Matkustin Lontooseen ensimmäisen kerran vuonna 2003 ja viimeksi kävin kaupungissa syksyllä 2011. Lontoolla on aina tarjota jotakin uutta ja minusta tuntuu, että olen vasta raapaissut pintaa, joten kaupunkiin on kiva palata kerta toisensa jälkeen. 

Tekemistä riittää useammallekin reissulle ja ensimmäisellä matkalla ei ehkä edes kannata sännätä paikasta toiseen ja yrittää kokea kaikkea. Ota toki selvää sinua kiinnostavista paikoista etukäteen, mutta jätä tilaa myös kahviloissa ja puistossa istumiseen sekä yllätyksiin. Yksi parhaimmista Lontoon matkoistani oli vuonna 2006, kun Saksassa pelattiin MM-jalkapalloa ja Lontoo juhli joka ilta, sama se kuka voitti, sellainen eri kansallisuuksien kaupunki se on. Samalla reissulla näimme myös aivan sattumalta Hollywood-tähdet Vince Vaughnin ja Jennifer Anistonin, kun olimme hengailemassa Leicester Squarella. Tämmöisiä yllätyksiä Lontoossa on kulmien takana, ota niistä ilo irti!

MATKUSTAMINEN LONTOOSEEN

Ryanairilla pääsee Tampereelta ja Turusta melko edullisesti Lontoon Stanstedin lentokentälle. Jos päivissä pystyy joustamaan, menopaluun saa alle 100 eurolla. Norwegian taas lentää Helsingistä Gatwickin kentälle. Blue1 lentää Lontooseen Tukholman kautta ja laskeutuu Heathrow’n kentälle. Muitakin lentoyhtiöitä on (Airberlin, Finnair jne) ja ne kannattaa ennen matkaa tarkistaa, erityisesti jos asuu pääkaupunkiseudulla. Itse olen lentänyt Tre-Lontoo väliä vain Ryanairilla ja kerran Lontoosta Tallinnaan Easyjetillä, koska ne ovat tulleet itselleni edullisimmiksi tavoiksi matkustaa.

KENTÄLTÄ LONTOON KESKUSTAAN

Stansted sijaitsee 56km keskustasta. Kentältä lähtee eri bussiyhtiöiden busseja keskustaan. Esimerkiksi Terravision (suora linkki hintatietoihin tästä) vie Victoria Coach stationille ja Liverpool Streetille 9 punnalla ja 15 punnalla saa menopaluun (netistä ostettuna voi tällä hetkellä säästää punnan, mutta liput voi ylläoleviin hintoihin ostaa lentokentältä. Mikäli ostat menopaluun, kysyy virkailija sinulta jo kentällä millä bussilla haluat tulla takaisin. Jos et tiedä, voit valita vain jonkun sopivan bussin. Voit matkustaa kuitenkin jo aiemmalla tai myöhemmällä bussilla, mikäli bussissa vain on tilaa.) Myös Easybus on hyvä vaihtoehto, koska on hinnallaan kilpailukykyinen. Easybus tosin kuljettaa Baker Streetille, mikä voi olla parempi tai huonompi vaihtoehto, riippuen siitä minne päin Lontoota olet suuntaamassa. Googlen karttaan pääset tästä.

Heathrow sijaitsee 19km keskustasta. En ole vielä itse matkustanut kentälle, mutta matkustaisin kentältä keskustaan luultavasti metrolla, koska se lienee halvin ja kätevin kulkuväline tai vaihtoehtoisesti bussilla (linkki sivuille) mikä on myös edullinen ja helppo tapa matkustaa (noin 5 puntaa / suunta, menopaluun bussissa saa halvemmalla yhdessä kuin erikseen ostettuna).

Gatwick sijaitsee noin 45km keskustasta. Easybus (alkaen 2puntaa/suunta) ja National Express kulkee myös tältä lentokentältä. Juna maksaa noin 18 puntaa meno ja 31 puntaa menopaluu.

