Useimmat reissuni teen käsimatkatavaroilla. Käsimatkatavaroilla reissatessa kaikki tavarat kulkevat aina mukana, niin hyvässä kuin pahassa. Se, että matkatavarat ovat mukana koneessa ei toki tarkoita sitä, että ne tavarat kannattaa vain heittää reppuun tai matkalaukkuun, jonka sitten lykkää istuimen alle tai ylähyllylle. Niitä on ikävä kaivella sieltä ylähyllyltä kesken lennon.

Matkapussiin laitetaan kaikki ne tavarat, joita tulet takuulla tarvitsemaan lennon aikana. Jokaisella pussi tai laukku on sisältöineen takuulla erilainen, mutta kaikilla niitten tiettyjen tavaroiden lähellä oleminen parantaa taatusti matkustusmukavuutta. Alla on lista, joka minulla on oltava mukana erityisesti pitkillä lennoilla.EVÄSTÄ JA VESIPULLO

Aina on oltava jotain purtavaa lentomatkalle vaikka koneessa olisikin tarjoilu. Ne tarjoiltavat annokset kun yksinään eivät riitä juuri koskaan ja on hivenen ärsyttävää laskeutua nälkäisenä, väsyneenä ja usein myös suihkua kaipaavana lentokentälle, missä ruokatarjonta on usein joko surkeaa, kallista tai molempia. Itselläni on useimmiten mukana hedelmiä ja pähkinöitä.

(VILLA)SUKAT

En oikein osaa rentoutua ja nukkua kengät jalassa, joten villasukat ovat tärkeät. Käytän villasukkia ympäri vuoden, joten saatan hyvinkin pakata villasukat matkaan vaikka lentäisinkin tropiikkiin.

PITKÄHIHAINEN NEULE

Koneissa harvemmin on liian lämmin ja viltit aina valuvat olkapäiltä. Pitkähihainen, mukava neule on siis itselleni aika ehdoton, erityisesti mikäli kyseessä on pitkä lento. Parin tunnin pyrähdyksellä kylmyys ei välttämättä ehdi iskeä.

PUHDISTUSLIINAT, HAMMASHARJA JA HUULIRASVA

Lentomatkustaminen tekee olon nihkeäksi, joten minun tarvitsee käydä virkistäytymässä koneen vessassa ennen laskeutumista tai ihan viimeistään laskeutumisen jälkeen kentällä. Puhdistusliinat auttavat alkuun silloin kun suihkuun on vielä matkaa. Hammasharjakin matkapussissa on ehdoton yölennolla.

LATURI JA KUULOKKEET

Kännykkää tulee käytettyä lennon aikana musiikin kuunteluun, valokuvaamiseen ja muistiinpanoihin sekä laskeutumisen jälkeen Google Mapsiin, joten myös laturin on oltava lähellä. Joissakin koneissa on onneksi jo USB-latausmahdollisuus, mutta matkapussissa kulkee mukana myös varavirta. Omat kuulokkeet on oltava musiikin kuunteluun, koska koneiden ilmaisversiot ovat järkyttävän huonot.

KIRJA, RISTIKKOLEHTI TAI MUUTA VIIHDETTÄ

Siitäkin huolimatta, että pitkän matkan lennoilla katselen usein elokuvia tai sarjoja ruudulta, on mukana oltava myös muuta viihdettä. Nykyään usein kuuntelen Spotifyn soittolistoja lennolla, mutta edelleen yksi parhaimmista rentoutumiskeinoista on kirja. Ristikoita tykkään myös satunnaisesti tehdä tai joskus lukea koneelle auki avaamiani (blogi)kirjoituksia matkakohteesta tai muista mielenkiinnon kohteistani.

PASSI JA TIEDOT LENNOISTA SEKÄ MAJAPAIKASTA

Näitä tietoja kysellään maahantulokorttia varten, joka usein jaetaan jo lentokoneessa, joten hyvä pitää ne lähellä niin sujuu passin tarkastukset jouhevammin.

Seuraava pitkä reissu lentokoneella on edessä ensi viikolla. Lennämme Kanadan Torontoon. Tällä kertaa lopetan pakkaamisen ajoissa.


LUITKO JO NÄMÄ JUTUT?

7 kommenttia:

 1. Listasi kuulostaa varsin tutulta, joskaan lämpimiä vaatteita en kaipaa. Joskus muistan pitkällä lennolla palelleeni, mutta viimeisimmillä lennoilla minulla on ollut lähinnä kuuma. Puhdistautumisvarusteita en myöskään kuljeta käsimatkatavaroissa. Kuulokkeet sen sijaan minulla on ollut mukana aina ja nykyisin olen siirtynyt käyttämään hyviä vastamelukuulokkeita. Kalliinpuoleiset olivat nuo, mutta en voi ymmärtää miten olen voinut ilman niitä matkustaa. Vaikka ei kuuntelisikaan musiikkia, voi laittaa luurit päähän ja kytkeä vastamelun päälle, vaikka nukkumisen ajaksi. Kaikenlainen humina ja häly häipyy välittömästi taustalle. Kannattaa ennen ostopäätöstä testata erilaisia vastamelukuulokkeita, näissä on paljon eroja. Huonoihin ei kannata investoida.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa kyllä tutulta, joskus sitä hankkii jonkun ostoksen ja sitten miettii miten on voinutkaan olla ilman kun helpottaa elämää niin paljon :). Vertailu kannattaa aina!

