Tässä tiivistelmää matkustamisesta Edinburghiin. 

Tässä ensin linkit aiempiin kirjoituksiini kaupungista, eli Ensimmäinen päivämme EdinburghissaKauhua Edinburghissa, Arthur´s SeatMuutama museoHostellimme ja Oma budjettini.


Edinburgh on melko laaja kaupunki, mutta silti siinä on pienen kaupungin tuntua. Kaupungissa oli vierailumme aikaan yllättävän hiljaista ja kahviloissa ja kaupoissa oli hyvin tilaa eikä kadulla tarvinnut katsoa eteensä joka sekunti. Ihmisiä kyllä oli siis melko paljonkin liikkeellä, mutta kadut ovat melko tilavia, mikä helpotti huomattavasti päämäärätöntä kävelyä keskustan kaduilla. Me olimme matkalla vapun aikaan ja silloin oli hieman viileää. Ajankohta oli kuitenkin hyvä vierailulle, koska hostellissa oli hyvin tilaa ja edullisempaa kuin keskikesällä. Edinburghiin voi matkustaa mihin vuodenaikaan tahansa, riippuen omista mieltymyksistä, mutta ehkä alkukesä on parasta aikaa ilmojen ja turistien suhteen. Elokuussa voi olla ruuhkaista.


MITEN MATKUSTAA EDINBURGHIIN?


Halvin vaihtoehto on yleensä Ryanair, erityisesti mikäli asuu lähellä Tamperetta. Ryanairilla on ollut nyt säännöllisesti edullisia (30-80 euron lentoja) lentoja Edinburghiin. Hinnat ovat halvimmillaan talviaikaan, mutta jos haluaa matkustaa hieman lämpimämpään aikaan, niin toukokuussa ja syyskuussa voi löytää hyvin halpoja lentoja. Muutkin lentoyhtiöt kannattaa tarkistaa, esimerkiksi Blue1, mutta hyvin harvoin ne pystyvät kilpailemaan Ryanairin hinnoilla. Tarjouksia kannattaa tietysti seurata. Yksi vaihtoehto on lentää johonkin lähellä olevaan kaupunkiin (esimerkiksi Glasgowiin) ja kulkea Edinburghiin junalla tai bussilla. Jos matka on pidempi ja haluaa vierailla muissakin kaupungeissa, niin Lontoostakin pääsee välillä halvalla Skotlantiin.


KENTÄLTÄ KESKUSTAANEdinburghin lentokenttä sijaitsee noin 12 kilometriä keskustasta (vaikka esimerkiksi Ryanairin sivuilla lukee virheellisesti 4 km). Bussi keskustaan lähtee heti terminaalin ulkopuolelta, Airlinkin bussi lähtee laiturilta 19 ja matka maksaa 3,50 puntaa meno tai 6 puntaa menopaluu. Bussit kulkevat 10-30 minuutin välein, myös yöaikaan. Kaikki bussit löydät lentokentän kotisivuilta. Lothian Busesin bussi Service 35 kulkee lentokentän ja Ocean Terminalin välillä, lippu maksaa 1,40 puntaa ja aikataulut näet tästä. Bussi kulkee hieman harvemmin ja Ocean Terminal sijaitsee lähellä merta, kauempana keskustasta.


MAJOITUSEdullisia hostelleja on paljon. Dormisängyn voi saada noin 10 eurolla yöksi ja mikäli viipyy kaupungissa pidempään, kannattaa kysyä viikkohinnoista, jolloin yöpymällä vähintään viikon saa yleensä ainakin yhden yön verran alennusta. Mitä pidempään viipyy, sen halvemmaksi hinnan saa yleensä sovittua.

Hyvä hostelli on esimerkiksi Edinburgh Backpackers Hostel, jossa olen itse yöpynyt, arvosteluni majapaikasta löytyy ylempänä olevasta linkistä tai tästä. Muita hostelleja voi etsiä googlettamalla 'cheap hostels in Edinburgh' tai katsomalla vaikkapa Hostelworldin tarjontaa. Esimerkiksi  St. Christoper's Inns sijaitsee hyvällä paikalla rautatieaseman vieressä. High Street Hostel on erityisesti pitkäaikaismajottujien suosiossa.

Hotellitarjontaa voi katsoa hotels.comin sivuilta. Easyhotel on varsinkin turistikauden ulkopuolella edullinen valinta ja sijainti on Princes Streetillä, lähellä kahviloita, kauppoja ja ravintoloita. Esimerkiksi syyskuussa 2-hengen huoneen voi saada noin 21 punnalla, toukokuussa 29 punnalla, heinäkuussa 37 punnalla ja elokuussa hinta voi olla jo yli 70 puntaa yöltä.

