Tampereen sydän: Keskustori

Muutin Tampereelle syksyllä 2003 opiskelemaan ja ihastuin kaupunkiin niin, että Tampereelle jäin ja sinne aina matkoiltani palaan. Tampere on kaunis, eloisa ja sopivan kokoinen. Reilun kymmenen vuoden jälkeenkin jaksan ihmetellä Pispalan maisemia, kauniita rakennuksia ja uusia paikkoja, joissa en ole ennen käynyt. Kokosin pienen Tampere-oppaan kaupungissa matkaileville tai tänne muuttaville. Mukana on monia suosikkipaikkojani Tampereella. Lista ei ole täydellinen ja tulen varmaankin päivittelemään sitä myöhemmin.

Saapuessasi Tampereelle junalla ensimmäistä kertaa, poikkea rautatieaseman turisti-infosta hakemassa ilmainen kartta.

Rautatieasema sijaitsee Tampereen pääkadun, Hämeenkadun, toisessa päässä ja ulos astuessasi olet heti keskustassa. Hämeenkatu on noin kilometrin mittainen ja Tampereen keskusta on helppo hahmottaa tämän kadun avulla, Hämeenkatu päättyy Hämeenpuistoon lännessä.

Tampereen bussiasema on ainakin vielä toistaiseksi hitusen syrjempänä rautatieasemasta, mutta melko lähellä Hämeenkatua. Bussiasemalle saapuessasi näet korkean Ilves-hotellin ja halutessasi keskustaan, lähde suuntaamaan sitä kohti.

Autolla tai moottoripyörällä saapuminen on tietysti myös helppoa, mutta pysäköinti ei keskusta-alueella ole aivan halpaa. Valitettavasti en ole tällä hetkellä perillä ilmaisista pysäköintipaikoista keskustassa, vaikka niitäkin on ennen ainakin ollut. Jos olet päivämatkalla, yksi vaihtoehto on jättää auto vaikka Tammelan tai Kalevan ilmaisille pysäköintipaikoille ja kävellä 1-2 kilometrin matka keskustaan. Moottoripyörille on tosin ilmainen pysäköinti ainakin Laukontorilla ja Keskustorin liepeillä Kelan vieressä ja tilaakin on yleensä hyvin, vaikka paikkoja ei kovin montaa olekaan.

MAJOITUS
Omenahotelli. Tampereella on kaksi omenahotellia, jotka molemmat sijaitsevat ydinkeskustassa Hämeenkadulla muutamien satojen metrien päässä toisistansa. Sijainnin kannalta ei ole siis juuri väliä kummassa hotellissa yövyt.

Dream Hostel

Dreamhostel. Uusi hostelli Tampereella, joka on valittu Suomen Vuoden Hostelliksi vuosina 2010 ja 2011. Hostelli sijaitsee hieman piilossa, mutta rauhallisella paikalla ja kävelymatkan päässä rautatieasemasta. Lähellä on Tullintorin pieni kauppakeskus, Tampere-talo ja kaunis puistoalue.

Mangohotel. Sijaitsee Hatanpäällä, ei siis keskustassa, mutta matkaa ei ole pitkälti, muutama kilometri.

Hotelli Ville. Sijainti myös Hatanpäällä, edullinen ja siisti hotelli.


LIIKKUMINEN

Tampere on kompakti kaupunki ja keskusta-alueella et juuri tarvitse julkisia kulkuvälineitä, kaikki tärkeimmät paikat ovat kävelymatkan päässä. Mikäli kuitenkin käyt keskustan ulkopuolella, bussit kyllä kulkevat säännöllisesti.

Kertalippu bussiin käteisellä maksettaessa maksaa aikuiselta 2,50 euroa ja lipulla on tunnin vaihto-oikeus. Yövuorolisä 2,50 euroa pitää maksaa kello 00:00-04:40 välisenä aikana. Olemassa on myös Matkailijalippu, mikä aikuiselta kustantaa 6 euroa ensimmäinen vuorokausi ja 4 euroa seuraavat vuorokaudet. Lipulla voi matkustaa busseissa rajattomasti. Matkailijakortin voi ostaa esimerkiksi rautatieaseman R-kioskilta tai keskustorin kioskeilta.

