Miami & Roadtrip Floridassa - budjetti

Ennen matkaa oli tiedossa, että mikäli meinataan mitään tehdä, niin rahaa tulee tällä reissulla palaamaan todennäköisesti enemmän kuin millään muulla aikaisemmalla. Ja niinhän siinä kävikin, vaikka reissun jälkeen matkabudjettimme koko yllättikin positiivisesti.



Miami ei varsinaisesti ole edullinen paikka lomailla, vaikka sielläkin pärjää kohtuuhinnalla, erityisesti jos ei satu olemaan liikkeellä sesongin aikaan. Muu osa Floridaa on sen sijaan halvempaa, mutta esimerkiksi hostelleissa asumalla - joita on vähän - ei kaksi ihmistä näytä säästävän juuri yhtään rahaa, ellei tingi omasta kylpyhuoneesta ja mahdollisesti omasta huoneestakin.








Yhdysvalloissa auton vuokraaminen on se suosituin vaihtoehto liikkumiseen, varsinkin kaupungista toiseen. Riippuen siitä mitä aikoo tehdä ja missä majoittua, on se myös helposti kätevin ja halvin. Miamin sisällä liikkumiseen emme tarvinneet autoa ja bussilla suhailu tuli halvemmaksi, mutta kaikkialla muualla se olikin todella kätevä kulkuväline. Auton avulla pystyy tietysti myös hyödyntämään keskustojen ulkopuolella olevia edullisia majapaikkoja, joten autoon käytetyt dollarit saa nopeasti takaisin.

Haaveilen silti edelleen bussikierroksesta Yhdysvalloissa! Olen haaveillut siitä siitä asti kun kuulin, että Megabus laajentaa Yhdysvaltoihin ja nykyään heillä onkin melko kattava valikoima reittejä. Mikäli auton vuokraaminen siis ei kiinnosta, niin suosittelen aloittamaan bussireittien selvittämisen Megabussin sivuilta.

Meidän vuokra-automme vakuutuksineen maksoi keskimäärin noin 24,50 euroa päivältä, mutta hintaa korotti muutaman euron per päivä se, että jatkoimme ennalta sovittua vuokra-aikaa parilla päivällä. Bensa maksaa reilut 2 dollaria gallonalta eli noin 60 senttiä litralta. Nukuimme myös muutaman yön autossamme suosittuna viikonloppuna kun luontoilimme Evergladesissa, jolloin säästimme majoituskustannuksissa ainakin parisataa euroa ja saimme kaupan päälliseksi ikimuistoisia kokemuksia. Autossa nukkuminen oli niin kivaa, että olisimme hyvin voineet nukkua useammankin yön sillä lailla luonnon keskellä, mutta työt ja opiskeluhommat tulivat yllättäen sekoittamaan pakkaa kesken matkan, niin jouduttiin unohtamaan se vaihtoehto.


Floridan matkareittimme kartalla


Ruoan hinta on Miamissa yllättävän kallista ruokakaupoissa. Oletimme sen olevan halvempaa kuin Suomessa, mutta koska syömme arkena muutenkin edullista ruokaa kuten riisiä ja kasviksia, pidimme hintoja Miamin ruokakaupoissa vähintään samanhintaisina kuin Suomessa. Miamin hinnat eroavat myös muun Floridan hinnoista. Siinä missä Miamissa pieni 200 gramman valmissalaatti maksoi 4,5 dollaria, sai Floridan pienemmistä kaupungeista 400-500 gramman salaatteja 4 dollarilla, eli reilusti yli puolet halvemmalla. Ulkona syöminen oli sentään edullisempaa kuin Suomessa, tipit mukaan laskettuinakin, mutta ns. kunnon ravintoloita emme paljoa harrastaneet.

Olimme reissussa yhteensä 19 yötä. Yhden yön nukuimme lentokoneessa, kaksi autossa, seitsemän vuokratussa huoneessa paikallisen kodissa ja loput yhdeksän motelleissa. Matkareittimme oli Miami-Homestead-Evergladesin kansallispuisto-Everglades City-Naples-Tampa-Avon Park-Clewiston-Fort Lauderdale-Philadelphia-Lontoo.