Mikäli etsit majoitusta Hostelworldin, Hotels.comin tai vastaavien sivuilta, niin kannattaa silti tarkistaa majapaikkojen omat kotisivut. Hintoja kannattaa vertailla, koska ne saattavat vaihdella, suuntaan taikka toiseen, sen mukaan mistä huoneen varaa. Paljon matkustaville voi olla kuitenkin hyödyllistä varata matkoja tuollaisten palveluksien välittäjiltä, koska ainakin Hotels.comilla on ilmaisia öitä tarjolla usein matkaaville ja tälläinen tapa varmaankin yleistyy vielä enemmän tulevaisuudessa.


MUUALLE SKOTLANTIINMatkustaminen Skotlannissa ja muualla Britanniassa on helppoa! Ohjeistukset ovat hyvät asemilla sekä kulkuvälineissä ja ihmiset ystävällisiä, he auttavat mielellään jos tarvitset apua. Junamatkustuksen hintoja voit katsoa ScotRailin kotisivuilta. Hyvä vaihtoehto on myös halpabussiyhtiö Megabus, jolla saa bussimatkoja yhdestä punnasta ylöspäin. Reittejä on lukuisia ja valikoima on kasvanut jatkuvasti. Yleensä Megabussilla saa halvimmat hinnat aikaisin varaamalla, mutta hintoja kannattaa tarkkailla parhaimman diilin löytämiseksi.


NÄHTÄVYYDET JA TEKEMINENMuutamasta nähtävyydestä olenkin jo kirjoittanut omat tekstinsä ja linkit teksteihin on yllä tämän tekstin alussa. Tässä nähtävyyksistä lisäinfoa:


Edinburghissa näytti olevan paljon ilmaisia kävelykierroksia tarjolla. Niitä kannattaa kysyä omasta majapaikasta. High Streetiltä lähtee esimerkiksi kolmen tunnin kävelykierros joka päivä kello 11:00 ja 13:00. Myös muunlaisia maksullisia kierroksia on hyvin tarjolla. Hairy Coo tarjoaa peräti koko päivän kestävää bussikierrosta ilmaiseksi, mutta ennakkovaraus ja tippaaminen on suositeltavaa.

Lisätietoja nähtävyyksistä löytyy Visit Scotlandin kotisivuilta tai Edinburgh Passin sivuilta. 


SYÖMINEN JA KAHVITTELURavintoloita ja kahviloita on paljon ja mikä parasta, ainakin arkisin niihin mahtui hyvin istumaan, koska ne ovat myös tilavia. Valikoimat näyttivät olevan hyvät joka kahvilassa, kaikenlaisia muffinsseja ja kakkuja on tarjolla. Hintataso on suunnilleen sama kuin Suomessa, ehkä hieman edullisempi, paikasta riippuen. Kahvien koot ovat erilaiset kuin Suomessa, iso kahvi on todella iso, joten se kannattaa muistaa hintoja selatessa. Kahvikuppi esimerkiksi Starbucksissa ja Costa Coffeessa maksoi alkaen 1,50 puntaa ja makukahveja oli tietysti tarjolla hyvin.


SHOPPAILUEdinburgh ei liene shoppailijan paratiisi. Kauppoja toki löytyy, kuten Primark, Zara ja H&M, jotka ovat kaikki Princes Streetillä, mutta niitä ei näyttänyt olevan kovinkaan paljoa katukuvassa, toisin kuin vaikka Glasgow´ssa jossa kauppoja näkyi paljon enemmän. Pieniä, söpöjä kauppoja kyllä löytyy lisäksi, mutta hintataso ei välttämättä ole kovin paljoa Suomea halvempi. Ocean Terminalissa on paljon kauppoja, mutta ostoskeskus sijaitsee hieman kauempana keskustasta.


LUITKO JO NÄMÄ JUTUT?

4 kommenttia:

 1. Ihana blogi, liityin lukeen. Suunnitellaan kaverin kanss amatkaa Edinburghiin ja blogistasi on apua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että liityit, tervetuloa ja toivottavasti on apua. Loistavaa matkaa teille Edinburghiin!

   Poista
 2. Kivan oppaan olet kirjoittanut, tästä on apua, kiiiiitos:) Parin viikosta päästä matkaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa kuulla että on apua, koska sen vuoksi näitä kirjoittelenkin (myös itselleni :D). Superhauskaa matkaa!! Toivottavasti viihdytte kaupungissa.

   Poista

Kerropas mitä mieltä sinä olet!