Tampereelle muuttavalle suosittelen hankkimaan matkakortin vaikka käyttäisi bussia vain satunnaisesti, koska kortti tulee nopeasti halvemmaksi kuin käteismaksu. Matkakortilla yksi bussimatka 25-vuotta täyttäneeltä maksaa 1,70 euroa (joulukuu 2013) ja nuorille/opiskelijoille/eläkeläisille matka on vielä halvempi. Lisätietoa TKL:n sivuilta.

SYÖMÄÄN

Tampereella on hyviä lounaspaikkoja ja paljon ravintoloita jokaisen makuun. Keskustasta löytyy ja voi valita mielensä mukaan. Keskustan alueella on Finlayson, missä on elokuvateatteri ja monta ravintolaa, mm. American Diner, Bella Roma, Speakeasy ja niin edelleen. Tässä muutama oma suositus.

Pinnin Helmi Yliopiston lähellä

Lounaskahvila Pinnin Helmi. Sijaitsee hieman syrjässä, lähellä yliopistoa, mutta on matkan väärti. Paikka on pieni, mutta voit ottaa ruoat myös mukaan. Salaatit alkaen 6,80 euroa ja saat itse valita täytteet. Tarjolla kanaa, kalaa, vihanneksia, kananmunia jne eli hyvät vaihtoehdot. Hyvä palvelu. Avoinna arkisin kello 16 asti.


Ravintola Plevnan tunnelmallinen sisäänkäynti

Panimoravintola Plevna. Hyvä sijainti, viihtyisä ravintola, edulliset hinnat ja suuret annokset.

Maruseki

Maruseki. Japanilainen ravintola Hämeenkadun päässä.

JUOMAAN

Pubeja ja yökerhoja Tampereella toki riittää ja uusia paikkoja avataan vanhojen tilalle säännöllisesti. On vaikeaa sanoa mikä paikoista on paras, koska se riippuu omista mieltymyksistä. Nykyään käyn itse melko harvoin Tampereen yöelämässä, joten en ole paras antamaan neuvoja tässä asiassa. Tässä kuitenkin muutama paikka, joskaan ei ehkä Tampereen parhaimmistoa.

Passion

Bar Passion. Tämä paikka on viihtyisämpi kesällä kuin talvella, kiitos ison ja suositun terassin. Sisätilatkin ovat toki siistejä ja sopivat kahvitteluunkin, varsinkin rauhalliseen päiväaikaan. Melko edullinen paikka.

Tiikerihai. Vähän kuin ruotsinlaiva, karaokepaikka. Suurin osa asiakkaista keski-ikäisiä. Loistava paikka käydä laulamassa karaokea, vaikkakin jonot voi olla melko pitkät. Mukava henkilökunta. Ilmainen sisäänpääsy, mutta narikka maksaa.

Yläale. Lähinnä nuorten pubi viikonloppuisin, mutta vanhempaakin porukkaa käy. Kaikenlaista väkeä, melko siisti paikka. Sijaitsee Tiikerihaita ja Raxia vastapäätä, Hämeenkadun rautatieaseman päässä. Edulliset hinnat.

Rodeo Night. Sijaitsee Plevnalla. Ehkä jo parhaat aikansa nähnyt yökerho, mutta voin suositella nuoremmille. Erilainen sisustus kuin muissa yökerhoissa ja täällä voit joka kerralla bongailla uusia juttuja katosta tai seiniltä (Elviksiä, eiffeleitä ja muuta krääsää). Tanssilattialla soi vanhoja klassikkoja, mutta myös uudemmat artistit saavat nykyään soittoaikaa. Sisäänpääsymaksu 5 euroa, melko edullisia juomia.


