, mutta tosiaan muuten ei olla päätetty minne mennään.



Ja Roomasta on sitten taas illasta Ryanairin lento kohti Espanjaa, Málagan kentälle. Lentokentältä otetaan suunnaksi suomikeskus Fuengirola, missä viihdytään ensimmäiset viikot. Kämppä sieltä on varattu Airbnb:n kautta ja majoitutaan hyvin keskustassa. Aikomus oli varata seuraava majoitus myös, mutta ei osattu päättää, että minne mennään tuolta, niin päätettiin katsoa sitä sitten paikan päällä.

Paluulippu on ostamatta, koska ei tiedetä tarkalleen milloin palataan, mutta muutaman kuukauden ainakin me tuolla suunnalla viihdymme. Talvea on siis vielä paljon jäljellä kun Suomeen palataan. Tällä hetkellä en ole niin innoissani tuosta tulevasta Suomen talvesta, mutta ehkä aika tuolla auringossa antaa uudenlaisia ajatuksia pakkasesta ja viimasta. Nyt en kuitenkaan voisi olla onnellisempi, että saadaan heittää hyvästit talvitakeille!!

Seuraavan kerran kuullaan tien päältä! Se on moro!


Apinoita Malesiassa

Kuukausi takaperin vietin pari tuntia valokuvia katsellen ja myös alkuvuoden Kaakkois-Aasian matkakuvia katselin haaveillen. Niitä selaillessa tulin miettineeksi, että olenkohan julkaissut Penangin luonnonpuistosta mitään tekstiä. Kävi ilmi etten ole ja muutama muukin paikka Penangilla oli jäänyt vähäiselle huomiolle. Tässä muutama vinkki Penangin saarelle, Malesiaan.

Olimme siis saarella helmikuussa 2013. Yövyimme ensin Teluk Bahangilla 12 yötä, minkä jälkeen siirryimme Georgetowniin kuudeksi yöksi. Tuossa ajassa ehdimme kierrellä saarta ympäriinsä melko hyvin, kolmen päivän ajan meillä oli skootteri käytössä ja muuten liikuimme jalan sekä busseilla.

Teluk Bahangilla siis sijaitsee Penangin luonnonpuisto, missä kävimme samoilemassa sekä piknikoimassa muutamaan kertaan. Olisimme menneet loppuvaiheessa vielä uudestaankin, mutta puisto oli muutaman päivän suljettuna meille tuntemattomasta syystä. Onneksi olimme ehtineet siellä aikaa viettää jo aiemmin, muuten olisi harmittanut!

Puisto on ilmainen, mutta täällä pitää käydä rekisteröitymässä
Vasemmalle vai oikealle?


Vilvoittelemaankin pääsi
Tämä veijari kävi uintireissun aikana laukullamme. Tuli kiirus rantaan!

Alueella on hienoja patikointireittejä ja se on bussimatkan (bussit 101 ja 102) päässä Georgetownista, joten siellä kannattaa käydä rauhoittumassa. Pääosin puistossa on siistiä, mutta välillä kyllä ihmetytti. Jotkut pölvästit kun olivat heittäneet roskansa luontoon. Bongasin pusikosta jopa McDonald´sin kääreitä. Jos metsään jaksaa kantaa ruoat ja juomat, niin luulisi, että jaksaisi kantaa niiden reilusti vähemmän tilaa ja painoa vievät roskatkin takaisin. Ei niitä roskia onneksi niin paljoa ollut, että ne silmään välttämättä pistäisivät, mutta roskaaminen jaksaa silti itseäni hämmästyttää.

Eläimet toivat hymyn huulille. Puistossa niitä on paljon ja varsinkin apinoita ja kilpikonnia voi nähdä. Meiltä jäi kilpikonnien näkeminen väliin, kun ei ensimmäisillä vierailuilla käyty siellä asti ja tosiaan myöhemmin puisto oli suljettuna. Apinoita nähtiin niidenkin edestä.

Kävimme tervehtimässä apinoita myös Penang Hillillä ja Botanic Gardensissa. Nämä paikat ovat lähellä toisiaan ja Botanic Gardensilta lähteekin vaellusreitti ylös Penang Hillille. Sen sijaan me kuitenkin kuljimme Penang Hillille ensin bussilla 204 (2 RM / hlö) ja sitten menimme ylös ja alas vaijerijunalla (30 RM /hlö). Lähdettiin vähän turhan myöhään liikenteeseen, mutta toisaalta pääsimme ylhäällä ihailemaan kaupunkia hämärän laskeutuessa.

Vaijerijuna


Ylhäällä oleva moskeija

Botanic Gardensille kuljimme myös bussilla. Apinoita näkyi sielläkin paljon, sekä sisä- että ulkopuolella. Ulkopuolella mies lapsineen olivat niitä ruokkimassakin, mutta me kyllä tyydyimme vain katselemaan. Apinoiden lähettyvillä ei parane syödä, koska voivat hyvinkin tulla nappaamaan eväät kädestä.






