Kaupungeissa minua kiehtovat yksityiskohdat.Kun katson ensimmäisen tai vaikka viidennenkin kerran jotakin rakennusta, seinää tai kuvaa, näen yleensä vain jonkinlaisen kokonaisuuden. Hiljalleen, toisinaan vasta useamman katselukerran jälkeen, alan hahmottamaan enemmän ja enemmän yksityiskohtia. Ja juuri ne yksityiskohdat tekevät kaupungeista hauskoja ja jollain lailla salaperäisiä. Kaupungit tarjoavat myös mahdollisuuden heittää huumoria tuntemattomien ihmisten kesken, joita ei  välttämättä koskaan tapaa.

Tampereen keskustasta maahan katsomalla löytyy esimerkiksi eräs lausahdus Kivikirjastosta, joka oli suosikkini jo pitkään ennen kuin sen maasta bongasin. Kiljahdinkin ilahtuneesti kun monta vuotta takaperin luin Sillanpään ytimekkään ja miellyttävän toteamuksen kivilaatasta: Elää sinun pitää ja tajuta se, että sinä elät.

Rakennuksissa tai katukivetyksillä olevien yksityiskohtien lisäksi rakastan bongailla tarroja, julisteita, neulegraffiteja ja mitä vain pienempää satun näkemäänkin. 

Tampereella tällaisia yksityiskohtia on hauska bongailla, koska nämä yksityiskohdat elävät koko ajan. Uusia kuvia tai tekstejä ilmestyy tai niitä tulee löydettyä yllättävistä paikoista. Kun pitää silmänsä avoinna, voi omilta kotikulmiltaankin löytää vaikka mitä. 


Kuinkahan moni tamperelainen on huomannut, että kaupungilta voi bongailla tinasotilaita? Juuri niitä pieniä muovisia leluja, joilla leikitään vielä tänäkin päivänä. Olen itse bongaillut niitä satunnaisesti ja uuden sotilaan näkeminen on pirun hauskaa! Tai onko joku laskenut kuinka monta Julius Kivi on hullu - tarraa kaupungista löytyy ympäriinsä? Minä en ole, mutta näkemieni perusteella hyvin monta, niitä on liimailtu sinne tänne. Tarroissa toisinaan toistuu sama teema, joten on hauskaa löytää samoja kuvia ympäri kaupunkia. Sitä tiedostaa, että joku on kävellyt näillä samoilla kulmilla, mitähän lie ajatellut kun on kuvalleen paikan valinnut. 

Kiinnitätkö sinä huomiota pieniin yksityiskohtiin kaupungissa liikkuessasi?


Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursdayta. Kyseessä on kansainvälinen tempaus ja Suomessa sitä vetävät Satu Destination Unknown - blogista, Nella Kaukokaipuu - blogista ja Veera Running With Wild Horses - blogista. Ohjeet voit lukea täältä.

Minut löytää Instagrammista nimimerkillä curiousteea.


LUITKO JO NÄMÄ JUTUT?

22 kommenttia:

 1. Tosi hauskoja juttuja oot bongaillut. Välillä sitä tulee viiletettyä niin, ettei huomaa mitään, mutta yleensä kuitenkin tykkään kiinnittää huomiota pieniin yksityiskohtiin. Niistä tulee aina hyvä mieli! Olin aika äimistynyt kun löysin pääsiäisenä Helsingin metsästä sähkökaappiin liimattuna saman tarran, jonka olin nähnyt vain kuukautta aiemmin Barcelonan metrossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, vähän hieno juttu tuo tarra! Itsellekin on käynyt noin, mutta ei vielä ihan noin isossa mittakaavassa :D. En tiedä millainen tarra on kyseessä, mutta on ihan kiehtovaa ajatella, että sen on voinut sama tyyppi kiinnittää :)

   Poista
 2. Jotkut noista on kyllä osuvia :D

  VastaaPoista
 3. Liian harvoin tulee tuijoteltua tarkemmin ympäristöä! Aina on niin kiire viilettää joka paikkaan, ettei meinaa keretä pysähtyä katsomaan.. Mun kotikulmia on tosin viime aikoina koristanut vain jonkun graffittijengin tägit ja maalaukset, koska samaa mantraa toistellaan joka puistonpenkissä, roskiksessa ja seinässä. Mieluummin kattelisin jotain tinasotilaita ja tarroja kuin niitä suttuja. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tagit eivät ole oikeastaan koskaan iskeneet muhun. Suurimmasta osasta ei saa selvää, mutta se nyt on vielä jokseenkin ok. Mutta sitä en ymmärrä jos niitä tageja sutataan johonkin sellaiseen seinään, penkkiin tai vaikka kulkuneuvoon, joka olisi todella hieno ihan sellaisenaan. Joskus hyvin harvoin saattaa joku hienompi tagi tulla vastaan, mutta ei niidenkään paikka ole esimerkiksi liikkeiden ikkunoissa.. Mutta kaipa nää on näitä mielipidejuttuja, ehkä jotkut niistä tykkäävätkin, mutteivat kuitenkaan ymmärrä omaa intoani tarroihin :)

