Saksan yleisin sukunimi on Müller.

Ja nyt joka kerta kun kuljen Müller-kaupan tai Müller-leipomon ohitse, muistan tämän tärkeän faktan. Müller-kauppa on okei, vaikkakin hieman hintava. Siellä myydään kodin tavaraa ja olemme sieltä jotain pientä käyneet kerran tai pari hankkimassa. Toistaiseksi en ole tavannut ketään Mülleriä.

Saksassa on yli 300 erilaista leipää.

Leipomoita on joka kadun kulmassa ja kaikkialta saa ostettua leipää kohtuuhintaan. Yliopistommekin tarjonta on lähinnä kahvia, olutta, leipää ja muffinseja, mikä tarkoittaa sitä, että lounastauolla on suunnattava muualle. Itse pystyn syömään leipää vain hyvin pieniä määriä kerrallaan, joten sen ylitarjonta ei nappaa. Asiat voisi olla kuitenkin huonomminkin ruoan suhteen, joten en halua liikaa valittaa.Gummy bears, nallekarkit, ovat Saksasta lähtöisin.

Kaikki varmasti tietävät ne kumiset nallekarkit? Täällä kauppojen karkkihyllyt pursuvat nallekarkkeja ja muita kumikarkkeja. Lisäksi joissakin Karlsruhen ravintoloissa tuodaan jälkiruoaksi nallekarkkeja pieni pussillinen. 

Freiburg on Saksan lämpimin kaupunki - ja Karlsruhe toiseksi lämpimin.

En tiedä onko asteella tai parilla juuri merkitystä elämään, mutta kun kuulin tästä ennen Saksaan tuloa, niin olin toki innoissani. Kevät saapuikin Karlsruheen melko aikaisin ja toppikelit ovat olleet jo pitkän aikaa. Ilmat ovat olleet loistavat patikointiin ja piknikointiin.

Saksalaisiin keksintöihin lukeutuvat muun muassa piilolinssit ja polkupyörä. 

Piilolinssejä voi ostaa kaupasta edullisesti, noin 5 eurolla kuukausipari, mutta otin tosin itse tarvittavan määrän mukaan jo Suomesta. Muistan kuitenkin joskus tilanneeni linssejä juurikin Saksasta, koska ne tulivat halvemmaksi kuin Suomen nettikaupoista hankittaessa, vaikkakaan nekään eivät enää nykyään kalliita ole.

Pyöräilyn suhteen Karlsruhe näyttää olevan melko kiva kaupunki, vaikkakin metron rakennustyömaat vähän kaventavat teitä. Paikalliset tulevat lisäksi välillä nurkan takaa turhankin vauhdikkaasti. En ole itse täällä pyörällä ajanut, mutta syrjäseutuja varten pyörä olisi hyvä ostos, pyöräreitit maaseudulla kun ovat kiehtovia. Tosin itse haikailen enemmän kunnollisen sähköpyörän perään, niitä näkee täällä välillä myös.Osa Youtuben videoista blokataan Saksassa tekijänoikeuksien takia.

Asialla on GEMA ja en itseasiassa tiedä tästä kovin paljoa. Alkuun en huomannut itse mitään ongelmia asian kanssa, koska käytän Youtubea vähän. Jokin aikaa sitten siskoni kuitenkin linkkasi minulle juuri ilmestyneen kappaleen yhtyeeltä Elias Kaskinen ja Päivänsankarit, mutta en valitettavasti pystynyt kuuntelemaan sitä Youtubessa. Muut kappaleet musiikkilistallani ovat toistaiseksi kuuluneet.

Kolmasosa Saksasta on metsää.

Ja sehän meikäläiselle kelpaa! Lenkkipolkuja riittää täällä Karlsruhenkin suunnalla. Etelässä on esimerkiksi Black Forest (Schwarzwald), 6000 neliökilometrin laajuinen vuoristoinen metsäalue, missä olen itsekin käynyt rentoutumassa ja patikoimassa useaan kertaan. Tuohon seutuun ei voi kyllästyä.


