Tuli sitten varattua melko yllätyksellinen matka. Lähdetään laivamatkalle, vaikka en noilla laivoilla täällä puolen maapalloa juuri viihdy. Otsikko kertoo syyn laivamatkalle, pääsemme siis pistäytymään Pietarissa. Muutamaa matkaopasta olen kaupungista selannut ja kauniit rakennukset kyllä kiehtovat. Odotan siis matkaa innolla! Seurakin on loistavaa (kumppani ja hänen siskonsa), joten eiköhän matkasta tule hieno.Mikäli teissä lukijoissa on Pietarin kävijöitä, niin laittakaa vinkkejä missä käydä ja mitä tehdä. Aikaa on yksi päivä, joten eiköhän pysytä keskustan alueella. Matka taitetaan St. Peter Linella ja ostettiin se muutama viikko sitten Grouponilta (tosin on tälläkin hetkellä myynnissä heidän sivuillaan). Vaikka Grouponin sivuilla mainostetaankin laivamatkan arvon olevan lähemmäs neljää sataa, niin ihan paikkaansa se ei pidä, kun Peter Linen omilla kotisivuillaan on myös tarjouksia samoille risteilyille. Muutaman kympin halvemmalla kuitenkin saimme matkan tuolta Grouponin kautta, eli yhteensä 59 eurolla. 

Matkaan meitä lähtee kolme (neljäkin sinne hyttiin kyllä mahtuisi), joten yhdelle tulee hintaa pari kymppiä plus matkakulut Helsinkiin ja takaisin 10 euroa henkilöltä (Expressbussin tarjouslipuilla). Tästä matkasta sitten lisää joulukuussa!


LUITKO JO NÄMÄ JUTUT?

12 kommenttia:

 1. Oi, kuulostaa kivalta! Olen itse käynyt Pietarissa muutama vuosi sitten kouluni puolesta. Olimme taideopintomatkalla jä kävimme lähinnä vain Eremitaasissa. Se on niin valtava paikka, että taideaarteita kolutessa kului ainakin puoli päivää. Loppuajan pyörimme sattumanvaraisesti kaupungilla, eli päivän reissu myös kyseessä. Olisi kyllä mukava päästä Pietariin joskus ihan ajan kanssa tutkimaan kaupunkia tarkemmin, esim. muutamaksi päiväksi tai koko viikoksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulemma on valtava paikka tuo Eremitaasi, sehän olikin erinomainen kohde tuon alan opiskelijoille. Saapi nähdä tulemmeko itse siellä käymään, matka on niin lyhyt niin tekisi mieli tällä kertaa tutustua useampaan paikkaan. Nähtäväksi jää tykästynkö itse kaupunkiin niin, että halajan sinne pidemmäksi aikaa :). Harvoin tuo päivä kyllä missään riittää! Kiva kuulla, että tykkäsit matkasta sinne.

   Poista
 2. Kuulostaapa kivalta! Mullakin on joskus käynyt pikaisesti mielessä, että Pietarin-risteily voisi olla ihan hauska kokemus. Varsinkin jos saisi matkan noin halvalla, niin voisi todellakin harkita lähtöä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita tarjouksia kannattaa kyttäillä ja sitten jos sattuu tulemaan sellaiseen aikaan, että sopii mennä, niin tarttuu kiinni. Ovat kyllä ilmeisesti halventuneet nuo laivamatkat sinne. Junallakin toki pääsee, mutta normaalihinnat ovat turhan korkeita :)

   Poista
  2. Eikö junalla mennessä tarvii kuitenkin hommata viisumi erikseen? Ellei sitten satu löytämään jotain hyvää juna+viisumi-pakettia. Oon yrittänyt itse tutkailla kauheasti eri vaihtoehtoja, miten Pietariin kannattaisi mennä, ja ainakin Pallontallaajissa joku suositteli menemään vaan laivalla.. Sillä kun saa sen "viisumivapaan" oleskelun oiskohan ollut 72 tunniksi (?), jos ostaa sen jonkun bussilipun millä pääsee satama-kaupunki-väliä.

   Kirjoitahan sitten kattava poistaus Pietarin matkasta. Meiän on pitänyt mennä sinne mun miehen kanssa vaikka kuinka pitkään, mutta ei ikinä tunnuta saavan aikaiseksi! No, jos keväällä sitten.. :)

   Poista
  3. Kyllä, junalla mentäessä tarvitsee siis viisumin vielä, matkatoimistoissakaan se ei yleensä kuulu hintaan, vaan siitä veloitetaan lisämaksu. Mutta tuollaisia pakettivaihtoehtoja viisumilla kyllä on jossain mainostettukin, mutta taitavat siltikin olla hintavia. Näin olen itsekin ymmärtänyt, että laivalla mentäessä saa oleskelun 72 tunniksi, mutta silloin pitää olla sellainen shuttle-bussilippu hankittu, käytännössä se on vain kuljetus satamasta keskustaan ja siitä veloitetaan sitten Peter Linella normaalisti 25 euroa. Ilman tarjouksia voi lyhyellekin Pietarin matkalle tulla korkea hinta, mikä on ainakin minut saanut tähän mennessä valitsemaan toisen kohteen.