Luton sijaitsee noin 50km keskustasta. Easybussilla ja esimerkiksi Green Linen busseilla pääsee keskustaan. Easybussin hinnat alkaen 2 puntaa/suunta etukäteen ostettuna, Green Linella maksaa 15-16 puntaa meno ja 22 puntaa menopaluu. Junallakin pääsee, muttei aivan suoraan lentokentältä ja hinnat näyttävät olevan samassa bussien hintojen kanssa, joten itse en ehkä lähtisi niillä seikkailemaan ilman selvää rahansäästöä.

MAJOITUKSEN VALITSEMINEN

Netistä saa jo todella hyviä karttoja, joita kehotan käyttämään hyödyksi matkoja suunniteltaessa. Lähtiessä lentokentältä on hyvä tietää etukäteen missä oma majapaikka sijaitsee tai jos sellaista ei vielä ole, mistä sitä kannattaisi etsiä, jotta osaa valita mihin päin kaupunkia ottaa bussin tai muun kulkuvälineen. Hostelleja ja hotelleja on paljon ympäri Lontoota ja halvempia majapaikkoja näyttää löytyvän ympäri kaupunkia.

Itse olen viimeisimmillä reissuillani majoittunut Piccadilly Circuksen lähettyvillä matkojeni lyhytkestoisuuden vuoksi (läheltä löytyy kauppoja, baareja, ravintoloita ja moniin nähtävyyksiin pääsee kätevästi) ja olen lähtenyt kentältä Victoria Stationille, josta pääsee vaikka kävellen melko nopeasti perille, mutta toki bussejakin kulkee. Jatkossa tosin varmaankin valitsen taas hieman rauhallisemman alueen, ainakin mikäli olen reissussa pidempään kuin viikonlopun, mutta voin silti suositella majoittumista Piccadillyn ympäristössäkin.

Piccadilly hostellin vaatimaton 4-hengen huone

Olen pari kertaa yöpynyt Piccadilly Backpackers Hostellissa. Sijainti on keskeinen ja hinnat dormeissa ovat edulliset, mutta hinnalla ei saa sänkyä enempää. Huoneet ovat hyvin yksinkertaisia ja kolkkoja jopa ja suihku- ja vessatilat ovat yhteiset eli käytävällä. Viime kerralla vessapaperia sai metsästää joka kerta ja suihkuista saattaa aamulla olla lämmin vesi loppu. Hostelli sopii matkailijoille, jotka eivät vaadi mukavuuksia ja viettävät suurimman osan ajastansa kaupungilla. Paikassa yöpyy paljon nuoria bailaajia, joten tämä kannattaa ottaa myös huomioon, jos odotat äärimmäistä rauhaa majapaikaltasi.

Budjettimatkailijan kannattaa tarkistaa sopisiko Easyhotel majapaikaksi. Tällä hetkellä Lontoossa on viisi easyhotellia. Hinnat keskimäärin 30-50 puntaa yöltä, ajankohdasta ja hotellista riippuen.

Hotels.com on hyvä paikka etsiä edullisia hotelleja. Kannattaa kuitenkin ennen varaamista tarkistaa suoraan hotellien nettisivuilta paljonko hotelli maksaa heiltä suoraan varattuna. Hinnat vaihtelevat suuntaan ja toiseen, joten vertailun jälkeen voit valita halvemman vaihtoehdon.

MITÄ TEHDÄ LONTOOSSA?


The Kitchen Tower- ravintola lähellä Tower of Londonia

Lontoossa riittää tekemistä ja näkemistä kaikille ja kaikenikäisille. Hintataso riippuu myös punnan vahvuudesta, mutta omasta mielestäni Lontoo ei ole kallis. Kaupungissa voi ainakin shoppailla halvalla, syödä kohtuullisin hinnoin (ehkäpä Suomen hintatasoa, mutta tietysti ruokaa saa laidasta laitaan) ja esimerkiksi moneen museoon pääsee ilmaiseksi. Kesäisin Lontoon puistot ja katutaiteilijat tarjoavat myös ilmaista viihdettä. 