   Poista
 4. Ihania kuvia ja hauskoja yksityiskohtia! Olen itse huomannut, että kotikulmilla olen tullut sokeaksi yksityiskohdille, kun taas reissun päällä bongailen niitä koko ajan. Taidan ottaa kesän tavoitteeksi bongata yksityiskohtia Oulusta, raportoin sitten loppukesästä, miten kävi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi todella kiva kuulla millaisia yksityiskohtia Oulusta löytyy!! Ties vaikka sieltä löytyisi jotain kaupungille omia juttuja, joita bongailla :)

   Poista
 5. Mahtavia yksityiskohtia, vau! Tällaisten pikkujuttujen bongailu on aivan älyttömän kivaa ja virkistävää, mutta mullakin käy valitettavan usein niin, että harrastan sitä vain vieraissa paikoissa ollessani - tutussa ympäristössä tuleekin sitten aivan liian helposti kuljettua laput silmillä. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täysin ymmärrettävää, onhan tutuissa paikoissa se mukava puoli, että niissä tosiaan voi kävellä enemmän laput silmillä :). Siis ihan sitä tarkoitan, että ei sitä aina tarvitsekaan niin tarkkaavainen ympäristönsä suhteen olla. Mutta seikkailuja voi tosiaan harrastaa omilla kotikulmillakaan, jos ei nyt joka päivä niin silloin tällöin :)

   Poista
 6. Liian harvoin kyllä tulee bongailtua Oulussa yksityiskohtia. Pitäisi ehkä alkaa harrastaa enemmän..
  Hauskoja havaintoja olet tehnyt Tampereella! Varsinkin nuo pikkuiset sotilaat. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ainakin kokeilla :). Ensimmäisen sotilaan bongaus oli kyllä hauska juttu :D! Nyt sitä on ihan into piukeana katselemassa välillä korkeuksiin, varsinkin silloin kun kuljen reittejä, joilla en ole vielä bongaillut :D

   Poista
 7. Mulla taas välillä tuntuu että en välitä tuollaisita lausetarroista tai kuvista ollenkaan, kuvailen vain isoja kokonaisuuksia. Toisaalta esimerkiksi kukista tykkään, tai jos arkkitehtuuriin on piilotettu jotain kaiverrusyksityidkohtia, ne kolahtaa :) mutta onhan nämä kivoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arkkitehtuurista löytyykin usein PALJON yksityiskohtia, varsinkin tuolla ulkomailla. Ja kukat, oih <3

   Poista
 8. Ymmärrän viehätystäsi yksityiskohtiin, itsekin niitä aina bongailen! :)

  VastaaPoista
 9. Terkkuja Hampurista! Yksityiskohdat todella tekevät kaupungin. Olen itsekin vasta nyt herännyt niille Helsingissä, mutta näin ulkomailla niihin syystä tai toisesta kiinnittää aina helpommin huomiota. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikkamoi! Toivottavasti on ollut hauska matka so far! Onhan sitä uusista paikoista usein helpompaa yksityiskohtia bongaillakin. Lopulta Suomessa harrastetaan melko vähän katutaidetta eikä täällä juuri rakennuksia koristella yksityiskohdin. Toisaalta niitä hauskuuksia voi löytää ihan vaikka normaalista katulampusta kun katsoo sitä uusin silmin :)

   Poista
 10. Mielenkiintoinen aihe, sillä turhan usein sitä kävelee päivästä toiseen samoja reittejä kiinnittämättä juuri huomiota uusiin juttuihin tai mielenkiintoisiin yksityiskohtiin. Täällä Köpiksessä huomioni on kiinnittynyt erityisesti vanhojen, harjakattoisten kerrostalojen päätyihin maalattuihin graffiteihin tai muihin maalauksiin / kuviin. Etenkin täällä Nørrebron alueella niitä on paljon. Monet niistä ovat todella vaikuttavia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin uskoa, että ovat! Tiedän mitä etsiä jos vielä tulen Kääpenhaminaan joskus toisen kerran :)

   Poista
 11. Hienoja löytöjä! Itse katselen kans yksityiskohtia ja mietin kans kuka niidne takana on! Postasin itse just rannalta löytyneistä aarteista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kommentoit Seija, luinkin postauksesi :)! On tosiaan hauskaa pohdiskella, että millainen ihminen sitä on ollut työtä tekemässä :)

   Poista

Kerropas mitä mieltä sinä olet!