Matkusteleminen voi olla kallista tai se voi olla taloudellisesti jopa kannattavaa mikäli satut omaamaan paikasta riippumattoman työn.





Lentoja, majoitusta ja nähtävyyksiä on tarjolla jokaisen kukkarolle. Nykypäivänä halpalentoyhtiöt ovat tuttuja monille ja halpamatkustus on helpompaa, mutta itsekin saan välillä kyselyjä matkojeni kustannuksista. Annan tässä muutaman vinkin edullisten matkojen löytämiseen.

1. Ole ajankohdassa joustava

Sesonkiaikaan matkustaminen on kalliimpaa kuin sen ulkopuolella. Lennot maksavat yleensä enemmän, mutta turistikaudella myös hotellit ovat täydempiä ja ne kiskovat kovempia hintoja. Loma-aikaan matkustaminen ei ole paras vaihtoehto budjettimatkaajalle, välttele siis esimerkiksi Euroopassa elokuussa matkustamista tai lähde matkaan vasta koulujen alettua, jolloin lennot ovat halvemmat.

Olen sitä mieltä, että Euroopassa matkustamiseen parhaimmat kuukaudet ovat touko-kesäkuu ja syyskuu, jolloin monessa kohteessa on vielä lämmintä ja lennot on halvempia kuin heinä-elokuussa. Jos Aasiaan haluaa halvalla talvella, lennot ovat yleensä edullisemmat uuden vuoden jälkeen kuin ennen sitä, joulu-tammikuu on suosittua aikaa matkustaa Aasian suunnalla. Hotelleissa on myös tyhjempää esimerkiksi Intiassa ja Thaimaassa helmikuun jälkeen, jolloin turistikausi alkaa olla ohitse ja lämpötilat nousevat korkeisiin lukemiin.

Lentolippujen hinnat ovat yleensä edullisemmat keskellä viikkoa kuin viikonloppuisin. Myös majoitus erityisesti Euroopassa on usein halvempaa arkipäivinä, mutta poikkeuksia löytyy tässäkin asiassa, erikoisalennuksia löytyy myös viikonlopuille.



2. Varaa lennot ajoissa - mutta älä liian ajoissa

Lentoja kannattaa tietysti tarkkailla jatkuvasti mikäli on tiedossa matka, mutta varaus kannattaa yleensä tehdä noin paria kuukautta ennen matkaa. Edelläoleva ohje on kuitenkin vain suuntaa antava. Mikäli vastaan tulee hyvä lento aiemminkin (tarjouksia on ympäri vuotta eri lentoyhtiöillä), niin ei kannata jäädä odottelemaan halvempaa ainakaan jos lento on suosittuna ajankohtana ja kyseessä on kaukolento. Euroopan halpalentoyhtiö Ryanair poikkeaa tästä useinkin. Ryanairilla on usein tarjouksia viikon-kuukauden päähän ja liian aikaisin ei kannata varata. Ryanairilla on halpoja lentoja paljon tarjolla talviaikaan. Mikäli haluaa matkustaa lämpimämpään aikaan, toukokuussa on aina edullisia lentoja tarjolla ja ne ovat olleet halvimmillaan huhtikuussa tai toukokuun alussa.

Äkkilähtöjä kannattaa myös tarkkailla, jos on valmis lähtemään matkalle lyhyellä varoitusajalla ja matkakohteesta voi joustaa. Euroopan turistikohteisiin pääsee usein noin 300 eurolla (lennot ja hotelli) muutamaa päivää tai viikkoa ennen lähtöä, toisinaan halvemmallakin. Tammi-helmikuussa 2012 oli myös paljon lentoja tarjolla Thaimaan Phuketiin ja Bangkokiin reilulla 400 eurolla kahdeksi viikoksi.

