Matkailu on harrastus siinä missä mikä tahansa muukin ja se syö tietysti rahaa. 

En ole itse saanut juuri kuulla ihmettelyitä siitä, miten minulla on varaa matkustaa, mutta muiden valituksia omasta rahatilanteesta kylläkin. Minut tuntevat tietävät minun olevan hyvä rahankäyttäjä ja elävän arkenakin melko pienillä summilla. Haluan kuitenkin omalta osaltani näyttää mallia ja painottaa, että joitakin poikkeuksia lukuunottamatta jokaisella suomalaisella on varaa matkustaa.



On kyse valinnoista ja tahdosta. Painotan kuitenkin myös sitä, että matkusteleminen maailmalla ei määrittele ihmistä. Kun suomalainen sanoo, että haluaisi mennä, mutta kun ei ole rahaa, ei silloin vain halua tarpeeksi. Muut tärkeämmät asiat (asunto, ruoka, opiskelu, shoppailu, ystävät, auto) menevät silloin pienemmän halun edelle, näin se menee jokaisella ihmisellä jonkin asian suhteen. Silloin kannattaisi ihmisen kuitenkin kysellä itseltään, miksi minä haluan matkustaa maailmalla, jos en ole valmis tekemään asian eteen mitään? Haluanko sitä todella? Ja jos vastaus on kyllä, tee hetki töitä, pakkaa reppu, kohtaa mahdolliset pelkosi ja osta lippu. Jos vastaus on ei, hyväksy asia ja ole onnellinen kotona, harrastuksissa jotka todella kiinnostavat sinua.

Itse päätin aikanaan tätä matkablogia aloitellessa kirjoittaa avoimesti matkabudjeteistani, jotta jokainen näkisi millaisilla summilla matkustan. Haluan kirjoittaa erityisesti maksamieni lentojen ja muiden kuljetusten, majapaikkojen sekä nähtävyyksien kustannuksista, jotta tätä lukevat näkevät, että matkailu ei vaadi suuri summia - sopivan asenteen kylläkin. Tykkään itse lukea kaikenlaisia tekstejä matkailusta, mutta olen hieman enemmän käytännön ihminen kuin haaveilija, minkä vuoksi vastaavanlaiset minne, miten, koska ja millaisella budjetilla - tekstit kiinnostavat minua kaikista eniten.





Nykyään matkaileminen on halpaa. Halpalentoyhtiöt, kuten Ryanair, Easyjet tai Wizzair, myyvät lentolippuja muutamalla kympillä. Hostelleista saa sängyn Euroopassa 4-20 eurolla ja kahden hengen hotellihuoneita on myös edullisesti tarjolla monessa maassa. Euroopassa ja Yhdysvalloissa on monia tapoja matkustaa kaupungista toiseen edullisesti halpayhtiöiden tarjouksia seuraamalla ja Aasian sisällä matkailu on edullista suomalaisen kukkarolle ilman tarjouksiakin.

Edullisten matkojen etsiminen ja paikalliseen hintatasoon tutustuminen vaatii tietysti panostusta, mutta harjoitus tekee mestarin tässäkin ja intohimo asiaan on hyödyksi. Omien matkojeni kustannukset ovat täällä nähtävissä, joten jokainen laskutaitoinen osaa niistä laskea, että jos laitan 100-200 euroa sivuun kuukaudessa, pääsen pitkälle Aasian matkalle tai useammalle Euroopan matkalle vuosittain.

Tänä vuonna tein neljä lyhyttä ulkomaanmatkaa. 

Kävin Skotlannissa, Saksassa ja Hollannissa, Unkarissa sekä päivämatkalla Venäjällä. Ostin lennot Ryanairilta, majoituin hostelleissa, kotimajoituksessa ja yhden yön hotellissa sekä otin etukäteen selvää edullisimmista keinoista liikkua maiden sisällä. Aina en edes valinnut edullisimpia vaihtoehtoja, vaan jätin spontaanisuudelle tilaa, mikä yleensä tulee harkitsemista kalliimmaksi.

