Kaikki varmasti tietävät, että täällä Aurinkorannikolla asustelee pienen kaupungin verran suomalaisia. 

Me majoitumme vielä hetken aivan Fuengirolan aseman vieressä ja täällä ensimmäiset päivät oltuamme ihmettelin, että eihän täällä nyt niin paljoa suomalaisia ole. Ja että missä ne kaikki suomalaisten kuppilat ja kirkot on, joita viime kerralla täällä käydessäni, monen monta vuotta sitten, ihmettelin? Vilkaisin karttaan ja muistelin, että Los Boliches ja Los Pacos kuulostavat tutuilta, ja sieltä niitä suomalaisia varmaan pitäisi laajemmin löytyä. Pacosiin asti en ole mennyt, mutta Los Boliches on tuossa ihan naapurissa ja siellä päin olen pari kertaa käynytkin. Paikalla on ihan oma juna-asemansa myös, mutta tosiaan välimatkaa ei ole kuin muutama kilometri. Löytyi noita suomi-paikkoja kyllä lähempääkin lopulta, mutta tuolla niitä siis on näkyvämmin esillä.



Tein ensimmäisen kävelylenkin Bolichesiin aikapäiviä sitten ja silloin matkan varrella tuli katseltua graffitteja, joita näin sillan alla. Alas asti en rohjennut mennä niitä katselemaan, koska joukossa näytti olevan vain muutama kelpo kuva.





Ja samaisen sillan alta ja vierustalta löytyi sitten myös kodittomien koteja. En rohjennut paljoa kuvailla, koska jo hetken edessä seisominen tuntui tungettelevalta. Ensin iski normaaliin tapaan taas säälin tunne, mutta siitä tunteesta ylipäästyäni jopa ajattelin, että "eihän heillä nyt niin huonot oltavat ole", koska ovat kuitenkin sateelta suojassa, ruoka kaupassa on täällä melko halpaa (joten muutama kolikko pitää jo hengissä) ja yötkään täällä eivät ole niin jäätäviä, toisin kuin vaikkapa Lontoossa. No joo. Tuollainen ajattelutapa ei kyllä vie eteenpäin. Kodittomista ja suomalaisuudesta muistui mieleen myös teksti, jonka viime keväänä Fuengirolan suomalaisista kodittomista luin.






Los Bolichesiin päästyäni tuli tosiaan vastaan useampia suomalaisten omistamia yrityksiä ja suomenkielisiä tekstejä näkyi siellä täällä. Suomen kieltä kuului kadulla paljon ja hyvin tutunoloisia naamoja käveli vastaan kaduilla ja istuskeli kahviloissa. Suomen kielen kuuleminen ei itsessään hämmästytä, lähinnä vain se, että täällä todella on tälläinen keskittymä missä asuu niin paljon suomalaisia.






Silloin kun kuljen asuntomme lähettyvillä tai toisella puolella Fuengirolaa, ei suomalaisten suurta määrää huomaa muuten kuin että kieltä kyllä kuulee päivittäin ja kaupoista löytyy Pandan lakritsia, muuten eivät tällä puolella jokea pistä niin paljoa silmään kuin etukäteen oletin. Enemmän kuulenkin englantia, mutta toisin kuin alunperin oletin, eivät täällä läheskään kaikki paikalliset puhu - tai halua puhua - englantia, joten espanjan taidosta on hyötyä varsinkin silloin kun tekee ruokaostoksia tai syö ravintoloissa, joiden ruokalistat ovat vain espanjaksi. Tämän takia tämä Fuengirolan alue on jollain lailla hieman hämmentävä edelleen. Turismin ja maahanmuuttajien määrän huomaa erittäin selkeästi, mutta yhtä lailla espanjalainen elämä näkyy ja kuuluu varsinkin ilta-aikaan.





