Suomalaisia Fuengirolassa

Kaikki varmasti tietävät, että täällä Aurinkorannikolla asustelee pienen kaupungin verran suomalaisia. 

Me majoitumme vielä hetken aivan Fuengirolan aseman vieressä ja täällä ensimmäiset päivät oltuamme ihmettelin, että eihän täällä nyt niin paljoa suomalaisia ole. Ja että missä ne kaikki suomalaisten kuppilat ja kirkot on, joita viime kerralla täällä käydessäni, monen monta vuotta sitten, ihmettelin? Vilkaisin karttaan ja muistelin, että Los Boliches ja Los Pacos kuulostavat tutuilta, ja sieltä niitä suomalaisia varmaan pitäisi laajemmin löytyä. Pacosiin asti en ole mennyt, mutta Los Boliches on tuossa ihan naapurissa ja siellä päin olen pari kertaa käynytkin. Paikalla on ihan oma juna-asemansa myös, mutta tosiaan välimatkaa ei ole kuin muutama kilometri. Löytyi noita suomi-paikkoja kyllä lähempääkin lopulta, mutta tuolla niitä siis on näkyvämmin esillä.



Tein ensimmäisen kävelylenkin Bolichesiin aikapäiviä sitten ja silloin matkan varrella tuli katseltua graffitteja, joita näin sillan alla. Alas asti en rohjennut mennä niitä katselemaan, koska joukossa näytti olevan vain muutama kelpo kuva.





Ja samaisen sillan alta ja vierustalta löytyi sitten myös kodittomien koteja. En rohjennut paljoa kuvailla, koska jo hetken edessä seisominen tuntui tungettelevalta. Ensin iski normaaliin tapaan taas säälin tunne, mutta siitä tunteesta ylipäästyäni jopa ajattelin, että "eihän heillä nyt niin huonot oltavat ole", koska ovat kuitenkin sateelta suojassa, ruoka kaupassa on täällä melko halpaa (joten muutama kolikko pitää jo hengissä) ja yötkään täällä eivät ole niin jäätäviä, toisin kuin vaikkapa Lontoossa. No joo. Tuollainen ajattelutapa ei kyllä vie eteenpäin. Kodittomista ja suomalaisuudesta muistui mieleen myös teksti, jonka viime keväänä Fuengirolan suomalaisista kodittomista luin.






Los Bolichesiin päästyäni tuli tosiaan vastaan useampia suomalaisten omistamia yrityksiä ja suomenkielisiä tekstejä näkyi siellä täällä. Suomen kieltä kuului kadulla paljon ja hyvin tutunoloisia naamoja käveli vastaan kaduilla ja istuskeli kahviloissa. Suomen kielen kuuleminen ei itsessään hämmästytä, lähinnä vain se, että täällä todella on tälläinen keskittymä missä asuu niin paljon suomalaisia.






Silloin kun kuljen asuntomme lähettyvillä tai toisella puolella Fuengirolaa, ei suomalaisten suurta määrää huomaa muuten kuin että kieltä kyllä kuulee päivittäin ja kaupoista löytyy Pandan lakritsia, muuten eivät tällä puolella jokea pistä niin paljoa silmään kuin etukäteen oletin. Enemmän kuulenkin englantia, mutta toisin kuin alunperin oletin, eivät täällä läheskään kaikki paikalliset puhu - tai halua puhua - englantia, joten espanjan taidosta on hyötyä varsinkin silloin kun tekee ruokaostoksia tai syö ravintoloissa, joiden ruokalistat ovat vain espanjaksi. Tämän takia tämä Fuengirolan alue on jollain lailla hieman hämmentävä edelleen. Turismin ja maahanmuuttajien määrän huomaa erittäin selkeästi, mutta yhtä lailla espanjalainen elämä näkyy ja kuuluu varsinkin ilta-aikaan.





