Kiinnostaisiko teitä kuulla millaista opiskelu matkailualalla on?

Yhteishaku ammattikorkeakouluihin on tällä hetkellä käynnissä, joten päätin vihdoinkin avata sanaisen arkkuni alan opinnoista. Kerron tässä tekstissä yleisiä juttuja matkailualan opiskelusta korkeakoulussa sekä henkilökohtaisia kokemuksiani. Haluaisin kuitenkin painottaa, että ammattikorkeakoulujen erot voivat olla Suomessa suuriakin, toisissa hommat saatetaan tehdä paremmin ja toisissa huonommin. Lisäksi me opiskelijat tietysti määrittelemme koulutuksen tason joskus hyvinkin erilailla; jokainen lähtee opiskelemaan tai työelämään erilaisilla taustoilla ja vaatimuksilla.
Itse opiskelen matkailualaa Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. 

Alla minulla on matkailualan perustutkinto ammattikoulusta, mutta siitä on jo useampi vuosi aikaa. Edit: Työelämän rinnalla olen toki ehtinyt jo opiskella useammassakin paikassa, mutta ne opiskelut eivät suoranaisesti liittyneet matkailualaan. Ehdin pitkään harkita opintojen jatkamista korkeakoulussa. Olin kuitenkin ennakkoluuloinen alan opintojen suhteen, laskeskelin sen taloudellista vaikutusta elämääni ja lisäksi pelkäsin päätoimisen opiskelun rajoittavan vapauttani matkustaa. Hyväksymiskirjeen saatuani päätin kuitenkin lähteä katsomaan ja kokeilemaan, ettei tarvitsisi jälkikäteen harmitella. Ja toistaiseksi olen viiihtynyt paremmin kuin etukäteen olisin osannut odottaa.

En kuitenkaan voi valehdella - välillä olen ihmetellyt erinäisiä asioita. Opiskelen nuorisopuolella, koska aikuispuolella ei ollut vastaavaa koulutusta tarjolla, ja joskus kurssien sisällöt sekä toteutukset turhauttavat kun työ- ja elämänkokemusta on kuitenkin jonkin verran karttunut tässä vuosien aikana.

Olin kuullut ennestään paljon haukkuja monien suomalaisten korkeakoulujen tasosta, mutta en tiennyt mitä ajatella, koska itselläni kokemusta ei ollut. Nyt uskon, että ehkä ylempi ammattikorkeakoulututkinto tai edes se aikuispuolen opiskelu olisi toiminut kohdallani paremmin, koska ikää on jo mittarissa. En ole kuitenkaan ainoa koulussani, joka toisinaan kokee, että opiskelu voisi olla monipuolisemmin järjestettyä ja haasteellisempaakin, opettajat intohimoisempia ja yhteistyökumppanit matkailualaan suoremmin liittyviä. Suomen koulutusjärjestelmä tarvitsee mielestäni melko rajua muutosta, mutta optimistisesti uskon tuon muutoksen lähivuosina saapuvankin.

Ammattikorkeakoulun opintolinjojen asioiden sisältöihin on näin opiskelijana hankalampaa ottaa kantaa, vaikka siitäkin mielipiteitä löytyy. Ammattikorkeakoulujen kuitenkin pitää erityisesti nuorisopuolella vastata niidenkin opiskelijoiden tarpeisiin, joilla ei välttämättä ole matkailualalta tai ylipäätään miltään alalta päivääkään työ- tai harjoittelukokemusta. Jos olisin itse lähtenyt opiskelemaan jotain minulle täysin tuntematonta alaa, niin olisin varmasti kiitollinen siitä, että opetusohjelma lähtee perusteista, enhän niitä kokemattomana osaisi.
Opiskelu matkailualalla ei kuitenkaan missään nimessä ole ollut vain peliverkkarien repimistä, kyllähän sitä uusiakin asioitu on opittu ja varmasti opin hyvin paljon vielä jatkossakin. 

Olen esimerkiksi huomannut mielenkiintoisia mahdollisuuksia yrittämiseen ja päässyt tosiaan soveltamaan opintoja itseni näköisiksi, mikä tällaiselle vapautta janoavalle sekä auktoriteetteja ja huonoa johtamista kammoksuvalle ihmiselle näyttää olevan enemmän kuin loistava vaihtoehto. Lisäksi olen nauttinut johtamisen, markkinoinnin sekä taloustiedon kursseista ja noita onneksi myös opinto-ohjelmassa painotetaan. Opiskeluissa ei ole tosiaan menty ihan niin syvälle kuin haluaisin, mutta ainahan sitä voi itsenäisesti opiskella lisää.