Mukavan rauhallinen paikka

Hienot puut!

Kyydilläkin pääsee mikäli jalat eivät kanna


Kiersimme puistoa lävitse, porukkaa oli onneksi vähän ja piknikoimme puumajassa. Puisto oli ihan hieno, mutta pienempi kuin oletin.

Kaikki paikat olivat kivoja, mutta erityisesti suosittelisin niitä tässä järjestyksessä kun olen ne esitellytkin.


Kaupungista toiseen halvalla

Edelliseen tekstiini viitaten, vielä puhetta Suomessa matkailusta ja sen kustannuksista. 

Syksyn mittaan useampi on taas kerran ihmetellyt Suomessa matkustelemisen kalleutta ja ollut hämmästynyt, kun olen maininnut, että kaupungista toiseen voi päästä jo kahdella eurolla. Normaalihinnoilla lysti ei mitään halpaa olekaan, mutta loistavia tarjouksia on ollut säännöllisesti jo pitkään ja toivon mukaan näitä on jatkossakin.

Kuvakaappaus Matkahuollon sivulta. Tuossa vain osa yhteysväleistä näkyvissä

Tiedoksi siis vielä kaikille, että Matkahuollon verkkokaupasta voi edelleenkin ostaa tavallista edullisempia bussilippuja. Lippuja on tarjolla monelle reitille ja hinnat vaihtelevat suuresti, ollen halvimmillaan 2 euroa / suunta osalla reiteistä. Henkilökohtaisesti olen ilahtunut suuresti, että 2-5 euron lippuja on hyvin tarjolla minun käyttämilleni väleille ja lähtöajatkin ovat täsmänneet toisinaan loistavasti.

Matkahuollon tarjoamat 2 euron liput menevät joskus nopeasti, mutta tämän jälkeen hinnat nousevat porrastetusti 5, 7, 9 euroon ja niin edelleen. Alennettuja lippuja on kuitenkin usein tarjolla vielä samalle tai seuraavalle päivälle ja hinnat ovat tietenkin paremmat ruuhka-aikojen ulkopuolella liikkuessa.

Matkahuollon lisäksi tarkkailen tarjouksia VR:llä säännöllisesti. Junalla matkusteleminen ei viime aikoina ole juuri tullut busseja halvemmaksi omalla kohdallani, mutta joskus hintaero on sen verta pieni, että kallistun junan puolelle. VR:lläkin on tosin jatkuvasti kampanjoita edullisempien lippujen suhteen, hetki sitten oli viikonlopun äkkilähtöjä (esimerkiksi TRE-JKL maksoi 5 euroa) ja tällä hetkellä esimerkiksi 10 euron LA-tarjous

Kuvakaappaus VR:n sivuilta. Keltaisella näkyy paikka, jonka itse valitsisin.

Junalla matkustellessa käytän lähes poikkeuksetta VR:n verkkokauppaa. Tämä sen takia, että haluan saada parhaan mahdollisen istumapaikan ja sen valitseminen verkkokaupassa on aina yhtä hauskaa! Junissa on samaan hintaan tarjolla erilaisia istumapaikkoja, joiden taso vaihtelee. Esimerkiksi pikajunissa istumapaikalla ja vaunulla on väliä ja tietenkin menen mieluummin siihen vaunuun, jonka istumapaikat tarjoavat enemmän jalkatilaa, pistokepaikan ja pöydän kuin maksan saman hinnan siitä, että olen jalat yhdessä minua vastapäätä istuvan isokokoisen miehen kanssa näkemättä edes ikkunasta kunnolla ulos.

Kuvakaappaus Onnibussin sivuilta.

Puhuttaessa halvoista matkoista, ei pidä unohtaa Onnibussia edelleenkään, vaikka heidän tarjontansa onkin kilpailijoihin verrattuna suppeaa. Onnibussin hinnat ovat kilpailukykyiset monilla reiteillä erityisesti joko todella aikaisin varatessa tai samana päivänä bussiin noustessa. Esimerkkinä voisin vaikka mainita, kun eräänä iltana katsoin lippua Tampereelta Helsinkiin kellon ollessa 19:50. Onnibussin lippu kello 20:00 lähtevään bussiin olisi maksanut 12,90 euroa verkkokaupassa ja 20 euroa suoraan bussista ostettuna, Matkahuollon samaan aikaan lähtevä bussi olisi kustantanut aikuiselta 27 euroa. 

Ja näiden lisäksi suosittelen tietenkin myös kimppakyytejä, mielestäni Facebookissa eri ryhmien kesken kyytien sopiminen toimii parhaiten, mutta Kimppa.net on myös melko aktiivinen edelleen.