*Blogiyhteistyö Visit Swedenin kanssa*

Ruotsin reissu on enää muisto vain. Täällä Tampereen keväässä on kovin vaikeaa uskoa, että kuukausi sitten me hiihdimme, moottorikelkkailimme, lumikenkäilimme ja hetken verran laskettelimme Ruotsin Lapin valtavilla kinoksilla.

Björkliden oli maaliskuun lopussa kaunis kuin mikä. Paluu 1,5 vuoden jälkeen tuohon pieneen, mutta monipuoliseen ja kauniiseen kylään oli mieluinen. Luonto näytti voimansa tälläkin reissulla ja muutti suunnitelmia moneen kertaan. Vaikka kaikkea matkaohjelmassa alun perin ollutta emme päässeetkään kokeilemaan, oli tämäkin reissu upea.

Ne lumikinokset! Adjektiivien sadetta voisi olla tämä kirjoitus, koska en vain tiedä mitään kauniimpaa kuin luonto ja sen vuodenajat. Koko kylä oli upeiden lumikinosten valloittama ja esteettinen silmäni tykkäsi.

Luminen tie mökeille

Majoituimme hotellin mökkikylässä
Kirjoittelin jo reissun päältä matkatunnelmia kuten aina, mutta nyt kävi kuulkaas niin, että menin deletoimaan kaikki muistiinpanoni Björklidenistä. Matkaohjelmassamme oli kuitenkin muun muassa lumikenkäilyä, joka kinoksien keskellä oli toki huomattavasti hauskempaa kuin aiemmilla kerroillani Pirkanmaan melko vähälumisissa talvissa, sekä lyhyt laskettelureissu. Ja todellakin lyhyt, koska lumipyryjen vuoksi pääsimme vain yhteen rinteeseen ja sitäkin ehdimme laskea vain hetken ennen kuin näkyvyys taas huononi niin paljon, että oli parempi luovuttaa. Oli se hauska kokemus siltikin, pääsin vähän kompuroimaan mäkeen ja nauramaan itselleni muutamaan kertaan. 

Vierailimme myös Låktatjåkkon vuoristomajalla, mistä minulla on rentouttavia muistoja ennestään. Syyskuussa 2015 vietimme muutamien bloggaajien kesken siellä yhden illan ja yön saunoen, syöden ja höpisten. Nettiä ei majalla ollut ja sinä yönä tuuli hakkasi ikkunoita​. Älyttömän rentouttavaa. Tällä kertaa visiittimme oli lyhyempi ja ylhäällä oli yhtä heikko näkyvyys kuin viime kerrallakin, mutta kaunis paikka oli vieläkin. Ja saimme tälläkin kertaa hyvää ruokaa, herkullista keittoa ja makeaa taikka suolaista vohvelia. 

Yksi reissun kivoimmista aktiviteeteista oli moottorikelkkailu. Alunperin meidän piti mennä vuoristomajalle 9 kilometrin matka suuntaansa moottorikelkalla, mutta sään vuoksi jouduimme tyytymään pienempään lenkkiin hotellimme lähettyvillä. Saimme käyttöömme moottorikelkan per pari ja vaihdoimme puolivälissä kuskia. Alun haparoinnin jälkeen ajo sujui hyvin ja ai että se oli hauskaa! Vaikka ajoimmekin keskellä lumikinoksia, herätti se myös kipinän moottoripyörän päälle. Ja nyt täällä Tampereella kun tiet ovat jo kuivat ja kaksipyöräisiä näkyy ulkona satunnaisesti, sitä on herännyt ajatus, että ei ne omat moottoripyöräajat ehkä olekaan vielä ohi. Ehkä vielä kymmenen vuoden päästä innostun siitä vapauden huumasta niin paljon, että nousen taas skootteriakin isomman kaksipyöräisen päälle.


Mitä ylemmäs lumikenkäilimme, sitä kovemmaksi tuuli yltyi

Silloin kun on lunta, on lumikenkäily hauskaa

Saanan kyydissä paluumatkalla

Låktatjåkkon vuoristomajan sisäänkäynti


Saimme myös mielenkiintoisen luonnon vuoriturvallisuudesta Arctic Guidesilta. Osallistuimme viime reissulla heidän järjestämälle upealle jäätikkövaellukselle, joten luennon pitäjät Merja ja Anders olivat jo entuudestaan minulle ja Saanalle tuttuja. Luento oli todella mielenkiintoinen, mutta sen enempää en siitä horise kun en kaikkea muista kuitenkaan. Katsoimme kuitenkin videon Know Before You Go ja sen suosittelen katsomaan mikäli on asiaa vuorille!

Meidän matkan kruunasi muuten yksi näytös, jota kaikki odottelimme innolla, eli revontulet. Etelässä olen nähnyt revontulia useastikin, mutta pohjoisessa en ennen tätä reissua laisinkaan. Viimeisenä yönä taivas sitten järjesti meille kauniin näytöksen ja palkitsi odotuksemme. Revontulten tanssia oli mukava katsella mökkimme pihalta, melko kauan ne taivahalla tanssivatkin. Kyllä luonto vain on upea.

Lämmin kiitos Visit Swedenille kutsusta ja Joonakselle, Arctic Guidesin Merjalle sekä Andersille, oppaallemme Ann-Marielle, matkabloggaajaystävälleni Saanalle sekä toimittajille Erjalle ja Pauliinalle seurasta ja hienosta reissusta!

Reissu toteutettiin yhteistyössä Visit Swedenin kanssa.


LUITKO JO NÄMÄ JUTUT?

