Amsterdamin on sanottu olevan yksi romanttisimmista kaupungeista Euroopassa, Pariisin ja Venetsian pitäessä kärkisijoja. Voin yhtyä väittämään ainakin suurkaupunkien osalta.



Kaupungissa on yli 100 kanavaa ja siltoja 1200, joiden katveessa kävely ilta-aikaan voi olla romanttinen kokemus. Amsterdamissa on vain noin 790 000 asukasta ja se on Hollannin suosituin matkakohde 3,5 miljoonalla vuosittaisella kävijällään.





Me olimme Amsterdamissa vain kolme päivää ja paljon jäi kokematta, vaikka itse keskusta-alue on isoksi kaupungiksi pieni. Kaupunki on kuitenkin tiivis ja siellä on helppo eksyä. Suosittelen ottamaan kartan mukaan tai hakemaan sellaisen esimerkiksi turisti-infosta, mikäli haluaa tietää missä liikkuu. Paikalliset ovat kuitenkin ystävällistä väkeä ja taitavat hyvin englannin kielen taidon, joten apua saa helposti.

Tässä muutama vinkki Amsterdamiin lähteville:



MITEN KAUPUNKIIN?

Helsingistä pääsee lentämään suoraan Amsterdamiin muunmuassa KLM:llä, jolla on tällä hetkellä paljon lentoja 170 eurolla menopaluu. Tarjouksia kannattaa tarkkailla, suoriakin lentoja saa toisinaan noin sadalla eurolla. Mikäli ei ole kiire ja haluaa käydä matkan aikana muuallakin, niin suosittelen katsomaan Ryanairin tarjontaa. Turusta lentää edullisesti naapurimaahan Belgiaan ja Tampereelta naapurimaahan Saksaan ja erityisesti Brysselistä pääsee edullisesti (kympillä, maks parilla) Amsterdamiin Eurolinesin bussilla tai junalla.

Lennot Tampere-Bremen maksavat yleensä noin 20-80 euroa / henkilö, matkan varausajankohdasta ja vuodenajasta riippuen. Turku-Bryssel on aloitettu hiljattain ja niiden tulevista lentohinnoista en osaa vielä sanoa, mutta elo-syyskuussa 2012 on ainakin tällä hetkellä tarjolla lentoja 60 euron hintaan, jatkossa todennäköisesti myös halvemmalla. Eurolines kuljettaa ympäri Eurooppaa ja Amsterdamiin pääsee bussilla myös esimerkiksi Lontoosta.

Lentokenttä Schiphol sijaitsee 15 kilometrin päässä keskustasta. Junia ja busseja kulkee kentältä keskustaan säännöllisesti ja matka junalla vie 15-20 minuuttia. Matka maksaa noin 3-4 euroa.




KAUPUNGISSA LIIKKUMINEN

Kävely on hyvä vaihtoehto Amsterdamissa, mutta myös julkinen liikenne toimii kaupungissa hyvin. Ratikkalippu kustantaa ratikasta ostettuna 2,70 euroa (5/2012) ja vuorokaudeksi saa ostettua lipun 7,50 euron hintaan. Amsterdamissa pyöräily on hyvin yleistä ja pyörätiet ovat loistavat.

Pyörän vuokrausta kannattaa harkita. Pyörävuokraamoita on kaupungissa useita ja ne ovat melko helposti nähtävissä (Yellowbiken pyörät tunnistaa keltaisesta väristä), rautatieaseman lähettyvillä on ainakin kolme. Hinnat ovat alkaen 7 euroa päivä, useimpien vuokraamoiden hintojen ollessa kuitenkin 9-10 euroa. Hinnoista saa alennuksia, jos vuokraa pyörän pidemmäksi ajaksi. Pyöriä varastetaan paljon, mutta yleensä vuokraukseen pitäisi kuulua vakuutus.




MAJOITUS

Amsterdamissa majoitus kallistuu erityisesti kesäaikaan, jolloin hinnat saattavat nousta jopa kolminkertaisiksi talven jälkeen. Hotelleja voi etsiä hotels.comin sivuilta ja hostelleja esimerkiksi Hostelworldin sivuilta. Tarkista kuitenkin ennen varaamista saako huoneen halvemmalla mikäli sen varaa suoraan majapaikasta.

