Hong Kongissa otin alleni kunnon turistibussin*, jolla kiertelin muutaman päivän ympäriinsä. 

Vaikka suurimman osan aikaa haluankin mennä omia reittejäni ja kiertää ruuhkaisimmat paikat kaukaa, niin siinä on myös puolensa kun antaa muiden vähän johdattaa. Big Bus Tour* tarjosi minulle kahden päivän Deluxe Tourin (norm. hinta 57-67 eur), jonka turvin kiertelin lukuisia paikkoja. Viimeksi taisin käyttää heidän palveluitaan Lontoossa yhdessä siskoni ja ystäväni kanssa, jotka molemmat olivat ensikertalaisia kaupungissa, joten täysin uusi kokemus kyseinen firma ei minulle ollut.Lippuun kuului vaikka mitä; kolme eri bussireittiä, kaksi laivaristeilyä, kolme lauttamatkaa Sky Ferryllä, sisäänpääsy Maritime Museumiin, yöbussikierros Kowloonin puolella sekä joko lippu Peak Tramille (norm. hinta 9,40 eur) tai pääsy kaupungin korkeimman rakennuksen 100Sky Deckin näköalakerrokseen (norm. hinta n. 16 eur). Vaikka kiertelin aamusta viimeisen bussin lähtöön saakka, niin ihan kaikkea en itse parissa päivässä ehtinyt tekemään, koska jalkauduin välillä pidemmäksi aikaa kaupungin kaduille ihmettelemään.


Kolmesta reitistä vihreä eli Stanleyn reitti oli oma suosikkini, koska sillä pääsi käväisemään Stanleyssa ja kauempana keskustasta. Punainen reitti sen sijaan kulki monien nähtävyyksien ohitse, joten lyhyellä vierailulla se lienee useimpien suosikki. Sininen reitti kiertää Kowloonin puolella ja sitä en pitänyt niin mielenkiintoisena. Vaikka itse yövyin Kowloonin puolella ja pidin kylläkin siitäkin puolesta (erityisesti Kowloon Parkista), niin keskustan seutu taiteen ja kahviloiden vuoksi veti enemmän minua puoleensa. 

Peakin ja 100 Skyn väliltä valitsin jälkimmäisen, koska se oli kahdesta vaihtoehdosta huomattavasti kalliimpi ja Peakille olin ajatellut mennä vasta myöhemmin. Lopultahan kävi niin, että Victoria Peak jäi tyystin välistä, kiitos sumuisen ilman. Se taitaakin olla vierailulistalla jos joskus vaikkapa teen stopoverin Hong Kongissa. Merenkulkumuseossa piipahdin ihan ensimmäisenä ja aiottu pikainen vierailu venähtikin hieman, koska museo oli mielenkiintoisempi kuin etukäteen oletin.
Bussien kyydissä oli leppoisaa matkustaa. Vaikka hyvin usein kuljenkin niillä omatoimisesti, niin oli kiva pitkästä aikaa nousta turistibussin kyytiin ja huristella sillä ympäriinsä. Moniin asioihin, kuten asiakaspalveluun, bussien siisteyteen ja vierailtaviin kohteisiin olin hyvin tyytyväinen. Kiitosta saa myös se, että lippu on tosiaan voimassa 24 tai 48 tuntia ostohetkestä, joten ei haittaa vaikka sattuisi olemaan myöhään sitä ostamassa, koska lippua voi hyödyntää myös seuraavana päivänä (toisin kuin julkisten liikenteen matkalippuja joissakin kaupungeissa).

Bussien odottelu, kiitos myöhästymisten, joita Hong Kongin ruuhkat aiheuttivat, oli jotain mihin toivoisin muutosta, busseja siis tulisi olla useampia kierroksessa samaan aikaan. Lisäksi pysäkit voitaisiin merkitä vähän selkeämmin Hong Kongissa, Kowlooninkin puolella jouduin hetken lähtöpaikkaa etsimään. Tosin onneksi ainakin lähtöpysäkeillä näytti aina olevan yksi työntekijä punaisessa takissa heilumassa, joten niillä kyytiin nouseminen on helpompaa.


Nousenko jatkossakin turistibussin kyytiin? Lippu on melko tyyris budjettimatkailijalle ja omatoimiset seikkailuni kiehtovat edelleenkin enemmän, mutta uskon, että tulen näitä jatkossakin satunnaisesti joillakin reissuilla käyttämään, matkaseurasta ja kohteesta riippuen.

*Toteutettu yhteistyössä Big Bus Tourin kanssa.


LUITKO JO NÄMÄ JUTUT?