KAHVILLE


Tampereelta on yllättävän vaikeaa löytää täydellistä kahvilaa. Sellaista tunnelmallista, sopivan kokoista, edullista kahvilaa, joka olisi avoinna illallakin ja jossa kahvilatuotteiden tarjonta olisi melko laaja. Itse asiassa minä taidan vieläkin etsiä. Mutta tässä on muutama hyvä paikka kahvitella rauhassa.

Listalla ei ole pienempiä söpöjä kahviloita, vaan nämä kaikki ovat sellaisia, joissa viihtyy yksinkin pidempään. Jos haluat vain juoda pikaiset kahvit ja kahvilan koolla tai hintatasolla ei ole niin väliä, niin löydät ne paikat itsekin, kahviloita on kyllä joka kadulla. Jotkut siistit pubit (esim. Public Corner keskustorilla Coffee Housen vieressä) ovat tosin päiväsaikaan myös loistavia vaihtoehtoja kahvitteluunkin, mutta en toistaiseksi kirjoita niistä sen enempää

Ihana Café Europa

Café Europa. Loistavalla sijainnilla kulman takana Hämeenkadusta on tilava ja viihtyisä Europa. Tunnelmallinen kahvila on päivisin rauhallinen, mutta muuttuu iltaisin eloisaksi juhlapaikaksi. Täällä voi keskustella istumatta vierivieressä naapuripöytäläisten kanssa. Suosittu paikka nuorten keskuudessa. Hyvät salaatit ja alkoholitarjonta, mutta pieni valikoima kahvipullia ja herkkuja. Kohtuuhintainen. Täällä viihtyy vaikka tunteja.

Coffee House. Keskustassa kahviloita on kaksi. Omasta mielestäni Keskustorin kahvila on Hämeenkadun kahvilaa parempi. Viihtyisä ja melko tunnelmallinen, mutta pöydät melko lähellä toisiaan, joten ei sovi liian henkilökohtaisten asioiden vatvomiseen. Melko hyvä ja hyvänhintainen valikoima kahveja ja oheisherkkuja.

Wayne´s Coffee

Siilinkari. Hämeenkadulla, keskeisellä paikalla tilava kahvio. Valikoima on melko hyvä. Kahvilan sisäpihalla olevat sohvat ovat mukavia ja niihin voi uppoutua pitkäksi aikaa. Kirkkaat valot, joten kahvila ei ole järin tunnelmallinen ja ympäristö voi olla hektinenkin. Hyvä taukopaikka lasten kanssa liikkuville, koska sisäpihalle on leveä sisäänkäynti ja siellä on tilaa lastenrattaille.

ILLANVIETTOA

STAND-UP

Suosittelen lämpimästi. Syksystä kevääseen tarjontaa riittää melko hyvin. Esimerkiksi Ilves Bar and Night – yökerhossa on Naurupommi välillä keskiviikkoisin noin kello 21:30 alkaen. Lippujen hinnat 5-6 euroa ja esiintymässä 3-4 yleensä tasokasta koomikkoa. Koomikot.comista kannattaa tarkistaa myös muut keikat Tampereella!

Teerenpelissä viihtyy toki muutenkin!

IMPROVISAATIOTEATTERI

Keskustassa ravintola Teerenpelissä järjestetään kerran kuussa improvisaatioesityksiä, joka kuun 3. keskiviikko kello 20 alkaen. Liput 6 euroa. Kannattaa ainakin käydä kerran jos ei ole koskaan nähnyt! Lisätietoja Snorkkelin sivuilta.

Galaxie Center

BILJARDIA PELAAMAAN 

Rautatieaseman läheisyydessä on Galaxie Center, yksi Suomen suurimmista biljardisaleista. Avoinna 24-02 asti. Myös A-oikeudet omaava ravintola.

KEILAAMINEN

Tampereen keilahallit ovat melko kaukana ydinkeskustasta, mutta bussilla pääsee nopeasti perille.