Täällähän olisi vaikka minkälaista Suomi-menoa tiedossa kiinnostuneille ja sen takia varsinkin vanhempien suomalaisten on tänne helppoa muuttaakin. Esimerkiksi itsenäisyyspäivää juhlitaan ja jouluaattonakin suomalaiset kokoontuvat jollekin aukiolle kynttilöitä sytyttelemään. Havahduin itseasiassa itse tuossa jo aikaa sitten, että vietetään ensimmäinen joulumme ilman perheitämme! En ole järin jouluihminen ja täällä auringon alla ei ole joulu-fiilistä vielä tullutkaan. Perhettäni kuitenkin rakastan, joten saa nähdä tuleeko läheisiä ikävä joulun päivinä, kun kaksin istuskellaan kotona. Joulupöydän antimet myös näyttävät kovin erilaisilta tänä vuonna kun kukaan ei ole niitä meille kokkailemassa, mutta kai sitä yhden hernepussin voisi perinteen vuoksi käydä kaupasta ostamassa.

Espanjalaisten jouluperinteet ovat mielenkiintoisia. Sinällään joulun viettäminen ei täällä hirveästi eroa suomalaisesta mitä yhdessäoloon tulee, joulu on täälläkin perhejuhla ja sitä juhlistetaan syömällä, kuten Suomessakin. Pöydän antimet tietenkin eroavat toisistaan, mutta yhtäläisyyksiä on esimerkiksi makeassa. Vaikkakin lukemani mukaan Espanjassa makeaa syödään jouluisin vielä moninkertainen määrä mitä Suomessa. Osa perheistä käy joulumessussa, kuten Suomessakin käydään joulukirkossa, vaikkakin varmasti hyvin pienemmässä määrin. Loppiaisena joululahjojen jakaminen sekä käsitys joulupukista erottavat kuitenkin joulut toisistaan. Sekä tietenkin joululotto, mikä on espanjalaisten hupina jouluna. Meillä ei tietääkseni ole Málagassa telkkaria, joten taidamme jäädä tästä paitsi.

Mutta se joulusta, kuullaan taas myöhemmin.


Ihanan auringon paluu

Aurinko paistaa vihdoin täydeltä taivaalta! 

Tänne tullessamme meitä hellittiin helteillä, mutta niiden jälkeen oli viikon ajan kovin pilvistä ja viileää. Sadettakin ropisi taivaalta yhtenä iltana. Nyt on pari päivää ollut taas sen verta lämmin, että terassilla on kelvannut istuskella vähissä vaatteissa. Alhaalla kaduilla lämpö vielä heittelee ja iltaisin pitää takki heittää päälle kun ulos lähtee.





Aika on mennyt jotenkin kovin nopsasti, mehän olemme olleet kohta kuukauden reissussa! Täällä Espanjassa ei olla tosiaan vielä kovinkaan paljon liikuttu, Fuengirolaan lähinnä tutustuttu.

Yksi reissu tehtiin kyllä jo Torremolinokseen ja tänään suuntaamme sisämaahan Rondan kaupunkia ihastelemaan, mistä olen todella innoissani! Ronda näyttää kuvissa niin kauniilta. Olimme ensin ajatelleet auton vuokraamista, hinnat kun ovat edullisilta näyttäneet. Varsinkin jos laskee, että päiväretkiä olisi kiva tehdä useampaankin paikkaan ja kustannuksia tulee bussimatkailustakin. Turhauduimme kuitenkin melko pian suureen tarjontaan ja valtaviin hintojen sekä vuokrausehtojen eroihin. Sekä myös siihen tosiasiaan, että eipä meillä mitään vakituista pysäköintipaikkaakaan tässä keskustassa ole. Voi olla, että palataan asiaan myöhemmin Málagassa, saa nähdä. Kyllä tuo bussilla matkusteleminenkin hauskaa on.





Olemme siis päättäneet mihin tästä lähdetään ja kovin kauaksi ei tosiaan mennä, vaan Málagan itäpuolelle suunnataan seuraavaksi. Siellä vietetään sitten joulukin, mikä kalenteria vilkaisemalla näyttää olevan ihan pian, hui! Palaan kuvilla ja höpinöillä näistä päiväretkistä myöhemmin.


Neljä päivää Roomassa: budjetti

Infoa euroista, jotka käytimme Roomassa, olkaa hyvä!

Me lensimme Roomaan Varsovasta Ryanairilla ja sieltä jatkettiin samalla lentoyhtiöllä neljä vuorokautta myöhemmin Malagaan. Roomassa vierähti siis neljä yötä ja neljä päivää.