Ibishotellilta voi saada huoneen melko hyvään hintaan, myös Easyhotel kannattaa tarkistaa. Hinnat vaihtelevat suuresti kuukauden mukaan, keväällä ja syksyllä huone maksaa Easyhotellissa 59 euroa. Hotel Internationaalissa on huoneita alkaen 68 eurolla. Euphemia Hotellilla 2-hengen huoneet noin 60-80 euroa, mutta tarjolla on myös dormisänkyjä alkaen 15 eurolla/yö/henkilö (sesongin ulkopuolella). Hotel Brian tarjoaa majoitusta 2-hengen huoneessa 50 eurolla ja hintaan kuuluu aamiainen. 

Suosittelen edelleen myös Airbnb -majoitusjärjestelmää, jonka kautta on mahdollisuus yöpyä edullisesti ja persoonallisesti tutustuen paikalliseen elämään. Amsterdamissa on Airbnb:n kautta huoneita alkaen muutamasta kymmenestä eurosta.





TEKEMINEN

Amsterdam on tunnettu museoistaan. Mikäli haluat käydä useammassa museossa ja nähtävyydessä, niin kannattaa harkita Amsterdam City Cardin ostamista. Tässä museoiden kotisivuja ja hintoja:

Rijksmuseo maksaa 14 euroa, alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi. Avoinna 09:00-18:00.
Asuntolaiva museo maksaa 3,75 euroa. Avoinna 11:00-17:00.
Trooppinen museo maksaa 10 euroa, myös alennuksia. Lisätietoa vierailijoille.
Seksimuseo maksaa 4 euroa. Avoinna 09:30-23:30. Ikäraja 16-vuotta.
Filmimuseon hintoja pääset katsomaan tästä. Avoinna 10:00-22:00/23:00
Van Gogh Museo maksaa 14 euroa, myös alennuksia. Avoinna 10:00-18:00, pe kello 22:00 asti.
Madame Tussauds maksaa 21 euroa, eri lippuvaihtoehtoja tarjolla. Avoinna 10:00-17:30.

Amsterdamissa on myös paljon puistoja, joissa viettää aikaa. Näistä suurin on Vondelpark, jossa käy vuosittain jopa 10 miljoonaa vierailijaa. Puistossa on lampia ja kukkia ja se on kooltaan noin 47 hehtaaria. Puistossa järjestetään ilmaisia konsertteja ja teatteriesityksiä. Westerpark tarjoaa myös mielenkiintoista ohjelmaa.

Veneajelut ovat suosittuja ja niitä on kaupungissa tarjolla näkyvästi. Yksi yritys, joka risteilyjä tarjoaa on Rederij Lovers. Amsterdamia pääsee vähän näkemään veden päältä myös ilmaiseksi, kun menee rautatieaseman taakse ja hyppää johonkin neljästä ilmaisesta lautasta. NDSM-Werfin lauttamatka kestää noin kymmenen minuuttia, Buiksloterwegin pari minuuttia ja IJ Pleinin lautta noin 5-7 minuuttia. Mikäli et halua jäädä pohjoispuolelle kiertelemään, voit tulla takaisin samalla lautalla. Lautat kulkevat usein ja seuraavan lähtöaika on ilmoitettu näkyvästi satamassa.

Amsterdamissa on loistavat mahdollisuudet livemusiikin kuunteluun ja muunlaiseen viihteeseen. Tarjolla on monenlaista ohjelmaa jokaisen makuun eivätkä hinnatkaan aina päätä huimaa, sisäänpääsyn ollessa joskus jopa ilmainen. Lisätietoa viihdetarjonnasta saat esimerkiksi tästä. Sivulla on esitelty lyhyesti useita klubeja.







RUOKAILU

Kaupungista löytyy ravintoloita pienellekin budjetille ja tarjontaa on runsaasti. Edullinen paikka syödä on eetcafé, joka on pubin ja kahvilan risteytys. Tarjolla on yksinkertaisia ja edullisia ruokia. Myös pikaruokapaikkoja löytyy tietysti kaupungista. Ruoka kaupassa on melko edullista ja kauppojen tarjonta esimerkiksi valmissalaateissa on hyvä.





