Yhdysvallan reissumme on enää muisto vain ja kyllä tuntuukin, että siitä on pitkä aika kun siellä olimme. Floridan lisäksi ehdittiin käydä myös Philadelphian kaupungissa, minne olimme tarkoituksella järjestäneet 11 tunnin vaihdon päästäksemme kaupunkia tutkimaan.

Kuten olen aiemminkin kirjoittanut, pyrin toisinaan järjestelemään lentoja niin, että samalla rahalla pääsee tekemään päivän stopovereita. Jos lento joka tapauksessa on vaihdollinen, kuten halvat tai pitkät matkat usein ovat, niin miksi ei samalla käyttäisi ylimääräisen laskun ja nousun hyödyksi ja tutustuisi uuteen paikkaan.

Olinkin hyvin innoissani tästä pikavisiitistä Philadelphiaan, koska kaupungin taideskene, erityisesti katutaide, kiinnosti kovasti. Phillyn helmikuinen, suunnilleen -10 asteen, pakkassää ei tosin sitten ollutkaan se kaikista otollisin kaduilla seikkailuun meille vilukissoille, joten osittain siksi Toni ei innostunut ehdottamastani graffittikierroksesta pakkasessa. Hän päättikin jäädä kentälle painamaan hommia ja minä lähdin yksin ulos kiertelemään. Junasta ostin päivän matkalipun 12 dollarilla, jolla sain kulkea ees taas ja enemmänkin.
Philadelphia täytti odotukseni samantien. 

Junan ikkunasta näkyneet kiehtovat - vaikkakin surulliset - hylätyt talot näyttivät kutsuvilta. Moni ei varmaankaan kuvaisi Philadelphian rapistuneita rakennuksia ja yleisilmettä kauniiksi, mutta omaa silmää näkemäni miellytti ja olisin monessa kohtaa halunnut nousta hetkeksi ympäristöä tutkimaan.

Keskustassa kaupungin ilme on siistimpää, mutta eri tavalla kivannäköistä. China townin värit olivat somia ja kivoja rakennuksia sekä sitä haikailemaani katutaidetta tuli vastaan, vaikka hieman vähemmän kuin etukäteen oletin. Olin ottanut etukäteen selvää isompien graffittien sijainneista ja ladannut puhelimeeni katutaidekartankin, jota seurasin osittain. Liian kevyt pukeutumiseni yhdessä kylmän tuulen kanssa tekivät kadulla kiertelystä kuitenkin niin raastavaa ajoittain, että välillä oli oleskeltava sisätiloissakin.


President's Dayn kunniaksi The National Constitution Centeriin oli ilmainen sisäänpääsy ja tuli sitten se katsastettua kun oli matkan varrella. Odotukseni olivat jostain syystä korkealla, mutta en kyllä kehottaisi maksamaan sisälle normaalia 14,50 dollarin sisäänpääsymaksua. Propagandalta haiskahtava 17 minuutin Freedom Rising -esitys perustuslaista oli kokemuksena erikoista katsoa, mutta melko pian sen jälkeen olin itse valmis jatkamaan matkaa.

Ilmaisia ja mielenkiintoisen kuuloisia museoita olisi ollut keskustassa enemmänkin, mutta NC Centerin ja salaatin jälkeen keskityin taas niiden sijasta kaduilla vaelteluun. Katutaidekierrokseni oli vielä kesken ja paloin halusta nähdä lisää. Lopulta kuitenkin jätin kierroksen lyhyempään kuin olin alunperin suunnitellut ja suuntasin kauppakeskukseen ihmisiä tuijottelemaan ennen paluutani kentälle.

Vaikka itse kaupungissa palelinkin, koin että vuodenaika puki Philadelphiaa ja se oli talven kylmyydessä kaunis. Lämmön ja ulkoelämän ystävänä olisin kuitenkin varmasti nauttinut kaupungista vielä enemmän mikäli olisin ollut liikenteessä joskus muulloin kun kylmyysaallon aikaan. Talvessa on ihanat puolensa ja lämpimät vaatteet tekevät siitä toki paljon mukavamman, mutta kyllä tämä kevät aurinkoineen ja sateineen erityisesti matkailijaminälleni maistuu paremmin!


Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursdayta. Kyseessä on kansainvälinen tempaus ja Suomessa sitä vetävät Satu Destination Unknown - blogista, Nella Kaukokaipuu - blogista ja Veera Wanderlust Expert - blogista. Ohjeet voit lukea täältä.

Blogini profiilin löytää Instagrammista nimimerkillä curiousteea.
LUITKO JO NÄMÄ JUTUT?