LENTO = 48 euroa 

Lensimme Ryanairilla, käsimatkatavaroilla ja maksoimme matkamme Visa Electronilla. Lento Varsovasta Roomaan maksoi meiltä kahdelta 48 euroa.

MAJOITUS = 114,00 euroa

Majoituimme neljä yötä pienessä kotihotellissa, missä meillä oli oma huone parisängyllä, mutta jaettu kylppäri. Tästä ilosta maksoimme 98 euroa eli 24,50 euroa yöltä + kaupunkiverot 16 euroa (4 euroa / yö / 2 hlö). Yhteensä neljän yön majoitus tuli maksamaan meiltä 114 euroa.






LENTOKENTÄLTÄ KESKUSTAAN JA TAKAISIN = 13,40 euroa

SIT Bus Shuttlen bussi lentokentältä Rooman keskustaan, Terminin juna-asemalle maksoi 2 x 4 euroa = 8 euroa meiltä kahdelta.

Metrolla Anagninan metropysäkille (3 euroa / 2 hlö) ja sieltä bussi lentokentälle (2,40 euroa / 2 hlö) = 5,40 euroa meiltä kahdelta.

LIIKKUMINEN = 3,00 euroa

Lentokentälle otetun metron lisäksi kuljimme metrolla vain kerran, lippu maksoi 1,50 euroa henkilöltä. Muuten kävelimme, marraskuussa siihen oli loistavat ilmatkin. Roomassa käveleminen kannattaa, koska kaupungissa on loputtomasti yksityiskohtia.





SYÖMISET = 111 euroa

Kävimme muutamaan kertaa siistissä ravintolassa pizzalla ja lasillisella. Ruokaa ja viiniä / olutta ostettiin myös ruokakaupoista. Jakautuminen syöminkeihin ja juominkeihin meni näin:

ravintolat 50,60 euroa
kahvilat 8,10 euroa
ruokakaupat 52,20 euroa

Muutama esimerkki hinnoista kaupassa:

pizzaslice 2,00 euroa
punaviini alkaen 1,30 euroa
olut 0,66 litraa 1,20-1,50 euroa
vesi 1,5 litraa 0,35-0,50 euroa
salaatit 170-180 grammaa 2,90 - 3,00 euroa

Hyviä salaatteja en löytänyt mistään. Kaupassa myytiin valmissalaatteja, mutta joka paikassa ne olivat pieniä, ja sisällöltään verrattavissa moniin Suomessa myytäviin, surkeisiin salaatteihin. Vesi Roomassa taas on juomakelpoista, joten pääosin joimme sitä, kelpasi meille maultaan. Kaduilla näkee myös vesipisteitä, joista voi juoda tai täyttää pulloa. Kävimme pienissä ja keskikokoisissa kaupoissa, mitä keskustan alueella tuli vastaan. Hinnat vaihtelivat, mutta yleisesti ottaen Rooman ruokakauppojen hinnoista jäi kallis mielikuva.

Esimerkki ravintolareissun kustannuksista:

Kaksi herkullista pizzaa
0,5 litraa talon puna-/valkoviiniä
0,5 litraa mineraalivettä
palvelumaksu 10%

Yhteensä 23 euroa

Viinilasillisen ja oluen hinta vaihtelee ravintoloissa, monissa paikoissa niitä näkyi mainostettavan 3,00-3,50 eurolla. Pizzoja sai ravintoloista alkaen 6 eurolla, mutta tähän kun lisäksi ostaa juoman ja laskee palvelumaksun, hinnaksi tulee usein 10 euroa. Monissa paikoissa kuitenkin mainostetaan vaikkapa pizza + juoma - tarjouksia 7 eurolla. Mukavaa oli se, että vähän tyylikkäimmissäkin ravintoloissa pizzojen hinnat lähtivät 6 eurosta ylöspäin. Muiden ruokien hinnat kuitenkin vaihtelivat paljon.

Kahviloissa / ravintoloissa kahvikupin hinta vaihtelee todella suuresti. Mitään selkeää linjaa emme löytäneet. Roomassa kuitenkin kahvi pöydässä maksaa usein enemmän kuin tiskillä seisten nautittuna. 

