Saksa on lempimaani Euroopassa. Se on monipuolinen enkä epäile hetkeäkään, ettenkö matkustaisi maahan vielä monen monta kertaa.

Nyt kun takana on jo useampi reissu Saksassa sekä kirsikkana kakun päälle, vajaa nelisin kuukautta eteläisessä Saksassa opiskelemassa, niin voin ehkä sanoa matkustelleeni maassa jonkin verran. Keväästäkin on jo koittanut aikaa, niin olen pystynyt miettimään Saksaa asteen neutraalimmin eikä matkakuume kohdennu enää pelkästään Saksaan.

Tavallaan on vaikeaa selittää mikä maassa viehättää; eihän tuo lähellä sijaitseva maapläntti ole mitenkään järin eksoottinenkaan. Saksahan on kovin normaali. Kuitenkin se on sopivasti erilainen ja se on se mikä minua viehättää. Tässä syitä miksi viihdyn Saksassa hyvin ja miksi tulen siellä matkailemaan jatkossakin.
Luonto

Saksan pinta-alasta kolmasosa on vehreää metsää. Maasta löytyy kirkkaita järviä, vuoria, leveitä jokia, luolia ja vesiputouksia. Patikointi- ja kävelyretkillä saa siis ihastella myös luonnon kauneutta ja korkeuseroja. Maa on hyvä matkakohde myös pyöräilijöille ja laskettelijoille. 


Arkkitehtuuri

Saksa on mukava sekoitus hieman kaikkea ja arkkitehtuuri tekee kaupungeista ja kylistä somia. On moderneja erikoisuuksia ja perinteisiä ristikkotaloja. Väreissä ei useinkaan säästellä vaan kävelyretkillä saa ihastella kaikkia sateenkaaren värejä ja kauniita pihoja. Ja linnat, niitähän Saksassa riittää!


Yllätyksellisyys

Välillä vastaan tulee niin kapeita kujia, että hyvä kun niistä mahtuu leveämpi ihminen kävelemään. Toisinaan istut rauhassa kotosalla, pienessä kotikylässäsi, kun joukko ihmisiä kulkee talosi ohitse tanssien, laulaen ja juoden keskellä päivää. Silloin tällöin kadulla tulee vastaan sellaista taidetta, että seisot hetken paikallasi suu auki ihmetyksestä. Saksassa yllätykset odottavat usein kulman takana.


Viinin ja oluen saatavuus

Halvasta hintatasosta niin viis, mutta onhan se elämää helpottavaa, että kun haluaa yhden lasillisen viiniä nauttia piknikin ohessa, niin sen pienen pullon saa kätevästi ostettua sieltä samasta paikasta mistä muutkin piknikeväät. 

Tupakoimattomana ihmisenä tupakan saatavuus taas ei kiinnosta pätkääkään, mutta kyllä sitä tuli pistettyä merkille, että tupakka-automaatteja oli saatavilla joka puolella. Tupakoitsijat arvostanevat sitä, että tupakkaa saa seinästä vaikka keskellä yötä, jopa kylistä, joista ei löydy ruokakauppaa. Saatoin muutaman kerran kuumuudessa kiroilla sitä, että Saksassa janoansa on hankalampaa sammuttaa kuin tupakan himoaan.


Edulliset ravintolat

Laitan kaikista mieluiten rahojani lentojen ja majapaikkojen jälkeen muihin palveluihin, erityisesti kahviloihin ja ravintoloihin. Saksan edulliset ravintolat houkuttelivat melko usein kokkaamisen sijasta suuntaamaan ulos syömään. Kebabbiahan ja muuta pikaruokaa saa parilla eurolla tai hieman sen ylitse, mutta vaikka haluaisi syödä ihan normaaliravintolassakin, niin lompakko ei paljoa köyhdy mikäli vain katsastaa menun etukäteen. 

Kävin Karlsruhessa toisinaan 7-8 euron salaatilla yhdessä lempiravintolassani ja kuulin useamman opiskelijan kommentoineen paikan olevan kallis. Olihan se siihen verrattuna, että saksalaisista ravintoloista samalla hinnalla saa ruoan kylkeen usein oluen taikka kaksi. Ruoka ei tosin välttämättä ole sitä kaikkein terveellisintä tai herkullisinta, mutta terveellistä ruokaa nyt on hankalaa löytää muutenkin. Mikäli laittaa 15-20 euroa pöytään, niin ravintola on yleensä jo minun mittapuullani fiinimpi tai oluita on korkattu illan aikana useampi. 


