Pidän kovin paljon luolista ja vierailen niissä mielelläni, olivat ne sitten patikkareittieni varrella olevia pienempiä koloja tai kaupunkien suosittuja turistinähtävyyksiä. Björklidenissäkin on luola ja sinne vierailu kuului onneksi matkaohjelmaamme. Luolalle on hotellilta muutaman kilometrin patikkamatka kauniin luonnon keskellä.


Luola on Ruotsin viidenneksi pisin, se on löydetty joskus 50-luvulla, ellen täysin väärin muista, ja odotin sen olevan huikea ja iso. Yllätyin, kuten kuulemma moni muukin, kun oppaamme Amanda vei meidät luolan suuaukolle ja se olikin hyvin kapoiselta näyttävä kolo vieden meidät suoraan alaspäin. 'Niin, että tuonne alasko me olemme laskeutumassa?' oli ensimmäinen kysymykseni, jota seurasi innostus ja heti sen perään huoli siitä, että aiheuttaako lyhyyteni ongelmia vetisessä luolassa laskeutumisessa. Huoleni oli kuitenkin turha, koska luolassa liikkuminen oli itseasiassa hyvinkin sulavaa ja tunsin olevani kuin kotonani. Oli hienoa kulkea kapeassa luolassa missä vesi virtasi voimakkaasti. Adrenaliini virtasi ja mielikuvitus otti vallan.

Luolaa olisi jatkunut vaikka kuinka pitkään, mutta meidän luolan valloituksemme päättyi lopulta aika lyhyeen. Jatkoimme oppaan, Teijan sekä Saanan kanssa tovin matkaa muusta seurueesta eteenpäin ja kapusimme Saanan kanssa vielä lyhyen matkaa rajusti kapenevalle kohdalle. Luola alkoi kaventua tosiaan niin, että kyyryssä käveleminen tai konttaaminen ei enää olisi tullut kysymykseen vaan olisi pitänyt alkaa ryömiä. Siinä vaiheessa nappasimme Saanan kanssa kuvat ja palasimme muiden mukana takaisin kohti ulosmenoa.

Luolaseikkailu oli todella hauska ja olisin viihtynyt siellä pidempäänkin. Tuollaiset pienet extreme-elämykset ovat kovasti mieleeni, se innostuksen ja pienen pelon ihanan häilyvä yhdistelmä on huumaannuttava.
Oppaamme Amanda muuten kertoi, että jotkut olivat menneet luolassa naimisiinkin. Eipä yhtään hullumpi paikka astua avioliiton satamaan.

*Matka toteutettiin yhdessä Visit Swedenin kanssa.


LUITKO JO NÄMÄ JUTUT?

40 kommenttia:

 1. Hauska luolavierailu ja on teillä ollut selvästi muutekin ihan mahtava reissu! :) Voisin itsekin luolailla täällä pohjolassa, mutta esim. Ausseissa ja Aasiassa on moni ahtaampi luolasto jäänyt välistä, kun mieleen hiipii ajatukset siellä vaanivista hämähäkeistä ja muista epämääräisistä tyypeistä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kyllä, oli mahtava reissu :)! Haha, mulle ei oo muuten edes tullut mieleen nuo isommat ja / tai vaarallisemmat eläimet mitä muualta löytyy... :D. Oikeassa kyllä olet, kovin ahtaisiin paikkoihin sitä ei kyllä olis fiksuakaan lähteä ryömimään, ilman useampaa ihmistä / opasta ainakaan.

   Poista
 2. Hienoa, että nautit ja olisit viihtynyt pidempään! Mulle kokemus oli enemmän selviytymistä, mutta kyllähän se tuntuu hyvältä nyt jälkikäteen tehtynä. Ainakin riittää kerrottavaa tästä kokemuksesta pitkäksi aikaa. Varsin ainutlaatuinen juttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luolat on kiehtovia :). Hyvä kuitenkin, että tuntuu edes jälkikäteen hyvältä! Voi sitten muistella myöhemmin hauskana kokemuksena :)

   Poista
 3. Varmaan ihan mielenkiintoinen kokemus osana matkaa, mutta vaikea nähdä että itse varta vasten tuonne lähtisin mönkimään. :D Varmaan saisin ahdistuskohtauksen, en ole erityisemmin nauttinut olostani edes isommista tippukiviluolista, joissa ei ole ollut märkää ja joihin on asennettu valot....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä tapauksessa en kyllä suosittelisi :D. Tuolla kun tosiaan mentiin kypärässä olevan lampun valolla. On helppoa kuvitella, että monia paikka voisi ahdistaakin.

   Poista
 4. Mä jo tonne Panun blogiin laitoin oman kokemukseni, mutta laitetaan tähänkin.