Tässä muutamia suosituksiani miten käyttää aikaansa Lontoossa:

1. PUISTOT 

Kesäisin suosittuja ajanviettopaikkoja, joissa järjestetään muunmuassa konsertteja. Lontoon puistot ovat suuria, vihreitä ja kauniita. Hyde Parkissa on kuuluisa Speaker´s Corner, jossa voi käydä kuuntelemassa muiden puheita, vaikkakin paikalla on kuulemma nykyään hyvien puhujien sijasta enemmänkin uskovaisia käännyttämässä muita. St. James´s Park sijaitsee lähellä Piccadillyä ja sinne on hyvä mennä hetkeksi pois kaupungin vilinää pakoon. Victoria Park soveltuu hyvin lapsiperheille leikkipuistonsa takia. Hampstead Heath on valtava viheralue pohjois-Lontoossa, jossa on metsää, niittyä ja lampia.

Science Museum on todella mielenkiintoinen!

2. MUSEOT

Yksi mielenkiintoisimmista museoista on Science Museum, jonne pääsee ilmaiseksi. Museo on avoinna joka päivä kello 10-18 ja siellä viihtyy nuoremmat ja vanhemmat. Suosittelen! Aivan naapurissa on Natural History Museum eli luonnonhistoriallinen museo, mikä on myös ilmainen. Mikäli dinosaurukset ja fossiilit kiinnostavat, niin käynti kannattaa. Museot ovat hieman syrjässä keskustasta, mutta niihin pääsee kätevästi metrolla tai bussilla, mikäli käveleminen ei kiinnosta. Lisätietoja: tiedemuseosta ja luonnonhistoriallisesta museosta.

National Gallery sijaitsee loistopaikalla Trafalgar Squarella ja on merkittävä taidemuseo. Yksi mielenkiintoinen museo (en ole itse vielä käynyt) on Imperial War Museum, mikä on ilmeisesti yksi maailman vaikuttavimmista sotamuseoista. Kuuluisin museo lienee Madame Tussaud´s vahakabinetti. Lippujen hinnat vaihtelevat ja etukäteen netistä ostamalla saa lipun todennäköisemmin halvemmalla. Hinnat aikuiselta alkaen 15 puntaa. Museon kotisivut.

Oxford Streetillä riittää väkeä

3. SHOPPAILU 

En ole kummoinen shoppailija, joten en osaa antaa parhaimpia vinkkejä tähän toimeen. Yksi parhaimmista kaduista shoppailulle on kuitenkin Oxford Street. Tällä kadulla on satoja liikkeitä, muunmuassa H&M, Bershka, Dorothy Perkins ja niin edelleen ja hinnat ovat varsin edullisia, varsinkin alennusmyyntien aikaan. Löydät Oxford Streetin kaupat osoitteesta http://www.oxfordstreet.co.uk/. Kadun päässä lähellä Hyde Parkia on halpashoppailijan taivas Primark, josta saa hyvin edullisia vaatteita.

Camdenissa on toritunnelmaa ja sieltä löytyy persoonallisia kauppoja, joista ostaa vaatteita, kirjoja ja käyttötavaroita kotiin. Kannattaa poiketa Lontoon tunnetuimmassa tavaratalossa Harrodsilla ja lelukauppa Hamleysilla.

4. BUSSILLA AJELEMINEN 

Lontoon kuuluisat kaksikerroksiset bussit ovat loistavia nähtävyyksien katselemiseen. Yksi bussilippu käteisellä ostaessa maksaa 2,30£, joten irtolippuja parempi vaihtoehto on Oyster Card, jolla pääsee matkustelemaan edullisemmin. Bussi ei ehkä ole se kaikkein nopein tapa liikkua, mutta kuka lähtee lomalle kiirehtimään? Bussilla matkustaessa näkee kaupunkia paremmin. Hyppää vaikka johonkin bussiin ja jää pois mielenkiintoisella alueella. Kiertele ja hyppää sitten johonkin toiseen bussiin, joka vie sinut uudelle alueelle.

