Hospitality Club on matkailijoille suunnattu internetissä toimiva kokoontumispaikka, joka tosin on näyttänyt hitaasti kuihtumisen merkkejä. Vastaavanlainen, aktiivisempi paikka on Couch Surfing ja kaipa näitä on vielä lisääkin toiminnassa.

HC:n ja vastaavien ilmaisten järjestöjen tarkoitushan on, että matkailijat tarjoavat toisille matkailijoille yöpaikkaa maksutta kotonaan. Pelkästään ilmaisesta majoituksesta ei tosin ole kyse, koska toinen tärkeä syy (monille ilmaista majapaikkaa tärkeämpi) on tutustua tällä tavoin paikallisiin ihmisiin ja asua kuten paikalliset, jolloin maan kulttuuriin ja tapoihin tutustuminen on helpompaa. Jos olet siis vain ilmaisen majapaikan perässä, mutta sosiaalinen kanssakäyminen majapaikan tarjoajan kanssa ei kuulosta kivalta, niin tälläiset järjestöt eivät ole parhaimpia paikkoja siihen. Toki osa tarjoaa majapaikkaa vain ystävällisyyttään eivätkä he edes ehdi/halua töidensä tai muiden kiireiden kanssa juuri viettää aikaa yöpyjien kanssa.

Järjestöön voi kuulua myös jos ei pysty jostain syystä tarjoamaan yöpymispaikkaa, mutta haluaa muuten tutustua eri maiden matkailijoihin. Ihmisiä voi tavata myös vaikka kahvin parissa tai viedä heitä nähtävyyksiä katselemaan.

Venetsia syksyllä 2007

Idea on siis yksinkertainen: luot itsellesi profiilin, jota muut voivat katsoa ja jonka kautta he voivat lähettää majoituspyyntöjä viestiboksiin, ja sitten olet yhteydessä ihmisiin ja sovit heidän kanssaan käytännön järjestelyistä. Ilmainen ruoka ei yleensä kuulu maksuttomaan majoitukseen ja sitä ei mielestäni kannata koskaan olettaa saavansa, mutta yleensä keittiötä saa käyttää omien ruokiensa tekoon ja moni jakaa ruokakustannuksia asunnon omistajan kanssa. Tapoja on kuitenkin monia ja jokainen emäntä/isäntä on varmasti erilainen. Itse en ole kummoinen kokki ollut, mutta tarjonnut kyllä kaapissa olevia ruoka-aineksia muiden käyttöön. Mikäli majoittuu toisen luona useamman yön, voi olla myös kohteliasta viedä kiitokseksi jotain pientä kotimaasta, mutta tämä ei todellakaan ole edellytys ja kukin toimii kuten parhaaksi näkee.

Itse olen kuulunut HC:hen vajaa 7 vuotta, mutta en ole ollut aktiivinen pariin vuoteen ja majoittamiskokemukseni ovat loppujen lopuksi hyvin vähäiset. Mitään ongelmaa vieraiden kanssa ei kuitenkaan ole tullut, vaan olen tavannut tätä kautta mielenkiintoisia ihmisiä, joille olen saanut esitellä Tamperetta heidän kiinnostuksiensa pohjalta ja joiden kanssa olen viettänyt mukavia hetkiä. Ja oppinut olen samalla minäkin! Eräs italialainen mies kaverinsa kanssa kutsui minut Tampereella ravintolaan, jossa en ollut ennen ollut (ja jossa oli sauna, mistä en ollut tiennyt) ja viedessäni australialaista miestä kävelyretkelle ympäri kaupunkia, se oli hän joka antoi minulle oppitunnin Tampereen ja Suomen historiasta, tämä historian harrastaja oli perehtynyt asiaan niin syvällisesti, että itseä vähän jo hävetti.

Kuva Tanskasta keväällä 2008

Kaikenkaikkiaan voin siis suositella tätä varauksetta. Olemassa on myös nettisivuja, joilla ihmiset tarjoavat majapaikkaa kotonansa (joko huonetta tai koko asuntoa vain omaan käyttöön) maksua vastaan, kuten Airbnb. Voin lämpimästi suositella! Idea on yhtä hyvä kuin maksutonkin majoitus, vähemmän sosiaaliselle ehkä parempikin vaihtoehto.


LUITKO JO NÄMÄ JUTUT?

0 kommenttia

Kerropas mitä mieltä sinä olet!