Lennot Germanwingsillä, asunto Airbnb:stä ja lainapyörät sekä omat jalat kulkuvälineinä. Paljonkos meillä viikossa sitten meni rahaa?

Jaoin budjettimme neljään osaan; asumiseen, liikkumiseen, suusta alas laitettavaan ja nähtävyyksiin. Berliinistä rahtaamamme tuliaissuklaat (joista suurin osa on jo eksynyt omaan suuhuni) ja viinakset eivät ole listalla mukana. Mutta alkoholi on Saksassa edullista, kuten tiedätte, lentokentilläkin. Harmi kyllä, että puolen litran vesipullo Tegelillä sen sijaan olisi maksanut 3,50 euroa, huh huh.

ASUMINEN 290 euroa




Vuokrasimme asunnon Airbnb:n kautta. Majoituimme Friedriechshainin alueelle ja asunnon sijainti oli loistava. Läheltä löytyi paljon ravintoloita, baareja, katutaidetta ja se oli kävely- tai pyörämatkan päässä monesta mielenkiintoisesta paikasta. Meillä oli iso kaksio keittiöllä, mutta nyt pitää myöntää, että keittiöstä tuli käytettyä vain laseja ja jääkaappia! Asunnon vuokraaminen oli tälläkin kertaa hyvä idea, saimme mukavaan hintaan paljon tilaa, paikallisen asuinympäristön ja kylpyammeen.

KULJETUKSET & LIIKKUMINEN noin 200 euroa




Lennot ostimme tosiaan Germanwingsiltä 66 eurolla per naama. Ostimme lennot reilut kolmisen viikkoa ennen matkaa. Samoja 66 euron tarjouksia olen nähnyt heillä aiemminkin, joten kannattaa bongailla niitä. Näin myös vielä pari päivää sitten tälle kesälle mainostettavan lentoja 80 eurolla. 

Lensimme Berliiniin Helsingistä, joten siirtymisiä tuli Tampereelta asti. Kiitos VR:n kesätarjouksien, saimme junaliput Tikkurilaan 8 eurolla suunta ja sieltä otimme bussin lentokentälle.

Meillä oli neljä päivää pyörät alla, jotka lainasimme Bikesurfilta. Loistoidea! Normaalisti pyörän vuokraaminen maksaa jopa 10 euroa päivältä per pyörä. Berliini on loistava kaupunki pyöräillä, pyöräteitä on hyvin ja autoilijat kunnioittavat pyöräilijöitä. Oikeastaan ainoa harmi tiellä liikkuessa ovat lasinsirut, joita näkyy paljon. Monesta lasiryppäästä silti poljettiin ja pysyi renkaat onneksi ehjinä! Berliini on laajella levinnyt, joten pyöräily on hyvä idea. Syrjemmällä tilaakin on enemmän ja ihmisiä vähemmän. Mikäli lainaat pyörän, niin pieni lahjoitus on paikallaan! Rahan sijasta tai lisäksi voi lahjoittaa myös esimerkiksi pyörän osia tai korjata lainaamansa pyörää.

Toinen huono puoli on se sama mikä on kaikkialla: kävellessä näkee paremmin yksityiskohtia ja se on vielä pyöräilyäkin huolettomampaa! Pyöräilyn lisäksi siis kävelimme paljon. Berliini on siihenkin hyvä kaupunki: joka kadunkulmalla riittää nähtävää, joten käveleminen on mielenkiintoista.

Metroa käytimme vain siirtymisiin lentokentältä ja takaisin. En muuten ole varma, että maksoimmeko kyydeistä liian vähän. 

Halvin lippu automaatista maksaa 2,60 euroa, mikäli kolmen pysäkin matkaa ei oteta huomioon. Päivälippuja Berliinin julkisiin saa 6,70 eurolla henkilö ja neljän matkan lippuja myydään 8,80 eurolla. Olisimme ehdottomasti ostaneet päivä- tai viikkolipun, mikäli olisimme käyttäneet julkisia enemmän.