Matkamme kokonaismenot kahdelle hengelle olivat noin 2566 euroa (1283 eur /hlö).



Huom. samalla matkalla vietimme päivän Philadelphiassa ja päivän Lontoossa. Molempien kaupunkien kustannukset ovat mukana laskelmissa. 

Nähtävyyksiin lukeutuvat yksi museovisiitti Tampassa, patikointimaksu Key Biscayneen, automaksu Evergladesiin sekä automaksu Hammock State Parkiin. Luonnosta nauttiminen ei ole Yhdysvalloissa siis aina ilmaista, mutta on muutaman euron maksun arvoista, ehdottomasti.

Muut - sarakkeen alla on pari yksittäistä säläkulua sekä muutama pesulareissu. Motelleissa on usein kolikolla toimivia pesukoneita. Iso pesukoneellinen maksoi meidän motelleissa 1,50-2,00 dollaria ja kuivaus dollarin tai pari päälle.

Bussikulumme, 122 euroa, näyttävät ihmeellisen suurilta kun ottaa huomioon, että meillä oli Miamissa bussiliput (60 dollaria viikko kahdelta). Sitä selittää kuitenkin ensimmäiset rahalla maksetut bussimatkamme Miamissa sekä vielä enemmän stopoverit Philadelphiassa sekä Lontoossa. Philadelphiassa yhden hengen menopaluu keskustaan maksoi junalla 12 dollaria ja Lontoossa meillä meni Heathrowlta keskustaan metrolla 12 puntaa (2 hlö) ja keskustasta bussilla Gatwickille 21 puntaa.

Siirtymiset Suomessa - kuluihin lukeutuvat yölliset bussimatkamme Tampereelta Helsinki-Vantaalle ja takaisin. Ei ole halapaa matkustella Suomessa normi- ja opiskelijahinnoilla! Tuntui jopa järkyttävältä maksaa 40 euroa suunta kahdelta hengeltä parin tunnin bussimatkasta kun tässä on jo pari vuotta matkustettu viikoittain tai kuukausittain Helsinkiin ja Jyväskylään 2-10 eurolla suunta. Kiitos Onnibus kun tulit tekemään Suomeen kilpailua!

Lentomme, 684 euroa eli 342 euroa henkilöltä, olivat mukavan halvat. Mehän ostimme viime kesänä noin 250 euroa maksavat lennot Ebookersin kautta US Airwaysin sekä British Airwaysin lennoille ja siihen päälle vielä erikseen lennot Helsingistä Tukholmaan ja Lontoosta Helsinkiin, molemmat Norwegianilla.

Ja kuten aina matkustellessamme, Suomeen päin meillä ei ollut juurikaan turhia, juoksevia kustannuksia sillä aikaa kun reissattiin Floridassa. Maksamme harvoin Suomeen päin esimerkiksi vuokraa tyhjillään olevasta asunnosta tai kiinteitä puhelin-/nettikustannuksia. Ollaan aika kekseliäitä ja numerorakkaita (varsinkin minä) ihmisiä, joten nämäkään rahasummat eivät tule ns. normaalien arkikustannuksien päälle vaan ne ovat osa meidän liikkuvaista elämäntyyliä. Mutta se nyt ei varsinaisesti liity tämän matkan budjettiin millään lailla, voisin kirjoittaa joskus siitä tarkemmin erikseen kun sitä ystäväkin juuri äskettäin kyseli.


Keskimääräinen yöhinta (sis. maksetut yöt): 57 euroa
Keskim. päiväbudjetti kahdelle hengelle: 90 euroa




Jotta tämmöinen reissu!


