Matkalehtiä tulee luettua kirjastossa. Hyllyjen välissä tulee hypittyä välillä osastolla Aasia, välillä Eurooppa, Amerikan ja Afrikankin kansia tulee selailtua. Lentoja katsellessa innostuu tarjouksista ja pohdiskelee, että varaisiko vai eikö. Blogeja lukiessa saa tietää Tiinan muuttavan Ranskaan ja innostuu täysillä itsekin, koska tunnistaa sen hyvänolon tunteen minkä uudet seikkailut aiheuttavat. Jennin muutto Dusseldorfiin saa avaamaan uuden ikkunan tietokoneruudulle ja etsimään opiskelupaikkoja Saksassa. 

Välillä sitä päättää, että haluaa Japaniin suurkaupunkiin, koska sieltä lukee niin kiinnostavia, erikoisia juttuja. Kohta kiinnostavatkin metsät ja rauha Yhdysvalloissa tai Sveitsissä. Ja sen jälkeen herääkin kiinnostus lähteä katselemaan rosoisia rakennuksia ja katutaidetta Berliiniin tai Itä-Eurooppaan.Olo on innostunut ja iloinen, mutta kiinnostuksen kohteet vaihtelevat parin minuutin välein. Sanomattakin selvää: minulla on matkakuumetta.

Matkakuumeessa oleminen on yleensä hyvinkin antoisaa aikaa. Minulle se tarkoittaa uteliaisuutta maailmaa kohtaan, tarvetta tutkia ja ymmärtää. Siinä missä viihdyn loistavasti kotonakin, neljän seinän rauhassa hyvien kirjojen tai hyvän seuran kera, niin viihdyn myös tässä tunteessa, joka herättää räiskyviä kipinöitä.Kiireet elämässä ovat hellittäneet huomattavasti, joten minulla on ollut toisinaan aikaa olla ja ajatella. Matkan voisi varata jo, mikäs sen enää estäisi. Mutta en halua, en ihan vielä. Haluan vielä nauttia tästä ihanasta kuumeesta, joka on palannut takaisin.Miten matkakuume näyttäytyy teille?

Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursdayta. Kyseessä on kansainvälinen tempaus ja Suomessa sitä vetävät Satu Destination Unknown - blogista, Nella Kaukokaipuu - blogista ja Veera Running With Wild Horses - blogista. Ohjeet voit lukea täältä.

Minut löytää Instagrammista nimimerkillä curiousteea.


LUITKO JO NÄMÄ JUTUT?

24 kommenttia:

 1. Voin kyllä täysin samaistua tuohon "kiinnostuksen kohteet vaihtelevat parin minuutin välein". Maailmassa on niin paljon paikkoja, mihin haluaisin matkustaa (lisäksi haluaisin ehtiä tekemään uusintakierroksen monissa paikoissa), ja ahdistaa jo pelkkä realiteettien tajuaminen, ettei yhdessä ihmiselämässä ehdi käymään kaikkialla. Ja vielä kahdesti.

  Käytännössä matkakuume ilmenee yleensä aluksi lentohintojen selaamisena, sitten hotellien. Aika usein koko homma menee ihan hukkaan, kun todellisuudessa ei ole mahdollista lähteä mihinkään. Onneksi haaveilu on aina mahdollista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näinpä juuri! Itsekin tykkään palata samoihin paikkoihin uudelleen, mutta lisäksi on paljon sellaisia paikkoja missä en ole ehtinyt käydäkään. Mutta onhan tässä koko elämä aikaa, menee sinne minne ehtii :)

   Tuolla lailla tulen itsekin käyttäneeksi usein aikaa lentojen tai hotellien tutkimiseen, todetakseni vain muutaman tunnin päästä etten ole menossa vielä mihinkään :D. Haaveilu on ilmaista ja ihanaa!