Koulu on siis toiminut loistavana inspiraationa ja vaikka kaikkien kurssien toteutustavat eivät herätä mielenkiintoa, niin harmittaa ihan kuinka nopeasti aika menee - intoni oppia uusia, mielenkiintoisia asioita tältä alalta on kyllä kova ja haluaisin käyttää kaikki mahdollisuudet hyväksi, myös alani ulkopuolisten kurssien suhteen.

Ilokseni olen myös huomannut, että kursseilla ei ole niin tiukkaa läsnäolopakkoa kuin alkuun luulin kaikkien sähköpostikeskustelujen jälkeen. Se on hyvin kurssi- sekä alariippuvaista, mutta noin pääpiirteittäin kyllä siellä ammattikorkeakoulussakin on vapautta suunnitella omia opintojaan ja tehdä päätöksiä sen suhteen, että hinaako ahterinsa koulun penkille vai ei.

Olen itsekin päässyt kursseista läpi, vaikka "pakollisiakin" tunteja olen viettänyt luokkahuoneen sijasta Espanjassa vuoristossa vaeltamassa tai Meksikossa tacoja syömässä - internet on jo keksitty, joten hoituuhan iso osa hommista tämän kautta. Nykypäivänä mahdollisuudet verkossa ovat huikeat ja uskon, että jatkossa niitä käytetään hyväksi vielä entistä enemmän. Mikäli jokin oppilaitos tai yritys päättääkin olla näin tekemättä, niin kelkastahan siinä nopeasti tippuu pois.
Vaikka olen huidellut ulkomailla vähän väliä, niin opintopisteitä olen kerännyt riittävään tahtiin. Järjestelmällisyyttä ja itsekuriakin se hieman vaatii mikäli meinaa matkustella ja opiskella päätoimisesti samaan aikaan, mutta intohimo elämässä vie pitkälle. Kyllä se opiskeleminen toisinaan Thaimaan auringon alla, toisinaan Euroopan eri kaupungeissa, on kieltämättä hauskempaa kuin kuukausitolkulla putkeen keskellä synkintä talvea luokkahuoneessa Suomessa.

Ehkäpä kaltaisteni reissaajasielujen tai muuten vain itsenäisten tapausten kannattaa siis rohkeasti alusta asti olla tekemässä opiskeluistaan itsensä näköisiä. Ei koulua vaan elämää varten, eikös sitä niin toitoteta. Matkailuala ei ole ydinfysiikkaa, joten en koe, että itsenäinen opiskelu on tällä alalla mitenkään järisyttävän vaikeaa. Vaikeaa on enemmänkin valita kaikkien kiehtovien polkujen joukosta ne mielenkiinnon kohteet, jotka kiinnostavat kaikkein eniten.
Vähän itse kursseista, joita JAMKissa opiskellaan.

JAMKissa ensimmäinen vuosi on perusopintoja; alaan tutustuttavia, yrittäjyyttä, markkinointia sekä johtamistaitoja pinnallisesti, viestintää, englantia ja ruotsia. Kurssit ovat nimenomaan peruskursseja, joten näillä annetaan enemmänkin käsitystä aihealueista. Välillä mennään vähän syvemmälle, mutta nopeammat oppijat pääsevät varmasti jyvälle nopeasti. Muutamat näistä kursseista pystyy suorittamaan täysin etänä.

Kahteen ruotsin kurssiini, kertaus- sekä peruskurssiin, panostin tosissani. Lopulta nekään kurssit eivät vieneet yöuniani, vaikka kieli ei mitenkään hyvin hallussa olekaan. Moni on etukäteen nimenomaan ruotsia stressannut, mutta pakollisia kursseja on vain yksi ja muuten kieltä ei missään tarvitse. Pääsykokeissa meillä ei myöskään ruotsia testattu, joten en stressaisi asiasta.

Toisena vuotena mennään astetta syvemmälle. Jonkinlainen käsitys markkinoinnin termeistä, johtajuudesta ja alasta tulisi jo olla. Asiat eivät kuitenkaan edelleenkään ole turhan vaikeita vaan ajatuksen tasolla tuttuja varmasti monelle - käsitteet pitää kuitenkin opetella ja hallita. Toisen vuoden opinnot helpottavat hahmottamaan kokonaiskuvaa alasta ja toivon mukaan selkeyttävät enemmän sitä mihin suuntaan itse haluaa lähteä.

Toisen vuoden syksyllä valitsimme joko majoituspalvelut tai tapahtumatuotannon, rinnalle tuli lisäksi esimerkiksi kielikursseja, kuten pakollinen venäjä. Valinnaisia kurssejahan voi suorittaa missä vaiheessa tahansa ja ainakin itsellä ne kyllä täyttyvät liiankin nopeasti.

