Olen suhaillut junilla ja busseilla viime vuosien aikana niin paljon, että hommasta on tullut varsinkin Suomen sisällä mukavan rentouttavaa rutiinia. 

Matkustelemisessa ja elämässä ylipäätään pidän sekä uusista että tutuista asioista, molemmat rentouttavat, vaikkakin eri tavalla. Tiistaiaamuna huomasin kuinka nopeasti tutusta ja turvallisesta kehkeytyy hauska, pieni seikkailu kun huomio on jossain muualla kuin ympäristössä.

Tampereen rautatieaseman seutu on kiehtova paikka. 

Olin kävelemässä Tampereen juna-asemalle ja itseasiassa siinä matkan aikana olin hetken pohdiskellutkin, että voiko liikkumiseen kyllästyä täysin. Omiin korviini kun totaalinen paikallaan oleminen kuulostaa kaukaiselta asialta ja olen nauttinut liikkuvasta elämäntyylistäni aina. Kymmenen minuuttia myöhemmin minä - rikkoakseni rutiineja kai - nousin epähuomiossa väärään junaan. Nousin junaan poikkeuksellisesti tarkistamatta lähtölaituria tai junan numeroa, junassa tullut kuulutuskin matkareitistä meni ohitse ja niinpä sitten lähdettiinkin Jyväskylän sijasta kohti Helsinkiä.

Junan lähteminen vääriä raiteita pitkin ei myöskään herättänyt minua todellisuuteen ja vielä konduktöörin ihmetellessä lippuani olin omissa pilvilinnoissani matkalla Jyväskylään. Hätä ei ollut sen näköinen, vaihdoin Toijalassa naureskellen junaa ja ehdin seisoskella raiteilla vain muutaman minuutin ennen kuin pääsin lähtemään takaisin Tampereen suuntaan.

Ylisöpö lippu, oijoi! Ensimmäisen junan konduktööri antoi lipun paluumatkalle, ettei tarvitse kyydistä maksaa.
Vasta myöhemmin huomasin, että olin nuorentunut yli 20 vuotta. 

Juna toi minut takaisin tuntia ennen seuraavaa junaa Jyväskylään, joten ehdin käydä välissä vielä kotona syömässä ja kahvittelemassa. Myöhästymisestä huolimatta mitään vahinkoa ei tapahtunut, vaan päivän käänteet olivat hyvinkin positiivinen juttu. 

Kaikkein parasta koko tapahtumassa oli loistava palvelu, jota sain osakseni jokaiselta kolmelta konduktööriltä matkan varrella. Konduktöörit olivat ymmärtäväisiä, auttavaisia ja ystävällisiä. Todellisia asiakaspalvelijoita!

VR saa melkosen paljon negatiivista palautetta osakseen, joten haluan jakaa tätä tapausta edeltävänkin kohtaamisenkin täällä blogin puolella. Vaikka sekin nauratti minua jo tapahtuessaan, niin varsinkin jälkikäteen osasin olla hyvin kiitollinen saamastani asiakaspalvelusta. 

Ostaessani matkalippuja, ostan melkein poikkeuksetta mobiililipun, jonka tilaan sekä tekstiviestinä että sähköpostina puhelimeeni. Tämä järjestely on kätevää ja se on sujunut omaltakin osaltani hyvin viime viikkoon asti. Viime viikolla mokailin puhelimeni kanssa ja huomasin rautatieasemalle saapuessani, että olin onnistunut hävittämään ennalta ostamani matkalippuni sekä tekstiviesteistä että sähköpostista. Junan lähtöön oli siinä vaiheessa muutamia minuutteja aikaa (juna oli itseasiassa viitisen minuuttia myöhässä, kiitos!) ja minä seisoin Jyväskylän rautatieasemalla lompakossani 25 senttiä käteistä ja VISA-kortti, millä ei ollut katetta sekä kännykkä, jonka akku huuteli finitoa. Aloin jo epäillä olinko koko junalippua ostanutkaan, koska sitä ei mistään meinanut löytyvän.

Juoksin tiskille asiaa selvittämään ja sekään ei heti tuottanut tulosta, koska en edes muistanut millä osoitteella olen VR:n asiakastiedoissa (sellaisella osoitteella, mistä tuli muutettua pois jo pari asuntoa sitten..), mutta lopulta mukava ja ystävällisesti typeryydelleni naureskeleva asiakaspalvelija sai tulostettua lipun matkaan ja pari ylimääräistäkin kun huomasi, että seuraavallekin viikolle on lippuja jo tullut tilattua. Ettei katsokaas tule sitten seuraavalla viikolla mokailtua. 

