Taas kerran on edessä yksi käännekohta elämässä. Vaikka muutokset elämässä tuovat toisinaan mukanaan myös stressiä, niin nämä ovat niitä ajanjaksoja elämässä jolloin tunnen olevani kaikkein eniten elossa. Minä elän muutoksesta.

Nyt yksi kiehtovimmista edessä olevista asioista ei oikeastaan ole edes mikään kovin iso juttu. Edessä on muutto uuteen asuntoon, uuteen kaupunginosaan, mutta kuitenkin kävelymatkan päähän. Olen muuttanut lukuisia kertoja aikaisemminkin, mutta nyt taakse jäävä asunto ja erityisesti taakse jäävä kaupunginosa Tammela, on ollut kotini kaikista pisimpään.
Tammelasta on Tampereen vuosien aikana muodostunut minulle rakas paikka. Koulun asuntolasta muutin ensimmäiseen omaan - elikkäs kimppakämppään - asuntooni juurikin Tammelaan. Muutin sieltä toiseen kimppakämppään ystäväni kanssa ja jatkoin opiskeluajan rienoja Tammelasta käsin. Välillä kävin muualla Tampereella ja ulkomaillakin, mutta palasin lopulta takaisin. Ja nyt on lähdön aika taas. Sen kyllä tiedän, että vaikka kotiosoite muuttuukin, niin Tammelassa tulen takuulla pyörimään jatkossakin.

Mikäli olet ulkopaikkakuntalainen, etkä ole kuullut Tammelasta, niin kerrottakoon, että se on kaupunginosa heti Tampereen keskustan kyljessä. Rautatieasemalta Tammelaan on vain muutamia satoja metrejä. Oikeastaan Tammela on keskustan jatke, mutta onneksi paljon rauhallisempi sellainen.

Tammela tunnetaan Tammelantorista, joka on erityisesti kesäisin hyvinkin eloisa ja ihana paikka. Tampereen historiasta kiinnostuneet tietänevät myös Puu-Tammelan sekä Aaltosen kenkätehtaan, joka sijaitsee Tammelantorin nurkalla Aaltosen puistoa kaunistamassa. Puu-Tammelassa järjestetään joka toinen vuosi Runofestivaalit pienellä sisäpihalla. Jalkapallofaneille Tammela taas tarjoaa Tammelan nostalgisen stadionin sekä kivoja pubeja missä nauttia olut tai pari ennen ja jälkeen matsin.

Vielä joitakin vuosia sitten olin sitä mieltä, että kaupungin paras tori löytyy Laukontorilta, mutta nykyään Laukontorin ahdas toriympäristö häviää Tammelan ihanuudelle. Tammelassa ei tietystikään ole järveä vieressä kuten Laukontorilla, mutta tilaa tuova Emil Aaltosen puisto korvaa sen puutteen. Aaltosen puiston seutu onkin yksi Tampereen kivoimmista alueista. Puiston pohjoispäässä seisoo Aaltosen kenkätehdas ja etelässä on lasten leikkipuisto ja Pub Pikilinna. Puiston sivuilla on Tampereen kissakahvila Purnauskis sekä pieniä, uniikkeja liikkeitä.

Jos Tammelassa ollessa iskee nälkä niin ei tarvitse mennä toria edemmäs. Torilta löytyy muun muassa legendaarinen Ullan grilli sekä suosittu Eurolohi. Mutta mikäli tori on kiinni tai tarjonta ei nappaa, niin valinnanvaraa kyllä löytyy. 

Aaltosen puiston eteläpäässä on suosittu Kasvisravintola Gopal. Terveellisen ruoan ystävälle puiston koillisnurkasta löytyy Ruokapuoti Lempi, joka tarjoaa lähellä tuotettua, puhdasta ruokaa. Intialaisen ruoan ystävät suuntaavat Star and Moonlight- ravintolaan Tammelan puistokadulle, jonka omistaja on paitsi ystävällinen ja suloinen, myös loistava kokki. Jos kaipaat turkkilaista ruokaa, niin ota suunnaksi Malabadi ja sen maukas lounaspöytä. Alueen parista kiinalaisesta ravintolasta saa hyvää noutoruokaa, jota on mukava nauttia aurinkoisella ilmalla Aaltosen puistossa, joka on usein eläväinen, mutta ei koskaan täyteen ängetty.

Tammelan toinen isompi puisto sijaitsee Tammelantorilta pohjoiseen. Osmonpuistossa käy kävelijöitä ja pokemonien pelaajia. Osmonpuistossa seisova esiintymislava on pystytetty vuonna 1929 ja sieltä on näkymä etelään. Näky voisi olla hienompikin ja on varmaan joskus ollutkin, mutta lava tuo puistoon siltikin pienen särmän. Joskus olen itsekin sillä lavalla istuskellut ja miettinyt elämää.Hieman haikeana, mutta kuitenkin hyvin innostuneena tulevasta, jatkan pakkaamista ja valmistaudun hyvästelemään kotikorttelini.


Se om moro, Tammela.


LUITKO JO NÄMÄ JUTUT?

4 kommenttia:

 1. Aww, ihana Tammela! Olin siellä monta kesää torityttönä - vahva suositus siis mustamakkarakopille :D Harmi, että nyt turistina harvemmin enää tulee käytyä tuolla puolen asemaa. Paitsi joo, talvella kävin Malabadissa hyvällä brunssilla!

  Onnea uuteen kotiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas hauska kuulla, että oot työskennellyt torilla! :D. En ole itse mustamakkaran fani, mutta sinne ohjaan usein vieraitani :). Veikkaan, että moni muukin turisti ottaa rautatieasemalta nokan kohti keskustaa ja sen rafloja jos aikaa on vähän, vaikka Tammelassa valinnanvaraa riittääkin.

   Poista
 2. Voooii, tulipas nostalginen fiilis! Itse asuin pari vuotta Ainonkadulla ihan tuossa Osmonpuiston vieressä ja mulla oli miljoona vuotta sitten työhuone juurikin siinä puutalokorttelissa jossa runofestarit järkätään (aikana ennen paikan korjausta). Siellä päivä aina alkoi kakluunin lämmityksellä :)

  Tammela on kyllä yksi sööteimmistä paikoista Tampereella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanassa paikassa sulla ollut työhuone! Kuulostaa mukavan romanttiselta työskentely siellä :D. Se kortteli on niin söpö ilmestys siinä kaiken keskellä. Ja oikeassa oot, Tammela on yksi sööteimmistä :)

   Poista

Kerropas mitä mieltä sinä olet!