21 kommenttia:

 1. Ihana palata kuukauden takaiselle reissulle sun kuvien myötä! <3 Miten tämä kuukausi taas vierähtikin näin nopeasti? :D Hiukan harmitti muutaman väliin jääneet talviset elämykset, mutta reissu todellakin opetti jälleen kerran, ettei suurempien voimien edessä auta muuta kuin taipua. Merjan ja Andersin luento oli kyllä äärettömän mielenkiintoinen, ja loistava paikkaus väliin jääneeseen helsikihin. Ihanaa vappua sinne Tampereelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viikot ovat kyllä hurahtaneet nopeasti! Juurihan me tuolla olimme.. ja oli tosiaankin mielenkiintoinen luento :).

   Kiitos vielä seurasta ja hauskaa vappua! :D

   Poista
 2. Jäätikkövaellus ja luento kuulostaa mielenkiintoisilta. Revontulet myös varmasti hienot!

  VastaaPoista
 3. Ohhoh, onpas tullut runsaasti lunta ja jos oikein ymmärsin niin lunta tuli vierailunnekin aikana lisää. Revontulia näkee sen verran harvoin, että niitä katselee aina mielellään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, sitä satoi lisää ja lisää.. oli siis todella kaunista. Ja samaa mieltä, revontulia katselee aina mielellään, ovat niin kauniita. Etelässä revontulet ovat usein vähän valjumpia kuin näkemämme tuolla, mutta kaunista tanssia siitä huolimatta :)

   Poista
 4. Vau, mitkä lumimaisemat! On se aika karua, kun täällä Tampereella ei juurikaan ollut lunta koko talvena ja nuo saavat nauttia ihanista kinoksista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu, aika vähäluminen talvi meillä oli.. ehkä ensi talvena sitten enemmän :)

   Poista
 5. Vau, mitkä maisemat!Tampereella ei päässyt oikein koko talvena nauttimaan lumesta, kyllä näitä kelpaa ihailla.
  Toivottavasti ei tule muuten kommentti tuplana, en tiedä, mitä säädin.

  VastaaPoista
 6. Lumikenkäily olisi kyllä mun makuun tuolla :)

  VastaaPoista
 7. Tulee jo ikävä talvea sekä laskettelua, kun näitä kuvia katselee. Mahtavat määrät lunta! Lumikenkäily ja moottorikelkkailu ovat myös huikean hauskaa puuhaa. Kiva kun näitte revontulia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunpa talvi olisikin tällainen meillä etelässäkin asuvilla! Ja on tosiaan hauskaa puuhaa, oli oikein onnistunut reissu :)

   Poista
 8. Voi ei! Inhottavaa, että vahingossa deletoit muistiinpanosi. Minä olen tosi laiska matkoilta tekemään muistiinpanoja, mutta sen kerran kun niitä teen, niin olisi kyllä tosi inhottavaa hukata ne.

  En ole koskaan käynyt Ruotsin puolella lumilomalla. Tähän asti Lappi on vielä riittänyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep ja luulisi, että kerrasta oppisi, mutta ei.. on siis käynyt aiemminkin, mutta eipä se lopulta nyt niin iso juttu ole ollut :)

   Jos joskus käy niin, että Suomi ei riitä, niin otahan suunnaksi Ruotsi :D

   Poista
 9. Huh huh, onpa siellä ollut lunta! Melkoiset nietokset. Tuli ihan vilunväreet näistä kuvista. :-D Ruotsissa en ole koskaan käynyt talvella ja muutenkin pohjois-Ruotsi on tosi tuntematon. Voisi olla ihan kiva joskus sielläkin reissata. :-) Mahtavaa, että näitte revontulet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunta riitti! Mutta onneksi ei muuten ollut niin kylmä! Palelin enemmän kun saavuin takaisin Helsinkiin ja Tampereelle :D. Tammikuussa pohjoinen voisi ollakin liian kylmä itselle..

   Ehdottomasti kannattaa joskus Ruotsin pohjoisosissakin reissata :)

   Poista
 10. Björklidenissä olen käynyt noin viuh vain ja silloin olosuhteet ovat olleet huomattavasti kesäisemmät. Minä voisin kyllä vannoa, että noin pikkuinen lumikenkä uppoaa minulla lumen pohjaan asti. Björkliden on sikäli kiva paikka, että juna menee ainakin Abiskoon saakka. Kun tai jos näkee vielä revontuletkin, niin sitä hienompaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että olet käynyt tuolla! Toivottavasti pidit paikasta, kesälläkin se on kaunis. Ja on tosiaan kiva, että juna (ja toki bussit) kulkee pitkälle, joten julkisillakin pääsee liikkumaan hyvin.

   Poista
 11. Täytypä oikein googlettaa että mihin päin Ruotsin Lappia tämä Björkliden sijoittuu. Suomessakin on niin monta hyvää talvikohdetta ettei ole tullut Ruotsin puolelle lähdettyä. Ja monin tavoin muistuttaa tämän postauksen perusteella Suomen Lappia, mutta hyvä pitää mielessä että sielläkin vaihtoehtoja talvireissun kohteeksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riittää ehdottomasti tekemistä ja näkemistä pitkäksi aikaa! Mitä Suomesta puuttuu, niin Ruotsin puolelta löytyy :D. Saana itseasiassa kirjoitti juuri hyvän tekstin miksi Ruotsin Lappiin kannattaa matkustaa vaikka meillä on omakin, kannattaa lukaista:

   Miksi Ruotsin Lappiin kun Suomella on omakin? 16 syytä piipahtaa Pohjois-Ruotsissa

   Poista

Kerropas mitä mieltä sinä olet!