Minulla meni kokonaisuudessaan rahaa näihin matkoihin noin 850 euroa. Summa ei kuitenkaan ole suoraan arkikustannuksien päälle tuleva, koska siinä on mukana ruoka-, kahvila- ja bussikustannukset, jotka tietysti vähentävät vastaavia kustannuksia arjessa. Ulkomailla käyn useammin ravintoloissa kuin Suomessa, minkä vuoksi minulla myös kuluu ruokaan toisinaan enemmän rahaa kuin Suomessa. Joillakin matkoilla (halvemmissa maissa) minulla kuitenkin vastaavasti menee vähemmän rahaa kuin mitä menisi Suomessa. Eriteltynä minulla meni rahaa (pyöristettynä):

Lentoihin 190 euroa.
Majoituksiin 145 euroa (+ laivamatka 20 e).
Liikkumisiin 120 euroa.
Nähtävyyksiin 50 euroa.
Ruokaan, kahviloihin ja kaikkeen muuhun 325 euroa.



Ensi vuoden budjetti matkustamiseen on paljon suurempi, mutta toisaalta tien päällä ollaan vähintään kolme kuukautta. Siitä sitten lisää ensi vuoden puolella!

Blogi lomailee loppuvuoden ja palailee auringosta haaveillen langoille vuoden alussa. Sitten matkaan ei olekaan kauaa. 

Rauhallista Joulua kaikille! 


LUITKO JO NÄMÄ JUTUT?

12 kommenttia:

  1. Tuo on ihan totta, että on valintakysymys, mihin rahansa laittaa ja mihin ne riittää. Tiedän aika monta tapausta, joiden rahat menee huomaamatta tupakkaan, ravintolalounaisiin jne. Ja sitten on valitus päällä, että on jotenkin jonkun muun tahon vika, ettei ole rahaa vaikka matkustaa.

    Lasken itse aika tarkasti rahaa arkena ja käytän sitä sen sijaan matkustamiseen. Esimerkiksi ruokamenoista on helppo säästää. Lisäksi myyn kaiken itselle tarpeettoman tavaran eteenpäin heti enkä viiden vuoden päästä. Silläkin ollaan saatu kartutettua omaa matkakassaa.

    Yritän aina vertailla ja etsiä edullisimman vaihtoehdon matkustamiseen. Sitten kuitenkin mukavuus menee jonkin verran kaiken edelle ja lopulta maksan ehkä keskihinnan (mikäli siitä on etua, kuten vaikka matkustusajan selvä lyhentyminen tai oma vessa ja kylppäri majoituksessa). Pääasia tietenkin, että kokee saavansa vastinetta kuluttamalleen rahalle ja on tyytyväinen omiin kulutuspäätöksiin (oli ne sitten niitä erikoiskahveja ja ravintolalounaita arkena tai mitä tahansa) :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinpä juuri! Jokainen valitsee mihin niitä rahojaan haluaa laittaa. En pidä ajatuksesta, että jokaiselle suomalaiselle annettaisiin vielä enemmän kuin mitä meillä jo on, en usko ylenpalttisen kulutuksen tekevän ketään onnelliseksi.

      Vertailu kannattaa, vaikka sitten valitsisikin sen vähän kalliimman vaihtoehdon. Joskus pienellä rahallisella panostuksella saa huomattavasti mukavamman vaihtoehdon, toisinaan taas kalliimpi vaihtoehto voi tulla samanhintaiseksi halvemman kanssa kun ottaa huomioon kokonaiskustannukset. Parasta hintalaatua yritän itse aina etsiä, usein se on halvin, mutta ei todellakaan joka kerta :). Ja kuten kirjoitit, pääasia on, että saa vastinetta rahoillensa, käyttää ne sitten matkoihin, lounaisiin tai mihin tahansa!

      Poista
    2. Niin ja piti vielä toivottaa hyvää joulua ja blogilomaa! Minäkin hiljenen huomisen jälkeen pariksi viikoksi (ainakin). Ja mukavaa matkan odotusta :)

      Poista
    3. Kiitos paljon, ja samaa sinulle, Mukavaa Joulua ja blogilomaa :)

      Poista
  2. Pidän siitä, miten selkeästi kirjoitit, etenkin tämä: "Kun suomalainen sanoo, että haluaisi mennä, mutta kun ei ole rahaa, ei silloin vain halua tarpeeksi. Muut tärkeämmät asiat (asunto, ruoka, opiskelu, shoppailu, ystävät, auto) menevät silloin pienemmän halun edelle, näin se menee jokaisella ihmisellä jonkin asian suhteen."