Oletko sinä noussut koskaan väärään kulkuvälineeseen, varannut lentoja väärälle päivälle tai myöhästynyt vaikkapa koko matkalta?


Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursdayta. Kyseessä on kansainvälinen tempaus ja Suomessa sitä vetävät Satu Destination Unknown - blogista, Nella Kaukokaipuu - blogista ja Veera Running With Wild Horses - blogista. Ohjeet voit lukea täältä.

Minut löytää Instagrammista nimimerkillä curiousteea.


LUITKO JO NÄMÄ JUTUT?

28 kommenttia:

 1. hih, jopa sulla on ollu seikkailuja! oon joskus ajellu lentokenttäjunilla vääriin suuntiin - JFK:lla varmaan viimeks... ja Hakaniemen metroasemalla menee usein jotenkin pakka ihan sekaisin, että on pakko tarkistaa monta kertaa mihin onkaan menossa. ja mulla on sentään erinomainen suuntavaisto ja harvemmin sekoilen. :D

  just lähdetään perheen kanssa vapuks Lappiin ja multa lähtee kyllä VR:lle moitteet siitä että liput on ihan hävyttömän hintasia autojunalla mentäessä. 850 euroa pieneltä perheeltä on jo ihan röyhkeetä! konnareista oon aina tykänny, ne on usein erinomaisia asiakaspalvelijoita ja huumorintajuisiakin yleensä. sullekin sattui nähtävästi sopiva tyyppi matkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lentokentälle mentäessä saa kyllä olla tarkkana, ettei sitten koneesta myöhästy :). Sama on tapahtunut mulle ainakin Barcelonassa aikanaan, mutta onneksi oli reilusti aikaa. Harmi kun en ole käynyt Hakaniemen asemalla, olisi kiva tietää mitä itse olisin paikasta mieltä :D.

   Onpa muuten kallista! Järkyttävä hinta kyllä! Olisko tuossa tilanteessa ollut parempi vuokrata vaikka auto? Vaikka sitten jos tavaraa on paljon mukana, niin sittenhän ei onnistu.

   Poista
 2. Oi, ihanaa kyllä kuulla VR:n asiakaspalvelusta jotain positiivista ja onneksi sulle sattui ymmärtäväiset konnarit! :)

  Noista väärin matkustamisista tuli heti mieleen kaksi mielenkiintoista tapausta:

  Ensimmäinen sattui Intiassa, Keralassa kenties, missä juna-asemia oli kaupungissa kaksi ja me sitten mentiin tietenkin väärälle asemalle! Onneksi junamme oli myöhässä ja kerkesimme kyytiin vaikka piti ajaa riksalla koko kaupungin läpi x)

  Toinen sattui taas ihan Suomessa, missä varasin klo 01 yölaivan Tallinnaan perjantaiksi. Tarkoitus oli ottaa se pe-la väliselle yölle, mutta otinpa sitten to-pe-yölle. Syytän sivujen epämääräisiä merkintöjä. Onneksi lipputarkastaja oli ystävällinen ja totesikin, että ei ole eka kerta. Saatiin hytti siihen "oikeaan" laivaan ilman mitään lisämaksuja :)

  Näitä sattuu ja tapahtuu! Onneksi koskaan ei ole tullut mokailtua niin pahasti, että olisi joku kallis lento mennyt sivu suun tms. silloin ei kyllä ehkä naurattaisi niin paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä :D. Nuo molemmat tapaukset ovat itseasiassa sellaisia missä saa kyllä olla tarkkana! Useampi juna-asema samassa kaupungissa voi helposti aiheuttaa sekaannuksia. Ja nuo yöaikaan lähtevien matkojen päivämäärät pitää ainakin minun tarkistaa tarkkaan joka kerta :D

   Onneksi teillä oli molemmilla kyydillä onnea matkassa ja pääsitte matkaan! Silloin kun matkalle ehtii, niin hommasta tuleekin vain pientä seikkailua matkaan. Mutta kuten kirjoitit, jos jokin kallis lento olisi mennyt sivu suun, niin ei välttämättä naurattaisi..