31 kommenttia:

 1. Näillä saisi varmasti hyvän yleiskuvan kaupungista kuin kaupungista. Jos olisi aikaa ja rahaa niin mielelläni hyppäisin aina ensimmäisenä päivänä tällaisen bussin kyytiin ja sitten myöhempinä päivinä suhailisin omin päin tarkemmin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, tuolla tavalla voisin itsekin tehdä. Ensin hankkisi jonkinlaisen laajemman käsityksen ja sitten paneutuisi yksityiskohtiin ja eri kaupunginosiin omalla ajalla :)

   Poista
 2. Nuo on kyllä käteviä nimenomaan lyhyille vierailuille, kun ei ehdi kiertelemään kaikkea mielenkiintoista omatoimisesti. Ja jos ei ole aikaa selvittää ennakkoon, mitä haluaa nähdä, niin silloinhan nuo myös vie niihin kuuluisimpiin paikkoihin, joista voi sitten valita pikanäkemisen jälkeen ne paikat, joihin haluaa tutustua paremmin. Harvoin minunkaan tulee noita käytettyä, mutta satunnaisesti kylläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, jos nähtävyyksien perässä haluaa mennä ja aikaa ei ole paljon, niin ovathan nämä todella käteviä! Ei kulu turhaan aikaa selvitystyöhön tai julkisilla omin päin liikkumiseen :)

   Poista
 3. Kylläpä kuului lippuun kaikkea! Noin isossa kaupungissa kyllä turvautuisin myös tällaiseen ratkaisuun. Pääsee näkemään kerralla paljon ja jotenkin sisäistämään enemmän koko kaupunkia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin haluan hahmottaa kaupungin laajalti. Jää ihan häiritsemään jos reissussa ei saa kokonaiskuvaa kaupungista. Sen takia tuleekin sitten matkustettua joihinkin paikkoihin useampia kertoja, kun sitä jää miettimään, että mitähän siellä sillan toisella puolella olisikaan ollut... :D

   Poista
 4. Onhan tuo budjettireissaajalle kertakustannuksena melko iso, mutta toisaalta siihen tuntuu sisältyvän niin paljon kaikkea, että on varmasti hintansa väärti. Kivoja kuvia, tuli ihan sellainen fiilis, että voisin käydäkin tuolla, kunhan edellisestä suurkaupunkireissusta tokenen. Eli ei ihan hetkeen... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, ehkä myöhemmin sitten, tokenet ensin rauhassa :D

   Poista
 5. Onhan tuo hieman hintava, mutta jos haluaa nähdä mahdollisimman paljon ja etenkin just niitä, mitä tuolla lipulla saa, niin onhan se sitten kätevä. Mä en ole kovinkaan usein turistibussin kyydissä ollut, mutta uudessa paikassa varmastikin ihan kiva aloitus kaupunkiin tutustumisessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä juuri :). Uusissa ja isoissa kaupungeissa tosiaan toimivatkin hyvin :)

   Poista
 6. Usein uudessa kaupungissa olemme aloittaneet puolen päivän kaupunkikierroksella, jolla saa yleiskuvan siitä. Tosin mieluummin valitsemme "peruskierroksen", jossa on opas ja oppaan jutuista saa selvääkin - kokemuksemme näistä Hop-on-hop-off -tyyppisistä kierroksista ovat vähän sellaisia, että opastuksista ei saa mitään selvää ja bussejakin joutuu usein odottelemaan. Mutta se mikä kulloinkin on toimivin ja sopivin vaihtoehto riippuu niin kohteesta kuin matkailijastakin, säästä ja vuodenajasta ja kiinnostuksen kohteista - ja vaikka mistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä kertaa nauhoitetut opastukset olivat oikein selkeitä (tosin vähän syvällisempääkin historiaa olisi ollut mielenkiintoista kuulla), mutta busseja toki joutui odottelemaan välillä. Totta tuo! Lisäksi kävely-/pyöräilykierrokset oppaan johdalla ovat myös oiva tapa tutustua varsinkin pienempiin kaupunkeihin / kaupunginosiin.

   Poista
 7. Ikinä en ole tuollaisessa bussissa ollut, mutta kyllä tuolla ainakin rahalleen tuntui vastinetta saavan? Ja noita upeita kuvia katsellessa alkaa laiskuus ja mukavuudenhalu nostaa päätään kummasti - itse asiassa varmaan melko kätevä ja vaivaton tapa tutustua kaupunkiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laiskalle nämä sopivatkin haha :D. Ei mutta on sitä itsekin alkanut vuosien varrella arvostaa elämää helpottavia palveluita :). Eivät vedä vertoja omille seikkailuille pusikoissa, mutta onhan tällaiset järjestetyt retket hyvä vaihtoehto kaupungeissa :)

   Poista
 8. Mielestäni joissakin kaupungeissa nousu turistibussiin kannattaa. Sillä saa hyvän kuvan kaupungista ja usein tarjoavat ekstraa ja reittivaihtoehtoja. Bussiajelua olen hyödyntänyt Lontoossa ja Amsterdamissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, itseasiassa Amsterdamissa voisin hyvinkin nousta tällaisen bussin kyytiin. Sen verran laajalle levinnyt ja hieman sekalainen kaupunki on.