Täällähän olisi vaikka minkälaista Suomi-menoa tiedossa kiinnostuneille ja sen takia varsinkin vanhempien suomalaisten on tänne helppoa muuttaakin. Esimerkiksi itsenäisyyspäivää juhlitaan ja jouluaattonakin suomalaiset kokoontuvat jollekin aukiolle kynttilöitä sytyttelemään. Havahduin itseasiassa itse tuossa jo aikaa sitten, että vietetään ensimmäinen joulumme ilman perheitämme! En ole järin jouluihminen ja täällä auringon alla ei ole joulu-fiilistä vielä tullutkaan. Perhettäni kuitenkin rakastan, joten saa nähdä tuleeko läheisiä ikävä joulun päivinä, kun kaksin istuskellaan kotona. Joulupöydän antimet myös näyttävät kovin erilaisilta tänä vuonna kun kukaan ei ole niitä meille kokkailemassa, mutta kai sitä yhden hernepussin voisi perinteen vuoksi käydä kaupasta ostamassa.

Espanjalaisten jouluperinteet ovat mielenkiintoisia. Sinällään joulun viettäminen ei täällä hirveästi eroa suomalaisesta mitä yhdessäoloon tulee, joulu on täälläkin perhejuhla ja sitä juhlistetaan syömällä, kuten Suomessakin. Pöydän antimet tietenkin eroavat toisistaan, mutta yhtäläisyyksiä on esimerkiksi makeassa. Vaikkakin lukemani mukaan Espanjassa makeaa syödään jouluisin vielä moninkertainen määrä mitä Suomessa. Osa perheistä käy joulumessussa, kuten Suomessakin käydään joulukirkossa, vaikkakin varmasti hyvin pienemmässä määrin. Loppiaisena joululahjojen jakaminen sekä käsitys joulupukista erottavat kuitenkin joulut toisistaan. Sekä tietenkin joululotto, mikä on espanjalaisten hupina jouluna. Meillä ei tietääkseni ole Málagassa telkkaria, joten taidamme jäädä tästä paitsi.

Mutta se joulusta, kuullaan taas myöhemmin.


LUITKO JO NÄMÄ JUTUT?

12 kommenttia:

  1. Voi kun tässä tulee melkein koti-ikävä, kun näitä sun kuvia ja tekstejä Fuengirolasta näkee :) Mutta tosiaan, mäkin kesällä Fugeen muuttaessani oletin, että kaupunki vilisee suomalaisia, mutta ei nyt sitten loppujen lopuksi kuitenkaan. Toki suomalaisia näki (varsinkin kun työskentelin Centro Finlandiassa), mutta enemmän kaduilla kuuli englantia ja espanjaa :p

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okeii, no sähän työskentelit sitten just tossa lähellä mistä tuo yksi kuvakin on otettu :). Vaikka suomalaisia tosiaan on täällä huikea määrä, niin kun joukossa on myös tuhansia englantilaisia ja muita maahanmuuttajia sekä sitten vielä syntyperäiset espanjalaiset, niin kyllähän ne suomalaiset voi tosiaan paikoin hukkua hyvinkin joukkoon. Tietenkin on erikseen suomalaisten suosimat paikat, mutta samalla lailla täällä on sitten ne englantilaisten ja espanjalaisten valloittamat kuppilat, eli oli kyllä yllätys ettei tohon suomalaisten määrään kiinnitäkään niin paljoa huomiota :)

      Poista
  2. Itse kävin kuukausi takaperin Malagan matkalla myös Fuengirolassa, mutta pyörähdimme vain keskustan ja rannan tuntumassa. Ei juuri törmätty noihin suomikuppiloihin ym. Jotenkin tuntuu, että minä en haluaisi asua ulkomailla paikassa, jossa törmää muihin suomalaisiin päivittäin eikä olisi pakko edes opetella maan kieltä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän täysin :). Tosin ymmärrän myös, että varsinkin eläkkeellä olevat, ehkä huonon kielitaidon omaavat, ihmiset tulevat mielellään tänne, missä aurinko paistaa ja palveluita saa omalla kielellään halutessaan. Vähän kuin asuisi Suomessa, mutta paikassa missä ilmasto on paljon mukavampi ja hinnat halvempia :). Ja tarjolla on sitten myös sitä erilaisuuttakin, mikäli näin haluaa.