Amsterdam on myös tunnettu vapaamielisestä asenteestaan prostituutiota ja mietoja huumeita kohtaan. Mikäli on niistä kiinnostunut, on tarjontaa kaupungissa näkyvästi tarjolla Punaisten lyhtyjen alueella.

Kaupunki on nätti ja siellä riittää tekemistä kaikkina kuukausina. Itse olen sitä mieltä, että kaupunki varmasti näyttää parhaat puolensa keväästä syksyyn, jolloin on vehreää ja lämmintä ja ulkona tarkenee istuskella puistoissa ja kävellä ympäri nättejä katuja.


LUITKO JO NÄMÄ JUTUT?

10 kommenttia:

  1. Ihan tulee ikävä Amsterdamiin, pakko päästä pian uudestaan ja pidemmäksi aikaa :) Oliko Tussaudsin edessä vielä niitä hahmoiksi pukeutuneita ihmisiä? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En itse kyllä huomannut hahmoksi pukeutuneita ihmisiä :/. Höh, olisi ollut hienoa nähdä!! Ehkä pitivät vapaapäivää meidän siellä liikkuessa :). Kyllä tuonne pitää vielä uudestaan mennä, näin jälkikäteen taisin vasta paremmin tajuta kuinka paljon jäi tekemättä ja näkemättä, on se kaunis kaupunki.

      Poista
  2. Huh, sepä oli kattava selvitys! Ja hienoja kuvia, tutunnäköisistä paikoista minulle :) Amsterdamissa saa tosiaan kulumaan useammankin päivän, kannattaa tulla uudestaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti on kattava selvitys, vaikka eihän tässä ole kuin murto-osa Amsterdamista esitetty :D. En niin lyhyellä reissulla ehtinyt tutustumaan kaupunkiin kokonaisvaltaisemmin. Mikäli muuten on jotain huomautettavaa (siellä asuneena tiedät kuitenkin asioista syvemmin), niin kerro ihmeessä!

      Ja uusi reissu on varmasti jossain vaiheessa edessä, eilen jo käytin muutaman tunnin lentoja ja hotelleja katsellen naapurimaan Belgian suuntaan ja miksei samalla reissulla kävisi sitten Amsterdamissa uudemman kerran ja muualla Hollannissa :)

      Poista
  3. Moi! Oon lueskellut blogiasi jo jonkun aikaa, lähinnä tätä sinun Bremen-Amsterdam -matkaasti, koska itsellä samanlainen matka tiedossa. Bremeniin siis lentokoneella, jossa vietetään ensin yksi yö, sitten junalla tai bussilla Amsterdamiin, jossa olisi tarkoitus 5-6 yötä viettää. Todella kattavasti oot onnistunut kirjoittamaan kaikesta, hyviä vinkkejä ensikertalaiselle :) Varmasti tulee lueskeltua enemmän noista sinun Aasian matkoistasi, kun sinnekin olisi tarkotus lähteä ensi vuoden puolella.

    Mulla on sellainen ongelma lippujen kanssa, että omistan kaverini kanssa vain Visa electron -kortit, joilla junalippujen ostaminen ei onnistu ilmeisesti mitenkään (maksaja saataisiin lipuille kyllä, mutta junassa pitäisi näyttää maksajan henkilöllisyystodistus). Juna olisi mieluisampi vaihtoehto kuin bussi, joten osaisitko yhtään neuvoa onnistuuko lippujen hankkiminen paikanpäältä junamatkaa edeltävänä päivänä helposti ja ovatko hinnat paljon kalliimmat kuin netistä etukäteen ostettuna?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Kiva kun kommentoit! Ja kiva kuulla jos postauksista on ollut apua :)

      Mitä kattelee noita bahn.de:n sivuja (http://www.bahn.com/i/view/overseas/en/index.shtml), niin tarjolla on lippuja samalle ja seuraavallekin päiville. Junia kulkee Bremenin ja Amsterdamin välillä niin usein, että en usko, että matka ainakaan siihen kaatuu etteikö tilaa olisi. Hinnat vain ovat kalliimpia (alkaen 47 euroa/suunta ilman alennuksia), koska nuo alennusliput pitää hankkia muistaakseni 4-5 päivää aikaisemmin. Lippujen ostaminen tiskiltä luulisi olevan yhtä helppoa kuin Suomessakin, mitä nyt saksalaisten kielitaidosta en uskalla takuita antaa.