Emme olleet etukäteen laskeneet kuinka paljon "saamme" matkalla rahaa käyttää eikä tien päällä laskettu kuinka paljon rahaa on kulunut. Lonkalta olin arvioinut, että satanen päivässä meille kahdelle voi olla mahdollinen meidän matkustustyylillä vaikka paljon ympäriinsä kierrettäisiinkin ja kahviloissa istuskeltaisiin. Olihan se positiivinen yllätys reissun jälkeen huomata, että päiväbudjetti jäi tuosta vielä kympin verran alle. Seuraavalla Yhdysvaltojen reissulla otetaan varmasti taas auto alle ja nukutaan vielä enemmän siinä tai teltassa. Tosin aivan heti ei ole reissua tiedossa rapakon taakse, elleivät halvat lentoliput sitten taas yllätä, joten katsellaas sitä sitten myöhemmin.


Pienellä rahalla Miamissa

Onko se edes mahdollista? Miami ei tunnetusti ole sitä halvinta osaa Yhdysvalloissa. 



Miami beachin hotellit maksavat helposti 100 euroa yöltä ja jotkut alueen ravintolat kiskovat vähemmän mielenkiintoisia hintoja safkoistaan. Pyörän vuokraaminen tulee kahdelle hengelle nopeasti kalliimmaksi kuin auto ja etäisyydet ovat pitkät ahkerimmillekin kävelijöille. Sesongin ja juhlapyhien aikaan, esimerkiksi ystävänpäivänä, hinnat kohoavat entisestään ja nopeat syövät hitaat. Mutta kyllä Miamissakin voi elellä kohtuuhintaisesti tai jopa halvalla, riippuen miten haluaa elää ja matkustaa.

Suurin osa reissujen kustannuksista tulevat lennoista, majoituksesta, syömisestä sekä liikkumisesta kaupungin tai maan sisällä, erityisesti mikäli aikoo käydä useammassa paikassa samalla matkalla. Tässä ei siis ole mitään mielen päräyttäviä vinkkejä tulossa siitä miten säästää rahaa, mutta alleviivaisin nämä erityisesti Miamin kohdalla, mikä on vähän hankalampi kohde budjettimatkailijalle.


Majoitu paikallisen luona



Me emme olleet ihan pienimmällä budjetilla liikenteessä. Olisimme voineet sohvasurffata paikallisen luona ja jättää ravintolareissut kokonaan välistä, mutta kuten olen sanonut ennenkin, niin en painota palveluissa ja tavaroissa hintaa, vaan hintalaatua

Erinomaisen hinta-laatusuhteen löysimmekin erityisesti majoituksen kanssa. Hostellienkin hinnat pyörivät korkealla hotellihuoneista puhumattakaan, joten kun löysimme Airbnb:n kautta huoneen eräänlaisesta kotihotellista, niin valitsimme mieluummin oman huoneen mukavan jazz-klubin yläkerrasta noin 42 eurolla yö. Majapaikka oli juuri passeli meille! Alakerrassa soi todella hyvä musiikki illasta toiseen, majapaikka oli paikallisella asuinalueella ja asuinhuoneisto oli yllättävän soma. 

Suosittelen siis taas kerran katsastamaan Airbnb:n tarjonnan ennen matkaa sekä lukemaan paikan saamat arvostelut. Myös Wimdu ja muut majoituspalvelut tarjoavat huoneita ja asuntoja. Koko kämpän vuokrauksen hinnat ovat Miamin seudulla melko korkealla, mutta toisaalta samalla rahalla saa usein laadukkaamman majoituksen kuin hotellihuoneessa. Mikäli on valmis jakamaan kylppärin muiden kanssa, saa huoneen jopa puolet halvemmalla kuin hotellista. Suosittelen kuitenkin olemaan ajoissa liikenteessä, parhaimmat paikat menevät ensin.


Liiku (ilmais)bussilla tai vuokraa auto



Miamissa voi ostaa päiväksi tai viikoksi julkisen liikenteen kortin, mutta valitettavasti kätevää kolmen päivän välimuotoa ei ole olemassa. Mikäli aikoo matkustella julkisilla yhtään enemmän, kortin ostaminen kannattaa, koska yksittäisen bussilipun hinta on 2,25 dollaria ja sillä ei ole vaihto-oikeutta. Bussilippuja voi ostaa päiväksi (n. 6 USD) tai viikoksi (n. 30 USD) ja se käy kaikkiin busseihin.