  Nuorena idioottina lähdin kolmen nuoren jenkkipojan kanssa Cu Chin -tunneleihin. Koska pojat maksoivat hyvin, opas vei meitä aina vain alemmas ja alemmas. Lopulta ryömittiin, siis oikeasti ryömittiin mahallaan kyynerpäiden avulla eteenpäin. Silloin muodikkaasti sanoen ”kuumotti”. Ylös maanpinnalle en enää päässyt omin avuin, koska reidet olivat niin hapoilla, vaan mua piti aina välillä tuupata selästä, jotta jaksoin nousta.

  Nykyisin tajuan omat rajoitteeni. Tuo käymänne luolasto olisi kyllä ollut ihan kiva, mutta ei kiitos enää mitään kilometrien suorituksia maan alla : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi apua, tuo kuulostaa jo ahdistavalta! Silti hieman kiehtoisi mennä johonkin todella ahtaaseenkin luolaan, jotta voisi kokeilla niitä rajojaan enemmän. Vielä kun ei tunnu siltä, että ne olisi olleet lähelläkään :). Voisi kyllä tulla äkkiä raja vastaan. On se hyvä kun tietää ne rajansa!

   Poista
 5. Teillä on kyllä ollut aivan mahtava kokemus! Ja niin upeita kuvia... En tiedä, oisko itsellä jossain vaiheessa iskenyt ahtaanpaikankammo tuolla luolissa, tuntuu jotenkin hurjalta olla noin suljetussa paikassa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokemallahan se selviäisi :). Jokaisella ne rajat on tietenkin omanlaisensa, mutta henk. kohtaisesti en pitänyt tätä luolaa pahana sen vertaa mitä me menimme. Sitä ei tiedä kuinka ahdistavaksi olisi käynyt kun matka olisi jatkunut tunteja eteenpäin..

   Poista
 6. Olen mielenkiinnolla seurannut kaikissa teidän Ruotsin seikkailijoiden blogeissa näitä ihan uskomattomia juttuja, että oon ihan kujalla kenelle olen jo kommentoinut ja kenelle en :D
  Olis mullakin saattanut vähän kuumottaa tuollainen reissu, mutta saattais silti kiinnostaa kokeilla! Onneksi täältä Björkkikseen on "lyhyt" matka, niin voi lähtiä vaikka viikonlopuksi jos oikein alkaa huvittamaan Ruotsiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näinpä, sieltähän pääsee todella kätevästi ja nopeasti paikan päälle! Täältä etelästä ajomatka on pidempi, mutta ei kyllä lainkaan mahdoton mikäli autolla tykkää ajaa (ja minähän tykkään). Tuonne luolaanhan voi tosiaan mennä ilman opastakin, vaikka voisi olla järkevämpää mennä varusteiden ja ammattilaisen matkassa.

   Poista
 7. Luonnollisesti olen itsekin luolaillut Torholan luolassa ja Turun luolavuoren luolassa. Näissä minulle tuli sellainen este, että olen liian lihava mahtuakseni kapeimmista paikoista. Ai niin ja Torholassa tarvitsin köysitikkaat, onneksi ne oli mukana. Luolailu kyllä kiinnostaa minua. Geokätköhommissa tulen luolailemaan jatkossakin. Toivottavasti laihempana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa keskustelimme tuolla luolassa, että jos on yhtään isompi kumpaankaan suuntaan, niin olot voivat olla tukalammat. Esimerkiksi Panuun pituus varmasti vaikeutti hänen menoaan luolassa. Geokätkeily on kiinnostava harrastus, hienoa, että se vie toisinaan sinua luoliin!

   Poista
 8. Hui, olisipa ihan kauheaa mennä tuommoisen luolaan! Taitaisi jäädä väliin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, ei se kaikille sovi :). Hyvä tuntea omat rajansa!

   Poista
 9. Hieno kokemus! Minäkin lähtisin tuonne mönkimään, vaikka vähän voisi paikoitellen ahdistaa. Elämyksiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näinpä juuri Jenna, elämyksiä! Itsensä haastaminen on kivaa, välillä ahdistaa, mutta se voittajafiilis on kaiken arvoinen :)

   Poista
 10. Luolavierailu jäisi kyllä tekemättä todennäköisesti, kamalan ahtaan ja pimeän oloista, mutta muutenhan maisemat ovat vaikka kuinka hienot!

  Teillä tuntuu olleen tosi mukava reissu. :)

  - Gia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maisemat olivat kyllä todella upeat! Reissu sattui niin hyvään saumaan, syksyn fanille varsinkin! Oli mahtava reissu :)

   Poista
 11. Minua ei varmaan olisi tuohon luolaan saatu, koska pimeä, märkä ja ahdas kuulostaa aivan kamalalta :D Mutta kuulostaa siltä, että hauska reissu on ollut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luola alkoi oikeastaan kaventumaan vasta ensimmäisen laskeutumisen jälkeen. Joten voisi (ehkä?) olla mielenkiintoista kokeilla ja laskeutua vain ensimmäinen etappi. Siitä näkyy vielä luonnonvalokin ylhäällä paistamassa :)