Suurin osa opiskeluista on suomeksi, mutta englanniksi meillä on ollut ainakin markkinointia ja majoituspalvelua sekä yksittäisiä luentoja. Mielestäni paljon enemmänkin saisi olla. Lisäksi materiaalit ovat joskus harvoin englanniksi, mutta tokihan sitä voi aina etsiä vastaavia materiaaleja myös suomeksi, jos englanti ei taivu.
Pääseekö matkailualaa opiskeleva ulkomaille reissaamaan?

Kyllä pääsee, jos haluaa. JAMKin opiskelijoita on lähtenyt esimerkiksi Unkariin kahdeksi viikoksi opintomatkalle, Kroatiaan viikon risteilylle kansainvälistymään sekä Berliiniin matkamessuille. Reissujen hinnat vaihtelevat, mutta apurahojakin näille matkoille myönnetään koulun puolesta.

Lisäksi tietysti jokaisella on mahdollisuus lähteä vaihtoon. Ja koska kyseessä on kuitenkin matkailuala, niin kukapa ei vaihtoon haluaisi? Tämä hyvä mahdollisuus ulkomailla asumiseen ja opiskelemiseen kannattaa ehdottomasti käyttää hyödyksi jos pienintäkään kiinnostusta on. Suosittelen heti opintojen alettua ottamaan selvää minne on mahdollista hakea vaihtoon, koska meillä ainakin haku on helmikuussa ja se tulee hyvin äkkiä. Vaikka ei hakisikaan heti toiseksi vuodeksi vaihtoon, niin ei ole haitaksi olla ajoissa liikenteessä.

Työharjoitteluita voi lisäksi suorittaa ulkomailla ja henkilökohtaisesti sitä myös lämpimästi suosittelen, edes lyhyemmän pätkän verran. JAMKissa suositellaan, että ensimmäinen 15 opintopisteen työharjoittelu tehtäisiin ulkomailla. Toinen samanpituinen harjoittelu tulee tehdä esimiestehtävissä, jolloin harjoittelupaikka voi olla helpompaa löytää Suomesta.

Työharjoittelut voi myös jakaa esimerkiksi kolmeen osaan tai tehdä yhdessä paikassa kokonaan. Kannattaa miettiä miten itse haluaa tämän hoitaa ja mitä uskoo saavansa irti mistäkin vaihtoehdosta. Jos on kiinnostunut useammasta vaihtoehdosta ja haluaa saada vähän tuntumaa esimerkiksi messuilla työskentelyyn, niin lyhyempi 5-10 opintopisteen harjoittelu voi olla riittävän pitkä, mikäli työtunnit hajauttaa ja käyttää tehokkaasti. Pidemmän harjoittelun voi tehdä yrityksessä, jonka toimiala kiinnostaa työllistymiseen asti.
Tässä omia kokemuksiani alan opiskeluista. Mikäli kuitenkin herää jotain kysymyksiä, niin vastaan tottakai mielelläni!

Lisää kokemuksia matkailualasta voi lukea muilta alaa opiskelevilta matkabloggaajilta; AnneltaVeeralta sekä Ullalta


LUITKO JO NÄMÄ JUTUT?

8 kommenttia:

 1. Tää oli mielenkiintonen. Mulla on itsellä tässä luonnoksissa tulossa mun ensimmäisen vuoden mietteitä mantsan opinnoista täällä Oulussa. Uskon, että näistä on miettivälle hyötyä ja mukava tosiaan itsestäkin päästä matkalle koulutusmahdollisuuksiin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Katja, että kiinnosti lukea. Ihan varmasti on joillekin hyötyä näistä teksteistä, jotka vähän avaavat millaista se opiskelu tosiaan on. Joten laita omaasi tulemaan kun ehdit, kuulisin mielelläni miten olet viihtynyt mantsan parissa kun sitäkin kiinnostavana pidän :)

   Poista
 2. Hyvä kirjoitus JAMKissa opiskelusta! Kyllä tuo opiskelu vaan jonkun verran vaihtelee eri koulujen välillä. Yksi luokkakamu vaihtoi Porista Porvooseen, ja oli todella yllättynyt kuinka erilaista opiskelu voi eri kouluissa olla. Heillä sai suhteessa enemmän opintopisteitä samantasoisista kursseista ja pakollist läsnäoloa oli vain kerran viikossa (?), kuulostaa hurjalta! Mutta sopinee menevälle opiskelijalle, joka on valmis itsenäiseen työskentelyyn.

