Kävin lapsena melko ahkerasti laivareissuilla. Ensimmäiset tunnit laivalla olivat hauskoja, mutta illan tullen usein kyllästyin. Useimmat aktiviteetit kun laivalla liittyivät jollain lailla alkoholiin. Jo nuorempana mietinkin miten laivojen viihtyvyyttä voisi muutamilla pienillä konsteilla parantaa rutkasti.

Myöhemmin vaihdoin laivareissut lentomatkailuun. Lentokentät olivat ja ovat edelleen kiehtovia, koska niissä on lähdön jännittävää tunnelmaa, mutta nykyään sitä ihastuu, jos lentokentällä jokin asia toimiikin tavallista paremmin. Tai ihmettelee, jos joku toinen asia taas on järjestetty tavallista huonommin.

Medanin kentällä tilaa oli hyvin ja penkeillä pystyi makoilemaan, koska käsinojia ei tuolien välissä ollut.
Aamusella ei kuitenkaan ollut mitään ruokapaikkoja avoinna ja kahvikoneautomaattikin oli rikki.
Frankfurtin lentokentältä löytyi hiljaisempiakin kolkkia ja Luffen asiakkaina kahvia/kaakaota sai
litkiä ilmaiseksi.Wifi oli kuitenkin maksullinen 30 minuutin jälkeen ja kentän palvelut,
hintavia ravintoloita ja kauppoja lukuunottamatta, olivat suppeita.

Monet matkailijat ovat lentokentillä pitkän ajomatkan päätteeksi, vaihtamassa lentoa tai sitten pitkä matka on vielä edessä. Kuvittelisin, että moni haluaisi rentoutua ja rauhoittuakin kentällä ollessaan mukavilla sohvilla tai hieronnassa. Pitkät odotusajat saavat toiset taas haikailemaan liikettä ja toimintaa. Joku taas haluaa lentokentällä ollessaan tehdä töitä tai surffailla netissä. Asiakkaita on erilaisia ja ikävä kyllä harvempi lentokenttä vastaa monipuolisesti erilaisiin tarpeisiin. 

Olinkin hyvin iloinen, että Singaporessa on osattua katsoa pintaa syvemmältä ja tehdä se, mitä harvemmassa paikassa on viitsitty ainakaan kovin perinpohjaisesti. Changin lentokentällä on mahdollista tehdä kaikenlaista kivaa joko maksutta tai maksua vastaan. Siellä voi katsoa elokuvia ilmaiseksi, käyttää kentän tietokoneita tai omaa konetta ilmaiseen surffailuun, askarrella, nauttia auringosta terassilla, pelata erilaisia pelejä, nauttia eväitä vehreässä ympäristössä, katsoa urheilua, käydä maksua vastaan uimassa ja kuntosalilla ja mitä vielä. Ja mikä parasta, kovaääniset kuulutukset ja muu lentokentille ominainen kiire sekä hötkyily puuttuivat kokonaan.

Lentokentän palveluita
Kaunis terassi
Yksi pelihuoneista
Vehreää kasvillisuutta
Askartelumahdollisuuksia
Mukavia nojatuoleja ja iso screen

Lentokenttä teki siis juuri sen, mitä olin toivonutkin ennen pitkää lentomatkaa. Mukavilla nojatuoleilla oli rentouttavaa katsella elokuvia ja kahvilassa ihanaa nauttia juustokakkua. Rentoutuneina nousimme koneeseen. Enpä siis pistäisi pahakseni, jos joskus on vaihto kyseisellä kentällä, siellä aika kyllä menee nopeasti.

Millaisia hyviä kokemuksia teillä on lentokentistä?

Juhannus lähenee, joten hauskaa valon juhlaa lukijoille! Kuvittelisin, että tulevana viikonloppuna väki vähenee tietokoneiden ääreltä, joten taidan minäkin palata langoille seuraavan kerran vasta pyhien jälkeen. Ensi viikolla tulossa lisää juttua Singaporesta, mikä oli viimeinen kohteemme edellisellä matkallamme.