   Poista
 9. Ihan kätevä tapa nähdä kaupunkia jos haluaa vain hypätä kyytiin sen kummempia suunnittelematta ilman stressiä. Itse olen kokeillut vastaavaa aikoinaan Lontoossa ja kerran Tukholmassa kun kaveri tuli sairaaksi enkä halunnut käveleskellä yksikseni kaupungilla.

  Kovin on sumuisen näköistä, onko tuo nyt sitä saatesumua vaiko oikeaa sumua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me kanssa Lontoossa otettiin tuo alle, koska reissu oli sen verta lyhyt ja halusin näyttää matkakumppaneille kätevästi kaikkia mielenkiintoisia paikkoja, jotka sijaitsivat vähän eri puolilla kaupunkia. Samalla sitten näki kaupunkia bussin katolta, metrosta kun sitä ei näe.

   Hong Kongissa oli tosiaan melkein koko matkani ajan hyvin pilvistä, mutta saasteinen kaupunkihan tuo on. Lyhyen matkan aikana se nyt ei haittaa, mutta pidempään en ehkä haluaisikaan tuolla suunnilla asua vaikka kiehtova paikka onkin..

   Poista
 10. Juu, saattaisin käyttää juuri tuollaisessa kaoottisen oloisessa ja suuressa paikassa! Isoissa ja itselle oudoissa kaupungeissa varmasti helpottaa liikkumista - käytin itse Kapkaupungissa niin, että bussi toimi ikään kuin taksina: saatoin mennä sillä yhteen paikkaan, kävellä siellä ympäriinsä ja sitten siirtyä kaupungin toiselle laidalle, sillä takseja soolomatkaajalle ei suositeltu. Heh, Belfastissa käytin sateisena päivänä ihan mukavuudenhalusta! : ) ***sateenmuru*** www.sateenmuruja.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kapkaupungissa voisin itsekin ottaa alle tällaisen bussin :). Ja totta, ylipäätään ihan mukavuudenhalusta nämä toimivat. Ei tartte juuri päätään vaivata kun voi vain nousta kyytiin ja istua paikallaan juuri niin kauan kuin tykkää :D.

   Poista
 11. Käytettiin myös Tepon kanssa jotain Hop On Hop Off tyyppistä bussiratkaisua Honkkareissa. Kätevä tapa liikkua ja saa jonkinlaisen käsityksen kaupungista. Voi sitten päättää mihin osiin haluaa tutustua vielä paremmin. Eniten tuli käytettyä kuitenkin metroa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metrokin tuolla näytti toimivan ja sehän on yleensä muutenkin kaupungissa kuin kaupungissa helppo tapa liikkua. Itse en tosin ole niiden fani, mutta pidemmissä / nopeissa siirtymisissä tulee toki sitäkin käytettyä satunnaisesti.

   Poista
 12. Varmasti hyvä vaihtoehto, saa kokonaiskuvan ehkä nopeammin kuin muuten.

  VastaaPoista
 13. Hanneli /duunireissaajasunnuntaina, 12 kesäkuuta, 2016

  Mä tykkään tehdä kierroksen bussilla, sillä saa hyvän yleiskuvan isosta kaupungista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ja alkumatkasta tehtynä antaa vähän vihjeitä siitä, että mihin paikkoihin sitä lähtee myöhemmin tutustumaan paremmin :). Tokikaan monissa paikoissa ne eivät vie niihin TODELLA kiehtoviin paikkoihin, mutta sitä varten sitten on ne omin päin tehdyt seikkailut :D

   Poista
 14. Mun mielestä noi on aika kivoja nähdä yleiskuva kaupungista ja sen jälkeen suunnata mielenkiintoisimmille alueille uudestaan pidemmäksi aikaan. Hongkongissa kyllä ilman muuta tuollainen alkuun, jos ois useamman päivän.

  VastaaPoista
 15. Oi ihana Hong Kong! Harvemmin on tullut käytettyä tuollaisia turistibusseja, mutta onhan se totta että noiden avulla saa hyvän kuvan kaupungin tarjonnasta. Ja varsinkin ajaa asiansa lyhyellä vierailulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hong Kong oli mukava kokemus. Lentokenttäyhteydetkin ovat niin hyvät, että jatkossa tuonne voi helposti pysähtyä vaikka vain päiväksikin :)

   Poista
 16. Turistibussit on mukavia ja mahdollisuus nähdä monenmoista, mutta hinta on yleensä niin kallis, että helposti jää käyttämättä koko bussi ja kierreltyä omatoimisesti.

  VastaaPoista

Kerropas mitä mieltä sinä olet!