Äkkilähtöjä ja halpoja lentoja voi etsiä esimerkiksi Napsun tai Rantapallon sivuilta.
Euroopan sisäisiä lentoja voi etsiä RyanairinWizzairin ja Easyjetin sivuilta.
Lentoja Euroopan ulkopuolelle voi katsoa myös suoraan Turkish Airlinesin ja American Airlinesin sivuilta.




3. Valitse yksinkertainen majoitus.

Hotellia halvempia vaihtoehtoja ovat yleensä hostellit. Hostelleissa on usein myös tarjolla 2-hengen huoneita heille, jotka eivät halua yöpyä samassa huoneessa vieraiden ihmisten kanssa. Usein nämä huoneet ovat hotellihuonetta halvempia, mutta eivät aina, joten vertailu useamman hotellin ja hostellin kesken kannattaa. Hostelleissa on eri kokoisia dormihuoneita, joiden sänkymäärä vaihtelee 3-16 välillä, mutta isompiakin huoneita löytyy joistakin hostelleista.

Hotelleja voi etsiä osoitteesta fi.hotels.com ja hostelleja osoitteista Hostelworld ja Hostelbookers. Googlesta löytyy hostelleja myös helposti hakusanoilla 'hostels in Bremen' tai 'cheap hostels Barcelona'.

Euroopassa hostellin varaaminen on järkevää erityisesti turistikaudella tai mikäli matka on lyhyt, jolloin ei tarvitse käyttää aikaa majapaikan etsimiseen. Mikäli matkustaa sesongin ulkopuolella useammassa kohteessa Euroopassa ja haluaa pitää matka-aikataulun joustavana, ei hostelleja ole tarpeen varailla ellei satu kaupunkiin festivaalin tai suuren urheilutapahtuman aikaan. 

Aasiassa majoituksen varaaminen esimerkiksi joulun aikaan voi säästää hermoja, mutta muuten parhaimmat paikat löytyvät paikan päältä. Majoitusta on esimerkiksi Thaimaassa ja Intiassa tarjolla paljon ja ne ovat helposti löydettävissä, halvimmat paikat eivät välttämättä ole vielä internetissä ja paikan päällä hinnasta voi tinkiä. Mikäli yöpyy pidempään samassa majapaikassa, kannattaa aina kysyä alennusta, erityisesti turistikauden ulkopuolella, jolloin vapaita huoneita on runsaasti tarjolla. Ottaessa majoituksen vasta paikan päällä, pääsee myös näkemään millaisia huoneita on tarjolla. Matkustaessa ilman ennakkovarausta, suosittelen, että käy katsomassa huonetta ennen varaamista ja maksua, jotta tietää mistä maksaa.

Leirintäalueet ovat myös hyvä vaihtoehto budjettimatkaajalle, mutta leirintäalueet sijaitsevat usein hieman kauempana kaupunkien keskustasta, jolloin matkustamiseen nähtävyyksien ja majapaikan välillä voi mennä aikaa ja/tai rahaa. Joillakin leirintäalueilla on myös mökkejä vuokrattavana yleensä edulliseen hintaan, joten ainoa vaihtoehto ei ole telttailu.




Internetissä on myös useita majoitusjärjestöjä, joiden kautta voi majoittua edullisesti paikallisten kodeissa.

Airbnb on tutustumisen arvoinen sivusto. Siellä on useita listauksia ympäri maailmaa ja tarjolla on vuokrattavaksi joko pelkkä huone paikallisasukkaan kodissa tai koko asunto. Tarjolla on myös esimerkiksi rantakoteja tai siirtolapuutarhamökkejä. Huoneet ja asunnot ovat yleensä hotelleja edullisempia ja persoonallisempia vaihtoehtoja ja plussana tulee asuntojen mukana tulevat keittiöt, pesukoneet ynnä muut varsinkin pidempää lomaa helpottavat asiat.