5. TEATTERIT, PUBIT, ELOKUVATEATTERIT, STAND-UP

Lontoossa riittää viihdettä. Tarjouskuponkeja pubeihin ja stand-up iltoihin jaetaan keskustassa usein ja teatteriesityksiin pääsee välillä todella edullisesti. Elokuvateattereita on monia, mutta lippujen hinnat ovat melko kalliita ilman alennuksia. Teattereihin voi ostaa lippuja esimerkiksi Leicester Squaren laidalla sijaitsevasta TKTS-kioskista.

London Eye
City Cruises vie risteilylle

Jos matka on lyhytkestoinen, kannattaa ottaa mielenkiintoisista nähtävyyksistä etukäteen selvää. Esimerkiksi London Eye maailmanpyörä joen rannalla on niin suosittu, että jonotus ilman etukäteen ostettuja lippuja voi kestää kauan. Käy katsastamassa Big Ben, Tower of London, London Bridge ja Buckingham Palace sekä vahdinvaihto, mikäli se kiinnostaa. Yksi mainio tapa on mennä risteilylle Thamesille ja nähdä Lontoo joelta päin, matkoja järjestää mm. City Cruises.

Jalkapallo on englantilaisille tärkeää ja futisfani käy tietysti katsastamassa suosikkistadionit joko stadion-kierroksella tai ostamalla liput peliin. Lapsille tai lapsenmielisille on London Dungeon, jonka itse haluan käydä ensi reissulla katsastamassa. LIIKKUMINEN LONTOOSSA

Aiemmin jo kirjoitin, että bussilla matkustaminen on mainio tapa kulkea Lontoossa. Ruuhka-aikaan niillä voi tietysti kestää hieman kauemmin ja silloin voi toki ottaa metronkin avuksi. Mutta paras tapa liikkua Lontoossa on silti mielestäni käveleminen. Lontoo on suuri kaupunki, mutta kaunis ja mielenkiintoinen, joten nähtävää riittää siirryttäessä paikasta toiseen.

LONTOOSTA MUUALLE ENGLANTIIN & SKOTLANTIIN

Mikäli pelkkä Lontoo ei riitä, matkusta muualle Englantiin tai vaikka Skotlantiin asti. Megabus on halpamatkailijan kaveri Briteissä (ja nykyään myös Yhdysvalloissa ja Kanadassa). Olen itse matkustellut yhtiön busseilla ympäri maata ja suosittelen edullisten hintojen takia! Aikaisin varaamalla saa bussilippuja alkaen 1 punnalla!

Hintatiedot elävät tietysti ja ajan tasalla olevat hinnat kannattaa tarkistaa ennen matkaa. Tässä on vain muutamia vinkkejä Lontooseen ja melko perusturistipaikoista. Lontoo on kuitenkin vielä paljon enemmän ja parhaimmat paikat ja kokemukset saat kun matkustat kaupunkiin ja eksyt omiin seikkailuihisi! Mikäli löydät jotakin huomautettavaa tekstistä, otan kommentteja mielelläni vastaan.


LUITKO JO NÄMÄ JUTUT?

2 kommenttia:

 1. Onko sulla omakohtaista kokemusta tosta Easybusista? Lähden huomenna poikaystävän kanssa Lontooseen ja pelottaa vähän ehditäänkö takaisin tullessa lennolle, kun netissä on ihan törkeän huonoja arvosteluja ko. yhtiöstä ja ollaan jo varattu liput sille..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä. Ekalla kerralla kävi itseasiassa niin, että missattiin varattu bussi, koska lento oli myöhässä. Lentoyhtiö oli onneksi Easyjet niin suostuivat siirtämään seuraavaan bussiin. Muut kokemukset neutraaleja, mutta näistä on jo vuosia.

   Lentokentälle palatessa kannattaa kyllä varata aikaa! Matkustimme juuri viime viikolla Gatwickille Nationalin bussilla ja se oli myöhässä n. 20 minuuttia. Jäi meille silti hyvin aikaa, mutta Lontoossa (toisin kuin Suomessa) ei voi luottaa siihen, että bussit ovat minuutilleen kentillä.

   Olis kivs kuulla sun kokemuksista reissun jälkeen!

   Poista

Kerropas mitä mieltä sinä olet!