Berliinissä riittää hylättyjä ja ränsistyneitä rakennuksia, jo niitä tutkimalla saisi kaupungissa kulutettua monta viikkoa. 

Kaupungista löytyy esimerkiksi hylätty sairaala, jäätehdas ja olutpanimo. Tunnetuimpiin ja suosituimpiin hylättyihin paikkoihin lukeutuu huvipuisto Spreepark, mikä sijaitsee lyhyen pyörämatkan päässä kaupungin keskustasta. Sinne piti minunkin päästä!
Hylätyllä huvipuistolla on muuten hyvin mielenkiintoinen, vaikkakin surullinen historia. 

Puisto autioitui yli kymmenen vuotta sitten kun puiston omistaja velkaantui. Omistaja Norbert Witte muutti perheineen toiselle puolelle maapalloa, Peruun, minne hän perusti uuden huvipuiston. Uuden puiston tulot eivät kuitenkaan kattaneet vanhoja velkoja, joten Norbert päätti salakuljettaa kokaiinia Perusta Saksaan. Norbert, samoin kuin hänen poikansa, jäivät kiinni ja päätyivät vankilaan. Norbert kiinniotettiin Saksassa ja on jo kärsinyt tuomionsa. Hänen pojallaan ei käynyt yhtä hyvä tuuri, koska hän jäi kiinni jo Perun päässä ja istuu edelleen vankilassa. Puiston historiasta on kirjoitettu paljon tarinoita, mutta joidenkin lähteiden mukaan poika ei edes tiennyt isän touhuista mitään ja hän istuisi vankilassa syyttömänä. Niin tai näin, surullinen tarina joka tapauksessa.

Vankilasta vapautunut Norbert kuulemma asuu nykyään huvipuiston alueella. Alueella käydessäni näin puistossa auton, mutta muista ihmisistä ei ollut tietoakaan. Puistoon järjestettiin ennen satunnaisesti kierroksia viikonloppuisin, mutta muulloin alueelle ei tietenkään ole saanut mennä. Puistoa ympäröivässä aidassa on kuitenkin aukkoja, joista pääsee sisälle helposti. Aukkoja tosin korjaillaan melko säännöllisesti, mutta nopeasti tulee uusiakin. Silloin tällöin alueella kiertelee vartijoita koiran kanssa, mutta puisto on siitä huolimatta jo melkoinen nähtävyys matkailijoidenkin keskuudessa. 
Minulle puisto oli unelma, koska sekä ränsistynyt kauneus että kielletty hedelmä kiinnostavat. Alueelle piti siis päästä ja käynti oli mahtava. Vietin alueella noin 1,5 tuntia kierrellen, alkuun sydän jännityksestä sykkien ja sitten kummallista tyyneyttä puhkuen. Puiston vierestä kulkee mukava joenrantareitti, jonka varrella liikkuu kävelijöitä, pyöräilijöitä ja koiran ulkoiluttajia. Se tuo puistoon hauskan säväyksen, koska satunnaisesti sieltä kuuluu ääniä, mutta muuten puistossa on hiljaisempaa. Maailmanpyörä heiluu ja ulisee tuulessa kiehtovasti kutsuen kyytiin, mutta minä tyydyin vain katselemaan sen liikkumista penkillä istuen. Sammakkoja näkyy myös paljon, samoin minua edeltäneiden kävijöiden jälkiä on huomattavissa.

Lue lisää puistosta vaikkapa Abandoned Berlinin sivuilta. Samasta linkistä löytyy paljon muitakin mielenkiintoisia kohteita Berliinissä. Saa nähdä minne ensi kerralla, tutkittavaa ainakin riittää! Myös Kaukokaipuu - blogista ja Urbaani viidakkoseikkailijatar - blogista löytyy hyviä vinkkejä Berliinin hylättyihin rakennuksiin. Talvista Spreeparkia voi ihailla myös esimerkiksi Sizarrin musiikkivideolta:


Hylättyjä paikkoja tulee vastaan keskustan tienoiltakin sieltä täältä. Berliinissä joidenkin rakennusten on annettu rappeutua. Sitä ei kuitenkaan tiedä mitä sisältä mahtaa löytyä, joten tutkikaa varovaisuudella.

Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursdayta. Kyseessä on kansainvälinen tempaus ja Suomessa sitä vetävät Satu Destination Unknown - blogista, Nella Kaukokaipuu - blogista ja Veera Wanderlust Expert - blogista. Ohjeet voit lukea täältä.


Minut löytää Instagrammista nimimerkillä curiousteea.