Inspiraation tähän tekstiin sain Confessed Travelholic - blogista, josta myös poimin pari ensimmäistä faktaa. Linkin takaa löytyy lisää faktoja Saksan maasta.


LUITKO JO NÄMÄ JUTUT?

10 kommenttia:

 1. Tuo YouTuben sensuuri ei liity vain saksalaisiin vaan myös suomalaisiin käyttäjiin. Osa videoista geoblokataan hyödyntäen ip-osoitetta, josta pystyy näkemään, mistä yhteys on otettu (mutta on myös kierrettävissä mm.välityspalvelimen avulla). Että en laittaisi tätä "faktoja Saksasta"-osastoon, koska tekijäinoikeuksiin liittyvää sensuuria myös muualla.

  Sen sijaan huomattamisen arvoista Saksasta, jos pysytään Googlessa (jota YouTubekin on), niin että Google Street View -auto ei ole kuvannut koko Saksaa liittyen saksalaisten hysteeriseen suhtautumiseen heidän yksityisyydestään: http://en.wikipedia.org/wiki/Google_Street_View_privacy_concerns#Germany

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo en tosiaan tiedä tästä enempää, paitsi että toki tekijänoikeudet vaikuttavat muuallakin ja ovat tietysti kierrettävissä. Mutta omassa elämässäni ei ole näkynyt esim. Suomessa tai Espanjassa (Youtuben osalta siis, näkyisi varmasti jos käyttäisin enemmän), joten sopii mielestäni tänne osioon hyvin, koska heijastan näitä omaan elämääni.

   Poista
 2. Mielenkiintoisia juttuja ja kivoja kuvia. Piti ihan käydä googlaamassa, että missä päin tuo Karlsruhe oikein on :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Annika! Karlsruhe on oikein kätevällä suunnalla moniin paikkoihin nähden :)

   Poista
 3. Hauskoja faktoja! Ihmettelin muinoin Suomessa asuvien Saksalaisten kollegoiden vouhkaamista nallekarkeista, kunnes ymmärsin mikä ero on niillä tavallisilla ja toisilla joissa on jotain hedelmämehua mukana. Ne "mehulliset" on niin hyviä, että pakko ostaa aina kotiin tuomiseksikin Saksan reissuilta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, joo niissä on kyllä eroa. Huomasin tosin itsekin tämän vasta ihan hiljattain :). Kaupassa tuli ihmeteltyä kun vierekkäin on kaksia nallekarkkeja, mutta toisissa hinta korkeampi :).

   Poista
 4. Mun mies käy lähes kerran kuussa Karlsruhessa työmatkalla, mutta en ole itse innostunut koskaan lähtemään matkaan, vaikka se mahdollista olisikin. Näiden kuvien (ja faktojen) jälkeen alkoi hieman kiinnostaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa joskus lähteä mukaan, varsinkin siis jos aikaa on enemmän kuin päivä ja ehdit(te) käydä muuallakin kuin Karlsruhessa. Itse tykkään enemmän lähikylistä ja luonnosta, vaikka kyllä Karlsruhen kaupunkikin on mukava, varsinkin näin keväällä :)

   Poista
 5. Hyvät tiedot. Saksasta olen käynyt Münchenissä (tulin sinne junalla Italiasta), Kölnissä, Dusseldorfissa, Hampurissa, Solingenissä, Berliinissä ja Bremenissä. Eniten tykkäsin Kölnistä siellä oli leuto ilma ja paljon ihmisiä joka puolelta maailmaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Hmm.. nyt pitää päästä Kölniin, mukava kuulla, että se on kaikista noista kaupungeista noussut sun suosikiksi :). Yleensä ihmiset sanoo Berliiniä tai Müncheniä suosikikseen. Kölniin asti en ole itse ehtinyt vielä!

   Poista

Kerropas mitä mieltä sinä olet!