Kieli ja ihmiset

Eipä nuo saksalaiset taida maailman ystävällisintä tai vitsikkäintä kansaa olla, näin olen kuullut. Mutta kuten kaikkialla muuallakin, metsä usein vastaa kuten sinne huutaa ja positiivisella asenteella Saksan(kin) maassa saa yleensä todella mukavaa palvelua ja ikimuistoisia kohtaamisia.

Pidän ehkä saksalaisista, koska he muistuttavat kotoisasti aikalailla meitä suomalaisia. Välillä junissa ollaan epäkohteliaita ja pidetään reppua viereisellä penkillä viimeiseen asti, suloisille mummeleille ei aina anneta istumapaikkaa ruuhkabusseissa ja small talk ei ole saksalaiselle välttämättä sen helpompaa kuin suomalaisellekaan, mutta kuten meiltä suomalaisiltakin, hymyily ja keskusteluhetket ventovieraiden kanssa onnistuvat kyllä oikein mainiosti kunhan vain joku sen suunsa ensimmäisenä avaa ja alkaa pölöttämään. 

Ja se saksan kieli, ah. Musiikkia minun korvilleni. On vaikeaa perustella miksi saksan kieli kuulostaa niin hauskalta ja kauniilta omiin korviini. Viroa se ei kauneudessaan voita, mutta kärkisijoilta se löytyy kun kivoimmista kielistä puhutaan.


Hyvät julkiset liikenneyhteydet

Saksan julkinen liikenne saa minulta kiitokset. Ratikat, junat ja bussit vievät jopa monen syjäisemmän lenkkipolun alkuun ja niitä kulkee niin usein, että auto ei oikeasti ole välttämätön vaikka asuisi vähän kauempanakin isosta kaupungista. En tietenkään voi joka kaupungin puolesta puhua, mutta samaa olen kuullut muuallakin maassa asuvilta. Saksassa junalla liikkuminen on normaalihinnoilla melko tyyristä erityisesti yksin matkaavalle, mutta kaikenlaisia alennuksia on tarjolla jatkuvasti ja pidempään maassa viihtyvä pääsee liikkumaan kaupunkien välillä toisinaan hyvinkin halvalla. Lisäksi bussit, esimerkiksi laadukas Flixbus, kuljettaa reissaajia ympäri Saksaa edullisesti.

Suosittelen silti myös automatkailua Saksassa, helpompihan se sillä on mennä, varsinkin mikäli aika on rajallinen ja eivät ne julkisetkaan kaikkialle kulje. Moniin kivoihin paikkoihin on helpompaa mennä autolla ja sellaisen vuokraaminen ei Saksan maalla ole edes kallista.


Etäisyydet muihin Euroopan maihin ja halvat lennot moneen suuntaan

Kun Saksa ei riitä, niin naapurimaihan - tai pidemmällekin - ei ole lainkaan pitkä matka. Naapurimaihin pääsee nopeasti junalla, bussilla, autolla tai vaikka pyörällä ja reissaaminen ei tietenkään rasita kukkaroakaan.

Sen lisäksi lentoja moniin maailman kolkkiin on tarjolla jatkuvasti niin halvoilla hinnoilla, että matkakuume voi kohota taivaisiin asti.


Tässä muutamia Saksan hyviä puolia. Löytyykö ruudun takaa muita maahan ihastuneita ja mistä se ihastus on lähtenyt?


LUITKO JO NÄMÄ JUTUT?

16 kommenttia:

 1. Kiitos tästä Teea! Me ollaan tosiaan muuttamassa Saksaan parin viikon päästä ja täytyy myöntää, että mun kuva maasta ei ole kovin ruusuinen :) Tai siis kun on tottunut Espanjaan, niin kylmään pohjoiseen paluu ei niin huvita haha. Sain tästä ihan uutta potkua, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla! Mikäli ihastut Saksaan puoliksikaan niin paljon kuin minä, niin viihdyt oikein hyvin :). Espanja ja Espanjan lämpö on ihanaa, mutta Saksassa on omat ihanuutensa. Toivottavasti viihdytte hyvin!