Keilahalli Kaatopaikka sijaitsee lähellä jäähallia, noin 3,5 kilometriä keskustasta ja sinne pääsee mm. busseilla 17, 20, 24, 37 ja 39. Siisti ja viihtyisä paikka, joskin melko suosittu viikonloppuisin, radan varaaminen etukäteen voi olla järkevää. Hinnat 27-32 euroa/tunti plus kenkävuokra 1-2 euroa/henkilö.

Kaupin keilahalli sijaitsee hieman piilossa, lähellä TAYS:in sairaalaa, matkaa keskustasta reilut 3 kilometriä. Busseilla 16, 18, 19, 28 ja 29 pääsee lähelle TAYS:in sairaalan pysäkille, josta kävelyä parisen sataa metriä. Hinnat 17,50-30 euroa/tunti plus kengät 2 euroa/henkilö. Omien kokemuksien mukaan täällä on paremmin tilaa kuin Kaatopaikalla, mutta paikka ei ehkä ole aivan yhtä viihtyisä.

ELOKUVIIN

Finnkinon teattereita on keskustassa kaksi, Cine Atlas kauppakeskus Koskikeskuksen alakerrassa ja Plevna Finlaysonilla. Superpäivinä (muutamia kertoja kuukaudessa) liput 6-7 euroa.

Niagaran elokuvateatteri sijaitsee Kehräsaaressa, lähellä Laukontoria keskustassa. Heidän ohjelmistossa taide-elokuvia ja muuten massasta poikkeavia filmejä, joskus samoja näytöksiä kuin Finnkinonkin teattereissa, mutta hinnat ovat halvemmat. Tiistaisin elokuvat 5 euroa, muulloin 6-8,50 euroa.

OSTOKSILLE

Radiokirppis

Tampereella on muutama hyvä kirpputori, joita voin suositella. Näistä suurempi, ehkä hieman parempi, mutta myös kalliimpi on Radiokirppis. Kirpputori sijaitsee lyhyen matkan päässä Hämeenkadulta, Laukontorilla. Avoinna arkisin kello 10-17 ja viikonloppuisin kello 10-15. Paljon pöytiä, mutta huono asiakaspalvelu, joskin viime aikoina olen huomannut asiassa parannusta.

Bonuskirppis

Toinen hyvä kirpputori on Bonuskirppis Tammelassa, pienen matkan päässä rautatieasemalta. Avoinna talviaikaan ma-pe kello 10-18, la kello 10-17 ja su kello 10-15. Pienehkö kirpputori, mutta ei tyhjiä pöytiä. Bonuksella käy vain käteinen, mutta lähistöllä on kaksi otto-automaattia jos rahat ovat kukkarosta loppu.

Hämeenkadun varrella on monet Tampereen keskustan kaupoista, ne ovat helppo löytää. Korkean Ilves-hotellin läheisyydessä on Koskikeskus, jossa on lisää vaateliikkeitä. Lempäälässä, noin 17 kilometrin päästä Tampereen keskustasta, sijaitsee Ideapark missä onkin useampia liikkeitä. Sinne pääsee Väinö Paunun bussilla, mikä lähtee Keskustorilta. Aikuisen menopaluu lippu maksaa 8 euroa. Busseja kulkee tunnin välein. Myös Valkeakosken liikenne vie Ideaparkiin ja takaisin 8 eurolla, lähtöjä mm. linja-autoasemalta poliisiasemaa vastapäätä.

Tampereella on myös Ikea, jonne pääsee bussilla numero 3, lähtee keskustasta Keskustorilta ja vie kaupan parkkipaikalle.

Tullintori
Tullintorin kauppakeskus sijaitsee rautatieaseman takana. Kauppakeskus on melko pieni ja siellä on vain muutamia vaateliikkeitä. Yksi mainitsemisen arvoinen liike on Punnitse ja Säästä - myymälä, mistä saa vähän terveellisempiä ruoka-aineksia ja herkkuja. Kauppakeskuksessa on myös muutama kahvila ja kuntosali.

