Edellisessä tekstissäni kirjoitin halvan matkan metsästyksestä, tässä muutama yksinkertainen neuvo edulliseen oleskeluun matkalla:


1. Vertaile hintoja ennen kuin ostat

Tutustu vaikka jo etukäteen paikalliseen hintatasoon, älä osta tuliaisia ensimmäisinä päivinä, vaan tutustu ostosten, retkien ja majapaikkojen hintatasoon niin pääset todennäköisemmin halvemmalla etkä maksa liikaa. Kysy etukäteen mikä jokin tuote maksaa, mikäli hintaa ei ole näkyvillä, jotta et järkyty laskua saadessasi. Osa ravintoloista ja palveluiden tarjoajista eivät oleta matkailijan enää palaavan samaan paikkaan, joten heitä ei haittaa vaikka lähtisitkin tyytymättömänä pois.



2. Tingi hinnoista

Lähes kaikesta voi tinkiä, myös Suomessa. Monissa maissa tinkiminen myös kuuluu torikulttuuriin ja se on olennainen osa kaupankäyntiä. Pidit tinkimisestä tai et (itse en ole sen ylin ystävä, mutta harjoitan taitojani säännöllisesti), sitä kannattaa opetella, koska sillä säästää huomattavia summia. Muista kuitenkin tinkiä hymy huulessa, tarkoitus on päästä yhteisymmärryksessä molempia osapuolia tyydyttävään hintaan eikä se ole maailmanloppu vaikka joskus maksaisitkin hieman enemmän kuin sinun "pitäisi" paikallisen hintatason mukaan. Tinkiminen esimerkiksi taksikyydeistä on helpompaa, mikäli kyydin tarjoajia on enemmänkin tai sinulla ei ole pakottavaa tarvetta käyttää taksia. Tällaisessä tapauksessa pois kävelemällä saa hinnan usein tipahtamaan ns. oikealle tasolle.



3. Vältä syömistä kalliimmissa ravintoloissa

...olivat ne sitten turisteille suunnattuja tai ei. Monessa kaupungissa ja turistikohteessa saat rahoillesi enemmän vastinetta, kun siirryt pääkadulta/keskusaukiolta pari katua syrjemmälle, missä on myös tyhjempää ja mahdollisesti parempaa palveluakin.



4. Käytä julkisia kulkuneuvoja tai vuokraa ajoneuvo 

Kannattaa tutustua matkakohteen julkiseen liikenteeseen, vaikka se ensin vaikuttaisikin vaikeaselkoiselta. Se on usein halvempi ja hauskempi vaihtoehto kuin taksien käyttäminen. Monissa kaupungeissa on tarjolla erilaisia alennuskortteja, joita ostamalla liikkuminen tulee edullisemmaksi kuin yksittäisten lippujen ostaminen. Ajoneuvon vuokraus, esimerkiksi skootterin tai polkupyörän, on myös hyvä ja usein edullinen keino liikkua. Vuokraus kannattaa hintojen lisäksi sen takia, että sillä kulkemalla pääset omatoimisesti seikkailemaan ja löytämään paikkoja, joihin et muuten välttämättä eksyisi.



5. Hyödynnä alekupongit ja ilmaispäivät

Paikan päälle saapuessa kannattaa etsiä käsiinsä paikallisia ilmaislehtiä ja karttoja (esimerkiksi rautatieasemilta ja matkatoimistoista), koska näissä on yleensä ilmoituksia ilmaistapahtumista sekä alennuskuponkeja suosittuihin nähtävyyksiin. Myös internetissä voi etukäteen tutustua ilmaisiin ja edullisiin nähtävyyksiin, esimerkiksi Lontoon matkalle. Hotellin tai hostellin henkilökunnalta kannattaa myös kysellä vinkkejä. Monissa museoissa ja muissa mielenkiintoisissa kohteissa on esimerkiksi kerran viikossa päivä, jolloin sisään pääsee ilmaiseksi tai huomattavasti normaalihintoja halvemmalla.




6. Sulaudu joukkoon parhaasi mukaan 

Valkoihoinen turisti eroaa aina joukosta, kun matkustetaan vaikka Aasiaan. Ihonvärin lisäksi iso rinkka ja paikallisen kielen taitamattomuus paljastaa maahan saapuneen matkaajan. Mikäli haluat välttää ylimääräistä huomiota ja saada edes hieman tavallista vähemmän hotellien ja tuktuk -kyytien tyrkyttäjiä kannoillesi, yritä näyttää siltä kuin olisit ollut maassa jo pidempään.

Matkusta kevyesti repun kanssa ja hanki rusketus nopeasti tai välttele ainakin punaisia paloraitoja kalpealla iholla. Kysyttäessä oletko maassa/kaupungissa ensimmäistä kertaa (esimerkiksi takseissa), ei välttämättä kannata olla rehellinen, jotta houkutus huijaamiseen ei käy kysyjälle liian suureksi. Taksit saattavat tehdä pidempiä kiertolenkkejä tai olla laittamatta mittaria päälle, mikäli kyytiin nouseva turisti ei sitä tajua vaatia. Muutaman sanan tai lauseen opetteleminen paikallisella kielellä saa usein myös hymyn paikallisen huulille ja saattaa auttaa muutenkin viestin menemisessä perille maissa, joissa englannin kielen taito on heikohkoa.



Viimeinen ohjeeni saattaa kuulostaa liioittelulta. Tarkoitus ei ole lomalla epäillä kaikkea ja kaikkia, vaan nauttia olostaan, joten sitä ei tarvitse ottaa niin tosissaan. Itse uskon siihen, että suurin osa meistä ihmisistä kuuluu ystävälliseen ja rehelliseen porukkaan ja Aasiassakin erilaisen kaupankäynnin voi laittaa kulttuurieron piikkiin. Viimeisin ohjeeni tuo kuitenkin mukavuutta muutenkin. Pienillä matkatavaroilla matkustaminen on helpompaa liikkumisen kannalta ja turistikohteissa on rennompaa, kun kaduilla saa kävellä rauhassa.


LUITKO JO NÄMÄ JUTUT?

0 kommenttia

Kerropas mitä mieltä sinä olet!