Mikäli on kaupungissa vain pari päivää ja liikkuu vain Miamin keskustan sekä Miami beachin alueella, niin siinä tapauksessa bussilippu ei tule kannattavaksi. Miamissa meinaan kulkee ilmainen Trolley Bus, jonka kyydissä matkustamisessa on tunnelmaa ja matkareitti on yllättävän hyvä. Busseja kulkee päiväsellä noin vartin välein. Miami beachilla taas bussilla matkustaminen on halpaa SoBe Local - busseilla (0,25 USD). Miamissa on sightseeing-busseja 39 dollarin hintaan, mutta niiden tarjoamat reitit eivät todellakaan näytä tarjoavan tarpeeksi vastinetta rahalle kun halvemmalla ja helposti pääsee kulkemaan omatoimisesti.

Pyöränkin voi vuokrata, mutta me emme valitettavasti löytäneet kohtuuhintaisia pyörävuokraamoita, vaan niistä kiskottiin melko korkeita hintoja. Lisäksi jalat toki kantavat täälläkin, mutta kannattaa ottaa huomioon, että etäisyydet mielenkiintoisten paikkojen välillä voivat olla kymmeniä kilometrejä.

Auton vuokraamista kannattaa harkita myös, tosin varsinkin Miami beachin parkkeeraushinnat voivat olla korkeat, 20-30 dollarin flat ratea mainostettiin, eli hinta on sama riippuen siitä pysäköitkö tunniksi vai viideksi. Keskustassa mainostettiin paikoin 5 dollarin flat ratea. Auton vuokraaminen saattaa tulla halvemmaksi lentokentältä kuin kaupungista, joten vertailu kannattaa! Me säästimme melkein 200 euroa, eli jopa 50 %, sillä, että otimme bussin lentokentälle ja noudimme auton sieltä keskustan sijaan.


Syöminen ei ole halpaa



Ruoka on melko kallista sekä ravintoloissa että ruokakaupoissa, varsinkin siis jos haluat syödä elääksesi eli muutakin kuin hampurilaisia. Monet ruokakaupat ovat Suomen hinnoissa tai kalliimpia, ainakin meille Lidl-kansalaisille, joiden kotiruokavalio on melko yksinkertainen. Yksittäisissä tuotteissa hinnat ovat toki alemmatkin. Pikaruokapaikat sen sijaan tarjoavat suhteellisen edullisesti leipiä, hampurilaisia, tacoja sekä myös salaatteja ja pirtelöitäkin. Päädyin muutaman kerran syömään Subwayn 5-6,50 dollarin salaatin, koska kaupassa sama annos oli suunnilleen samanhintainen tai jopa kalliimpi ja yksittäisten vihannestenkin hinnat olivat yllättävän korkealla, joten itse tekemällä ei paljoa säästänyt.

Ravintolan menu kannattaa tietenkin katsoa ennen tilausta ja on hyvä pitää mielessä, että verot sekä palveluraha pitää lisätä vielä hintaan. Joissakin paikoissa palveluraha lisätään automaattisesti, toisissa saa itse määrittää tipin määrän.


Parhaat asiat elämässä ovat ilmaisia (tai halpoja)



Rantaelämästä nauttiminen, taidegallerioissa käyminen, katutaiteen ihaileminen, luksusjahtien tuijotteleminen ja piknikointi puistossa ohikulkijoita katsellen ovat halpoja huveja Miamissakin. Mikäli Miamissa kaipaa rauhallisempaa kolkkaa, bussit kulkevat todella pitkälle. Esimerkiksi iki-ihanassa Key Biscaynessa voi nauttia rauhallisuudesta ja luonnon läheisyydestä mikäli Miami kyllästyttää.

Matkamme budjetista tulossa pian oma tekstinsä.


Majoituskokemus - järven rannalla Floridassa

Sen jälkeen kun aloimme vuokraamaan asuntoja yhä useammin matkoillemme, ei ole tullut majapaikoistakaan juuri kirjoitettua laajemmin blogiin. Hosteillessa, B&B:ssä ja hotelleissa yöpyminen on ollut parin vuoden aikana harvinaisempaa kuin kotimajoituksissa. Niissäkin kerroissa, kun olen hotelleissa tai hostelleissa yöpynyt tässä muutaman vuoden aikana, ei ole ollut oikein mitään kerrottavaa.