LUITKO JO NÄMÄ JUTUT?

29 kommenttia:

 1. Field Station Teufelsberg, hylätty tutka-asema...Kävitkö siellä?
  Minua huvipusitot ovat aina jotenkin kammottaneet. Hylätty sellainen lienee vielä pahempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En käynyt, on varmasti hieno paikka sekin!! Voin hyvin uskoa monenkin pitävän hylättyä huvipuistoa kammottavana. Tulee itsellekin vähän kauhuleffat tai mitkälie sieppaustoimintaleffat mieleen.. Yöllä tuo voisi olla mielenkiintoinen, vaikkakin ylimääräisiä sydämentykytyksiä aiheuttava kokemus.

   Poista
 2. Teufelsbergiin oli sen verran matkaa, ettei me lähdetty sinne, vaikka samaista sivua selailtiin itsekin. (: Mutta aivan ihana postaus ja voi mitä muistoja se tuokaan mieleen! Kiva, että tykkäsit paikasta. Annaa komppaan siinä, että kyllähän se tavallaan oli aika creepy.. :D Klovnien haamut siellä kuiskivat ympäriinsä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielikuvituksen puistossa kyllä saa liikkeelle! Itse menin sateen jälkeen, oli aika pysäyttävä tunnelma. Pieni sumu, kova sade tai yö voisi tuoda vielä oman säväyksensä paikkaan... :)

   Poista
 3. Aikamoinen tarina tuolla huvipuistolla... New Orleansissakin on tuollanen hylätty huvipuisto, mutta se jäi kai käyttämättä luonnonmullistus Katrinan jälkeen. Olis kyllä kiva joskus käydä ihmettelemässä mikäli tieni vielä joskus vie Berliiniin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo siellä on kanssa hylätty huvipuisto, oon lukenut tarinoita sieltä. Ja samoin näitä on muuallakin päin maailmaa, eri syistä hylättyinä. Suosittelen poikkeamaan jos joskus vielä käyt Berliinissä :). En tosin ole varma tuon alueen suunnitelmista, se on ilmeisesti vuokrattu huvipuistokäyttöön vielä muistaakseni noin 30 vuodeksi, mutta asiat voivat muuttua ja alueelle saatetaan tehdä jotain mullistavaa paljon ennen sitäkin.

   Poista
 4. Hei jännä tuo historiapläjäys! Olen nähnyt paljon kuvia tuosta huvipuistosta, mutta koskaan aiemmin ei ole selvinnyt, miksi sen on annettu ränsistyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt selvisi :). Usein tälläisillä paikoilla on kiehtovia tarinoita takana. Niistä on kiva lukea sekä ennen että jälkeen visiitin, niin pääsee omakin mielikuvitus paremmin laukkaamaan :)

   Poista
 5. Toi eka kuva on jotenkin ihan mieletön väreineen! Ja täytyy ehkä kompata muita kommentoijia että hylätty huvipuisto kuulostaa vähän creepyltä mutta toisaalta samalla kiehtovalta ja erilaiselta nähtävyydeltä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin se on minullakin, karmivaa, mutta siksi myös kiehtovaa :). Kiitos Laura!

   Poista
 6. Jännittävää! Ja kiva kun avasit huvipuiston taustaa. Berliinissä olisi kiva päästä käymään taas pitkästä aikaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa poiketa Tiina! Ja sulle varsinkin suosittelen pyörää alle :). Syrjempää Berliinistä löytyy metsiä ja rauhallisia pyöräreittejä. Ja on keskustan tienoillakin kivoja puistoja.

   Poista
 7. Kerrassaan mielenkiintoinen tarina ja jos Nellan postauksis lueskellessa tuli fiilis, että tuonne on päästävä, niin nyt on vähintäänkin pakko päästä. Todella creepy mesta, mutta siksi ah niin mielenkiintoinen! -Milla

  VastaaPoista
 8. Voi vitsi miten siisti paikka! :o En ole ikinä käynyt Saksassa, mutta se on ehdottomasti listalla ja tulossa jossain vaiheessa. Mua kiinnostaa juuri tällainen ränsistynyt ja hylätty kielletty alue, Toisaalta huvipuistoissa, varsinkin hylätyissä sellaisissa on jotain niin karmivaa, että saattaisin vaan olla liian kahuissani pystyäkseni muuta kuin tuijottamaan. Ja ilta-aikaan mua ei ainakaan saisi tuonne! Mut nyt tiedän kyllä missä haluan käydä jos käyn Berliinissä!:) Ja nyt kun löysin sun blogiin niin jään ehdottomasti seurailemaan!!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös olekin! Saksa on ihana maa, suosittelen hyvin hyvin lämpimästi :). Niin lähellä ja niin tutunoloinen, silti täysin erilainen. Kiva kuulla, että suakin kiinnostaa tämmöset paikat. Hylätyissä / kielletyissä paikoissa on mukava jännityselementti. Ilta-aikaan tuo voisi tosiaan olla vähän liiankin jännä kokemus :D. Tiedä sitä, voisin kyllä sitäkin joskus kokeilla nyt kun kerran on päivällä käyty :)

   Ja tosi kiva kuulla Karoliina, jää ihmeessä :).