LUITKO JO NÄMÄ JUTUT?

8 kommenttia:

 1. Mun mielestä on kyllä kummallista, ettei edes kaikilla isoimmilla kentillä ole ilmaista wifiä. Nykypäivänä sen luulisi olevan enemmän sääntö kuin poikkeus? Jopa Nepalissa jossain perähikiän mökissä oli wifi.. :D

  Mun mielestä kaikista miellyttävimmät kentät joilla oon vieraillut on Schipol ja Abu Dhabi. Molemmissa meillä oli aika lyhyet vaihdot joten hirveästi ei kerennyt kenttään tutustua - mutta Schipolin kenttä oli ainakin niin iso, että siellä olisi voinut seikkailla vaikka koko päivän! :D Ruokapaikkoja vaikutti olevan laidasta laitaan ja samoin muita kauppoja. En sitten tiedä että miten tollaset matkustajan mukavuuteen vaikuttavat kuten wifin käyttö, tai nukkuminen, kentällä hoituu, mutta yleiskuva oli ainakin tosi miellyttävä.

  Abu Dhabin kenttä nyt oli muuten vaan hieno ja ärsytti että aikaa kentällä oli vaan noin tunti :P Vaikka oli jo aamuyö niin olisi pitänyt päästä tutkimaan kenttää enemmän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itsekin kummastellut ilmaisen wifin puutetta. Nykyaikana se on käsittämätöntä, että isoillakaan lentokentillä sitä ei välttämättä ole tarjolla. Ja kuten kirjotit, jossain maailman kaukaisessa kolkassa se kuitenkin on ilmaiseksi tarjolla :D

   Schipolin kentästä olen kuullut aiemminkin pelkkää hyvää, mutta Abu Dhabin kentästä en muista lukeneeni juurikaan. Olisi kyllä kiva vierailla molemmissa! Lentokentät ovat alkaneet kiinnostaa enemmän sen jälkeen kun olen nähnyt muitakin kuin Ryanairin käyttämiä pieniä kenttiä (Tampere-Pirkkala, hah), jotka harvemmin voivat mainostaa asiakkaiden huomioonottamisella :D. Tietenkin rumat ja tylsätkin kentät asiansa hoitavat eikä sinne kentälle tarvitse tuntikausia aiemmin mennä (vaihdoissa valinnanvaraa ei yleensä ole, mikäli siis pienellä budjetilla matkustaa). Itse katson kuitenkin asioita myös siltä kantilta, että jos olisin itse kehittämässä matkailupalveluita, niin miten itse asiat tekisin.

   Poista
 2. Jännä juttu, että ihmiset aina liputtaa ilmaisten asioiden puolesta. No, todellisuudessa tässä maailmassa ei mikään ole ilmaista (tai no, hengittämäsi ilma taitaa olla, ainakin vielä toistaiseksi...). Ei ehkä aina ajatella tarpeeksi pitkälle, että joku ne ilmaiset wifit maksaa jollain tapaa tai sitten ilmaisen wifin käyttäjä maksaa netin käytön jossain toisessa muodossa, esim. lentolipussaan. ”Kaikella on hintansa”, esim. Ikeahasta saa arkipäivisin ilmaista kahvia, mutta joudut kävelemään koko sokkeloisen kaupan läpi todella hyvällä itsehillinnällä varustettuna, jottei siihen keltaiseen kassiin tartu yhtään mitään (paras tapa lienee jättää lompakko kotiin, jottei mitään tulisi ostettua :)