Floridan roadtripin aikana vastaan tuli kuitenkin kaksi kokemusta, jotka jäivät mieleen. Toinen niistä oli hotellimme Avon Parkissa, järven rannalla, johon olin hyvin tyytyväinen.

Majapaikkamme Hunnewell's Cottages sijaitsee tien varrella, mutta onnistui silti antamaan meille rauhoittavan pienen loman. Tästä sai kiittää toisella puolella olevaa järveä sekä rivitalomökkejämme, joihin oli normaaleja tienvarsimotelleja enemmän panostettu. Meidän pieni mökkimme oli todella soma ja erittäin siisti. Yö maksoi noin 72 dollaria veroineen (65 eur), joten se oli hieman kalliimpi kuin mitä keskimäärin Floridan reissun aikana maksettiin, mutta ehdottomasti myös laadukkain majoituksemme.

Sänky oli muhkean pehmeä ihanine peittoineen. Vaikka nukun yleensä kovemmassa sängyssä, niin laadukkaita vuodevaatteita haikailin kotiinkin. Lisäksi pyyhkeet olivat isot ja pehmeä sekä valkoisten sijasta ruskeat, tuoden paikkaan kodinomaista tuntua. Aamupalaa hintaan ei kuulunut, mutta huoneessa oli kahvinkeitin ja kahvia. Pidin myös kylpyhuoneen vihreästä värityksestä. Taisin muutamaan kertaan hihkua "Tämmöisessähän voisi vaikka asua!". Huone oli lisäksi valoisa kun verhot aukaisi ja keittiönikkunasta oli jopa näkymä järvelle, vaikka otimmekin halvemman tienvarsihuoneen. Internetyhteys toimi loistavasti, huoneessa oli lämmin ja palvelu oli ystävällistä.







Viihtyisää huonetta vielä mukavampaa oli järvi sekä ihana laituri sohvineen, missä viettää aikaa auringossa. Saavuimme majapaikkaamme jo ennen puolta päivää, joten ehdimme nauttia auringosta jo ensimmäisenä päivänä. Siellä laiturilla istuskellessa mieli lepäsi ja lyhyet päiväunet maistuivat mansikoille. Siinä ollessa oli vähän kuin Suomen kesässä, raukean tyytyväisenä.

Oikeastaan ainoa huono puoli majoituksessa ja järvellä oltaessa oli tien läheisyys, vaikka yöllä liikennettä ei ohitse mennykään. Järvelläkin oltaessa äänet eivät kantautuneet yhtään liiaksi omaa rauhaa häiritsemään, mutta aivan täysin hiljaista siellä ei ollut. Ihanan kesäfiiliksen järvellä kuitenkin sain tiestä huolimatta.






Rannassa oli myös useampi vene, joita sai käyttää maksutta, joten seuraavana päivänä lähdimme pienelle järvelle soutelemaan ja evästämään. Iltasella päätimme vielä hyödyntää rannalla olevat penkit ja nuotiota varten tehdyn paikan ja polttopuut ja grillailimme nuotiolla, samalla nauttien näkymistä tähtitaivaan alla.







Hunnewell's Cottagea pyörittää todella mukava pariskunta, joka avasi majapaikan muutama vuosi sitten. Heidän nettisivunsa ovat tyylikkäät, mutta varaamisessa on toistaiseksi ongelmia. He olivat päivittämässä sivuja ja varauskanavia, joten jatkossa huoneen varaamisen voi tehdä myös netistä. Mikäli hinnat pysyvät kohtuullisina, niin tässä on suositeltava pysähdyspaikka road tripille.


Luonnossa - Hammock State Park

Avon park on pieni paikkakunta järvien keskellä Floridassa. Me viivähdimme siellä muutaman päivän roadtripillämme.

