"When I got my library card, that was when my life began."
-Rita Mae Brown

Matkusteleminen ja lukeminen ovat rakkaimmat harrastukseni. Usein sanotaan, että matkusteleminen avartaa. Se on totta, mutta mieltään voi avartaa monella muullakin tavalla ja laaja kirjahylly jos mikä on yksi loistava keino siihen. Molemmat tavat tarjoavat uskomattomia tarinoita ja seikkailuita. 

Rakastan kirjastoja. En pelkästään siksi, että lukeminen on nautinnollista ja kirjastojen valikoima loputon, mutta myös siksi, että kirjastot ovat usein mukavia paikkoja, missä voin tuntea olevani sosiaalinen vaikka olisinkin nenä kiinni kirjassa hyvään tarinaan uppoutuneena. Kirjastot ovat minun toinen olohuoneeni ja Tampereen kotia lähinnä olevat kirjastot ovat hyvinkin säännöllisessä käytössä aina kuin olen Suomessa. Pitkien reissujen jälkeen odotan innosta piukeana ensimmäistä päivää, jolloin ehdin useammaksi tunniksi kirjaston hyllyjen välejä tutkimaan.


Myös matkustellessa poikkean usein kirjastoissa, varsinkin täällä Euroopassa missä kirjastot ovat usein myös arkkitehtuurisesti joko kauniita tai somia paikkoja. 

On mielenkiintoista kurkistaa miten muualla homma toimii. Amsterdamin rautatieaseman vieressä oleva kirjasto on hyvin moderni ja valkoinen. Vähän liiankin väritön omaan makuuni, mutta toisaalta lasten leikkipaikat sekä lukuisat sohvat ja lukunurkkaukset toivat rutkasti lisäpisteitä. Kirjastossa oli esillä myös taidetta ja siellä toimii paikallinen Amsterdam FM radiokanava, jonka lähetystä pääsin kuuntelemaan ja katselemaan livenä. Kirjasto on isojen ikkunoidensa ansiosta hyvin valoisa ja siitähän minä tykkään.

Kaiken kuitenkin kruunaa yläkerrasta löytyvä valtava kahvila, joka taitaa olla yksi parhaimmista, joita olen kirjastossa nähnyt. Kahvin ja pullan lisäksi kun paikalta pystyy ostamaan smoothieita sekä erilaisia leipiä ja ruokia. Hinnatkaan eivät ole liian pahat. Kahvin ja pienen croisantin sain kolmella eurolla. Lisäksi kahvilalla on terassi! Ja sieltä on kivat näkymät kaupungille päin. Maisemien katselu ei maksa mitään, joten mikäli on lähistöllä, niin kannattaa poiketa!


Käytkö sinä kirjastoissa ulkomailla?


LUITKO JO NÄMÄ JUTUT?

8 kommenttia:

 1. Enpä ole koskaan tainnut käydä kirjastossa ulkomailla, ei vain ole tullut mieleen! Ehdottomasti pitäisi joskus mennä ja päästä kokemaan kirjaston tunnelmaa muissa maissa. Suomessa nimittäin olen aina rakastanut kirjastoja, pienestä pitäen, joten tunneside niihin on todellakin jo olemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa tosiaan mennä! Ne ovat mukavia rauhoittumispaikkojakin kaupungeissa. Erityisesti kun se tunnesidekin on jo olemassa :).

   Poista
 2. Kirjastot! <3 Olen samaa mieltä, että lukeminen on yksi erinomainen tapa avartaa omaa maailmaa. Kirjastokortti on ollut olemassa niin kauan kuin muistan, ja kirjastoissa olen aina viihtynyt.

  Minulla tulee myös aina pitkiä aikoja ulkomailla viettäessä suomalaisia kirjastoja ikävä. Kiva siis saada pientä pintaraapaisua hollantilaisesta kirjastomaailmasta. ;)

  Ulkomailla olen käynyt parissa kirjastossa Teneriffalla. Niissä oli kuitenkin melkein pelkästään opiskelukirjoja, joista ihan kaikki oli espanjaksi, joten niin suurta iloa kirjastokäynneistä ei ollut kuin olisin toivonut. Etenkin La Orotavan kaupungissa oli kuitenkin aivan upea, vanha rakennus kirjastotalona, että se oli ihan jo itsessään kiva nähtävyys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla Anu, että tykkäät! Kiva kuulla, että on muitakin, jotka reissussa ollessaan ikävöivät suomalaisten kirjastojen pariin :)

   Kirjastoissa on tietysti eroja, sekä tarjonnassa että ulkomuodossa. Jotkut kirjastot ovat tosiaan upeita ihan vain rakennuksina, toisissa enemmän ihastusta herättää laaja kirjavalikoima monilla eri kielillä :D

   Poista
 3. Minä käyn aina kun vaan kohdalle osuu, ja joskus jopa pienen etsiskelyn jälkeen. Ne vaan on niin kivoja paikkoja. Käyn myös Suomessa eri paikkakuntien kirjastossa,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin on! Onhan niitä kiva etsiäkin :). Itsellä pistää kartoissa aina kaikki merkityt kirjastot heti silmiin, mutta sattumaltakin on kiva niihin tietenkin päätyä.a

   Poista
 4. Kirjastot on kyllä yleensä ihania paikkoja, lemppari versio ulkomaisista kirjastoista taitaa olla se kliseinen Nykin City Library, se on kyllä upea paikka :) Itsekin kävin Damin reissulla tuossa kirjastossa (yövyttiin hostelli botskissa ihan tuota paikkaa vastapäätä) ja sieltä oli kyllä kivat näkymät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helppo uskoa, että on upea paikka! Tuo on itseasiassa yksi kiehtovimmista paikoista Nykissä, listani kärkipäässä mitä haluan siellä kokea jahka joskus menen :D.

   Kävin vähän kurkkaamassa sitä hostelliboottia, koska se kuulosti kivalta yöpymispaikalta. On ainakin hyvällä sijainnilla!

   Poista

Kerropas mitä mieltä sinä olet!