MUSEOON

Tampereella on muutama mainitsemisen ja käymisen arvoinen museo.

Vakoilumuseo sijaitsee Finlaysonilla, Satakunnankadulla. Nimikin jo kertoo kyseessä olevan vakoilun erikoismuseo. Aikuisten lippu 8 euroa, lapset ja opiskelijat 6 euroa. Alle 6-vuotiaat maksutta.

Muumimuseo

Muumimuseo sijaitsee pääkirjasto Metson alakerrassa, Hämeenpuistossa. Museossa on somia pienoismalleja. Aikuisille käynti maksaa 7 euroa, mutta lapset ja opiskelijat maksavat vain 2 euroa.

Museo Vapriikissa on vaihtuvat näyttelyt, teemoihin kuuluu historia, tekniikka ja luonnontieteet. Museo on avoinna ti-su kello 10-18. Aikuiset 8 euroa, lapset/opiskelijat 3 euroa. Alennuksia myös varusmiehille, työttömille ja eläkeläisille. Perjantaisin kello 15-18 on ilmainen sisäänpääsy!NÄHTÄVYYDET JA PAIKAT MISSÄ VIERAILLA


Särkänniemi. Huvipuisto sijaitsee kävelymatkan päässä Tampereen keskustasta. Särkänniemessä on Näsinneula, josta on upeat maisemat kaupungin yli.

Pyynikin näkötorni

Pyynikin näkötorni. Näsinneulaa halvempi ja söpömpi vaihtoehto. Itse torni ei ole järin korkea, vain 26 metriä, mutta koska torni sijaitsee harjulla, on sieltä yhtä upeat maisemat kuin Näsinneulastakin. Pääsymaksu 2 euroa aikuisilta. Näkötornin kahvilasta saa kaikkien huhujen mukaan kaupungin parhaat munkit. Mene ja kokeile ehdottomasti. Kesäisin myös suosittu moottoripyöräilijöiden kohtaamispaikka. Lähellä metsää, jossa on mukava samoilla.

Pyynikin uimaranta. Suosittu uimaranta, jossa hiekkaa ja nurmea. Kesäisin tapahtumia. Lähellä luontopolkuja. Rannalla on kesäisin kioski, mistä voi ostaa pientä purtavaa ja juotavaa.

Tallipiha. Historiallinen, nätti alue keskustassa. Kahvila ja myymälä, tapahtumia.

Arboretum. Kaunis viheralue muutaman kilometrin päässä keskustasta.

Pispala. Tampereen kaunein asuinalue, kannattaa ehdottomasti vierailla, erityisesti kesäaikaan. Upeita persoonallisia taloja, mahtavat maisemat järvelle. Pitkät ja kuuluisat Pispalan portaat. Täällä on kiva eksyä! Nättejä taloja voi toki ihailla muuallakin Tampereella, muunmuassa Puu-Tammelassa on söpöjä taloja.

Laukontorin kello

Laukontori. Hämeenkadulta etelään on Laukontori, kesäaikaan suosittu paikka istua kahviloissa, syödä jäätelöä ja lähteä risteilylle.

Viikinsaari. Hyppää laivaan ja käy Viikinsaaressa. Luontoa, uimaranta, ravintola. Kesällä erilaisia tapahtumia kaikenikäisille. Laivat lähtevät Laukontorilta. Hopealinja kuljettaa aikuiset 11 eurolla, lapset 5,50 euroa ja opiskelijat 9 euroa. Hopealinja kuljettaa myös mm. Hämeenlinnaan.

Kauppahallin keskikäytävää

Kauppahalli. Viihtyisä, yli 100-vuotias Kauppahalli palvelee asiakkaita Sokoksen naapurissa.