Yksi räikeä esimerkki kahvilasta:

kahvi tiskillä 1,20 euroa
kahvi pöydässä 3,50 euroa







NÄHTÄVYYDET JA TEKEMINEN = 0 euroa

Pietarinkirkossa kävimme sisällä, maksullisiin nähtävyyksiin emme menneet. Saimme neljä päivää Roomassa kulumaan nopeasti jo itse kaupunkia ihastelemalla sekä rauhallisilla ruokailuhetkillä ja mielenkiintoisia paikkoja jäi silti käymättä paljon. 

Alla vielä upea ympyräkaavio, jonka Excelissä väänsin.



YHTEENSÄ budjettimme Roomassa meiltä kahdelta: noin 290 euroa.



Pietarinkirkko & tietyt kuuluisat portaat

Ja takaisin Roomaan! 

Tiistaina, matkamme kolmantena kokonaisena päivänä, heräsimme ajoissa ja suunnistimme metrolla (1,50 euroa / hlö) Vatikaanin edustalle. Sunnuntaina oltiin tuolla päin oltu haistelemassa ilmaa ja jonot Pietarin kirkkoon olivat silloin todella pitkät, joten ajateltiin itse olla liikkeellä arkipäivänä kello 9-10 aikaan toivoen, että porukkaa ei olisi niin suuria määriä vielä silloin paikalla.

Metrosta pois jäädessä porukkaa näytti olevan paljon ja matkan varrella meille yritettiin kaikenlaisia kierroksia myydä useaan kertaan. Kirkon edustalle saavuttaessa jonoa ei kuitenkaan ollut nimeksikään ja pääsimme lähes suoraan kävelemään sisälle.




Itse rakennus on ulkopäin hieno ja näyttää valtavalta. Ja onhan se toki hieno sisältäkin. Kivoja yksityiskohtia, mutta jostain syystä itselle tuli silti 'tässäkö tämä on'-fiilis. Ehkä se johtui väkimäärästä, jota sisällä jo riitti, harvoin tulee noin suuren turistijoukon mukana pyörittyä vai mikä siinä oli, ettei sitä oikein saanut kirkon kiertämisestä sen erikoisempaa irti. Onneksi pääsimme sisälle suoraan, jos tuonne olisin tunnin taikka pari jonottanut, olisin saattanut olla vielä pettyneempi. 












Pois lähtiessä jono oli pidentynyt sen verran paljon, että aikaisin paikalle tuleminen osoittautui hyväksi ideaksi. Kirkosta lähtiessä ei haluttu jäädä taas huutelijoiden saaliiksi joten kiersimme hiljaisempia katuja pois. Sama rauha jatkui Rooman pienillä kujilla, joita lähdimme talsimaan. Kaupunki näytti olevan vasta heräilemässä, kymmenen-yhdentoista aikaan moni paikka oli vielä kiinni. Päädyimme sattumalta taas Fontana di Treville jossakin kohtaa.







Matka jatkui Espanjalaisille portaille, missä ihmisiä oli istuskelemassa. Me tulimme portaille ylhäältä päin ja laskeuduimme ne alas. Kannattaakin kiivetä ylös upeita maisemia ihailemaan! Portailta kävelimme läheiselle Popolon aukiolle syömään, ihmisiä katselemaan ja sellon soittoa kuuntelemaan.






Vielä pari tuntia kaduilla kävelyä ja sitten päätettiin suunnata hotellille hetkeksi leipäämään. Etsittiin ruokakauppaa vielä melko kauan ja sitten matka jatkui majapaikkaan. Pienet päikkärit tulivat siinä kohtaa tarpeeseen!





Levon jälkeen matka vielä jatkui ulos syömään. Löysimme todella kivan ravintolan lyhyen matkan päässä Terminin asemalta, jossa palvelu pelasi, hinnat olivat kohtuulliset ja miljöö viihtyisä. Syömisten jälkeen jäätiin kotimatkan varrella olevalle aukiolle hetkeksi pussiviinittelemään halpaa punaviiniä ja fiilistelemään viimeistä iltaamme Roomassa.

Roomasta vielä lisää myöhemmin!