    VastaaPoista
  3. Hyviä pointteja ja olen monesta asiasta ihan samaa mieltä. Matkustelu on osittain myös elämäntapa ja valinta. Toki työelämän myötä omat matkabudjetit ovat nousseet, mutta opiskelijana tuli matkustettua ja säästettyä rahaa sitten jostain muusta, kunhan pääsi matkalle. Joku muu halusi käyttää saman rahan ehkä juhlimiseen tai johonkin muuhun. Minä taas olen aina nauttinut elämyksistä ja uusista kokemuksista. Niiden arvoa ei voi mitata rahassa. Moni epäröi laittaa suuria summia vaikkapa Aasian lentoihin, mutta loppujen lopuksi kokonaismatka voi tulla halvemmaksi Aasiaan kuin vastaavan pituinen reissu Euroopassa.

    Mukavaa uutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monelle matkusteleminen tosiaan on elämäntapa ja se vaikuttaa silloin elämään laajemmin kuin heillä, jotka matkustelevat silloin tällöin. Nuorempana menin pienemmillä budjeteilla kuin nykyään ja opintotuista ja satunnaisilla töillä tuli ne rahat säästettyä. Joku haluaa matkojen sijasta laittaa ne viimeiset rahat uuteen vaatteeseen, elokuvailtaan tai kuntosalille ja se on jokaisen valinta. Työelämässä olevilla on yleensä huomattavasti enemmän rahaa matkustaa, mutta toki sekin on yleensä oma valinta, että opiskeleeko enää 2. asteen (tai edes peruskoulun) jälkeen vai siirtyykö työelämään (vaikka sitten pienipalkkaiselle alalle) ja matkustelee mahdollisesti enemmän.

      Tuo on niin totta mitä kirjoitit lentohinnoista! Lennot Aasian suuntaan ovat kalliimpia, mutta melkein kaikki muu on siellä halvempaa (jtn Japania lukuunottamatta), joten jo parin viikon matka voi tulla paljonkin halvemmaksi kuin vastaavan pituinen loma Euroopan sisällä. Aina hintoja verrattaessa pitäisi ottaa huomioon lento- ja hotellihintojen jälkeen maan yleinen hintataso.

      Mukavaa uutta vuotta sinullekin!

      Poista
  4. ELÄMÄNTAPA ja VALINTA ovat ennen kaikkea ne tärkeimmät avainsanat. Jotkut ovat vieneet nimenomaan nämä kaksi asiaa äärimmilleen ja ryhtyneet nomadeiksi. Siihen liittyen kannattaa ehdottomasti lukea Päivi Kanniston kirja "Elämäni nomadina". Laitan tähän postaukseen liittyen lainauksia Kanniston kirjan luvusta "Penninvenyttäjät":

    "Oma rahankäyttöni on vähentynyt alle kymmenesosaan sitten Suomesta lähdön."

    "Nyt emme koreile vaatteilla, meillä on aikaa tehdä kaikki kotityöt itse ja kuntokin kohenee rinkkaa paikasta toiseen kantaessa. Vertailemme tuotteiden ja palvelujen hintoja pihien saksalaisten tavoin ja tingimme kuin itarat intialaiset. Ruokakustannuksissa säästöä tuo paikallisten raaka-aineiden ja sesonkituotteiden käyttö. Näin matkustamisesta on tullut meille monin verroin edullisempaa kuin paikallaan asumisesta ja työn tekemisestä."

    "Mitä vähemmän rahaa käytämme, sitä onnellisempia olemme. Kulutuksemme on paremmin tasapainossa maapallon kantokyvyn kanssa, sillä alhaisempi kulutus saastuttaa vähemmän."

    "Viime kädessä matkustamisen hinta on kiinni viitseliäisyydestä, tinkimistaidoista ja nokkeluudesta. Aika ja kärsivällisyys laskevat aina hintoja, joten pitää malttaa vertailla ja neuvotella."