   Poista
 2. Mä olen jotenkin aina suhtautunut Saksaan nou-nou ei kiinnosta asenteella. Nyt täytyy sanoa että mielesssäni olen antanut saksalle mahdollisuuden- joten Saksa, ehkä me joskus kohtaamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi ihanaa kuulla, anna ehdottomasti mahdollisuus! Ja kierrä laajalti, Saksa on tosiaan muutakin kuin Berliini ja München vaikka niissäkin kannattaa todellakin vierailla :)

   Poista
 3. Hyvä kirjoitus! Saksa on myös mun lemppareita. Helppo, mukava ja täynnä tekemistä. Allekirjoitan kaiken, olisin voinut itse kirjoittaa saman tekstin. :) Olen käynyt yli 20 kohteessa Saksassa, isoista kaupungeista pieniin kyliin ja luontoon, enkä ole vielä kyllästynyt. Pikemminkin päinvastoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Panu! Sun ihastukses ei tulekaan yllätyksenä ja onkin ihanaa kun jaat tän Saksa-fanituksen mun kanssa :). Samoin on käynyt täälläkin, mitä enemmän maassa on reissannut, sitä enemmän siihen on ihastunutkin. Ja nähtävää vielä riittää! Onneksi. Toivottavasti sun viimeisin reissu meni hyvin :)

   Poista
 4. Mäkin haluan poseeraamaan Deutsche Bahnin viereen! :D

  VastaaPoista
 5. Siis Saksassahan on vaikka ja mitä. Mutta sinähän sen toki tiedätkin! :) Ihan tässä kauhistuin, kun tajusin, etten edes muista milloin olisin viimeksi käynyt Saksassa. Nähtäväähän siellä riittää ja tykkään kyllä maasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, Saksassa riittää tutkittavaa vuosiksi eteenpäin :). Koen, että siellä on jokaiselle jotakin. Onneksi maahan pääsee muutamassa tunnissa mikäli matkakuume liian korkeaksi nousee :)

   Poista
 6. Mitenkäs Teea Saksan miinukset? Tuskin Saksakaan mikään maailman täydellisin paikka on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonnoksissa oli itseasiassa niistäkin oma tekstinsä, mutta kun oma mielipide tuppaa olemaan, että niitä miinuksia Saksalla matkailumaana on lopulta aika olematon määrä :D. Oon 95% ajasta rento tyyppi enkä juuri stressaa jos pienet asiat ei toimi. Saksan ongelmat piilevät vähän syvemmällä, mutta otsikkokin kertonee, että ideana ei ollutkaan kirjoittaa terveydenhuollosta, veroista, ihmisoikeuksista jne.

   Poista
 7. Saksa on matkailumaana todella hyvä/loistava suorastaan ja jos/kun kieli vielä sujuu, niin sitäkin enemmän. Mutta en minä täällä asua haluaisi. Mutta kun ei ole nyt oikeasti vaihtoehtoa :-(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä juuri, Saksassa(kin) on hyödyllistä osata kieltä mikäli haluaa matkustaa vähän mukavammin ja tutustua ihmisiinkin. Englantia kun ei tosiaankaan kovin laajalti osata! Toivottavasti sinä pääset pian vaikuttamaan asuinpaikkaasi ja muuttamaan jonnekin sinulle sopivampaan paikkaan :)

   Poista
 8. (Ihan siis yllättäen olen taas hepuloimassa näihin saksa teksteihin...)

  Oi, allekirjoitan näistä kohdista jokaisen. En itsekään osaa määritellä kovinkaan tarkkaa heti alkuunsa että, mikä Saksassa oikein kolahtaa, mutta heti kun lähtee miettimään näin listaamis-mielessä, sitä keksii tuhat ja kymmenen syytä vielä päälle miksi näinkin "normaali" maa jaksaa kiehtoa. Ja aina kivaa huomata muiden arvostavan niitä samoja seikkoja kyseisessä maassa kuin itsekin. :')
  Tässä nyt kärsin, kun olisi paluulento Berliiniin näköjään ensiviikolle (ostan aina menopaluun kun tulee halvemmaksi), mutten tiedä voinko sitä käyttää töiden takia... Kamala ikävä sinne olisi, mutta pitäisi samalla myös leikkiä yhteiskuntakelvollista ja pysyä välillä täälläkin. Mikä vääryys.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä, on tavallaan jopa vaikeaa selittää miksi juuri Saksa innostaa niin paljon vaikka vieressä on monia muitakin (upeita) maita. Ja voi apua tuon lennon kanssa!! Tekee ihan pahaa ajatella, että jättäisit sen käyttämättä, mutta joskus sitä on mukamas hyvä ajatella vähän pidemmällekin ja leikkiä ns. järkevää ihmistä :D.

   Poista

Kerropas mitä mieltä sinä olet!