   Poista
 3. Ei vitsi mitä kommelluksia sulle on käyny :D mie tarkistan matkaliput aina ainaki viis kertaa ennen lähtöä, en ole koskaan myöhästyny koneesta tai junasta.. Paitsi hei kerran! Ja siitä kuulin kyllä seuraavat viis vuotta! Lähdin mummoni kanssa Rovaniemeltä yöjunalla helsinkiin ja olin onnellinen koska juna pysähtyy Kemissä. Silloinen poikaystäväni asui siellä ja hän tuli asemalle moikkaamaan. Hypättiin asemalla junasta kuten moni muukin ja siihen jäätiin. Juna ei ilmoittanut että se jatkaa matkaa ilman meitä eikä ovia saanut auki. Tavarat oli sisällä, myös puhelimet ja rahat. Juostiin taksiasemalle ja kirittiin juna Oulusta :D 120€ lisää hintaa matkaan ja kauheat valitukset VRlle huonoista tai olemattomista kuulutuksista :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi elämä mikä tarina! Onneksi saitte junan kiinni, mutta ei varmaan paljoa lämmittänyt taksikyydin hinta... Muistan muuten menneiltä vuosilta kuinka kuulutuksiin ei oikein voinut luottaa, ainakin Tampereen asemalle kuuluteltiin välillä sellaisia junia lähteneeksi, jotka eivät olleet vielä edes saapuneet, joten eivät todellakaan voineet vielä jatkaa matkaakaan :D.

   Poista
 4. Haha, onpas sulla ollut säpinää :) Niinhän se menee, että kun jostakin asiasta tulee liian rutiinia, niin ei enää tarkistele mitään. Olen melkein mokannut samalla tavalla lentokoneiden kanssa, kun Helsingistä Ouluun lähti samaan aikaan sekä SAS että Finnair. En muista kumman lento minulla oli, mutta mitään tarkistamatta menin juuri sinne toiselle portille. Huomasin mokani juuri ennen koneeseen nousua ja juoksin oikealle portille :)

  Ja pakko vielä kommentoida tuota VR:n asiakaspalvelua, että se on varmasti kyllä parantunut huimasti viime vuosien aikana! Suurin osa kokemuksistani on 2005 molemmin puolin ja silloin konnarit oli usein töykeitä. Mutta sitten tuli joku muutos ja yhtäkkiä kaikki ovat olleet ystävällisiä, sen kerran kun olen junalla enää nykyään matkustanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi lähtivät samaan aikaan, ettet myöhästynyt koneesta tuon takia! Lentokentillä saa olla kanssa tarkkana, koska esimerkiksi lähtöportit saattavat vaihtua viime tingassa ja kuulutuksia ja informaatiota sitten jaellaan tai ei jaella :).

   Ehkäpä VR:llä on panostettu eri lailla asiakaspalveluun nykyään. Itse olen ainakin parin vuoden aikana saanut melko neutraalia tai hyvää palvelua tasaisesti. Aiemmilta vuosilta en niin hyvin muistakaan asiakaspalvelun tasoa.

   Poista
 5. Ihana postaus! Mä oon mennyt Milanossa vahingossa varikolle ja päässyt junakuskin vieressä etupenkillä takaisin keskustaan :D Ja Sveitsiin varattiin liput väärille päiville, mutta saatiin vaihdettua ne Lufthansalta ilman rahankäyttöä. Ostettiin siis kuudelle kaverille paluulennot väärälle päivälle, vasta seuraavalle kuulle.. Kyllä muuten nousi kylmä hiki otsalle hetkeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaapa hauskalta tuo Milanon reissu :D. Oli varmaan kiva katsella maisemia sieltä! Sveitsin juttu ei sitten niinkään, voin kuvitella kuinka on aiheuttanut muutaman sydämen tykytyksen lisää, mutta hyvä kuulla, että saitte lennot vaihdettua.

   Poista
 6. Mä oon kerran onnistunut ostamaan liput väärälle kuukaudelle. Päivämäärä ja juna oli kyllä ihan oikeat, mutta jostain syystä olin päivää valitessani klikannut kalenterista seuraavan kuukauden vastaavan päivän :D Konduktööri hetken tutkaili lippua ja totesi, että vissiin oot tähän junaan yrittänyt ostaa lippua, mutta on tainnut tulla väärä kuukausi. Onneksi silläkin kertaa oli ymmärtäväinen konduktööri ja pääsin ostamallani lipulla perille asti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei :D! Huomasitko asian vasta junassa? Ihana juttu, että päästi sinut jatkamaan matkaa perille asti lipulla :)

   Poista
 7. Haha, onneksi sait sentään tuon söpön matkalipun :) Mulle on sattunut paljon vastaavaa kymmenenvuodentakaisilla reilireissuilla ja kerrankin taidettiin joutua yöjunalla ihan väärään maahan. No mikäs siinä reissatessa, kun ei ollut kiire mihinkään. Nyt lähiaikoina sitä on tullut myös sekoiltua esim. bussien kanssa, mutta mitään oikein mojovaa tarinaa en ehkä muista viime vuosilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva matkamuisto kyllä jäi :). Hah, hauskasti käynyt sinulle kun olet väärään maahan joutunut! Mutta totta kyllä, mikäs siinä kun kiirettä ei ole :)