   Poista
 2. Valitettavasti tilaa, ainakin pitkäjalkaisella, lennolla tarvittavien tavaroiden säilyttämiseen siten, että ne saisi sitten helposti esille ylähyllyllä käymättä on kovin pieni.
  Villapaidan virkaa minulla hoitaa yleensä iso huivi - koneessa saatavaan huopaa käytän mieluummin jaloissa kuin kasvojen lähellä, jotenkin ne tuntuvat aina jotenkin likaisilta.
  iPad kulkee käsilaukussa, joka mahtuu vielä jalkatilaan, minullakin. Käsilaukussa on myös usein juotavapullo, ehkä energiapatukka, varoiksi, lukulasit, lompakko, puhelin, passit ja matkapapereista seuraavaksi tarvittavat, eli hotellivaraus.
  Kosmetiikka löytyy sitten varsinaisesta käsimatkalaukusta ja pujahdan sen kanssa vessaan perille saavuttuamme, isoa laukkua odottaessa: pitkillä lennoilla kun sentään useimmiten ainakin yksi isokin laukku tarvitaan, sillä emme lennä kauas alle viikoksi, useimmiten vähintään kahdeksi viikoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan totta. Itse olen lyhyempää mallia, joten tavarat mahtuvat yleensä vallan hyvin edessä olevan istuimen taskuun ja penkin alle. Pitkäjalkaisemmat haluavat ymmärrettävästi pitää lattiatilan tyhjänä tavaroista.

   Itse harkitsen juuri tulevalle reissulle (varmaan toista kertaa elämässäni) laittavani laukun myös ruumaan vaikka kyseessä onkin lyhyt reissu :D. Aiemmin kaikki on kuukausien reissuillakin ollut yhdessä repussa, joten on jopa hieman outoa kun koneeseen ei välttämättä tarvitse ottaa kuin yllä mainitut ja ehkä pari muuta juttua.

   Poista
 3. Google Mapsin sijaan olen itse alkanut käyttää offline-maps appia, jonka voi ladata kännykkään/tablettiin.
  Homma perustuu siihen, että kotona, ennen matkalle lähtöä kännykkään/tablettiin ladataan matkakohteen kartta. Näin tätä voi käyttää kaikkialla ilman nettiyhteyttä, esim. juuri lentokoneessa voi suunnitella reittiä kohteessa paikasta x paikkaan y. Tästä on tullut mulle sovellus nro 1, jotan ilman en enää aio lähteä mihinkään.

  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mapswithme.maps.pro&hl=fi

  https://itunes.apple.com/us/app/maps.me-offline-map-navigation/id510623322?mt=8

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Google Mapsissäkin voi ladata karttoja offline-käyttöön :) Tosin opin joskus kantapään kautta, että reittiohjeita ei offline-tilassa ole saatavilla kuin autoilijoille. Täytyypä tutkia, olisiko tuo anonyymin vinkkaama sovellus fiksumpi.

   Tykkään kans pitää tavarat edessä olevan istuimen alla, koska kuitenkin tarvitsen lennon aikana yhtä ja toista - ja koska yleensä tulen vasta viimeisten joukossa koneeseen, jolloin hyllyt ovat muutenkin jo niin täynnä, että hyvä jos takki mahtuu sekaan. Viime aikoina olen kumminkin huomannut, että vaivaiset polveni selvästi tykkäisivät, jos jalat mahtuisi suoristamaan... Täytyy nyt miettiä tätä pakkauspolitiikkaa. :)

   Poista
  2. Juu itekin käytän Google Mapsin offline-karttoja, jotka toimii autoilijoille loistavasti. Julkisissa on vielä tosiaan parantamisen varaa, onneksi muisti kuitenkin toimii niin näkee sentään bussit ja ratikat offlinessakin kun ne on ensin netissä hakenut, joten jos nettiä on saatavilla kaupungilla niin OK. Toivotaan silti, että sitä kehitetään pian parempaan :). Kuitenkin sitä tulee eniten kuljettua joko kävellen tai julkisilla.

   Haluan kanssa suoristaa jalkojani, joten en tykkää jos koko jalkatila on täynnä tavaraa. Mutta itsekin tulen usein vikana koneeseen ja ylähyllyt ovat usein siinä vaiheessa täynnä.

   Poista

Kerropas mitä mieltä sinä olet!