   Saa nähä kuinka kattava tulee :). Ainakin omat kokemukset tulee tottakai kirjoitettua, mutta todennäköisesti ylimääräistäkin :). Joitakin kohteita tulee kerrasta toiseen siirrettyä, mutta etteköhän te sinne joskus pääse. Kevät/kesä voisi olla kyllä miellyttävämpi aika matkustaa kuin tämä viileä aika vuodesta..   Poista
 3. Heippa :) Heitin sulle blogihaasteen tuolla oman blogini puolella:

  http://kinttupolulla.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 4. Hetken jo toivoin, kun kerroit matkan olevan luvassa, että kohde olisi ollut Puola, mutta eipä ollutkaan, harmin paikka :)

  Venäjän maaperälle en ole milloinkaan astunut, vaikka läheltä on liipannut, kun olen matkustanut junalla Itä-Suomessa ja siinä Parikkalan kohdalla rata menee tosi lähellä rajaa. Joten mulla ei ole ikävä kyllä antaa mitään vinkkejä nyt teille.

  Täytyy sanoa, että voisin itsekin lähteä tollaselle risteilylle, varsinkin, kun siinä ei ole viisumipakkoa. Onko tosiaan niin, ettei tuohon 59 €:on tule enää yhtään mitään päälle? Jos näin on, kyllä on halpa reissu, kun jakaa 3:lla (vielä halvempi, jos olisi 4 hytissä).

  Pietari voisi olla nimittäin hyvä jatke tälle viime elokuussa aloittamalleni Itä-Euroopan "turneelle". Elokuussa käytiin "Päivä Tallinnassa"-risteilyllä (en ollut käynyt Tallinnassa sitten vuoden 98 tai jotain). Se maksoi yhteensä 24 euroa kahdelta (Viking Club -kortilla). Laiva lähti illalla Hgistä ja yön sai nukkua hytissä, josta piti lähteä 7:n aikaan aamulla. 11 tunnissa ehti nähdä olennaiset nähtävyydet Tallinnan vanhasta kaupungista. Matkat Hkiin ja takaisin EB:n ja VR:n tarjoustiketeillä. Ensi kesänä uudestaan, jos risteilyn hinta pysyy suunnilleen samana ja saatavilla on EB:n ja VR:n tarjoustikettejä. Syyskuussa oltiin pari päivää Budapestissä ja lokakuussa Krakovassa (kuten olenkin täällä blogissa jo maininnut). Suunnitelmissa olisi jatkaa joulukuussa "turneeta" Gdanskin kautta Varsovaan.