   Poista
 8. Hauska pikku seikkailu! Hyvä suhtautua tuollaisiin pieniin kommelluksiin huumorilla, koska eihän asiat ole niin vakavia :)

  Mäkin olen huomannut että VR:n konduktöörit on usein poikkeuksellisen ystävällisiä ja hyviä asiakaspalvelussa, Kuljen työmatkat lähijunalla ja monesti olen oikein erikseen kiinnittänyt huomiota siihen, kuinka konduktöörit jäävät juttelemaan lippua ostaville matkustajille ja kertovat asioista oma-aloitteisesti. Itseasiassa juuri aiemmin tällä viikolla konduktööri kävi kuuluttamassa ennen päätepysäkkiä hyvät päivänjatkot, siitä tuli hyvä mieli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä juuri Hanna, loppujen lopuksi tuokin oli täysin harmiton juttu niin hyvähän se on ottaa sellaisena vastaankin :)

   Ihana kuulla, että saat myös hyvää palvelua konduktööreiltä säännöllisesti! Olen myös huomannut kuinka he kertovat aina vaihtoyhteydet kysymättä ja jäävät välillä jutulle. Ja toisinaan mukaan mahtuu vitsiniekkojakin, samoin tykkään myös siitä jos kuulutetaan hyvät päivänjatkot :). Piristää tuollainen käytös kyllä päivää!

   Poista
 9. Olipa hyväntuulinen postaus, ihanaa että asiakaspalvelu pelaa ja mielestäni VR saa vähän liikaakin kuraa niskaansa...

  Hmm. Pariisissa tuli aikoinaan aina illalla (tai yöllä...) nukahdeltua metroon tai junaan, kerran löysin itseni sieltä jostain minne metrot menevät siinä vaiheessa kun eivät enää kulje (!!) ja ikävä kyllä seuranani oli pari aika erikoista tyyppiä... Tuon jälkeen pysyttelin kyllä hereillä väsytti vaikka kuinka ja paljon..

  Ja juuri hiljattain ostin väärät liput Finskille, tarkoituksena oli ostaa Tampere-Oslo lennot niin että Helsingissä olisi vaihto saman tien, mutta olinkin vahingossa ostanut vaihdon missä odotusta olisi ollut Helsingissä melkein yhdeksän tuntia. Muksujen kanssa... Finnairilla oli kyllä kanssa ihana palvelu kun tuon mokan huomasin ja onneksi liput saatiin vaihdettua ilman kustannuksia.

  Mutta tuohon liikkumiseen - en usko että siihen kyllästyy, jos veri vetää liikkumaan, mutta kyllä siihen välillä vähän väsähtää, kuten minä juuri nyt. Ensi viikolla matkat kuitenkin jatkuvat...!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva Satu kun jaoit kokemuksiasi!

   VR saa minunkin mielestäni vähän liikaa kuraa niskaansa. Kai se on sitä kun yksi valittaa, niin toinenkin valittaa herkemmin, vaikkei niin tarvetta olisikaan.

   Hieno juttu Finnairilta, että vaihtoivat lennon! Se on kyllä hyvää palvelua.

   Näin ajattelen minäkin, että tuskin tähän koskaan kyllästyy, mutta välillä on hyvä rauhoittua :). Kotonakin on kivaa ja matkan päälläkin on mukavaa edetä hitaammin kuin nopeammin.

   Poista
 10. Voi eiiii! :D No, onneksi ei vakavampaa tapahtunut ja pääsit kohteeseen. Ihana että näitä reissukommelluksia voi myöhemmin hymyillen mietiskellä, ei se aina niin vakavaa ole.
  Paitsi Matteolle saatan joskus ärähtää kun joku on tilannut lentoliput väärille päiville... niitä on muutama nähty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, muistankin joo kuinka olet kertonut näistä miehesi kommelluksista :D. Saahan sitä vähän ärähtää, vaikka sattuuhan näitä, toisille enemmän kuin toisille kylläkin :). Mutta varsinkin myöhemmin asioille on helppoa naureskellakin, yleensä nuo asiat tuppaa kääntymään aina parhain päin.

   Poista
 11. Eikä! Johan sulla on ollut hauska reissu :D Mulla tulee vain yksi tapaus mieleen ja vieläkin vähän pyörittelen silmiäni sille..Olin menossa Edinburghista Lontooseen junalla, tuhannen aikaisin aamulla tietenkin. Olin tyytyväinen, kun juna oli jo raiteilla ja lähtikin muutaman minuutin etuajassa. Lippuja tarkastaessa konnari ei ollut ollenkaan yhtä mukava kuin Suomessa monesti on, vaan se potki meidät seuraavalla pysäkillä pois odottamaan seuraavaa junaa.