    "Sisarusten mielestä Ajay [Kanniston haastattelema nomadi] haaskaa aikaansa sillä välin, kun he tekevät töitä ja ostavat autoja, vaatteita ja uusia kännyköitä. "Koska minulla ei ole sitä heillä, he kuvittelevat että elämänlaatuni on huonompi", Ajay naurahtaa. Itse Ajay ei yritä kääntää heidän päätään, sillä jokaisen pitää saada elää haluamallaan tavalla."

    "Koska nomadit eivät tunne tyytymättömyyttä, he eivät ole myöskään valmiita venymään ja rasittamaan itseään stressaavissa töissä. Heistä on parempi tienata vähemmän ja kantaa vähemmän vastuuta, sillä silloin on enemmän vapaa-aikaa."

    "Budjettimatkailijoita kritisoidaan siitä, että he pihistelevät, tinkivät ja metsästävät tarjouksia. Halvalla matkustaminen voi olla jopa kunnia-asia. Esimerkiksi kovan luokan rinkkamatkailijoiden piireissä vähiten rahaa käyttäviä arvostetaan eniten, sillä heitä pidetään kokeneimpina ja neuvokkaimpina.
    Osa turistikohteista ei halua budjettimatkailijoita lainkaan. Tutkimuksen ovat kuitenkin osoittaneet, että vaikka pihistelijöiden päivittäinen kulutus on pieni, he tuovat kohteeseen enemmän rahaa kuin viikoksi-pariksi pyrähtävät luksusmatkailijat. He voivat halutessaan viipyä kohteessa kuukausia, myös sesongin ulkopuolella, mikä tasoittaa paikallisten yrittäjien tulovirtoja."


    Millaisia ajatuksia nämä lainaukset Kanniston kirjasta teissä herättävät?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella loistavia pätkiä olet tänne kirjoittanut! Lauseissa on hyviä ajatuksia. Kirja on vielä lukematta, mutta vaikuttaa entistä mielenkiintoisemmalta. Voin allekirjoittaa monta kohtaa vaikken nomadi olekaan!

      Viimeisessä kappaleessa on hienosti tuotu esille se, kuinka halpamatkailijat voivat tosiaan tuoda lomakohteeseen isomman summan, koska he voivat viipyä pidempään ja matkustavat myös sesongin ulkopuolella. Tämän kun kaikki palvelualalla olevat yrittäjät muistaisivat! Joskus vaikkapa ravintolassa voi saada kehnoa ruokaa tai yritetään jotenkin vedettää ja se on todella harmi, koska niihin paikkoihin ei takuulla mene enää uudelleen. Eikö olisi kannattavampaa yrittää saada turistit tulemaan toistekin, pitkään kohteessa viipyvien kohdalla kun kyse voi olla kymmenistä kerroista, ja kohdella heitä sen mukaisesti..

      Poista
  5. Totta tosiaan, elämä on valintoja. Lähes kaikki harrastukset vievät rahaa, joten on vain päätettävä, mihin haluaa panostaa ja toimittava sen mukaisesti. Jos rahaa on vähän, sitäkin tärkeämpää on suunnitella sen käyttö hyvin. Yleensähän rahaa ei liikoja pääse kertymään, ainakaan noin vahingossa... Itse olen melko hyvä pihistelemään arjessa ja saan sillä tavoin kerättyä matkakassaa. Pienet valinnat tuovat lopulta suuren loven lompakkoon, jos ei kiinnitä huomiota rahankäyttöönsä.

    Mahtavaa, että olet lähdössä kolmen kuukauden reissulle! Odottelen innolla tarinoita Singaporesta, Indonesiasta ja Malesiasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri kuten kirjoitit. Pienistä summista tulee pitkällä aikavälillä paljon, varsinkin kun elämässä on tälläisiä pieniä asioita hyvin paljon; kahvikupillisista oikean puhelinliittymätyypin valintaan :)

      On todella mahtavaa, enkä kestä tätä matkakuumetta :D. Muiden matkablogien lukeminen ei myöskään auta asiaa.. Tarinoita kyseisistä maista siis tulossa piakkoin :)

      Poista

Kerropas mitä mieltä sinä olet!