  Mitä tulee vielä tohon laivamatkailuun, niin kokemusta on siitä aika paljon, mikä johtuu erityisesti siitä, että asustelen Varsinais-Suomessa. Työpaikat nimittäin järjestävät täällä päin laivalla koulutustilaisuuksia. Itse olin juuri sellaisella viime viikolla: aamulaiva Turusta ja laivanvaihto iltapäivällä Maarianhaminassa. Hyvin kelpasi ainakin allekirjoittaneelle tapahtuman järjestäjän tarjoamat ruuat laivan buffet-aamiaisella ja iltapäivällä buffet-lounaalla (koulutus ei niinkään innostanut, heh). Eihän tuota tietenkään varsinaiseksi matkailuksi voi sanoa, kuten ei vuorokauden risteilyitäkään. Noita risteilyitä ei ole kovin montaa tullut tehtyä, mutta sen sijaan laivamatkoja Ruotsiin on takana jo useampia, nimittäin Ryanairin lennoille Skavstan lentokentälle (n. 100 km Tukholmasta etelään). Vuodesta 2005 ollaan käyty muistaakseni 14:llä eri lennolla Skavstalta, mikä tekeekin jo 28 yhdensuuntaista matkaa Åbon ja Stockholmin välillä. Budjettimatkailijalle kun ei ole tärkeintä nopeus vaan matkan hinta. Tosin nyt, kun halpabusseilla (/lipuilla) pääsee Treelle, voisi lähteä Ryanairilla sieltäkin, mutta kohteet ovat edelleenkin sellaisia, mitkä eivät meitä kiinnosta. Koneen vaihtokaan ei paljoa innosta jossain Hahnissa tai Stanstedissä, koska siinä on aina se riski, että joku lento perutaan ja uusi matka tulee pirun kalliiksi. On nimittäin paljon todennäköisempää, että lento perutaan kuin laivamatka. Eipä siinä ainakaan ajallisesti säästä, meni sitten Skavstan kautta tai jonkin vaihtolentokentän kautta. Mielummin ainakin itse nukun laivan hytissä kuin lentokentällä. Sitäpaitsi laivalla matkustaminen on mukavaa ja kuten sanottu, suurin osa matkasta menee nukkumiseen ja omien eväiden mutusteluun (buffet-pöytä maksaa 30 €, joten ei kiitos). Ja voihan sitä tietenkn taxfree-myymälässäkin paluumatkalla piipahtaa, kun viinit on siellä kuitenkin halvempia kuin Alkossa, eikä niitä voi varsinaisesta matkakohteestakaan tuoda, kun koneeseen ei voi ottaa nesteitä (turvatarkastuksen jälkeenkään niitä ei voi ostaa, kun laukku jo tupaten täynnä, yleensä ruokaa, esim. kahvia). Ja jos hyvä säkä käy, laivalla pääsee vielä kaiken lisäksi kuuntelemaan jotain iskelmä-artistia (näin musafriikkinä mulle live-musa on aina eri juttu kuin nauhalta tuleva...).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joku oikeasti pitää laivamatkoista :O! No ei, kaipa tuo on yleistäkin kun niitä niin paljoa järjestetään. Itse olen vain saanut niistä niin tarpeekseni: äänekkäitä humalaisia (uusiin ihmisiin tutustuminen on tylsempää), kallista ruokaa ja tarjolla ei ole mitään pientä purtavaa (miksei siellä tax-freessä voida myydä hedelmiä ym. siellä kaiken karkin ja alkoholin keskellä?!?), viihdetarjonta pyörii karaoken ja bingon ympärillä ja mitään pakopaikkaa ei ole :D. Uima-allasalue on yleensä kallis ja niissä on huono hinta-laatusuhde. Okei, olen kyllä aina varannut niitä halvempia matkoja (käymissäni laivoissa ei ole ollut merkittäviä eroja näiden asioiden suhteen) ja mikäli jotain parempaa on tarjolla, niin en ole tullut kokeilleeksi.

   Jos laivalla olisi joku hyvä esiintyjä, niin se olisi jo parempi, mutta vaikka olen kymmeniä laivareissuja tehnyt, niin olen onnistunut varaamaan laivan aina silloin kun siellä on jotain ihan muuta kuin hyvää. Joten hyviä artisteja, stand-uppia, burleskia ja improvisaatioteatteria, niin olen messissä! Mutta sitten vielä pitäisi laivoille saada yksi tai kaksi VIIHTYISÄÄ kahvilaa, ruokakauppa, leffateatteri, bilis/pingis-pöytä, kuntosali, sulkkiskenttä, kunnolliset hieronta-palvelut... Tai edes jotain näistä :). Ehkä näille ei sitten ole kysyntää?

   Nämä tosin koskevatkin risteilyjä, reittimatkat ovat laivasta riippuen mukavia, koska kestävät Tallinnaan vain muutaman tunnin ja Tukholmaan mentäessä päivän/yön, jolloin tulee kuitenkin vain levättyä omien eväiden kanssa. Reittimatkat vain sattuvat olemaan sen verran kalliita (normihinnat), että ei täältä Tampereelta tule juuri lähdettyä Tallinnaan tai Tukholmaan lentojen perässä, kun pitää se bussi/juna Helsinkiin tai Turkuunkin vielä maksaa.

   Kanta-asiakkuus kyllä kannattaa, vaikkei juuri matkustelisikaan laivalla. Itse sain juuri sähköpostiin Viking Linelta tiedon, että pääsen halutessani päivämatkalle Tallinnaan (aamulla meno, illalla tulo) 2 eurolla tai yönyli-risteilylle ilmaiseksi. Noita ilmaisia risteilyjä on kyllä jatkuvasti ollut tarjolla, mutta koska en sellaisilla viihdy, niin en ole tarttunut. Päivä Tallinnassa- risteilyjä ja reittimatkoja ei vain saa yhtä usein halvalla, vaikka toki niistäkin tarjouksia löytyy säännöllisesti. Vaikka ymmärtäähän tuon, yön yli laivalla viipyessään perusturisti tuo melkoiset rahat laivalle kun siellä syö, juo ja shoppailee, joten kelpaahan noita "ilmaiseksi" jaella. Reittimatkoilla jää huomattavasti vähemmän valuuttaa laivayhtiölle.

   Kokonaishinta on tosiaan tuon 59 euroa, mutta kuten jo äsken avauduin, niin mikäli laivalla aikoo murkinoida ja/tai ryypätä, niin johan tulee hintaa. Eli hinta on kyllä halpa, koska kyseessä on Pietari (eikä Tallinna/Tukholma, jonka monet laivamatkaajat ovat jo nähneet), mutta se voi tulla kalliiksi jos ei ennakoi.. :).

