Olen käynyt Pariisissa kahdesti, mutta molemmilla kerroilla pääosin Disneylandin takia. En ole siis "aito" Pariisin matkaaja, kun minua ei sinne kutsunut patongit, sillat, viehättävät kujat ja romantiikka. Ei sillä etteikö ne olisi mielenkiintoinen osa Pariisia.

Ensimmäisellä reissulla tuli kaupunkia kuitenkin nähtyä ja koettua kunnon turistin tavoin. Vierailtiin Eiffel-tornissa, käytiin vilkaisemassa Mona Lisaa Louvressa, pällisteltiin hetki Riemukaarta, syötiin patonkia Pariisin puistoissa ja ihasteltiin pääkalloja maanalaisissa katakombeissa. Matkan aikana tuli myös nukuttua pusikossa jota paikalliset käyttivät vessana, yövyttyä mahdollisesti laittomassa, epämääräisessä hostellissa ja väisteltyä ranskalaismiesten ahdistelua ja huumeiden tyrkyttämistä.Toisella kerralla olin Pariisissa 11-vuotiaan pikkusiskoni kanssa, joten matkamme oli onneksi tyystin erilainen. Matkustimme iltamyöhään lentokentältä mukavaan hotelliin taksilla, ja välttelin joutumasta siskoni kanssa tyhjille kujille pimeällä. Matkamme kohokohta oli jo mainittu Disneyland, mutta pientä kommellustakin matkassa oli, kun ehdimme eksymään Pariisin kaduille. Sillä reissulla emme nähneet vilaustakaan Eiffel-tornista, mutta kaduilla poikkoilu olikin mukavampaa. Molemmat matkani olivat siis loistavia, mutta eri syistä.

Pariisi, yksi maailman suosituimmista matkakohteista, jakaa mielipiteitä. Useimmat tuntuvat kuitenkin tykästyneen kaupunkiin ja levittävät sanomaa eteenpäin. Pariisia pidetään romanttisena ja kiehtovana kaupunkina ja amerikkalaisissa elokuvissa kliseinen Pariisi on alkanut jo itseäni ärsyttämään. Kuulun silti siihen porukkaan, jonka mielestä kaupunki kieltämättä on nätti ja mielenkiintoinen. Pariisilla on paljon annettavaa, joten tulen varmasti sinne vielä palaamaan.Pariisissa nähtävyyksiä riittää. Eiffel-torni on "pakollinen" nähtävyys. Kieltämättä tornista on upeat maisemat kaupungin ylitse ja voin sitä suositella. Mikäli kuitenkin sattuu paikalle pahimman tungoksen aikaan, en osaa sanoa onko nautinto odotuksen ja ruuhkan arvoinen. Tornia voi toki ihailla alhaaltakin. Notre Damen katedraali ja Riemukaari lienee myös useimpien mielestä kiehtovia nähtävyyksiä.

Mielenkiintoisimpana kokemuksena pidin itse katakombeja. Maan alla kulkevissa katakombeissa pääsi omaan tahtiin kulkemaan parin kilometrin pituista reittiä ja se oli todella kiehtovaa! Hinnat ovat pysyneet vielä kohtuullisina, 26-vuotiaat ja nuoremmat maksavat sisään 4 euroa, aikuiset köyhtyvät 8 euron edestä.Museoista kävimme vain Louvressa. Pääsimme ilmaiseksi sisälle (museoon pääsee ilmaiseksi joka kuun ensimmäinen sunnuntai), joten kävimme moikkaamassa Mona Lisaa, maalaus oli yllättävän pieni. Muuta osaa Louvresta ei katsottu niin tarkasti, vielä tuolloin en ollut yhtä kiinnostunut museoista kuin nykyään. Pariisin museoita voi selata tästä linkistä.

Pariisissa on upeita hautausmaita ja suosittelen myös vierailemaan niissä. Père Lachaisen hautausmaa on Pariisin isoin ja sinne on haudattu monia kuuluisuuksia, kuten Oscar Wilde ja Jim Morrison. Muita hautausmaita pääsee tutkimaan täältä.