   Poista
 12. Tällaisen yhteistyökuvion hyvä puoli on se, että kahden lukemani postauksen perusteella voisi kuvitella teidän olleen jopa eri reissulla Panun kanssa. Vaikka Panukin luolassa seikkaili, niin siitä postauksesta jäi mieleen jäätiköllä suoritettu selviytymistaistelu :-) Eli yhteistyökumppani saa erilaisia kuvauskulmia haluamistaan paikoista ja sitä kautta hyvää markkinointia asialleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta tuo! Ja nyt kun sanoit, niin meidän reissulla oli tosiaan erilaisia persooniakin mikä on hyvä juttu. Mielenkiintoista on ollut itsellenikin saada erilaisia näkökulmia ja aatoksia kaikkiin niihin kokemuksiin, joita matkalla koimme :)

   Poista
 13. Jotenkin en kyllä näe itseäni ryömimässä tuolla luolassa, mutta jos niin kuitenkin jostain syystä joskus pääsisi käymään niin yllättäisin kaikista eniten kyllä itseni. Tuo koko seikkailunne kyllä vaikuttaa muuten aivan mielettömältä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä niiiin hauskaa, lähtisin toistekin :D! Kiva kun kommentoit :)

   Poista
 14. Minä varmaan pelkäisin jääväni ahterista kiinni luolan suulle. :) Yhteistyömatkoilla tulee tehtyä sellaista, mitä ehkä muuten ei tekisi, kuten minä ajelin ziplinella Borneolla. Luolaan meno saattaisi minulla jäädä tekemättä, vaikka kuinka kuuluisi ohjelmaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, sitä voisi tosiaan hoikillakin tulla ahtaat paikat joissakin osissa luolaa :D. Se on totta, että yhteistyöreissut tarjoavat kokemuksia, joita ei muuten välttämättä tulisi kokineeksi! Onneksi sitä voi aina kieltäytyä mikäli jokin juttu ei tunnu omalta ja kehitellä sen aikaa mielekkäämpää tekemistä :)

   Poista
 15. Juuh, kuten jo Panulle kommentoin niin mua ei varmaankaan saisi tuollaiseen luolaan, olisi liian ahdasta. Mutta kiva että nautit seikkailusta ja tosi kivoja kuvia!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän monelle luola olisi liian jännä paikka! Rajansa on hyvä kyllä tuntea :). Kiitos Tiia!

   Poista
 16. Hui, aika kuumottavan ahtaalta näyttää! Pelon ja innostuksen yhdistelmä on parasta, vaikka itseäni ei varmaan kuvien perusteella olisi saanut kovin helpolla luolaseikkailulle. Menisinkö naimisiin luolassa? En todellakaan, mutta kai tuokin joillekin sopii. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, itse hetken pyörittelin ajatusta mielissäni :D. Luonnossa voisi olla hyvinkin ihana astua avioliiton satamaan (mikäli sinne joskus astuisi), toisaalta miksei luolassakin vaikkei ihan tuossa kysenomaisessa :)

   Poista
 17. Ai että, mitä maisemia näissä tunturi- ja koskikuvissa - kaunista!
  Mutta luola.... varmasti upea kokemus, mutta minua ei sinne saisi sitten millään menemään.
  Yleensä huomattavasti tilavammista tippukiviluolista alkaa tulemaan kiire ulos jo kierroksen puolivälissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Upeaa luontoa tuolla riittikin! Okei, sinulle riittää siis ne tilavammat luolat hyvin :). Mukavaa, että kuitenkin vierailet niissä suuremmissa luolissa, tippukiviluolat osaa olla upeita!

   Poista
 18. veikkaan että itselläni tekisi tiukkaa (myls henkisesti, eikä pelkästään ruokabloggarin pyllyn koon vuoksi) :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha! Olisi kyllä kauheaa mikäli jäisi takamuksestaan kiinni kiveen :D

   Poista
 19. Mä seurasinkin teidän tätä reissua somen kautta ja voi oikeesti, oli ihan älyttömiä maisemia. :) Panulle taisinkin jo kommentoida, että en ollut koskaan kuvitellut matkustavani noihin maisemiin. Koska en edes tiennyt paikan olemassaolosta! Nyt tiedän ja tuo vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta. Erilainen loma. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiennyt minäkään miten upeaa Ruotsin pohjoisosissa voisi olla. Ainoastaan Suomesta ja Norjasta olen haaveillut, joten mikäpäs sen parempaa, että nyt on Björkliden löytänyt tiensä muutaman uuden ihmisen kartalle :). Mieletön paikka!

   Poista
 20. Katoinkin just näitä samoja kuvia Panun blogista ihan henkeä pidätellen - täytyy myöntää, että musta ei olis tohon ikinä :D Mutta hienon kokemuksen saitte!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokemus on ikimuistoinen! Näitä lisää :D. Olisi siinä kiva ollut vaikka vain luolan suulla lounastaa samalla kun muut temmeltää maan alla. Luolan sijainti on niin upea :)

   Poista

Kerropas mitä mieltä sinä olet!