Olimme kolmen hengen porukalla Rio de Janeirossa helmi-maaliskuussa 2019. Liput Rioon ostimme useampi kuukausi ennen lähtöä ja hyvin nopealla aikataululla.

Kun viime keväänä varasimme lennot Brasiliaan, niin aikomuksemme ei itseasiassa ollut matkustaa Rioon karnevaalien aikaan. Olimme ajatelleet nimenomaan välttää kyseistä ajankohtaa, koska silloin hotellien hinnat nousevat korkealle ja ihmismassat nyt eivät yleensäkään ole kovinkaan houkuttelevia. Sattui kuitenkin muutama sekaannus lippuja varatessa ja niinpä me sitten päädyimme Rioon juuri karnevaalien alla.

Ehdimme kaupunkiin onneksi jo ennen kun karnevaalit käynnistyivät. Karnevaalien aikana moni museo on suljettuna ja matkanjärjestäjät vähentävät retkiään, joten meidänkin suunnitelmat menivät hivenen uusiksi juhlien vuoksi. Ehdimme päivän kestävälle veneretkelle kun suuntasimme sinne päivää aikaisemmin kuin olimme aikoneet, mutta ikävä kyllä museoissa ja kirjastoissa emme ehtineetkään matkan aikana vierailla, koska ne pistivät ovensa useammaksi päiväksi kiinni.

Katubileet Rion karnevaalien aikaan ovat varmasti joillekin kokemisen arvoisia, mutta itselle ne eivät näyttäneet tarjoavan mitään uutta. Katubileissä nuoret pukeutuivat värikkäästi ja ryyppäsivät kadulla musiikin soidessa. Meno muistutti suomalaista vappua, mutta suuremmassa mittakaavassa vain. Katubileitä oli ympäri Rioa, mutta meidän onneksemme Copacabanalla, missä majoituimme, oli yllättävän rauhallista. Siellä Rion karnevaalit näkyivät huomattavasti hillitymmin kuin vaikkapa keskustassa.

Sambakoulujen paraatit sen sijaan olivat hienoja, erityisesti lavastusten takia. 

Ostimme päähänpistona Sambadromelle liput netistä vasta edellisiltana (noin 100 USD/lippu) ja meidän onneksemme lippujen noutopiste sattui olemaan parin korttelin päässä hotellistamme Copacabanalla. Noudimme liput paraatipäivän aamuna ja illalla suuntasimme metrolla areenalle tuhansien muiden kanssa. Järjestelyt olivat todella hyvin tehty ja lippuja noudettaessa annettiin kaikki tarpeellinen informaatio. Metrolta oli lyhyt kävelymatka areenalle ja sisälle pääsi lähestulkoon kävelemään suoraan.


São Clemente aloitti shown.


Me ostimme liput sektorille 4, mutta muillekin sektoreille lippuja oli vielä edellisillalla myynnissä. Pohdimme hetken kakkosen ja nelosen välillä. Kakkossektori on lähempänä sitä mistä sambakoulut lähtevät liikkeelle, mutta nelossektori oli hieman keskemmällä. Ennen lippujen ostoa kannattaa etsiä netistä ilmainen opas karnevaaleille, esimerksi Carnival Bookersin opas, ja lukaista se läpi. Oppaasta me saimme tarpeellisen informaation esimerkiksi katsomon valitsemiseen. Merkittyjä paikkoja stadionilla ei ollut, joten jos haluaa katsomon alaosille niin paikan päälle pitää mennä ajoissa. 

Sambakoulujen esitykset olivat upeita. Asut olivat toinen toistaan kauniimpia ja lavastukset mielettömän hienoja. Yleisössä oli myös hyvä meininki, ihmiset tanssivat ja lauloivat iloisesti. Ainoa hivenen epämiellyttävämpi yllätys oli musiikki, joka ei ollut ihan niin kaunista kuin olin etukäteen ajatellut. Noh, siihenkin äänekkääseen lauluun kyllä tottui. 

Esityksiä oli yhteensä seitsemän illan ja yön aikana ja yksi esitys kesti tunnin verran. Ensimmäisen esityksen piti alkaa kello 21.15 aikoihin, mutta esitys oli myöhässä aikataulusta, kuten odottaa saattaa, mikä tietenkin vaikutti seuraavienkin esitysten aikatauluun. Viimeinen esitys siis saattaa alkaa vasta rutkasti seuraavan aamun puolella. Me katsoimme kolme hienoa esitystä, São Clementen, Vila Isabelin ja Portelan, joista varsinkin kaksi jälkimmäistä vakuuttivat hienoilla lavasteillaan ja asuillaan.


Tämä oli ehdottomasti yksi hienoimpia lavasteita. Miespatsas tuossa keskellä liikkui hitaasti. Upeaa taidetta!Portela


Karnevaalit olivat ehdottomasti käymisen ja rahan arvoinen kokemus. Matkasta ja karnevaaleista tuli pääkoppaan taas sellainen kasa muistoja, että sitä on kyllä iloinen, että lähdimme. Tosin nyt kun karnevaalit on kerran koettu, niin mikäli Rioon tulee toiste mentyä, niin todennäköisesti karnevaaliajan ulkopuolella.


LUITKO JO NÄMÄ JUTUT?

1 kommentti:

  1. Kiva juttu ja upeita kuvia, tulee oma reissumme vuodelta 2018 mieleen. Mekään emme varmaankaan uudestaan Rioon suunnatessamme taida valita karnevaaliajankohtaa, vaan uuden vuoden!

    VastaaPoista

Kerropas mitä mieltä sinä olet!