  Mutta mitä tulee tohon ilmaiseen wifiin, niin ihan hyvä, että on maksullinen varsinkin noilla halpalentoyhtiöiden kentillä, koska harvemmin on mitään pakottavaa tarvetta päästä siellä nettiin, enkä haluaisi maksaa turhasta, koska ilmainen wifi nostaisi varmasti lentolippujen hintoja. Ruotsissa Skavstan kentällä on tullut vietettyä useita tunteja (ja myös öitä maan kalliiden majoitushintojen takia) ja ihan hyvin on pärjätty ilmankin (netti maksaa siellä muistaakseni 10 SEK/10 min., eli tosi suolanen hinta). Viimeksi tosin oli pakko päästä nettiin (puolisko työmeilejä kattomaan), kun laskeuduttiin Skavstalle. Asia ratkaistiin kuitenkin niin, että kun meillä oli hyvin aikaa ennen bussin lähtöä Nyköpingistä kohti Viikkarin Tukholman terminaalia, mentiin Mäkkiin istumaan kahville. Kofeiiniriippuvaisina oli siis pakko saada kuitenkin jostain kahvia ja tässä tapauksessa ilmaisen wifin takia päädyttiin Mäkkäriin. Emme käy roskaruokapaikoissa juuri koskaan, mutta tämä oli poikkeus (tilasimme vain ison 19 SEKin kahvin puoliksi, ei mitään muuta moskaa, mitä siellä on tarjolla, heh). Ikävä kyllä kaikilla Puolankin matkoilla on jouduttu menemään kahville noihin monikansallisiin roskaruokapaikkoihin (Mäkkäri ja KFC), mutta ei ole paljon vaihtoehtoja, koska puolalainen kahvi on melkein yhtä hirveätä kuin suomalainenkin.

  On muuten aikamoisia paikkoja noi halpalentoyhtiöiden terminaalit, esim. Turku T2. Ja Skavsta on Ruotsin 3:ksi suurin kenttä, mutta pirun pieni ja todella halvalla tehty. Joskus on ollut hauskaa katsella yöllä siellä istuessa, kun muut siellä yöpyvät ihmiset haluaisivat ladata puhelintaan tai kannettavaansa, mutta eivät löydä pistokkeita. No, niitä ei ole yksinkertaisesti tarjolla kuin yksi, joka on yleensä jo varattu :) Samoin siellä ei ole (julkisella puolella) juuri ollenkaan perinteisiä lentokentän penkkejä, joissa nukkua vaan lähinnä huonoja kahvilan tuoleja (kts. linkki: http://cdn1.vtourist.com/4/4971197-Stockholm_Skavsta_Airport_Stockholm.jpg).

  Miten muuten kommentoit yleisesti ottaen lentokenttien ruokien ym. palveluiden hintoja. Ruuat/kahvit tuntuu olevan yleensä melko hintavia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, enpäs tiennyt, että Ikeasta saa ilmaista kahvia, pitäisiköhän tehdä pyörälenkki sinne, hehe. Toisilla sitä itsehillintää on, toisilla ei. Ilmaiset, tai "ilmaiset", jutut ovat toki houkuttelemassa ihmisiä ostamaan. Silloin kun saa jotain ilmaiseksi, toiset ihmiset kokevat jäävänsä kiitollisuuden velkaan. Joskus esimerkiksi saa enemmän rahaa laittamalla vapaaehtoisen maksun vaikkapa kahvitarjoilulle kuin määrittämällä palvelulle tarkan hinnan. Itsekin aiemmin vähän ujostelin ottaa ilmaisia näytteitä, koska välillä oli vaikeaa lähteä ostamatta, joten sitä mieluummin vältteli ilmaisia maistiaisia ja vastaavia. Nykyään osaan olla "röyhkeämpi" ja ottaa ilmaisen vastaan ja kiitettyäni kieltäytyä ostamasta mitään.

   Lentolipuissa ja kenttäveroissahan palvelut asiakkailla maksatetaan. Meidän matkalla oli vain hassua nähdä kaksi täysin erilaista kenttää, josta olimme ns. maksaneet saman verran, koska lensimme samalla lipulla. Toisessa paikkaa saimme loistavat palvelut ja toisessa emme. Lippu oli edullinen, joten en valita.

   Euroopan lennoilla se on yleensä minulle aika sama onko wifiä vai ei. Työ/raha-asioissa wifi on kuitenkin tarpeellinen monellekin ihmiselle ja se on niin yleinen ympäri maailmaa, että on kummallista, että kaikilla lentokentillä sitä ei ole joko tarjolla tai se toimii huonosti.