   Kuulostaapa tämä viesti valittelulta :). Oikeasti olen kyllä lähdössä tulevalle reissulle innoissani (mutta kyseessä ei olekaan pelkkä risteily), mutta juurikin siksi, että pääsen Pietariin ja kyseessä olevan laivamatkan aikataulut on hyvin järjestetty, eli illalla lähtö, päivä kaupungissa, illalla paluu ja aamusta heti Helsingissä.

   Poista
 5. En siis itsekään liputa noitten risteilyjuttujen puolesta, mutta koska on pakko päästä pienellä rahalla maailmalle ja meidän varsinaissuomalaisten on melko kätevää mennä tosta ton lätäkön yli Skavstalle, niin mikäs siinä. Sieltä kun on valinnanvaraa paljon enemmän ja halvemmat hinnat kuin Ryanairilla Treelta. Esim. syksyllä 2011 Sevillan lennot meno-paluu 25 €, Málagaan maksoi samaan aikaan Treelta 250 € jne. jne.

  Tuolla laivamatkustamisen mukavuudella viittasin lähinnä siihen, että siellä saa ajan kulumaan paljon nopeammin, kuin esim. jos joutuu istumaan samassa bussin/junan/lentokoneen penkissä yhtämittaisesti vaikkapa 12h. Matkustan kaksi kertaa vuodessa tosiaan tuonne Lappiin junalla ja matka kestää n. 12 tuntia. Koska olen nuuka, en halua maksaa mistään makuupaikasta ekstraa, koska matka on mielestäni ihan tarpeeksi kallis. Siihen verrattuna siis laivamatkustaminen on paljon mukavampaa (melkeinpä jopa luksusta), koska siellä voi ihan oikeasti nukkua kaikessa rauhassa ihan oikeassa sängyssä peiton alla kenenkään häiritsemättä.

  Niin, itse asiassa reittihinnat välillä Tku-Sto-Tku eivät ole kovin kalliita, tuo Viikkarin varausjärjestelmä on vaan hemmetin sekava, että siinä menee hetken aikaa, ennen kuin asiasta tietämätön löytää sieltä ne halvimmat hinnat. Hinta määrittyy nimittäin aika monen tekijän kautta, kuten mm. aamu- vai iltalaiva, viikonpäivä, hyttiluokka, Viking Club Finland -jäsenyys, Viking Club Sverige -jäsenyys, osta ajoissa -alennus, hyttipaketti, tarjoukset.. Esim. me maksettiin yhteensä yhteen suuntaan kahdelta säästöhytissä aamulaivalla hyttipakettihintaan 14 € (ei ollut edes tarjous, koska hinnan saa tälläkin hetkellä näkyviin vaikkapa ensi keskiviikoksi). Musta se ei ole todellakaan kallista (7 €/henkilö), jos vain suostuu säästöhytissä matkustamaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä totta, että mieluummin laivassa kuin sama aika lentokoneessa tai edes junassa, tottakai! Pääsee liikkumaan huomattavasti paremmin. Täältä Tampereelta laivaa ei vain ole vaihtoehtona, ensin pitää kuitenkin mennä bussilla/junalla ja koska lentoaika ei siitä hirveästi lyhene vaikka Tukholmasta/Tallinnasta lentäisikin, niin mieluummin ei. Laiva ei siis aikaa ainakaan säästä, mutta välttämättä ei rahaakaan kun ottaa kokonaiskustannukset huomioon. Tämä siis Pirkanmaalta, Turusta/Helsingistä asia on ihan eri.

   Nuo laivojen varaukset ovat kyllä (toisinaan) sekavia, kun etsii parasta hintaa. Seiskalla lätäkön yli ei ole kallis hinta (tai mihin vertaa tietysti, jos lento maksaa tuon verran niin on :D), mutta kun laskee Tre-Turku-Tukholma-lentokenttä-kohde niin vasta sitten pitää verrata vastaavaan hintaan muualla. Yleensähän kallein osuus tuosta on tietysti Tre-Turku.. Onnibussin tulo markkinoille on tietysti helpottanut tätä, mutta kesällä kun katselin yhteyksiä niin eipä vaan osunut yksiin edulliset lähdöt. Mitä enemmän vaihtoja, niin sitä haastavampaa on saada aikataulut osumaan yhteen ja yön yli odottelu taas voi tuoda lisäkustannuksia. Turkulaisille tuo onkin enemmän kuin hyvä vaihtoehto, vaikka laivamatka kauan kestääkin. Pitää vain etsiä laivayhteyksiin sopiva lento ja jo on edullisesti maailmalla, noita lentoja kun Ruotsin puolelta saa usein todella halvalla.

   Poista

Kerropas mitä mieltä sinä olet!