Hospitalityclub ja Coachsurfing ovat ilmaisia majoitusjärjestöjä matkaajille. Sivustoilla ihmiset tekevät sivulle profiilin ja tarjoavat ilmaista majapaikkaa ja matkustavat myös itse ihmisten kodeissa ilmaiseksi. Majapaikan tarjoaminen ei ole edellytys järjestöön liittymiselle, muita matkailijoita voi myös auttaa näyttämällä heille nähtävyyksiä, käymässä kahvilla tai kutsumalla kotiinsa illalliselle.

Kodinvaihtoloma on osa homeexhange.com -verkostoa ja palvelu on suomenkielinen. Se on maksullinen järjestö, jossa voit vaihtaa lomasi ajaksi kotia jonkun toisen ihmisen kanssa. Sinä siis matkustat hänen kotimaahansa ja kotiin lomalle ja hän tulee samaan aikaan sinun kotiisi. Jos ajankohdat ei mene päivälleen kohdalleen, voi osan ajasta viettää hotellissa. Idea on loistava varsinkin lapsiperheille ja kaikille muillekin, jotka nauttivat kodin mukavuuksista lomallakin. Usein vaihdossa saa myös vaikka perheen auton tai polkupyörät käyttöönsä, jolloin liikkuminenkin on ilmaista. Vastaavia järjestöjä lienee useampia ja niistä voi valita itselleen parhaan. En ole itse käyttänyt järjestön palveluita, joten en osaa sanoa kuinka helppoa kodinvaihto on, mutta itse järjestö on kasvanut vuosi vuodelta.



4. Varaa matkustukseen aikaa.

Lentoja etsiessä erityisesti Euroopan sisällä kannattaa pitää mielessä myös viereiset kaupungit tai naapurimaat. Esimerkiksi halutessasi Barcelonaan, harkitse Ryanairia, joka lentää myös Gironan kentälle, joka sijaitsee siis lähellä Gironan kaupunkia, hieman kauempana Barcelonasta. Lennot ja siirtyminen Gironasta Barcelonaan saattavat tulla huomattavasti edullisemmaksi kuin suora lento Barcelonaan, vaikka viekin hieman enemmän aikaa. 

Ryanair vie muutenkin muita lentoyhtiöitä edullisemmalla muualle Eurooppaan, mutta lentää joskus pienemmille kentille, jotka sijaitsevat kauempana keskustasta. Esimerkiksi Lontoossa Ryanair käyttää Stanstedin lentokenttää, josta on kalliimpaa ja hitaampaa matkustaa Lontoon keskustaan kuin Heathrow' lta. Tamperelaisille ja turkulaisille vaihtoehto on kuitenkin lähes poikkeuksetta paljon halvempi kuin Helsingistä lentäminen. Euroopan sisällä matkustaminen on melko edullista esimerkiksi Eurolinesilla tai Megabussilla sekä junilla ja maasta toiseen siirtyminen on nopeaa.



Näitä neljää ohjenuoraa seuraamalla löydän itse omalle budjetilleni sopivat matkat. Sitten kun ollaan jo paikan päällä, edulliseen olemiseen löytyy muutama yksinkertainen neuvo, kirjoitan niistä lyhyesti seuraavassa tekstissäni.


LUITKO JO NÄMÄ JUTUT?

6 kommenttia:

  1. Olen hyvin pitkälti samaa mieltä, tässä omat kommenttini:


    1. Itse pidän myös sesonkikuukausien ulkopuolella matkustamisesta. Ei pelkästään sen takia, että hinnat ovat halvemmat, vaan myös siksi, että varsinkin Etelä-Euroopassa tuppaa olla kesä-heinä-elokuussa tukalan kuuma (yli 30 C), mistä en todellakaan tykkää, koska reissussa tulee usein käveltyä melko paljon ja kuumalla se on raskasta. Kävelen myös siksi, että tämä budjettimatkaaja tykkää syödä paikallisia herkkuja, mutta koska ne ovat kuitenkin yleensä melko epäterveellisiä, eli siis rasva- ja sokeripitoisia, haluaa hän kuluttaa kalorit pois. Toinen seikka on myös rahan säästäminen - ainoastaan siinä tapauksessa, jos paikallisbussilippu on halpa, voi sen hyödyntää: esim. Ranskan Beziers: 10 matkaa 3 euroa tai Ranskan Bayonne-Biarritz: 24 tunnin lippu 2 euroa. Mutta ei MISSÄÄN TAPAUKSESSA mitään kiskurihintaisia turistikortteja. Mutta isoissa kaupungeissa (esim. Pariisi) on tietenkin pakko maksaa julkisista..