   Poista
 9. Tuonne on pakko päästä joskus! Näin ohimennen viime kesänä Las Vegasin lähettyvillä (?) autioituneen pienen "vesipuiston" ja olisi tehnyt mieli jarruttaa motarilla just heti ja kurvata tutkimaan sitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, kuulostaapa kiehtovalta tuo vesipuisto! Kaikenlaisten paikkojen sitä annetaankin rappeutua.

   Poista
 10. Äää, kiitokset tästä postauksesta! Hylätyt rakennukset ja varsinkin niiden historia kiinnostavat ja kuulin tuosta huvipuiston historiasta jo muutamia vuosia sitten kaverilta. Itsellä kun on vilkas mielikuvitus niin tuolla olisi todella pelottavaa käydä, mutta jos ja KUN sinne Berliiniin eksyy niin ihan pakkopakko vierailla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hylätyissä paikoissa kiehtoo sen ulkonäön vuoksi juurikin se tarina mikä siihen liittyy. Toki omaakin mielikuvitusta voi lisätä mukaan, tämmöset paikat hyvin sitä herättävätkin :)

   Poista
 11. Tämä Berliinin hylätty puoli on tullut minulle ihan yllätyksenä teidän blogaajien kautta, vähän kutkuttaisi itsekin lähteä tuonne joskus työreissun aikana tutkimaan. Tosi surullinen tuo tarina tosin, mutta kuvat ovat kauniita...!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Berliinin ehdottomasti kiehtovimpiin puoliin kuuluukin tämmöinen vaihtoehtoinen meininki. Sillä se erottuukin niin monesta muusta saman kokoluokan kaupungista :)

   Poista
 12. Aika hurja tarina puiston takana, mutta tää olis yksi loistava syy antaa Berliinille toinen mahdollisuus. Toi ensimminen kuva erityisesti on tosi hieno, eikä monestakaan arvaa, että kyseessä on hylätty paikka. Mielenkiintoista jäädä seuraamaan miten puistolle käy ja otetaankohan se joskus uuskäyttöön tai laitetaan maan tasalle muiden projektien tieltä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin onkin, anna hei ihmeessä :). Tiedän kyllä olevani nyt puolueellinen kun ihastuin kaupunkiin niin paljon, mutta silti :D. Odotan itsekin mielenkiinnolla mitä puistolle tullaan tekemään. Itse alue on todella viihtyisä eikä keskusta tosiaan ole kaukana, joten luulisi ideoita olevan.

   Poista
 13. Tosi kiinnostava juttu ja Berliinin juttuja lukee kyllä erityisen mielellään :) Tosi hienoja kuvia ja oli varmasti vierailunarvoinen paikka! Nyt pari juttua aiheesta lukeneena voisin harkita vierailevani seuraavan kerran kun Berliiiniin eksyn, vaikka ylittäisinkin vähän omaa mukavuusaluetta :D

  VastaaPoista
 14. Tosi kiinnostava juttu ja Berliinin juttuja lukee kyllä erityisen mielellään :) Tosi hienoja kuvia ja oli varmasti vierailunarvoinen paikka! Nyt pari juttua aiheesta lukeneena voisin harkita vierailevani seuraavan kerran kun Berliiiniin eksyn, vaikka ylittäisinkin vähän omaa mukavuusaluetta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Sofia! Oli kyllä vierailun arvoinen :). Eikös sen oman mukavuusalueen ylittäminen olekin ihan paikallaan aina silloin tällöin :D! Näin sitä sanotaan, joka tapauksessa, ainahan sitä voi kääntyä vaikka jo portilla takaisin mikäli homma ei miellytäkään. Huvipuiston ympäristökin on kivaa seutua, joten ei matka paikan päälle turha ole vaikkei sisälle menisikään. Lähistöltä voi vuokrata esimerkiksi polkuveneen tai pulahtaa vaikka uimaan. Nättiä seutua!

   Poista

Kerropas mitä mieltä sinä olet!