      Itse liputan luottokortin puolesta! Vaikka Visa electron kelpaa jo monessa paikassa, niin edelleen tulee tilanteita eteen jolloin sillä ei tee mitään. Esimerkiksi S-pankin Visa ei maksa aikuisillekaan mitään, joten siitä ei tule lisäkustannuksia. Myös oman pankin kanssa maksuton luottokortti on neuvottelukysymys. Nykyään luottokortteja annetaan vieläpä helposti, ainakin tuo S-pankin Visa on käsitykseni mukaan helppo saada vaikka olisi esim. työtön tai opiskelija. En mene kylläkään vannomaan.

      Yksi vaihtoehto on myös Groningenin kautta meneminen, se on kaupunki pohjoisempana Hollannissa. Bremenistä pääsee bussilla Groningeniin (lentokentältä tai rautatieasemalta). Etukäteen varattuna hinnat alkavat vain 7,50 eurosta / suunta, mutta tämä vaatii Visan, Mastercardin tai Paypal-tilin (nopea hankkia). Lisätietoa voi lukea Public Expressin sivuilta (http://www.publicexpress.net/) ja Bremenin lentokentän sivuilta (http://www.airport-bremen.de/en/service/getting-here/).

      Groningenista pääsee Amsterdamiin reilussa kahdessa tunnissa junalla ja lipun normaalihinta näyttää olevan 23,20 euroa. Aikatauluja ja alennushintoja voi katsoa osoitteesta: http://www.ns.nl/en/travellers/home

      Toivottavasti näistä on jotain apua!

      Poista
    2. Kovasti kiitoksia, kyllä oli apua. Käynkin varmaan samantien tänään hakemassa S-pankin Visaa, toivottavasti kerkiää saamaan kortin kun saa vielä alennuksiakin lipuista. Jos ei niin nyt tiedän ainakin muitakin vaihtoehtoja kulkea tuo matka, että eiköhän me joka tapauksessa sinne Amsterdamiin asti selvitä näillä tiedoilla!

      Poista
    3. Unohtui siis kokonaan mainita, että tuo S-pankin Visa on tietysti ilmainen siinä tapauksessa, että s-kortti jo lompakosta löytyy. Vähän turhan nopean johtopäätöksen tein, että semmoinen jo jokaiselta löytyy :). Mutta siis, tuo s-korttikaan ei varsinaisesti maksa mitään, koska asiakasomistajaksi liittymisessä maksamasi summa palautetaan sitä mukaa kun bonuksia kertyy. Yhden hengen taloudessa voi kestää aikaa, mutta kyllä siitä aikanaan pääsee ns. plussan puolelle! Ja Visaa hakiessa pitää olla täysi-ikäinen.

      Mutta toivottavasti kortin saat! Ja mikäli et, niin ei matka tietystikään siihen kaadu :). Olisi kiva kuulla miten kaikki on kohdallasi mennyt, joten jos vaan jaksat, niin tule ihmeessä kertomaan millainen matkasta tuli :)

      Poista
  4. Hei!

    Eksyin blogiisi kun innoissani täällä Googlettelen matkavinkkejä. Kuun lopussa on tiedossa viiden päivän matka Hollantiin, joista kaksi päivää vietetään Amsterdamissa. Tässä postauksessa oli kyllä paljon hyödyllisiä vinkkejä meille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei hei!

      Kiva kun eksyit, tervetuloa toistekin :D. Kiva kun kommentoit, on mukavaa jos näistä postauksista on muillekin iloa. Superhauskaa matkaa!!

      Poista

Kerropas mitä mieltä sinä olet!