      Itseäni ei suomen kieli tai suomalaisten näkeminen haittaisi, mutta mikäli jossakin maassa varsinkaan pysyvästi asuisin, niin kyllähän sen kielen haluaisin opetella ja olla vähän perillä mitä maassa tapahtuu, eli tutustua kulttuuriin, politiikkaan jne. Enkä sano sitä, etteikö nämä täällä asuvat suomalaiset/englantilaiset niin tee, mutta ihan omia ajatuksiani tässä peilaan. Maailmalla on aika paljon sellaisia "kommuuneja", esim. kiinalaisten, intialaisten ym. kesken ja jos pysyy vain siellä kuplan sisällä, niin jää valitettavan monesta asiasta paitsi. Uusi kotimaa kun voisi tarjota vaikka minkälaisia mahdollisuuksia oppia ja kehittyä.

      Poista
  3. Me asuttiin yksi talvi 90-luvulla perheen kanssa Fuengirolassa. Jo silloin tuolla Los Pacosissa oli suomalaiskeskittymä (onhan siellä se suomalainen koulukin). Nykyään tosin suomalaisten pyörittämiä yrityksiä taitaa olla jo aika paljon enemmän ja suomalaisia tuolla noin muutenkin. Oli silloinkin jo yks tai kaks suomalaista (ruokaa tarjoavaa) ravintolaa, mutta usein ne meni nurin yhtä nopeasti kuin olivat aloittaneetkin.

    Olis kyllä kiva lähteä käymään tuolla Fuengirolassa, viime kerrasta taitaa olla jo yli 10v. Ihan vaan että kävis vähän ihmettelemässä, minkälaiseksi paikka on muuttunut. Vanhemmat oli toissa vuonna melkein 7 kk Espanjassa (jossain tuolla Fuengirola/Torremolinos/Benalmadena-akselilla, en muista missä), vuokrasivat tutun kautta talon. Espanjaan kyllä vaikuttaisi olevan aika helppo lähteä väliaikaisesti asustelemaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuollainen "paluu juurilleen" - matkailu on mielenkiintoista. On kivaa vuosikausien tauon jälkeen kierrellä paikkoja, missä on juurikin vaikka penskana viettänyt aikaa. Tai näin iän karttuessa teini-iässä matkustellut :). Juuri siksi, että se on nostalgista ja kiehtovaa nähdä miten joku paikka on vuosien saatossa muuttunut.

      Joten suosittelen ehdottomasti käymään täällä suunnalla jossakin kohtaa kun sulle paikka on kaukaa tuttukin! Ja kyllä varsinkin väliaikaisesti Espanjaan on helppoa tulla. NIE-numeroita saatetaan joskus kysellä esim. pankkitiliä avatessa tai nettiä hankkiessa, asunnot voi olla kylmiä ja asiat ei aina muutenkaan toimi niinkuin Suomessa, mutta tällaiset asiat ei välttämättä tule lainkaan esille mikäli tänne tulee vain väliaikaisesti oleskelemaan.

      Poista
  4. En ole koskaan käynyt Fuengirolassa, en Málagassa enkä koko Costa del Solin alueella. Sen sijaan oon matkustellut useissa muissa espanjalaisissa kaupungeissa. Olenko kummajainen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Et mielestäni :). Kyllähän monet omatoimimatkailijat suuntaavat mielellään muualle Espanjaan. Tai ei minulla mitään tilastoja ole heittää, mutta yleisesti ottaen tämä alue (yhdessä Kanarian kanssa) on reppureissaajien kesken vähän väheksyttyä seutua ja mieluummin mennään muualle. En varsinaisesti ihmettele, koska Espanjassa on melkoisesti kauniita ja mielenkiintoisia kaupunkeja ja kyliä!