    2. Joo, on totta, että Ryanairilla sääntö "mitä aikaisemmin varaat, sen halvemmalla saat" ei päde (monilla kuitenkin tuntuu olevan se luulo). Moni myös luulee, että mikäli tietyn päivän hinta kallistuu yhtäkkiä, tarkoittaa se suoraan sitä, että kone täyttyy. Itse olen huomannut, ettei sekään pidä aina paikkaansa. Tosiasiassa homma taitaa mennä niin, että hintoja veivataan ylös-alas. Esimerkki: viikolla A tarjotaan 20:tä lippua esim. 15 euron hintaan. Sitten viikolla B tarjotaan 20:tä lippua esim. 25 eurolla. Mikäli kone ei tunnu edelleenkään täyttyvän, laitetaan viikolla C taas 20 lippua myyntiin hintaan 15 €. Juuri tästä johtuu, että lentojen varaaminen Ryanairilta on vähän niin kuin pelaisi uhkapeliä: jos nyt ostaa lennot, saattavat ne olla viikon päästä jossain huipputarjouksessa tai sitten ne kallistuvat entisestään, eivätkä palaa enää samoihin hintoihin.. Itse olen varannut R:n lennon yleensä noin 4-5 viikkoa ennen lähtöä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käveleminen on paras tapa tutustua kaupunkiin. Itse käytän toki myös julkisia aina silloin tällöin, mutta yleensä matkoilla tulee paljon harrastettua sellaista päämäärätöntä poukkoilua ja ei sellaiseen julkiset käy, varsinkaan metrot, joita käytän vain jos olen tiettyyn paikkaan menossa, mieluummin edes maan päällä sitten niin näkee vähän maisemia. Esim. Lontoossa ei metroa tarvitse ollenkaan, vaikka iso kaupunki onkin, kävellen pääsee ja bussilla sitten jos jalat ei kanna.

      Ryanairin lentojen varaaminen on tosiaan kuin uhkapeliä! Itsekin olen huomannut tuota hintojen veivaamista edes taas, välillä nousee ja laskee. Ilmeisesti mitä enemmän tietylle ajankohdalle lentoja katsellaan, niin enemmän hinnat nousee. Sillä lailla vissiinkin tarkkailevat että onko kysyntää ja kun ei ole oikeasti, niin laskevat hintoja. Tämä tosin kuulopuhetta ja omiin havaintoihini perustuvaa.

      Tilasin muuten (vihdoinkin) sen mastercard prepaidin, kiitos perseelle potkimisesta :)

      Poista
  2. 3. Olen käyttänyt välillä Booking.com-sivua. Siinä saa kuitenkin olla ehtojen kanssa todella tarkkana, koska luottokortin numerot pitää yleensä antaa ja siinä voi käydä huonosti, jos ei muistakaan peruuttaa varausta ajoissa tai varaa vahingossa sellaisen huoneen, joka on 'non-refundable' (eli peruutus EI ole mahdollista). Jos siis lento perutaan sään, lakon yms. takia, ei vakuutusyhtiö korvaa, vaan rahat ovat menneet hukkaan. Lisäksi esim. Espanjassa kaikki halvimmat 'pension 1*'-hostellit eivät TODELLAKAAN ole noilla hotellivaraussivuilla vaan pieni hintatiedustelu ympäri kaupunkia kannattaa aina, eikä sitäkään välttämättä tarvi tehdä, jos turistitoimistossa on tarjolla lista, jossa hinnat. Juurikin sellaisen sain käteeni juuri pari viikkoa sitten San Sebastianin turistitoimistosta, ja eikun halvimpia paikkoja kohti.