  Ja hauskintahan tässä oli se, että se eka "väärä" juna oli myös menossa Lontooseen, se vain lähti ihan vain muutaman minuutin ennen sitä junaa, johon olin lipun ostanut! No, tuli se oikeakin juna sieltä sitten ja onnellisesti nukuin koko matkan Lontooseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, no hyvin on ymmärrettävää, että tuollaisessa tapauksessa nousee väärään junaan :D. Onneksi kävi kuitenkin noin päin, että menit aikaisempaan väärään junaan ja sinulla oli vielä mahdollisuus nousta siihen oikeaan junaan ajoissa. Siellä ei sitten osattu asiakaspalvelua hyvin, mutta hyvä, että pääsit perille :)

   Poista
 12. Siellä sitä on seikkailtu Tampereen asemalla molemmat tiistaina :) Hauska tämä sinun tarina, koska asiakas jota olin siellä Tampereella treffaamassa kertoi tehneensä saman virheen kuin sinä edellisellä viikolla. Ainoa vaan, että hänen piti päästä Helsinkiin ja määränpääksi vaihtui Seinäjoki. Siinäkin oli sitten ystävällinen konnari ja veturin kuski olleet suureksi avuksi ja pysäyttivät junan kesken matkan jollekin pienemmälle asemalle.

  Mutta joo on sitä tullut itsekin toilailtua toisinaan. Onneksi on selviydytty säikähdyksellä. Kuala Lumpurissa mm. tuli ostettua bussiliput Penangille, kun jotenkin kuvittelin sen kautta olevan kätevintä siirtyä Langkawille (täh??). Oli siinä pientä selittelyä, kun piti mennä kysymään vaihtaisivatko vielä liput. Ei ollut virkailijalle onneksi mikään ongelma ja päädyimme loupulta onnellisesti Kuala Perliksen asemalle ja sieltä lauttaan :) Joskus olen myös muistanut lennon lähtöajan New Yorkista reilulla tunnilla pieleen ja matkalla JFK:lle tulikin sitten hikiset paikat kun tämän huomasimme. Onneksi homma taas lopulta järjestyi, mutta sen jälkeen on kyllä tullut tarkistettua aina lähtöä edeltävänä iltana kellon ajat useampaan kertaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pysäyttivät oikeen junan! Mahtavaa, hienosti tehty! Mukava kuulla, että hänkin oli saanut ystävällistä palvelua. Ja ihan hauska sattuma, että olemme molemmat tuolla asemalla junailleet samana päivänä :)

   Kiitos myös kun jaoit tarinasi! Näitä on ollut kyllä huippua lukea. Kiva, että teillekin on lopulta käynyt hyvin vaikka ensin on tullutkin sekoiltua :D. Noita lähtöaikoja tarkistaessa saa ollakin tarkkana, varsinkin jos menee uudelle kentälle. Toisinaan voi olla vaikeaa arvioida kuinka paljon siirtymisiin lentokentille / bussiasemille menee aikaa. Ja lopulta sitä joku ruuhka voi kuitenkin yllättää, vaikka sitä aikaa olisi varannut reilustikin..

   Poista
 13. Hahaa, tutun kuuloista kohellusta! Symppis matkalippu :) Ihan huippua muuten, että sulle osui noin mukavaa asiakaspalvelua kohdalle. Mä olin joskus ostanut matkalipun vahingossa Järvenpäähän, vaikka piti olla Saunakallioon (tms), ja sain silloin konduktööriltä melkoista huutia asiaan liittyen. Hyvä, että hommat on kohentuneet siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, hauska kuulla, että sinullekin sattuu :). Harmi vain, että asiakaspalvelu ei tuolla kerralla toiminut kohdallasi! Matkalippu oli kyllä söpö :)

   Poista
 14. Hauska tarina, mutta onneksi oikealla asenteella näistä aina selviää! Itse en ole tainnut toistaiseksi erehtynyt ostamaan väärää lippua, mutta kommelluksia sattuu aina silloin tällöin ihan muuten vaan. Kyllä VR:llä on usein mukava asiakaspalvelu vaikka muista asioista kenties onkin negatiivista sanottavaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, oikealla asenteella pärjää muutenkin elämässä hyvin pitkälle :). Kommelluksia tulee silloin tällöin, mutta mitä sitten!

   Poista

Kerropas mitä mieltä sinä olet!