   Samanlainen suhde on roskaruoka/ketjupaikkoihin. Mäkki on, ikävä kyllä, hyvä paikka kahvitteluun, koska siellä on toimiva wifi. Esimerkiksi viime matkalla kävimme pari kertaa Mäkissä kahvilla, koska pääsimme samalla lukaisemaan sähköpostit ja tarkistamaan bitcoinin kurssin. Sama on varmaankin missä päin maailmaa tahansa Mäkin ja vastaavien pikaruokapaikkojen kanssa, vaikka mieluummin silti aina etsin paikallisen kahvilan. Kokemani mukaan Mäkit ovat kovin hälyisiä paikkoja ja sopivat ainoastaan pikaiseen visiittiin, yleensä kahvilaan mennessäni haluan kuitenkin istahtaa levollisessa ympäristössä hetken, joten Mäkkäri ei ole senkään puolesta hyvä vaihtoehto.

   Lentokentillä kahviloiden ja ravintoloiden hintojen vertailu on nopeaa ja kyllä pidän ravintoloita varsinkin kalliina. Tosin en tiedä ovatko ravintolat kuitenkin suhteessa samanhintaisia kuin vastaavat lentokentän ulkopuolella, koska usein lentokenttien ravintolat ovat sen verran hienoja, etten kävisi niissä muutenkaan. Tosin monilla kentillähän on jo roskaruokapaikkoja, mikäli halvempaa ruokaa/kahvia kaipaa. Kahvit/kahvilat lentokentillä ovat mielestäni kuitenkin usein melko kohtuuhintaisia (ainakin Suomen hintoihin verrattuna, paikallisiin hintoihin verrattuna ei välttämättä), samoin kakut/kahvileivät joskus. En kuitenkaan syö lentokentillä kuin harvoin, koska yleensä minulla on eväät mukana. Kahviakaan en joka reissulla juo, oikeastaan vain silloin jos kentällä tulee oltua pidempään (yöpyminen kentällä, vaihto, lennon myöhästyminen). Kyllähän lentokenttien korkeammat hinnat ymmärtää, vaikka niitä ei itse halua maksaakaan.

   Poista
  2. Jep, liity Ikea Familyyn ja saat ilmaisen kahvin (ja santsikupin) clubikorttia näyttämällä kassalla ma-pe (vain kaupan sisällä olevassa ravintolassa, ei kassojen lähellä). Siellä on myös erikseen erikoiskahvikone (espresso, cappuccino jne.), jollei normisumppi maistu (meille ei maistu...) Lompakko kannattanee siis jättää kotiin, koska joudut pakosti kävelemään koko sokkeloisen kaupan läpi kahvin juotuasi (muuta ulospääsyä ei ole :)

   http://www.ikea.com/ms/fi_FI/ikea_family/saannot_ja_ohjeet.html (Jäsenetusi --> Ilmainen kahvi maanantaista perjantaihin)

   Poista
  3. Itseasiassa mullahan on toi kortti.. en vain ole tullut huomanneeksi tuota ilmaiskahvia. Ikeassa on kyllä hyvin suunniteltu (kaupan kannalta tietenkin) tuo kun usein koko kaupan joutuu kiertämään läpi. Voisihan sieltä helposti lähteä kaikkea mukaan, kyllähän he osaavat ne tuotteet houkuttelevasti laittaa esille ja varsinkin kun näyttävät mainostavan aina niitä halvimpia juttuja. Onneksi ei tule itse sorruttua heräteostoksiin enää :). Ei kuitenkaan parane lähteä ilmaisen kahvin perään ruuhka-aikaan, koska se vaatii jo kärsivällisyyttä jos koko kaupan joutuu kiertämään, he.

   Poista
 3. Heh, näiden kuvien perusteella tekee mieli lähteä Singaporeen pelkän lentokentän vuoksi. :)

  VastaaPoista

Kerropas mitä mieltä sinä olet!