    Ranskassa matkaillessa olen päätynyt usein hotelf1.com (muualla maailmassa Hotel Formule 1 tai F1)-ketjun hotelleihin. Ranskassa nimittäin on tapana, että huoneiden, jossa on jaettu vessa, ei hintaan sisälly lainkaan suihkua vaan siitä veloitetaan erikseen. Tykkään suihkutella päivittäin ja täten valinta on yleensä F1, koska siellä saa suihkutella ilman lisämaksua vaikka tuntikaupalla (mitä en tietenkään harrasta vihreiden arvojeni takia, mutta reissussa juuri runsaan kävelyn takia on kiva käydä päivittäin pesulla, varsinkin, jos päivä on ollut helteinen ja kun pitää pestä aurinkorasvat pois). F1:ssä on vessat ja suihkut käytävillä (sellaiset vessat, joita ruotsinlaivoilla). Huoneitten check-in on klo 12 ja check-out klo 12 eli huone on käytössä 24h. Huoneissa käsienpesuallas, taulu-TV ja ilmainen Wifi. Tarjolla vain pienet pyyhkeet, mutta niillä pärjää hyvin, koska suihkussa on kuivuri, jolla helposti kuivaa itsensä. Eli omaa pyyhettäkään ei tarvitse kanniskella mukanaan. Tälläkin hetkellä joissain Ranskan F1-hotelleissa tarjotaan tollasta 'non-refundable'-tarjousta 24 euroa/yö (katso esim. hotelf1.com/gb/hotel-2320-formule-1-hotelf1-metz-centre-devant-les-ponts/index.shtml ). Huoneeseen sopii kolme henkilöä, joten yön hinnaksi tulee parhaimmillaan 8 € / henkilö. Päälle vielä oleskeluvero (taxe de séjour) 0,20-0,50/hlö/yö, mutta sitäkään ei aina ole, koska siitä päättää kukin kaupunki itse. Miinuspuolena noissa F1:ssä on sijainti keskustan ulkopuolella. Mutta jos yö maksaa ton 24 € ja kyseessä on laadukas F1-ketju, houkuttelee se ainakin meikäläistä vaikka hornan tuuttiin :) . No, ei sentään, yleensä katson tarkkaan, että hotelliin pääsee suht kivuttomasti paikallisbussilla (musta on kiva katsella ja kuunnella ihmisiä busseissa) ja mikä tärkeintä, vieressä pitäisi olla iiiso hypermarket (Carrefour tai Auchan), jotka usein auki jopa klo 22.00 asti. Ranskassa pienemmät kaupat (esim. Lidl) sen sijaan menee kiinni jo klo 19.30 ja pitää myös ottaa huomioon, että paikallisbussiliikenne hiljenee noin klo 20.00. Yöbussilinjoja menee tosi huonosti, mutta suuremmissa kaupungeissa kuitenkin tramit ja metrot jatkaa kulkuaan puoleen yöhön asti. Joten F1 ei sovellu bilehileille, jotka tykkää yöelämästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. F1-hotellit ovat kyllä hyviä vaihtoehtoja budjetti- ja automatkaajille. Itse olen yöpynyt hotellissa mm. Barcelonassa. Sijaitsi hieman kauempana, mutta juna kulki nopeasti ja edullisesti ja auton sai ilmaiseksi parkkiin hotellin viereen. Aina kun olen lähdössä matkalle, katsonkin formule1-hotellit (ja ibikset ym. vaikka ovatkin yleensä kalliimpia), mutta ne tosiaan sijaitsevat vähän kauempana, joten muutaman päivän visiitille otan mieluummin lähempänä keskustaa sijaitsevan paikan. Hieman pidemmillä matkoilla sijainti ei haittaa ollenkaan vaan saattaa olla jopa bonus, yleensä tykkään vetäytyä matkapäivien jälkeen omaan rauhaan.