      Poista
  5. Hauska lukea juttasi Fuengirolasta, jossa juuri vietin kaamosmasennusta paossa marraskuun! Viihdyin hyvin, sijainti suosii päivämatkoja ympäristöön (Malaga - Gibraltar - Sevilla akselilla helppoa liikkua julkisilla) ja rannathan on upeat. Marraskuun alussa pystyi vielä jopa uimaan! Ihmettelin itsekin tuota mainitsemaasi suomalais"spurgujen" ryhmää - hieman hävetti törmätä heihin kerjäämässä kadulla. No, jos romanit Helsingissä niin miksi ei suomalaiset Fuengirolassa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiva kuulla! Ollaan oltu täällä samaan aikaan sitten :)

      Julkisilla on tosiaan helppoa liikkua moneen paikkaan, joten päiväretkiä on kivaa tehdä sinne tänne. Kuun alkupuoliskolla näin myös ihmisiä vielä rannalla ja uimassa. Itse en suostu meriveteen asti kovin helposti, mutta aurinkoa tuli toki otettua. Ja tuossa omalla terassilla on edelleen lämmintä istuskella :)

      Ai sinä ihan törmäsit suomalaisiinkin kerjäämässä! Itse en ole ainakaan vielä suomalaisiin kerjäläisiin törmännyt, lukenut vain.

      Todella kiva kuulla, että oli mukava kuukausi sinulla täällä! Marraskuu on omasta mielestäni yksi ankeimmista kuukausista viettää Suomessa, joten olet sopivaan aikaan ollut D-vitamiinia tankkaamassa :)

      Poista
  6. Olen asunut 3talvea täällä Fugessa, enkä ole törmännyt kertaakaan suomalais-kerjäläiseen, sensijaan romanialaiset ovat valloittaneet Fugenkin...
    Mitä tulee tuohon kielen opetteluun, ei enää eläkeiässä ole kovin helppoa oppia uutta kieltä. Olen asunut 6:ssa maassa ja huomannut, miten tärkeää on saada puhua myös omalla äidinkielellä, joka on tunnekieli. Nuorena integroituminen onnistuu huomattavasti paremmin.
    Sofia-opiston loistavat luennot Espanjan kulttuurista,historiasta, tavoista ym ovat yleensä täynnä,samoin kielitunnit, matkat jne, joten ei me ihan suomalais-kuplassa täällä eletä. ;) anna,68v

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Henkilökohtaisesti olen samaa mieltä äidinkielen tärkeydestä. On tärkeää, että on esimerkiksi ystäviä, joiden kanssa puhua suomea. Päivittäisissä (pinnallisemmissa) keskusteluissa on kuitenkin mielestäni hyvä myös osata kohdemaan kieltä edes vähän (tai muuta yleisesti osattua kieltä), jotta tulee kommunikoitua myös paikallisten kanssa ja pääsee syvemmin maan kulttuuriin sisälle. Maahanmuuttajan on niin helppoa jäädä ulkopuoliseksi uudessa kotimaassaan ja pyöriä vain synnyinmaan kansalaisten kesken, mikäli heitä on paljon tarjolla. Eikä siinä mitään pahaa ole, jos sen tien on mielellään valinnut ja elämästään nauttii, silloinhan se on hyvä juttu vain :). Nuorempien kannattaisi asiaa kuitenkin miettiä esimerkiksi jo työpaikkojen rajallisuuden takia.

      Kielen opetteliminen käy varmasti hankalammaksi vanhemmiten, mutta omalla motivaatiolla on tietenkin tässäkin suuri merkitys. Kyllä sitä vanhempanakin uusia asioita oppii kun aikaa antaa :). Mutta ymmärrän kyllä täysin, että motivaatiota ei aina löydy jokaisen asian opettelemiseen, koska ei sitä löydy minultakaan.

      Hienoa, että Sofia-opiston luennot ovat täynnä ja että innokkaita oppijoita riittää :)

      Poista

Kerropas mitä mieltä sinä olet!