   Poista
 2. Sä tiivistit nyt matkakuumeen olemuksen niin hyvin ettei ole mitään lisättävää! Toi olisi voinut olla suoraan mun kynästä, tunnen niin samalla tavalla. Kotona on ihanaa olla, mutta tasaisin väliajoin kaipaa sellaisia matkustamiseen liittyviä kohokohtia, jännityksiä ja itsensä ylittämisiä ja janoaa päästä näkemään uutta. Vaikeinta on aina päättää mikä kaikista maailman paikoista kiinnostaisi seuraavaksi eniten, eli mihin kanavoisi tämän kaiken. Yleensä se päätös jossain vaiheessa selkenee ja joku maa nousee kaikkein kiinnostavammaksi kohteeksi juuri siihen tilanteeseen. Sitten pystyy konkreettisesti alkaa toteuttamaan sitä, eli varaamaan lentoja ym. Mutta niin kuin sanottu, se haaveilu itsessään on jo puoli ruokaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä taas tiivistit tähän kommenttiin loistavasti miten se matkakuume tosissaan etenee! Juurikin noin, ensin mieli vetää vähän kaikkialle ja sitten jokin paikka sieltä nousee korkeimmalla ja todellinen lentojen kyttääminen alkaa :).

   Ihanaa, että te pääsettekin pian seikkailemaan :)

   Poista
 3. Me olemme jotenkin niin jatkuvasti reissussa, että tällä hetkellä pienet pysähdykset kotona ovat sitä ihan parasta. Sitten on kohta taas kiva lähteä matkalle... Ja reissukuume yleensä on pientä perhosten tanssia mahanpohjalla... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana, "perhosten tanssia mahanpohjalla" :). Kuvailee kauniisti tätä mukavaa levottomuutta!

   Poista
 4. Hauska postaus :)

  Kun matkakuume oikein kunnolla iskee, niin minulla se on pahimmillaan sellainen oikein kunnon päässä takova PAKKO PÄÄSTÄ MATKALLE! Siitä on jo nautinto kaukana :D Matkakohteiden pohtiminen on ihanaa, mutta itse nautin kaikkein eniten siitä tunteesta, kun matka on varattu. Sen jälkeen saa herätä aamuisinkin siihen ihanaan "enää niin ja niin kauan aikaa lähtöön" -tunteeseen. Siitä pidän eniten.

  Meillä tulee kesälomamatka nyt mielestäni liian nopeasti edellisen matkan jälkeen. Sinne on alle kuukausi aikaa ja edelliseltä matkalta tultiin alle 2 kk sitten. Olisin oikeastaan halunnut nauttia kotona olemisesta ja Suomen kesästä, mutta kun niitä lomien ajankohtia ei aina saa itse täysin päättää, niin nyt tulee kaksi kaukomatkaa lyhyellä aikavälillä. Harmittaa, kun matkakuumeesta nauttimiseen jää niin vähän aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän tuonkin, minulla oli kanssa joskus pakottava tarve päästä matkalle. Tai onhan se edelleenkin pakottava, mutta hyvällä tavalla vain :). Aiemmin oli minullakin lomien ajankohdat vähemmän omassa päätäntävallassa, joten matkakuume oli melkein tuskallinen jos tiesi, että juuri nyt ei kannata lähteä vaan on parempi odottaa.

   Matkan varaamisen jälkeen tulee toki myös hieno tunne, pidän siitäkin. Ehkä sitten ehdit matkakuumeilemaan tämän tulevan matka jälkeen :)

   Poista
 5. Täällä meni matkakuumeilut nyt ihan sekasin, kun tieto tuosta Ranskaan muutosta tuli niin yllättäen. Juuri olin vasta alkanut intoilla tulevasta Väli-Amerikan reissusta, niin sitten tulikin vielä mojovampi ylläri. On kyllä tosi kiitollinen olo, kun näitä upeita juttuja vaan tapahtuu omalla painollaan! Nyt onkin sitten haastavaa jakaa matkakuumeilu Panama-Costa Rica- ja Provenceen muuton kesken :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahahaa, voi että, siinä on kyllä sulla kaksi loistavaa juttua, joita fiilistellä tässä tulevat kuukaudet! Melkoinen matkavuosi tulossa teille :)