      Poista
  3. Toinen hyvä low cost -hotelli on easyhotel.com. En voi kuitenkaan yleistää, että se olisi aina hyvä, kun kokemusta on vain yhdestä paikasta. Vuosi sitten keväällä käväisin viikon Portugalin Portossa ja siellä oli juuri avattu tällainen easyhotel ( easyhotel.com/hotels/porto.html ) melkein kaupungin keskustaan. Hinta-laatu-suhde oli loistava, yö 2hh-huoneessa maksoi 26 €. Huoneessa mukavat sängyt, ilmastointilaite ja oma WC ja suihku. Varsinaisia miinuspuolia ei ollut, jos osaa mukautua Ryanair-tyyliin tiukkoihin sääntöihin, joista ei voi luistaa kuin lisämaksusta: check-in klo 15, ei minuuttiakaan aikaisemmin, check-out klo 10, ei minuuttiakaan myöhempään (paitsi lisämaksusta). TV:n katselusta ja Wifistä piti maksaa, joten ei otettua niitä (tosin, eipä TV:tä olisi tullut katseltuakaan ja nettiin pääsi läheisessä nettikahvilassa 1h/0,50 €). Jos halusi jättää tavarat säilytykseen vastaanottoon, maksoi sekin. Siivousta ei ollut koko viikkoon (paitsi lisämaksusta), no, kävivät sentään roskiksen tyhjentämässä päivittäin, vaikka ekana päivänä oltiin varauduttu jo siihenkin, että varmaan joudutaan viemään roskat itte..
    Onko sulla muuten enemmän UK:ssa matkanneena kokemuksia easyhotellista tai sellaisesta kuin travelodge.co.uk (sieltä näköjään saa huoneen alk. £19)?

    4. Budjettimatkaaja ei mene sieltä missä aita matalin vaan sieltä, mikä reitti tulee halvimmaksi. Se, että Ryanair käyttää myös muita kuin suurkaupungin pääkenttiä, ei ole välttämättä huono asia. Niille, jotka tykkäävät 'hitaasta' matkailusta, on se tapa nähdä samalla myös muita paikkoja kuin sitä 'ylihypetettyä' suurkaupunkia. Lisäksi Ryanairin tapana on myös lentää pienempiin paikkoihin, mikä sekin käy hyvin ainakin itselleni, sillä kaikenlaisia mielenkiintoisia pienempiä paikkoja on tullut nähtyä juuri tämän ansiosta, eikä edes saasteiset ja stressaavat suurkaupungit ole olleet tämän jälkeen enää listallani vaan useampi pieni kaupunki, esim. viikossa ehtii nähdä hyvin 3-4 kaupunkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itselläni ei kokemuksia ole, vaikka viime reissullekin easyhotellia harkitsimme. Hostelli tuli kuitenkin meidän ajankohdallamme edullisemmaksi, joten valitsimme sen ja samoin on ollut aiemmilla reissuilla Iso-Britanniassa, pidän myös hostellien tasosta tuolla suunnalla. Mutta eiköhän tuota easyhotellia tule jossain vaiheessa käytettyä, tiukat säännöt check-innissä ym. eivät minua haittaa :)

      Tykkään myös siitä, että Ryanairia käyttäessä pääsee näkemään matkan aikana vaikka useamman kaupungin. Olen alkanut kallistumaan pikkukaupunkien puoleen muutenkin, on kivaa että on elämää ympärillä, mutta itse kaipaan matkoillani myös luontoon/puistoihin.

      Poista

Kerropas mitä mieltä sinä olet!