Kevät se vaan lähenee ja juuri nyt ei päällä ole kovinkaan pahaa matkakuumetta. Siitä ei kuitenkaan ole montaakaan tuntia kun kaukokaipuu iski voimalla. Sitä se matkakuvien katseleminen teettää. Päässäni on viime viikkoina pyörinyt ristiriitaisia ajatuksia. Ensin saatan innostua:

"Oih, lentotarjous Etelä-Afrikkaan! Seikkailu! Mitäpä jos varaisin.." 

Ja sitten hetken päästä loikoilen sohvalla ja seikkailen vähän eri tavalla, kirjan kiehtovassa maailmassa, kahden kissanpennun loikoillessa vieressä. Nostan katseeni kirjasta ja ajattelen:

"Tämä on täydellistä. En halua minnekään kun minulla on kotona kaikki mitä tarvitsen."


Yksi kolmesta elämäni tärkeimmästä karvakasasta.

Juuri nyt haaveilen siis ristiriitaisesti sekä matkustamisesta sekä siitä, että elämäni jatkuisi juuri tällaisena mitä se nyt on. Vaikka koti on äärimmäisen ihana paikka niin tulen kuitenkin takuulla aina tarvitsemaan sitä, että aika-ajoin elämän raameja pitää järisyttää. Sitä ihanaa fiilistä, jonka matkalla oleminen saa aikaan. Tällä hetkellä haaveissa on siis monenlaisia matkoja, kuten..

Viikonloppureissu siskojen kanssa

Vaihtoehtoisesti viikon road trip olisi ihana myös! Tämä on hyvin realistinen haave, jonka toteutuminen ei kuitenkaan ole itsestäni kiinni. Siskojeni kanssa on ihanaa matkustaa ja viimeiset vuodet olen vähintään kerran vuodessa jossakin jonkun siskon kanssa käynytkin. Haluaisin näyttää siskoille niin monia paikkoja! Haluaisin viedä heitä Saksaan, lempparimaahani, ja upeisiin luontokohteisiin. Haluaisin myös, että he näkevät Euroopan ulkopuolista elämää. 

Varattuna on jo kaksi reissua, joista toiselle lähden yhden siskoni kanssa ja toiselle kolmen. Ensimmäinen reissuista on yhdistetty kaupunki- ja patikointimatka Irlantiin, toinen kaupunkimatka Tukholmaan.

Matkat puolison kanssa

Mieheni matkustaa säännöllisesti, mutta toistaiseksi suurimman osan reissuista olemme tehneet tahoillamme. Hänen kanssaan haluaisin kuitenkin reissata luonnon perässä vaikka minne päin maailmaa. Islanti ja Uusi-Seelanti ainakin ovat haavelistallamme. Haluaisin myös matkustaa hänen kanssaan paikkoihin, joissa jo olen käynyt ja joista olen pitänyt, kuten Japaniin, Kaakkois-Aasiaan, Espanjaan tai Saksaan.

Varattuna ei ole vielä yhtään matkaa, mutta suunnitelmissa on kaksi. Ensimmäinen reissu olisi road trip pohjoiseen (katso seuraava haave!) ja toinen talvireissu jonnekin lämpimään.

Road trip Ruotsin ja Norjan Lappiin

Ruotsin Lappi valloitti sydämeni parisen vuotta sitten. Pohjoinen seutu on lumoavaa ja haluan matkustella siellä enemmän. Pressimatkat Ruotsin Lappiin ovat olleet mahtavia, mutta haluan tutkia tuotaa kiehtovaa pohjoista myös ihan omatoimisesti, auton kanssa seikkaillen.


Karibian kirkkaat vedet ja lähes autiot rannat ovat ihania. Kuva on otettu Guadeloupelta.

Björkliden näytti minulle, että naapurimaamme Ruotsi on paljon kauniimpi kuin olin ajatellutkaan. Kuvassa Silverfallet.

Sumu on kaunista ja hautausmaat mainioita vierailukohteita. Tämä hautuumaa on yksi lemppareistani, Kalevankangas Tampereella.

Uudet maat kiehtovat

Rakastan matkustella esimerkiksi Euroopan sisällä ja löytää uusia kolkkia tutuista maista. Myös jo käytyihin kaupunkeihin, kyliin ja luonnonpuistoihin on kiva palata. Olenkin matkustanut joissakin paikoissa, kuten Iso-Britanniassa tai Espanjassa, useampia kertoja pidempiä aikoja enkä vieläkään ole saanut tarpeekseni. Maapallo on kuitenkin kovin suuri ja täynnä kiehtovia paikkoja. On niin paljon maita, joista en ole saanut vielä yhtään elämystä. On myös maita, joista en ole edes paljoa lukenut, joten en osaa muodostaa niistä ennakkokäsitystä. 