   Poista
 6. Voi täälläpäin matkakuumeilu on juuri samanlaista kuin Heidi tuossa aiemmin mainitsi. Sitä selailee eri lentoyhtiöiden sivuja ja uusia reittejä ja etsii halpoja vaihtoehtoja. Sitten sitä välillä laittaa silmät kiinni ja yrittää kuvitella millaiselta siellä ja siellä tuntuisi kävellä ja mitä olisi edessä.
  Eniten tunteesta kuitenkin nauttii kun tietää, että on jokin matka mitä odottaa ja silloinhan se mielikuvituskin lähtee oikein kunnolla lentämään kun on oikeasti jotain, mikä on edessäpäin ja mitä voi fiilistellä. :D oi kyllä matkailu on ihanaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniisti kuvailtu miten matkakuume näyttäytyy! En voisi olla enempää samaa mieltä tuosta viimeisestä lauseesta :)

   Poista
 7. Ahh, matkakuume..se paras tunne! Kivasti kirjoitettu postaus :) Omani oireilee aivan samalla tavalla, matkakohteet vaihelevat noin viikoittain. Syvennyn intohimoni kohteeseen yleensä aika perusteellisesti hetken aikaa, kunnes yleensä totean unelmani liian hintavaksi tai muuten vain toimimattomaksi. Viimeisen kuukauden kuumeilun kohteitani ovat olleet (muun muassa) Belize, Guatemala ja Pariisi. Sitä kun pitäisi mielellään päästä kaikkialle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun jaoit viimeaikaisia matkakuumeilun kohteita, jotka eivät muuten kuulosta yhtään pahoilta unelmien kohteilta :). Minulle käy itseasiassa vähän samalla lailla. Tai en varsinaisesti paneudu matkakohteisiin vielä tässä vaiheessa perusteellisesti, mutta yleensä ensimmäisten joukossa selvitän käytännön asioita, eli hotellien, lentojen ja elämisen hintoja. Ja luen matkakohteesta. Ja sitten joskus totean minäkin homman joko kalliiksi tai ajankohtaan sopimattomaksi. Teen tätä kuitenkin monen kaupungin ja maan välillä yhtä aikaa. Ja joskus meinaa suunnitelmat paisua... :D

   Poista
 8. Ah aivan ihana kirjoitus! <3
  Itse välillä melkein nautin enemmän juuri tuosta vaiheesta kun vain katselee hieman levottomin ja jännittynein mielin erilaisia lentoja ja matkoja, lukee juttuja netistä ja haaveilee. Tuntuu, että koko maailma on avoinna, pitää vain valita se mieleisin paikka minne mennä! :DViimeisen vuoden aikana tuntuu, että kaikki reissut ovat hyökänneet nurkan takaa ja aina on asiat Suomessa jääneet vähän kesken. Sitten on kiireellä ja hulinalla lähdetty maailmalle ja vasta lentokoneessa tajuttu, että jonnekin on menossa. Se ei ole lähelläkään yhtä antoisaa kuin tuo odottelu, fiilistely ja haaveilu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentistasi <3! Sama 'koko maailma on avoinna' - tunne valtaa minutkin ja se tekee matkakuumeilusta niiiin ihanaa. Toisaalta silloin kun lähtee kiireellä, niin ei ehdi myöskään tuskastua siihen odottelemiseen :D. Mutta ymmärrän kyllä, että fiilistelyvaihe jää silloin vähemmälle tai kokonaan pois ja se on kuitenkin osa sitä matkaakin.

   Poista
 9. Ihana postaus! Tähän voi niiin samaistua!

  VastaaPoista
 10. Täällä kans yks samaistuja! Oon kotikaupungissa ollessa totaalinen koti-ihminen (lähinnä siis tosiaan Oulussa, mökillä kyllä kävisin vaikka joka viikko) ja koko ajan on seuraava reissu mielessä. Rakastan siis kotona oleilua ihan täysillä, mutta seuraavaa matkaa kuitenkin odottaa aina, ehkä juuri sen takia että kotona viihtyy niin hyvin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, kiva kuulla, että matkakuumeileva koti-ihminen löytyy sieltäkin! Tärkeää mielestäni onkin tämä tasapainon tunne sen matkustelun ja kotona pysymisen välillä. On mahtavaa kun molemmista nauttii ja olenkin ehdottomasti sitä mieltä, että molempia on helpompaa arvostaa kun näin vuorottelee :)

