Budapest on kiehtova ja kaunis kaupunki, jolla on paljon annettavaa. 

Historiallisia rakennuksia on joka kadunkulmalla, hienoja patsaita on paljon, viheralueita löytyy, viihtyisiä kahviloita on tarjolla useita ja kaiken lisäksi kaupunki on vielä edullinen matkailijalle. Kaupunki on eloisa, mutta samaan aikaan rauhallinen. Kaduilla ei ole ruuhkia, vaan niillä voi kävellä kiireettä. Yöelämää on sitä kaipaaville, mutta luonnon rauhaankin pääsee nopeasti ja helposti.

Google Mapsin karttoja kannattaa hyödyntää!

Lyhyen matkan ollessa kyseessä, kannattaa tutustua etukäteen kaupungin valtavaan tarjontaan. Mikäli sinulla ei ole karttaa, hyödynnä Google mapsia ja tutki mielenkiintoisen kohteiden sijainteja ja etäisyyksiä. Budapest on laaja kaupunki, jonka voi ottaa haltuun myös kävellen, mutta osa nähtävyyksistä sijaitsee kaukana toisistaan ja aukioloajat luovat tietysti rajoituksia vierailuaikoihin. Lentokentälle päästyä voi napata mukaan ilmaisen kartan, pidä siis silmäsi auki. Toki myös majapaikoista saa karttoja ilmaiseksi.MITEN BUDAPESTIIN?

Halpalentoyhtiöistä Budapestiin lentää Wizzair Turusta ja Ryanair Tampereelta. Budapestiin pääsee  myös esimerkiksi Wienistä, Itävallasta, Eurolinesin bussilla.LENTOKENTÄLTÄ KESKUSTAAN

Halvin tapa matkustaa lentokentältä keskustaan on ottaa ensin bussi 200E metroaseman päähän. Bussi lähtee terminaalin ulkopuolelta, ulos mennessä oikealta. Lipun voi ostaa kuljettajalta 400 forintilla tai bussipysäkin vieressä olevasta automaatista 320 forintilla. Kertalippu pitää leimata bussissa! Voit ostaa samalla lipun myös metroon.

Bussi ajaa metrolinjan 3 (sininen linja) päähän, pysäkin nimi on Köbánya-Kispest. Matka kestää noin 20-25 minuuttia ja pysäkin nimi kuulutetaan bussissa myös englanniksi. Pysäkiltä lähdetään kävelemään tulosuuntaan, missä on metroasema. Metroasemalta voi ostaa myös uuden lipun metroon, mutta automaattiin käy vain kolikot. Lippuja myydään myös kioskissa kauppakeskuksen sisällä (kauppakeskus on muuten hyvä paikka kahvitella tai ostaa eväitä ennen lentokentälle paluuta). Metroja lähtee keskustan suuntaan usein ja matkan kesto riippuu tietysti pysäkistä, jolla jäät pois.

Metro vie edullisesti keskustaan


LIIKKUMINEN


Olen itse innokas kävelijä, joten olen sitä mieltä, että Budapestissakin paras tapa liikkua on kävellen. Kävellen pääsee moniin nähtävyyksiin ja pysäkkien välit ovat lyhyitä. Rakennukset ovat myös täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia ja houkuttelevia katuja löytyy tämän tästä ja näitä iloja ei välttämättä huomaa, mikäli käyttää paljon julkisia.

Mikäli ei kuitenkaan jaksa kävellä, kannattaa harkita julkisen liikenteen matkakortteja, koska yksittäisillä lipuilla ei ole vaihto-oikeutta.Yksittäinen lippu maksaa 320 forinttia. Kymmenen (10) kappaleen lippupaketti maksaa 2800 forinttia. 

Matkakorttien hinnat ovat seuraavat:

1 päivän (24 tuntia) maksaa 1550 forinttia.
3 päivän (72 tuntia) maksaa 3850 forinttia.
Viikon maksaa 4600 forinttia.

Paperinen matkalippu kannattaa laittaa varmaan talteen.

Matkakortin voi ostaa etukäteen ja asettaa sen alkamaan esimerkiksi seuraavaksi aamuksi tiettyyn kellonaikaan. Kortteja voi ostaa esimerkiksi metroasemilta ja lentokentältä automaateista. Lentokentän automaatti hyväksyi myös setelit, mutta joissakin automaateissa pystyy maksamaan vain kolikoilla. Lippujen tarkastajia liikkuu jonkin verran ja liputta matkustamisesta tulee tietysti sakko. Matkakortti on pieni paperinen lappu, joka hukkuu helposti, joten säilyttäkää se varmassa paikassa. Matkakortti käy busseissa, ratikassa, metrossa, HEV-junissa, hammasratajunassa, jolla pääsee ylös Budan vuorille, sekä joihinkin veneisiin ja juniin Budapestin rajojen sisällä. Lisätietoja korteista löydät täältä. Lasten rautatien junaan ja János Hegyn hiihtohissiin joutuu ostamaan oman erillisen lipun.