SYÖMINEN SEKÄ JUOMINEN noin 215 euroa
(ei sisällä yöelämää)




Nyt pitää olla rehellinen ja sanoa, että euroja puuttunee muutaman kerran verran. Yksinkertaisesti unohtui laittaa ja niitä on vähän ikävä jälkikäteen muistella. En jaksa erotella alkoholia ruoasta, mutta esimerkit kertonevatkin enemmän.

Olut on hämmästyttävän halpaa. Sen juominen kuppiloissa tai ravintoloissa voi tulla vettäkin halvemmaksi, ellei erikseen pyydä hanavettä. Kaikkien juomien hinnoissa näkyi kuitenkin eroja paikkojen välillä, mutta kalleimmillaankin taisi olut olla 3,50 euroa ja kahvi muutaman euron. Vararikkoon ei siis Berliinissä ulkona syömällä joudu jos vähän katsoo minne menee, valinnanvaraa on runsaasti. Pikaruokapaikat, kuten siellä täällä näkyvät kebabmestat, ovat huokeita. Currywurstia saa usein 1,50-2,50 eurolla ja erilaisia kebableipiä mainostettiin monessakin paikkaa 2-4 eurolla. Joskus pastaa, pizzaa tai salaattia saa kahviloista ja ravintoloista 3-5 eurolla. Hienoissa ravintoloissa emme käyneet, mutta sellaisissa perusravintoloissakin hinnat olivat hyvin kohtuulliset, kymmentä euroa.

Lähikaupassamme Netossa minua ilostutti 280-300 gramman salaattiannokset, jotka maksoivat vain 1,69 euroa kipaleelta. Niitä tuli syötyä muutama asunnolla. Kokkailuja emme kuitenkaan harrastaneet, joten kaupasta tuli haettua vain nopeaa aamupala-ainesta, olutta ja pullovettäkin.

Yöelämässä kävimme katsastamassa parit discot, joihin oli melkoisen korkeat sisäänpääsymaksut; toiseen 8 euroa henkilöltä ja toiseen kympin henkilöltä. Oluet niissä maksoivat 3,00-3,50 euroa. Kioskilta saman pullon saa 0,70-1,00 eurolla ja kaupasta suunnilleen 30 sentillä. 

Tässä vaiheessa onkin hauskaa kertoa, että käydessämme pienellä saarella Treptower-puiston läheisyydessä, ostimme terassilta litran veden mukaan ja maksoimme siitä 4,50 euroa. Se oli kallein juomamme koko reissulla. Veden kanssa erot olivatkin räikeämpiä. Kaupasta saa 1,5 litran vesipullon 20 sentillä (plus pantti), kioskilta noin 1,20-2,00 eurolla.

Terasseilla on muuten normaalia, että kun ostaa pullojuoman, niin siitä pullosta maksetaan pantti ja mukaan saa esimerkiksi pinssin ja ne yhdessä palauttamalla saa panttieuronsa takaisin.

NÄHTÄVYYDET 0 euroa




Vaikka liikuimme paljon siellä täällä ympäri Berliiniä, niin meillä ei mennyt yhtään rahaa nähtävyyksiin! Ellei sitten lasketa yöelämää, jonka voisi ajatella nähtävyytenä myös. Maksulliset museot ja TV-tornit jäivät välistä ajanpuutteen vuoksi. Tai enemmänkin siksi, että Berliinin kuuma kesä houkutteli enemmänkin pyöräilemään ja kokemaan itse kaupungin yhtenä suurena nähtävyytenä. Kaupungissa on loputtomiin katutaidetta ja kaikenlaisia kummallisuuksia sekä vehreitä puistoja ja nätti Spree-joki. Hienoja rakennuksia näkyy myös tämän tästä: on rosoista, tyylikästä ja modernia.