Metsosta ei voi koskaan lähteä tyhjin käsin

Pääkirjasto Metso. Hämeenpuistossa. Ihana paikka rentoutua, lukea päivän lehdet tai surffailla internetissä. Yläkerrassa kahvio.

Ratinan stadion

Ratinan stadion. Urheilun ystäviä kiinnostaa linja-autoaseman lähellä oleva stadion, järjestetään myös konsertteja. Silloin kun ei ole tapahtumia, stadionille on avoimet ovet ja kuka tahansa voi käydä vaikka hyppäämässä pituutta.

Ohjatut kävelykierrokset. Kesäisin ja joskus talvi-aikaan on edullisia kävelykierroksia Tampereella. Esimerkiksi Kalevankankaan hautausmaalla järjestetään ilmaisia kävelykierroksia.

LIIKKUMAAN

Tampereen paras uimahalli lienee Tampereen uintikeskus, mikä sijaitsee Kalevassa. Uimahallissa mahdollisuus vesijuoksuun ja jumppiin. Hyppytasoja, monta saunaa. Sisäänpääsymaksu 6,5 euroa käteisellä, 4,70 euroa matkakortilla maksaessa. Jos haluat päästä porealtaaseen nautiskelemaan, sinun pitää suunnata Tampereen kylpylään Lapinniemeen tai Nokian puolelle Nokia Edeniin. Näistä suosittelen lapsiperheille ennemmin Edeniä. Tampereen kylpylän sisäänpääsymaksu on 16 euroa ja rehellisesti en voi sanoa sen olevan hintansa väärti. Mutta jos osallistut samalla vesijumppaan, voi pieni allasosasto tarjota tarpeeksi. Edeniin hinnat aikuiselle 16-18 euroa, opiskelijat 14 euroa. Edenissä on enemmän altaita, vesiliukumäki, kolme erilaista kivaa saunaa, porealtaita jne. Tampereelta Edeniin pääsee Paunun busseilla keskustorilta, linjat 70 ja 71, hinta 4,80 euroa/suunta. Busseja menee pari tunnissa.

Steelbody näyttää sisältä paremmalta..

Viime aikoina on avattu uusia kuntosaleja Tampereelle. Paras riippuu siitä mitä kuntosalilta haet. Omasta mielestäni parhaimmat salit eivät velvoita jäsenyyteen ja ovat edullisia. Saunat ja jumpat ovat minulle toisarvoisia. Keskustan alueella parhaimpiin saleihin lukeutuu Wolf, sijaitsee Sokoksen takana. Wolfilla on myös jumppia ja kiipeilyseinä. Hinnat alkaen 34e/kk. Steelbody sijaitsee rautatieaseman takana, lähellä Tullintorin kauppakeskusta, hinnat alkaen 29e/kk. Hyvä sali, mukava henkilökunta. Halvin kuntosali keskusta-alueella on Nääshallissa. Nääshalli sijaitsee Hämeenpuiston pohjoispäässä, lähellä Särkänniemeä. Hinnat alkaen 1,10 euroa matkakortilla maksettaessa, 10 kerran kortti 25 euroa. Keskustassa on GoGo, Fressi ja muut perinteiset kalliimmat salit, joilla on tarjolla myös jumppia. Saleihin pääsee lähes poikkeuksetta ilmaiselle tutustumiskäynnille, joten tämä kannattaa käyttää hyödyksi.

Joogaa voi harrastaa esimerkiksi Om Yogassa. Ensikertalaisen tutustumisetu 40e/kk, kertamaksut 10-12 euroa.

Tampereen liikkumismahdollisuuksista voisi kirjoittaa lähes rajattomasti. Tampereella on mahdollista harrastaa vaikka mitä ja kaupungilla on myös hyviä lenkkipolkuja melko lähellä keskustaa, esimerkiksi Kaupissa.

TERVETULOA!


LUITKO JO NÄMÄ JUTUT?

0 kommenttia

Kerropas mitä mieltä sinä olet!