Costa Rican ja naapurimaiden luontokierros on yksi haaveistani. Karibialla haluaisin matkustaa saarelta toiselle. Etelä-Afrikkaan ja Botswanaan haluaisin lähteä automatkailemaan. Kaikkia näitä yhdistää kuitenkin se, että ne ovat hieman kauempana eivätkä ole niitä halvimpia reissuja, joten sen takia en ihan viikoksi haluaisi lähteä. Ihan puhtaasti laiskuuttani en ole reissuja sen enempää suunnitellut. Olen muutenkin huono suunnittelemaan matkoja ennen kuin lennot ovat jo varattuna.

Patikkamatka Romaniaan ja Sloveniaan

Rakastan patikoida, erityisesti reissuilla, ja useimmat matkani teenkin kohteisiin, joissa on hyvät patikointimahdollisuudet. Romanian tai Slovenian tilalla voisi siis hyvin olla mikä tahansa maa, mutta nämä ovat realistisia vaihtoehtoja tällä hetkellä. Google Mapsissa on jo lukuisia tähtiä näidenkin maiden kohdalla. Toki molemmissa maissa haluaisin myös käydä niiden pääkaupungissa sekä kylissä, mutta ensisijaisesti olen kiinnostunut näiden maiden luonnosta.

Safarimatka Etelä-Afrikkaan, Keniaan tai muualle Afrikkaan

Kukapa ei safarista haaveilisi. Tämä on pitkäaikainen haaveeni mikä ei ole edes mitenkään vaikeasti toteutettavissa. Miksi en ole mennyt aiemmin? Koska olen ajatellut, että tämmöisen vähän hintavamman reissun sitä tekisi hitaasti autoillen jonkun toisen kanssa. Nyt olen harkinnut myös yksin matkaamista ja safaripaketin ostamista matkatoimistolta.

Ja mitäs vielä? Eivät ne haaveet tietenkään tähän lopu. Sri Lankaa, Balkanin seutua sekä Nepalia olen myös viime aikoina harkinnut. Lentotarjouksia olisi näihin kaikkiin tarjolla ja näissäkin paikoissa kiehtoo ensisijaisesti luonto. Koeta tässä nyt sitten päättää.


Kaunis Zürich. Päivä oli niin kirkas, että hyvä kun ei päänsärky iskenyt. 

Teksti, jonka äärelle oli pakko pysähtyä Tampassa, Floridassa.

Rakas Tampere! Viime viikkoina on saatu nauttia upeista auringonnousuista ja -laskuista.

Reissusuunnitelmia vuodelle 2018

Viime vuoden puolella ajattelin, että ehkä vuonna 2018 jo matkustaisin paria viime vuotta enemmän.  Vaikka ihan hyvin olen reissaillut tässä parin vuoden aikana ympäri maailmaa, niin useamman kuukauden reissusta on kuitenkin aikaa jo kohta kolme (!) vuotta. Kolme vuotta sitten tähän aikaan asustelin Saksassa, jossa vietin nelisen kuukautta opiskellen ja patikoiden. Sen jälkeen kun Saksasta kesällä 2015 palasin, ovat pisimmät matkani olleet parin viikon pituisia. Viime aikoina en ole kuitenkaan juurikaan haaveillut pitkästä matkasta vaan ennemminkin monesta lyhyestä reissusta. Ehkä pidemmänkin matkan aika tulee vielä, mutta juuri nyt on hyvä reissata lyhyemmin.

Loppuvuodesta elämä katsokaas muuttui muutamallakin tavalla ja vaikka reissukuume on välillä iskenytkin, niin olen niiden sijaan toistaiseksi toteuttanut toisenlaisia haaveitani. Olen luonut entistä vakaampaa taloudellista pohjaa tulevaisuudelle ja sitoutunut muutamaan asiaan pitkäaikaisesti. Siis minä, sitoutumiskammoinen nainen, jolle vapaus on ollut koko elämäni se kantavin voima! Vapauden tunne on itselleni tunteista suurimpia ja tärkeimpiä ja sen vuoksi olen hylännyt lukuisia työpaikkoja, opiskelupaikkoja, ihmissuhteita ja jopa harrastuksia. Jos vapauden tunne ei ole ihmisessä voimakkaana, voi tuskin ymmärtää kaltaiseni ambivertin repaleista CV:tä tai laiskuudelta haiskahtavia selityksiä. Sitoutuminen johonkin asiaan ei kuitenkaan välttämättä merkitse sitä, että luopuisin vapaudestani. Joissakin harvinaisissa tilanteissa se voi jopa tarjota lisää sitä vapautta, jota niin korkealle arvostan. 