Emme tästäkään paikasta tienneet mitään ennen sinne suuntaamista, mutta kartalla näkyvät lukuisat siniset järvien läntit sekä Hammock State Park, mikä pikaisen googlettelun jälkeen osoittautui kiehtovaksi paikaksi, vakuuttivat meidät siitä, että alueella kannattaa pysähtyä.

Päätös oli oikea. Alue on tosiaan suloinen, sen läpi kulkevasta tiestä huolimatta, ja siellä oli hyvä rauhoittua ennen paluuta Miamin seudulle. Majapaikassamme oli laituri pienelle järvelle ja useampi vene asukkaiden vapaassa käytössä. Aurinko paistoi juuri niin ihanan lämpimästi kuin Suomessa välillä kesällä, joten henkisesti olinkin lempipaikassani suomalaisen järven rannalla, seesteisenä kesäpäivänä. Torkut järven rannalla, lämmittävien - vaan ei paahtavien - auringon säteiden osuessa ihoon on yksinkertaisuudessaan yksi parhaimmista fiiliksistä, joissa voin olla. Majapaikastamme kirjoitan vielä lisää huomenna.




Majapaikkamme ympäristö itsessään olisi ollut jo tarpeeksi, mutta vierailu Hammock State parkissa kruunasi kyllä parin päivän pysähdyksen seudulla. Luonto puistossa on upeaa jo pelkästään isojen, kauniiden puiden takia. Hiljaisuus tekee luonnosta aina vielä paremman kokemuksen, joten kun pääsimme kovaan ääneen kaakattavista eläkeläisistä kauemmaksi, nautin luontopoluilla kiertelystä paljon.









Hammockissa näimme myös kivasti eläimiä. Evergladesissa olimme jo nähneet useamman alligaattorin, mutta täällä näimme sellaisen ottamassa lepoa maalla. Kyllä oli sillä kaverilla kokoa. Sitä kiehtovampi elämys oli kuitenkin se kun haukka kävi saalistamassa vedestä käärmeen ja lensi puun oksalle sitä syömään meidän katsellessa. Mieletöntä!

Lisäksi eräs pariskunta oli bongannut käärmeen pään pilkistävän jostakin puun välistä ja sitäkin oli kiva tuijotella. Lintuja sekä liskoja näkyi alueella toki myös, mutta valitettavasti peuraa tai ilvestä ei meidän näkökenttään ilmestynyt. Mutta olihan visiitti todella elämys ilmankin.








Mikäli roadtrip Floridassa on joskus ajankohtainen, kannattaa varata muutama tunti Hammock State Parkille. Puistoon on 6 dollarin automaksu.


Pari yötä Evergladesin kansallispuistossa

Vietimme tammi-helmikuussa muutaman viikon Floridassa, viikon Miamissa ja noin 1,5 viikkoa roadtripillä. Miamista otimme vuokra-auton alle 11 päiväksi ja ensimmäisenä otimme nokan kohti Evergladesin kansallispuistoa.



Ensimmäisenä iltana Evergladesissa teimme rundin puistossa juuri ennen auringonlaskua. Puistoon on 10 dollarin maksu, joka on voimassa viikon päivät, mutta lipunmyynnissä ei ollut ketään, joten saimme lunastettua luvan vasta seuraavana päivänä. Ensimmäisen yömme vietimme Homesteadissa Budget Host Inn - motellissa, mutta seuraavat pari yötä yövyimme vuokra-autossamme puiston sisällä.

Ensimmäisen kokonaisen päivämme vietimme puistossa ajellen ja lyhyitä traileja kävellen. Heti Flamingoon päästyämme näimme delfiinien uivan merellä ja se jos mikä oli mahtavaa! Lounastettiin sitten siinä meren äärellä ja katseltiin delfiinien uintia. Fiilis oli aika jees siinä vaiheessa.











Trailit mitä käveltiin oli lyhyitä, kilometrien mittaisia, mutta luonto oli kaunista. Ja itse ajelukin luonnonpuistossa oli mahtavaa, varsinkin auringon laskiessa kun maisemat paranivat vain entisestään. Siinä vaiheessa pelkkä ajaminenkin puistossa oli hieno kokemus.