MAJOITUS

Majoituksen valitsemisesta olen jo kirjoittanut tekstit Majoituksen valinta - Budapest ja Hostelleja Budapestissa. Majoitusta löytyy hostelleista alkaen 5-6 euroa / sänky ja 2-hengen hotellihuoneita noin 20-30 eurolla.

Ravin hostel

SHOPPAILU

En osaa antaa informaatiota vaatteiden ja tavaroiden hinnoista tai parhaista ostospaikoista, mutta muutaman ostoskeskuksen sijainnin kyllä. Ostoskeskukset olivat Budapestissa valtavia ja niissä näytti olevan joitakin tunnettuja kauppoja, kuten H&M, Bershka ja C&A. Kahviloiden ja ravintoloiden tarjonta oli suuri, joten niissä viihtyy, vaikka tarvetta ostoksien tekemiseen ei olisikaan. Ostoskeskuksista löytyy myös elokuvateatterit ja pelihalleja.


Westend- ostoskeskus

Mammut on ostoskeskus Széll Kálmán térin lähistössä. Se sijaitsee Budan puolella ja sinne pääsee helposti metrolla 2 ja ratikoilla 4 sekä 6, jotka kulkevat ostoskeskuksen ohi.

Westend sijaitsee Pestin puolella, lähellä Nyugatin rautatieasemaa. Paikan päälle pääsee metrolla 3, ratikoilla 4 ja 6 sekä useammalla bussilla.

Aréna Plaza sijaitsee Pestin puolella, hieman etäämpänä keskustasta, mutta on kävely- tai bussimatkan päässä. Metro 2 vie kävelymatkan päähän ostoskeskuksesta, pysäkki on Keleti Pályaudvar eli Keletin rautatieasemalla. Bussi 80 menee ostoskeskuksen edestä.

MOM Park on Budan puolella ja myös hieman etäämpänä keskustasta. Sinne pääsee kuitenkin metrolla 2, pysäkki Déli Pályaudvar, ratikoilla 61 sekä 59 ja busseilla 4, 8, 102, 105, 112 ja 139.


Muutama havainto Budapestista:

Muovipusseja ei tyrkytetä kaupoissa, mikä on todella hieno juttu!

Kahvilaan mennessä kannattaa säilyttää kuitti, koska joidenkin kahviloihin vessoihin pääsee numerokoodilla, joka löytyy kuitista.

Kaduilla, nähtävyyksillä ja jopa metsissä on paljon penkkejä, joten jalkojen lepuuttaminen käy helposti.

Roskiksia löytyy myös helposti ja ne olivat usein tyhjillään, joten niitä ilmeisesti vaihdetaan usein.
Tykästyin kaupunkiin todella paljon ja tulen varmasti vielä palaamaan sinne. Kaupungilla on paljon annettavaa kaltaiselleni matkailijalle. Budapestia voi kuulla kutsuttavan Idän Pariisiksi ja olen sitä mieltä, että Budapest ei ainakaan kalpene tuolle Ranskan ylpeydelle, niin kauniiksi ja kiehtovaksi kaupungin koin.

Kirjoitan vielä erillisen listauksen Budapestin nähtävyyksistä, kiinnostavia paikkoja on valtavasti!


LUITKO JO NÄMÄ JUTUT?

4 kommenttia:

 1. Hei kivat blogit sinulla, löysin niihin Onnenkeksejä blogin kautta. Jään kumpaankin lukijaksi syötteenlukijan kautta;)

  Minulla on myös suunnitteilla reissu Thaimaahan talvella, ja aion aiheesta varmaan blogata (ehkä uudessa blogissa) ja olen aiheesta joskus blogannutkin aikanani (edellisellä reissulla). Ei kuulolla ollaan;)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun löysit tänne, tervetuloa :). Kiitos myös kommentistasi! Lukisin mielelläni Thaimaan matkastasi, joten kirjoita siitä ihmeessä!

   Poista
 2. Kiitos kovasti tarkasta ohjeestasi, miten päästä lentokentältä keskustaan! Olipa helppoa ja halpaa hypätä bussiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anu kommentista! Kentältä on tosiaan helppoa hypätä keskustan bussiin :). Toivottavasti oli hauska reissu!

   Poista

Kerropas mitä mieltä sinä olet!