Tällä hetkellä minulla on siis kaksi reissua varattuna ja molempia odotan innolla. Irlantiin olen lähdössä siskoni kanssa kesäkuussa patikoimaan ja tutkimaan Dublinin katuja. Tukholmaan lähdemme viiden hengen porukalla heinäkuussa katsomaan Eminemiä ja siinä samassa nauttimaan kesäisestä Tukholmasta. Lisäksi miehen kanssa ohimennen puhutut reissut ovat satunnaisesti mielessä, mutta niitä suunnitellaankin lähempänä ajankohtaa.


Näihin Ranskan maisemiin on joskus vielä palattava patikoimaan. Kuva otettu Ballons des Vosgesissa.

Saksa ja Saksan metsät! Tämä risukasakuva on suloisesta Heidelbergistä.

Thaimaa, ah! Voin melkein tuntea tuon lämmön ihollani. Tällä syrjäisellä Phuketin rannalla vesi oli myös niin matalaa, että se oli lämmintäkin. Kehtasi lötkötellä vedessä.

Onkos sulla kovakin reissukuume? Mihin lähdet seuraavaksi?


LUITKO JO NÄMÄ JUTUT?

17 kommenttia:

 1. Matkasuunnitelmasi ovat tutun kuuloisia. :) Matkakuume on kova! Edes pieni irtiotto ennen syksyä olisi kiva. Suunnitelmissa pitkä viikonloppu pikkusiskon kanssa, kesällä Baltian road trip ja syksylle Karibian auringon alle Guadeloupelle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kun säkin reissaat siskosi kanssa! Toivottavasti pääsette yhdessä reissuun :). Ja Guadeloupelle iso peukku! Se on mukava, kaunis ja helppo lomakohde.

   Poista
 2. Onnea pyrkimyksillesi! Toivottavasti ajan kanssa löydät hyvän balanssin vakaan elämän sekä vapauden kaipuun välillä. Aina ei tarvitse tehdä isoa siirtoa, että voi tuntea olevansa vapaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekstin voi näköjään ymmärtää myös erilailla kuin olen sen tarkoittanut :D. Itse siis koen jo olevani vapaa, koska voin tehdä mitä haluan. Vapauden käsite vain on muuttanut (ja varmasti muuttaa vielä tulevaisuudessakin) muotoaan hieman :).

   Edit. mutta totta kyllä virkkoat, joskus hyvin pienikin peliliike riittää siihen, että kokee olevansa enemmän vapaa. Joillekin esim. nelipäiväinen työviikko voi tarkoittaa lisää vapautta elämään siinä missä joku toinen näkee sen rajoittavana.

   Poista
 3. Tämä alkoi juuri samalla olotilalla mikä minulla on nyt. Olen käynyt tänä vuonna Abu Dhabissa (tai se matka alkoi jo viime vuoden puolella) ja Teneriffalla. Nyt kun kesä alkaa tehdä tuloaan tuntuu, että viihdyn hyvin kotona nurkkia konmarittaen ja puutarhan kukkia odotellen.

  Mutta ainahan haaveita on, paljonkin. Tälle vuodelle suunnittelen ainakin yhtä pidemmän viikonlopun reissua ystävän kanssa Eurooppaan. Viikon-parin irtiotto Ranskaan etätöitä tehden (toissakesäisen toisinto), tai road trip USA:han houkuttelisi kovin, mutta saa nähdä onko tämän vuoden juttuja. En osaa suunnitella liian pitkälle!

  Yrittäjänä tunnen koko ajan tietynlaista vapautta, kun voin kirjoittaa melkeinpä missä vain - ja kotonakin siirtää työpisteen verannalle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kivat matkakohteet sulla! Tai en ole kyllä käynyt, mutta varsinkin Teneriffalle haluaisin joskus patikoimaan :).

   Itsellä on sama, että kevään tullen viihdyn enemmän kotona / Suomessa reissaten tai sitten haaveilen korkeintaan Euroopan sisäisistä reissuista. Ja sama juttu myös tuon suunnittelun kanssa! Vaikka haaveita on monenlaisia, niin on jotenkin vaikeaa suunnitella monen kuukauden päähän. Siltikin tässä on jo reissuja varattu kesälle, joten toki välillä tosta tulee joustettua.