   Poista
 11. Hienosti kynäilty kuvaus matkakuumeilusta ja niistä käsittämättömistä oireista, mitä se pahimmillaan (siis parhaimmillaan!) aiheuttaa :) Se tunne kun koko maailma on ihan avoinna ja voisi mennä periaatteessa minne tahansa, kun vaan osaisi päättää minne. Jo mahdollisuus tällaisten valintojen tekemiseen on aika uskomatonta luksusta, sillä läheskään kaikilla maailman ihmisillä ei koskaan avaudu sellaista tilaisuutta tehdä juuri sitä, mitä haluaa. Mutta kun on sellaiset mahdollisuudet, uskon että niihin todellakin kannattaa tarttua!

  Mulla yleensä matkakuumeilu helpottaa siinä vaiheessa, kun oon vihdoin päättänyt kohteen ja varannut lennot - jotain on jo vahvistettuna, joten ei enää voi sinkoilla ihan joka suuntaan vaan seuraavaksi alkaa perehtyminen sillä kertaa valittuun kohteeseen, majoitukseen ja tekemisiin. Ja paikalliseen ruokakulttuuriin myös tietysti :)

  Vaikka rakastan sitä tunnetta mikä reissatessa tulee - vapaus, itsensä ylittäminen, uusien ihmisten kohtaaminen ja heiltä ehkä jotain oppiminen ja oivaltaminen - niin jossain vaiheessa iskee myös väsymys, ja tunne, että on myös kiva palata kotiin. Ja kantaa niitä rahalla mittaamattomissa olevia reissumuistoja mukana läpi koko elämän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin, se on todellista luksusta kun voi haaveilla matkustelemisesta tietäen, että unelmat kyllä toteutuvat jos näin haluamme. Harvemmilla on tällaisia mahdollisuuksia elämässään, joten näistä ehdottomasti kannattaa olla kiitollinen!

   Joillakin se matkakuume helpottaa lentojen varaamisen jälkeen, toisella se pahenee, kolmannella muuttaa vain vähän muotoaan :). Mutta ainakin kai suurimmalla osalla se kanavoituu siihen tulevaan (tai tuleviin) matkaan ja sitä tosiaan tulee perehdyttyä tarkemmin itse kohteeseen. Minulle käy kyllä joskus niinkin, että kun lennot on varattu, ei enää halua ajatella matkaa hetkeen. Jännitys ikäänkuin purkautuu ja sitä keskittyy taas muihin juttuihin, paitsi tietenkin jos matkaan on vähän aikaa ja pitää laittaa töpinäksi suunnitelmien teon kanssa :)

   Allekirjoitan täysin viimeisen kappaleesi :). Matkailu kai harvemmalle meistä matkabloggaajistakaan on ns. puhdasta aivot narikkaan - lomailua, vaan uuden oppimista. Vastapainoksi sille onkin kivaa olla myös kotona, tutussa ympäristössä.

   Poista
 12. Matkakuume on kieltämättä pahimmillaan silloin jos on päässyt käymään vahinko, eikä sähköpostissa odottele yksiäkään lentolippuja. Tällä hetkellä siellä odottaa yhdet, mutta kieltämättä pienesti jo stressaa kun sitä seuraavista reissuista ei ole varmuutta. Kuume pahenee päivä päivältä ja huomaan suunnittelevani matkoja samaan taapaan kuin mitä kuvasit, vähän siis joka puolelle. Olen kuitenkin päättänyt, että se on vain ikään kuin suunnittelua. Ainakin on sitten vaihtoehtoja joihin tarttua kun lomien aikataulut saadaan selville :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Positiivinen ajattelu kunniaan :). Onhan matkakuumeilu osa sitä suunnitteluakin! Kun väkisinhän siinä tulee luettua kiehtovista paikoista ja otettua asioista selvää. Sitten kun aikataulut antaa myöten, niin onhan siinä haaveilun lisäksi tullut tehtyä konkreettisiakin asioita tulevien matkojen eteen. Hienoa, että yhdet liput jo löytyvät sähköpostista, kyllä ne seuraavatkin ajan kanssa :)

   Poista

Kerropas mitä mieltä sinä olet!