Yön vietimme tosiaan puistossa, auton sisällä nukkuen. Telttaa meillä ei ollut ja yö leirintäalueella olisi maksanut, mutta parkkeerattiin aiemmin löytämämme pienen järven rannalle ja jäätiin siihen yöksi. Autossa oli mukava nukkua, koska penkit meni todella ala-asentoon, lämmintä oli ja yöllä tuli kuunneltua tovi pöllön kuikuntaa ja hiljaista vesisadetta. Aamuviiden maissa alkoi vähän viiletä, mutta koisattiin vielä muutama tunti ennen heräilyä. Oli ihanaa herätä auringon noustessa, samalla kuuta katsellen, hiljaisuudessa. Mahtava yö!





Heräsimme auringon kanssa samoihin aikoihin, joten olimme aikaisin liikkeellä. Seuraavana päivänä kävimme vielä kävelemässä pari lyhyttä trailia, joista Anhinga Trailin varrella näimme vihdoinkin niitä alligaattoreita. Päästiin näkemään parin metrin päästä useampikin yksilö ja ylipäätään niitä uiskenteli vedessä useampia. Huikeeta! 

Aamusella paikalla oli useampikin lintubongari, joiden rinnalla meiän pikkupikku kamera kalpeni rajusti. Yksi bongari valaisi meitä, että jokin soma lintunen siinä vähän matkan päässä on suhteellisen harvinainen, joten oltiin onnekkaita kun nähtiin se. Olihan se söpö ja kiva senkin puuhasteluita oli katsella, mutta olin silti enemmän innostunut niistä alligaattoreista. Ehkä sitä vanhempana alkaa bongailemaan niitä pieniä lintujakin, sen jälkeen kun isommat eläimet on kaikki jo nähty?









Lähdettiin päiväsellä puistosta ja Homesteadista, mutta Everglades-seikkailut eivät jääneet vielä siihen. Seuraavaksi ajettiin Tamiami - tietä pitkin alueen lävitse. Yhdellä pysähdyspaikalla nähtiin vielä lisää alligaattoreita ja auringonlasku katseltiin auton ikkunasta. Tamiami trail oli alkumatkasta Miamin puolelta tylsähkö, mutta muuttui loppua kohden nätimmäksi. Varsinkin kun toisen autossa vietetyn yön jälkeen ajettiin tietä auringonnousun jälkeen.

Vietettiin siis vielä toinen yö Evergladesissa autossa punkaten. Saavuttiin myöhään Everglades cityyn missä oli festivaalit meneillään. Siellä yhdelle parkkipaikalle lopulta parkkeerattiin ja alettiin koisaa. Tällä kertaa yö oli kylmempi, joten aamuyöstä päätettiin lämmittää autoa pari minuuttia. Pari sheriffiä sattuivat olemaan siinä vaiheessa lähistöllä ja he tulivat varmistamaan, että ollaan kunnossa. Olivat todella ystävällisiä, pahoittelivat häiritsemistä ja toivottivat hyvää yötä, joten nukuttiinkin vielä muutama tunti kosoisasti ennen kuin aurinko taas teki nousua.





Everglades on hieno luonnonpuisto, vaikka melko erilainen kokemus, koska on niin autoystävällinen. Normaalisti kun sitä tulee luonnossa liikuttua pidemmät matkat jalan, pyörällä tai veneellä. Maasto on hyvin tasaista, joten se ei ole ideaali pidempään trekkailuun mikäli kukkulat ja korkeuserot kiehtovat. Lyhyet luontopolut olivat kyllä kauniita ja kokemisen arvoisia. Meloten ja veneellä pääsee liikkumaan puistossa myös, mutta siitä meillä ei ole kokemusta.

Everglades jäi mieleen yhtenä reissun kivoimmista paikoista. Siellä oli kiva roadtrippeillä ja varsinkin Homesteadin puolella olevalla reitillä näkemämme eläimet sekä autossa tähtitaivaan alla nukkuminen kuuluvat reissun kivoimpien muistojen joukkoon.