  Nuorisopuolella opiskelu voi olla tosiaan alkuun pieni shokki työelämästä koulun penkille palaavalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan! Läsnäoloa kerran viikossa on kyllä ihmeellisen vähän (ellei ole pitkä päivä)! Tuntien määrä ei tietenkään kerro suoraan sitä kuinka paljon työtä kurssit kokonaisuudessaan teettävät, mutta onhan se mielenkiintoista mikäli läsnäolon määrä periaatteessa saman koulutuksen sisällä vaihtelee päivästä viiteen (?). Itse yllätyin siitä, että meillä opiskelu on melko paljon teoriaa. Tämä kuitenkin mahdollistaa etäopiskelun useimmiten todella hyvin, mistä itse liikkuvana ihmisenä tykkään. Projekteissa on kuitenkin ehdottomasti taas omat hyvät puolensa, erityisesti tällä meidän alalla, ja onnistuneista sellaisista voi kuitenkin irrota niitä tärkeitä kontakteja ja työpaikkoja.

   Olet ihan oikeassa, että nuorisopuolella opiskelu voi olla alkuun pieni shokki työelämän jälkeen, erityisesti kaikkien käytännön asioiden takia. Olen itse opiskellut työelämän rinnalla mm. aikuislukiossa, työpaikan kautta sekä avoimessa yliopistossa, mutta kaikissa näissä opiskelu on ollut erilaisempaa (yksilöllisempää) kuin nuorisopuolella. Mutta eikös välillä kannatakin poiketa sinne epämukavuusalueelle sitä laajentamaan :)?

   Poista
 3. Kiitos tästä postauksesta! Ite oon kans miettiny tuollaista samanlaista tutkintoa hankkia, kun löytyy jo matkailualan perustutkinto alta, mutta tuntuu ettei se yksinään oikein riitä minkään järkevän työn saamiseksi alalta...
  Ja muutenkin kiitos aivan mahtavasta blogista! Löysin tän vasta parisen viikkoa sitten ja olen lukenut lähes kaikki vanhemmatkin postaukset. Tosi kivoja vinkkejä budjettireissailijalle ja Tampere-jutut myös lämmitti mieltä! :)
  -Tamperelainen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Miia ja tervetuloa matkaan mukaan :). Vielä tamperelainen, ah <3.

   Opiskelu on sellainen juttu mihin mielelläni ihmisiä kyllä kehotan. Jos siis kiinnostusta löytyy, mihin suuntaan tahansa, niin kannattaa kyllä ehdottomasti harkita! Mieluummin kokeilee ja jättää kesken kuin ettei mene ollenkaan.

   Matkailuala on vähän kinkkinen - meitä restonomeja koulutetaan aika paljon ja lopulta moni ammattikorkeakoulunkin jälkeen päätyy töihin paikkaan minne olisi saattanut päästä ammattikoulun papereilla ja/tai sopivalla persoonallisuudella. Toisaalta, jos opiskelee itseään varten eikä rahatukot mielessä, niin ei opiskeluista mitään haittaakaan ole, päinvastoin, uuden oppiminenhan on hyvä juttu. Nimimerkillä 'ikuinen opiskelija, tavalla tai toisella' :D.

   Tietysti riippuu mihin sitä tähtää, kyllähän se opiskeltava ala ja koulu kannattaa valita tarkkaan. Helpompaa varmaan lienee jos on jonkinlainen valmis kuva päässä, että mitä haluaa tehdä tulevaisuudessa - ja että se sopii yhteen nykyisyyden kanssa :)

   Poista
 4. Oikein hyödyllinen postaus, olisi vain tullut sen kymmenen vuotta aikaisemmin :D Hahah, no ei sentään nyt oikeasti noin kauaa. Mä opiskelin Kajaanissa englanninkielisellä linjalla matkailua ja vaikutti aika samankuuloiselta mitä kuvailit. Itseäni haittasi se, että monet kurssit ei liittyneet matkailuun vaan enemmänkin majoitus-ja ravintola-alaan. Lähdinkin sitten eka vuoden jälkeen Skotlantiin jatkamaan matkailun opintoja ja se olikin sitten taas aivan erilainen, mutta mulle sopiva tyyli.
  Tuli muuten just sopivaan aikaan tää postaus, kun olin juuri aloittanut naputtelemaan postausta töistä matkailualalla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla kokemuksiasi! Oliko Kajaanissa sitten vain yksi restonomien linja? Kiva kuitenkin, että oli englanniksi :). Harkitsin muuten myös Tampereella opiskelua, mutta se olisi ollut juurikin hotelli- ja ravintola-ala, eli keittiöön olisi pitänyt mennä mikä ei itseä kiinnosta. Vaihtelee kyllä paljon se mitä restonomin koulutus pitää sisällään.

   Kiva juttu, että löysit Skotlannista sen mitä halusitkin! Jäin ihan miettimään oletko kirjoittanut opinnoista joskus..? Pitää mennä blogiisi tutkimaan :). Todella kivaa päästä lukemaan sun tulevaa postausta matkailualalta!!

   Poista

Kerropas mitä mieltä sinä olet!