   Ajattelin joskus nuorempana, että yrittäjyys sitoisi liikaa. Varsinkin semmoinen yritys mikä olisi paikkaan sidottu, kuten vaikkapa kahvila. Noh, tässä on nyt vuosia tehty rahaa myös itseäni työllistämällä, joten väärässähän olin :D. Nykyään ajattelen yritystoiminnan olevan juurikin yksi vapaan elämän mahdollistajista. Ymmärrän siis hyvin mitä tarkoitat ja ihanaa kuulla, että ajattelet noin :)

   Poista
 4. Kiva lukea reissukipuilusta! Itsellä on samaa vaivaa. Reissuista varttuna on Hollanti viikonloppu ja marraskuun pidennetty viikonloppu Kiovassa. Kovasti suunnitteilla joulureissu hiukan kauemmas, hotelleita on jo varattu alustavasti ja rahaa lentoihin säästetään. Jotenkin haluaisin kesälläkin tehdä jotain mutta kesästä ei mitään varmistusta. No jos joulu toteutuu pitäisi kyllä olla onnellinen jo näihinkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tuossakin jo hyvin! Ja laatu hei korvaa määrän (vaikka tosin kyllä kaikki omat reissuni ovat aina laadukkaita olleet, parempaa kohdetta rahoille saa siis hakea :D), joten noihin paneutumalla saat takuulla paljon irti :)

   Poista
 5. Olen yrittänyt rajoittaa kerralla varauttuina olevien reissujen määrän kolmeen, ettei tunnu siltä, että koko vuosi on jo etukäteen suunniteltu. Tällä hetkellä tuleva matkaohjelma sisältää, kunhan kohta täältä Karibialta kotiudumme, kevätretken Amsterdamiin ja Brysseliin, kesäkuun matkan Mongoliaan (ja sinne Pekingin kautta ja sieltä takaisin Moskovan kautta), ja heinäkuun lopun matkan Isle of Skyelle ja Belfastiin. Syksyn matkoja "saan" katsella vasta vähän myöhemmin :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin blogistasi tuosta kolmen reissun rajoituksesta :). Ja se on kyllä hyvä! Sitten jää tarpeeksi tilaa, jos haluaakin vielä mennä tuonne tai tuonne myöhemmin vaikkapa syksyllä.. :D. Tavallaan tiedostamatta noudatan vähän samankaltaista taktiikkaa. Haaveilla voi aina, mutta en anna itseni varailla matkoja liian aikaisin jos reissuja on jo buukattuna.

   On kyllä ihania matkoja teillä taas kerran edessä!

   Poista
 6. Voi että, matka siskoseurassa on mahtava idea! Sitä joutunee kuitenkin odottamaan vielä hetken, kun sisarusten lapset ovat sen verran pieniä, ettei ero äidistä onnistu ainakaan reiluun vuoteen. Mutta suunnitellahan aina voi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina voi haaveilla ja suunnitella :). Ihanaa kuulla jos siskon kanssa reissaaminen on sullekin mahdollista. Toivottavasti pääsette reissuun kun lapset ovat vähän kasvaneet :). Toki muksut voi mukaankin ottaa, meillä siskon poitsu on ollut parilla matkalla mukana :)

   Poista
 7. Haaveilu on kyllä melkein parasta! Nyt ei ole matkakuumetta, koska juuri eilen palattiin Virosta ja tuli vain olo ihanaa olla kotona. :D Vaikka siis aivan ihana muutaman päivän loma oli.
  Kiva, että Eminen vielä jaksaa tehdä musiikkia. Kuuntelin joskus sata vuotta sitten häntä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän tuon fiiliksen, kotoilu on välillä parasta mahdollista :D. Ja kyllä hän näköjään jaksaa, ainakin keikkailla. Itsekin kuuntelin Eminemiä joskus sata vuotta sitten :D. Mun ei alunperin pitänyt lähteä tälle reissulle, koska en fanita Eminemiä (varsinkin yhdelle siskolle tää on kuitenkin TODELLA iso juttu :D), piti vain varata liput siskoille. Mutta siinä sitten konserttilippujen varausvuoroa odotellessa iski fiilis, et voishan sitä mukaankin lähteä kun seura on noin hyvää :D

   Poista
 8. Kiva postaus ja todella kauniit kuvat! :)

  VastaaPoista
 9. Kesällä viihdyn kotona mutta syksyllä tulee varmasti kova matkakuumme. Pitää odottaa joulukuuhun asti, silloin lähden Argentiinaan.

  VastaaPoista

Kerropas mitä mieltä sinä olet!