Kiehtovimpina nähtävyyksinä mieleen jäivät vapaamielinen hippikylä Spree-joen varrella, autio huvipuisto Spreepark ja hylätyt rakennukset, pala Berliinin muuria East Side Galleryssä sekä Spree Galleryn näyttely ja sitä ympäröivä mieletön alue graffiteineen ja baareineen.

Kävimme myös muun muassa  pyöräilemässä vanhan lentokentän alueella Tempelhofissa, mikä oli kiva paikka nähdä myös, sekä katsomassa Berliinin maisemia Reichstagin rakennuksesta. Mikään edellisistä ei maksanut mitään.





Kahden hengen matkamme Berliiniin tuli siis maksamaan meille pyöristettynä jonkin verran ylitse 700 euroa eli noin 350 euroa henkilöltä.

Mitä matkabudjetointiin tulee, niin siirryin tällä reissulla kännykän muistilappuihin, mutta en pitänyt sitä vaihtoehtoa kovinkaan kätevänä lopulta. Olen nyt yrittänyt etsiä hyvää matkabudjettisovellusta puhelimeen, mutta tuloksetta. Luulin jo löytäneeni yhden, mutta se ei käynytkään älypuhelimeeni. 

Joten mikäli sinulla on vinkata hyvästä budjetti-appsista Androidille, niin otan ilomielin vinkin vastaan!


LUITKO JO NÄMÄ JUTUT?

8 kommenttia:

  1. Erittäin edullinen lomaviikko (viikonko olitte?) kaupungissa :) Näitä Berliini-postauksia on ollut hauska lukea. Omasta Berliinin visiitistä on jo noin kymmenen vuotta ja talviaikaan kolmen nuoren opiskelijamiehen kanssa se oli hyvin erilainen kokemus kuin mitä teillä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, viikon olimme :). Kiva kuulla, että on ollut hauska lukea. Ja voin vain kuvitella, lähde ihmeessä kaupunkiin toistekin!

      Poista
  2. No eipä ollut pahan hintainen teidän elämysrikas viikko Berliinissä! Mun täytyy varmaan antaa kaupungille joku päivä uusi mahdollisuus, koska edelliskerta ei oikein sykähdyttänyt. Mua myös rupes jotenkin ahdistamaan se holokaustin yms. näkyvyys joka paikassa, ens kerralla pitää ehkä kierrellä muualla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki eivät tietenkään voi tykätä samasta, mutta joskus toinen kerta voi muuttaa mielen :). Itse vanhemmiten haen matkoilta eri asioita kuin nuorempana, joten paikat näyttäytyvät myös eri tavalla. Tosin en nyt tiedä, koska olet Berliinissä olet ollut, mutta kommenttina vaan, että ehkä sitä joskus voisitkin lähteä uusiksi, ei sitä tiedä :). Kyllähän historia Berliinissä näkyy, mutta tosiaan kaupungilla on monet kasvot.

      Poista
    2. Ei siitä itse asiassa ole kun kolme vuotta aikaa, mutta oltiin juuri tultu Prahasta, josta olin ihan haltioissani. Berliini painii pikkasen eri sarjassa :)

      Poista
    3. Okei, no tokihan moni asia vaikuttaa siihen miten eri paikat kokee :). Esimerkiksi itse taas en ollut niin haltioissani Prahasta, mutta se saattoi johtua ajankohdasta, mielialasta, iästäni tms :D. Pitää siis joskus mennä sinne uusiksi!

      Poista
  3. Mekin varattiin nyt sun inspiroimana asunto Sansibarilta tälle viikolle torstaista sunnuntaihin. Innolla odotetaan mitä paikan päällä on luvassa Ja voi ei miten Berliini-ikävä kasvaa näitä postauksia selatessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Kerrot sitten ihmeessä kokemuksistasi, toivon todella, että teille sattuu mukavat omistajat ja hyvä kämppä!! Alan pian kaipaamaan itsekin takaisin Berliiniin kun katselen kuvia sieltä joka päivä :D.

      Poista

Kerropas mitä mieltä sinä olet!