12 kommenttia:

 1. Tämä Philadelphia kiinnostaisi kovasti minuakin! Sellainen paikka, jonne ei ns. vahingossa eksy mutta olen kuullut paljon hyvää. :) Näyttää siltä, miltä olen sen aina kuvitellut näyttävän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Philadelphia tosiaan oli aika lailla sellainen kuin olin kuvitellutkin :). Ehkä kaupunki jää niin paljoa New Yorkin varjoon, ettei sinne helposti tule lähdettyä. Mutta suosittelen kyllä!

   Poista
 2. Katutaide houkuttaisi kyllä, tiedä vaikka joskus pääsisi tuolla piipahtamaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. New Yorkista paikalle pääsee suhteellisen helposti, joten ehkä joskus suuntaatte sinne! Tosin luulisin, että New Yorkistakaan ei sitä katutaidetta puutu :)

   Poista
 3. Tosi fiksu tapa järkätä lennot niin, että pääsee samalla tutustumaan paikkoihin joihin ei ehkä muuten tulisi mentyä! Tosin en itse tiedä, olisiko minusta lentojen välissä kiertelemään kaupungille, lennot kun yleensä näivettävät ikävästi :P Philadelphia on kyllä mielenkiintoinen kohde jossa olisi joskus kiva vierailla. Jenkeissä kyllä riittäisi noita kaupunkeja koluttavaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, Philadelphiakaan ei ole sellainen kohde, minne varta vasten Suomesta asti lentäisimme. Toki haman tulevaisuuden Yhdysvaltojen kiertomatkaan se on ollut tarkoitus sisällyttää, mutta nyt kun tuli mahdollisuus tehdä sinne lyhyempi visiitti samalla rahalla, niin oli kätevää käyttää mahdollisuus hyödyksi.

   Kaupunkeja Jenkeissä kyllä riittää! Itseä tosin lopulta kiehtoo siellä harvempi kaupunki ja paljon enemmän luonnonpuistot, mutta on noita muutamia missä olisi erityisen kiva päästä käymään.

   Poista
 4. Tää on varmaan eka postaus joka on saanut mut kiinnostumaan Phillystä. Täytyy varmaan joskus pistäytyä, vaikka yleensä toi itärannikko ei oikein oo mun heiniä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Kea! Road trippiin tuo olisi varmaan helppoa sisällyttää. Keskustaa lukuunottamatta kun olisin mielelläni kulkenut siellä autolla, syrjäseudut kun tuppaa yleensä kaupungeissa kiinnostamaan enemmän.

   Poista
 5. Kuvissa ei muuten näy, että olisi paljon pakkasta. Ehkä se on lumen ja huurun puute. Nämä stopoverit on aina mukavia. Mielummin 11 tuntia kestävä vaihtoaika, jossa ehtii kaupungille kuin tuskaiset 4-5 tuntia, jossa ei yleensä ehdi minnekään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin itse saman. Olisi ollut yksi kuva missä auto oli hyvin huurussa, mutta en koskaan lähettänyt sitä Instaan kun ei ollut niin hieno, että olisi viitsinyt julkaista :).

   Samaa mieltä, haluan vaihdolliset lennot joko 1-2 tunnin nopealla vaihdolla tai sitten niin, että kaupungille ehtii kiertelemään ajan kanssa. Tuollainen 4-5 tuntia on ikävä välimuoto, koska se pitää melkein poikkeuksetta viettää kentän palveluiden varassa.

   Poista
 6. En tiedä miksi en ole koskaan edes ajatellut käyttää tuota pakollista stopoveria noin, hyvä idea! Vaikka olenkin ihan super-huono pikavisiiteillä, mieluummin vietän paljon aikaa jymähtäneenä yhteen paikkaan ja palaan sinne sitten vielä takaisin. Ja kauniin karuja kaupunkikuvia!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän täysin, ensisijaisesti itsekin haluan tutustua paikkoihin ajan kanssa ja niihin kivoimpiin paikkoihin voisi palata vaikka kuinka monta kertaa takaisin :). Mutta kuten Anne tuossa yllä kommentoi, stopoverit soveltuvat erityisesti sellaisiin paikkoihin, jonne ei ole sitä suurinta kiinnostusta mennä. Sellaisia vähän kiehtovia paikkoja on kivaa mennä hetkeksi tutkimaan ja jos paikka näyttää kivalta, niin palata sitten uudestaan paremmalla ajalla. Tosin sitten kun eteen tuleekin helmi, niin kyllä harmittaa lähteä kesken pois :D

   Poista

Kerropas mitä mieltä sinä olet!