Kasvitieteellinen puutarha on varmasti visiitin arvoinen sekä sen yhteydessä oleva luonnontieteellinen museoLe Jardin d'Acclimatation- huvipuisto kiinnostaa lapsia ja lapsenmielisiä.
Rakastavaiset taas saattavat haluta vierailla Rakastan sinua -muurilla.Pariisi on täynnä upeita rakennuksia, joita voi ihailla kaupungilla kävellessään. Oopperatalo lukeutuu niihin. Kirkoista toiseksi suurin, Saint-Sulpice, vetää puoleensa Da Vinci -koodin lukeneita tai katsoneita. Itse olin lukenut kirjan ennen ensimmäistä matkaani ja oli kieltämättä kiva vierailla kirkossa ja Louvren ympäristössä sen jälkeen (kirkosta ja kirjasta voi lukea lisää vaikkapa täältä).

Pariisia pääsee ihailemaan todella monessa elokuvassa ja kuten jo kirjoitin, kliseinen Pariisi on jo mielestäni useimmiten liian nähty. Voisin kuitenkin suositella yhtä Pariisiin sijoittuvaa elokuvaa, joka hurmasi minutkin: Midnight in Paris.

Pahoittelut kuvien järkyttävästä "laadusta".


LUITKO JO NÄMÄ JUTUT?

6 kommenttia:

 1. Pariisi on ihan näkemisen arvoinen paikka munkin mielestä, kaikkine nähtävyyksineen. Siitäkin huolimatta en jotenkin hirveen paljon ihastunut kyseiseen kaupunkiin, kun siellä jokunen vuosi sitten tuli käväistyä. En osaa kunnolla edes selittää miksi: ehkä se ei vastannut kaikkia odotuksia romanttisesta tunnelmasta ja muusta. Kaiken kaikkiaan Pariisi on yksi niistä harvoista Euroopan kaupungeista, jonne mulla ei ole välttämätöntä tarvetta päästä uudestaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samansuuntaisia ajatuksia on tosiaan täälläkin. En hirveästi ihastunut kaupunkiin, mutta kannattaa siellä toki vierailla, mielenkiintoisia nähtävyyksiä siellä ainakin on. Kaikkiin kaupunki ei tosiaan iske, ymmärrän ettei sinun sinne ole pakko päästä uudestaan :). En ole varma tekisinkö itsekään enää pelkästään Pariisiin suuntautuvaa matkaa, mutta voisin kyllä yhdistää sinne vierailun jonkun matkan yhteydessä.

   Poista
 2. oioi kauhee matkakuume jo valmiiksi, nyt alkoi Pariisikin houkuttaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matkakuumeeseen auttaa vain lähteminen :D. Toivottavasti pääset pian jonnekin reissuun!

   Poista
 3. Sama juttu, melko Disneyland-voittoista on munkin lomailu Pariisissa ollut. Tosin se ainoa reissu sinne oli kun olin 13-vuotias ja nuorempi siskoni 2-vuotias, joten ei ihme, että kaikki muu on ollut toisarvoista. Muistan kyllä vierailun Eiffelissä ja muut päänähtävyydet, mutta kaupungin tunnelmaa en osannut silloin vielä aistia. Nyt mulla on hirveä hinku vierailla Pariisissa näin aikuisena ja mielellään syksyllä. Tosin tänä syksynä en sinne pääse :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti käydä vielä aikuisiällä! Syksy on myös hyvä aika vierailla siellä, ehkä ensi vuonna :)?

   Monet paikat, joissa on käynyt lapsena tai nuorena, kiinnostaa aikuisiällä uudemman kerran ja niissä on jollain lailla maagista vierailla uudestaan kun tietoisuuden taso on erilainen. Muistot saattavat olla hämäriä ja niitä on kiva lähteä ns. tarkistamaan :).

   Poista

Kerropas mitä mieltä sinä olet!