Tässä postauksessa annan muutaman vinkin ilmaiseen taiteen bongailuun Malagassa! Málagasta löytyy monia museoita, esittelen niistä tässä kaksi.

NYKYTAITEEN MUSEO 

Nykytaiteen museoon pääsee aina ilmaiseksi ja visiitti ainakin minun mielestäni kannattaa. Tästä museosta pidin todella paljon, koska siellä olevat teokset ovat hauskoja ja kantaaottavia! Todella kiehtova paikka, mutta kuten usein, niin pidin erityisesti väliaikaisesta näyttelystä. Maaliskuuhun 2014 asti esillä on saksalaisen Kati Heckin hauskoja töitä, joiden äärelle oli kiva pysähtyä.

Kirjoitin aiemmin nykytaiteen museosta oman tekstin.

Museo on aina ilmainen.

MUSEO PICASSO

Málagan tunnetuin museo lienee Museo Picasso. Kuuluisa espanjalainen taitelija Pablo Picasso syntyi Málagassa ja kaupungissa on Picasson taiteen ystäville tarjolla Picasso museo sekä Picasson synnyinkoti.

Olen utelias vähän kaiken suhteen, mutta sanotaan heti alkuun, etten ymmärrä Picasson taiteen päälle, joten en olisi maksanut museoon sisälle. Sunnuntaisin museoon kuitenkin pääsee ilmaiseksi sisälle muutaman tunnin ajan illasta, joten päätin antaa herran töille mahdollisuuden ja käydä katsastamassa yhden Málagan suosituimmista matkailukohteista.

Museo Picasso sijaitsee keskustassa, mukavan ja eloisan pienen kadun varrella. Se on kahdessa kerroksessa ja lisäksi kellarikerroksessa on pieni arkeologinen puoli, missä on esillä ainakin pala muuria kaukaa vuosien takaa. Pysyvän näyttelyn lisäksi museossa on vaihtuvia näyttelyitä.

En käyntini aikana syttynyt Picasson taiteelle yhtään sen enempää, muutamaa hieman hienompaa teosta lukuunottamatta. Kiersinkin sekä päänäyttelyn että väliaikaisen näyttelyn melko nopeaan tahtiin lävitse ja oikeastaan ainoa omaan makuuni sopiva teos minkä muistan nähneeni oli pieni kuva omenasta ja sekin väliaikaisen näyttelyn puolella. Seinillä oli tosin jonkin verran kivoja lausahduksia, joita oli todella kivaa lukea. Aforismien ja runojen ystävänä näkisin vastaavaa enemmänkin museoissa, kahviloissa ja julkisilla paikoilla.

Love must be proved by facts, not by reasons. 
What one does is what counts and not what one had the intention of doing.

Olin jo tekemässä lähtöä kun pysähdyin erääseen tyhjään huoneeseen aikomuksena lepuuttaa jalkojani hetken verran. Huoneessa näytettiin dokumenttia, joka sai kuitenkin minut liimautuvaan penkkiini museon sulkemisaikaan asti. Ranskalainen dokumentti At the Louvre With the Masters kertoi nimensä mukaisesti Louvren taidemuseosta hyvin mielenkiintoisesti muutamien ranskalaisten taidemaalarien silmin. Louvrea tai taiteilijoita mielenkiintoisempaa dokumentissa oli kuitenkin sujuva ja kiehtova kerronta. Itse jouduin jättämään dokumentin kesken, koska museo tosiaan sulkeutui, mutta ei ainakaan ollut turha käynti.

Normaalisti päänäyttelyyn sekä vaihtuvaan väliaikaiseen näyttelyyn maksaa lippu 9 euroa, mutta sunnuntaisin kello 18-20 välillä museo on kaikille ilmainen.Museoita kiinnostavampaa on kuitenkin Málagan katutaide. 

Graffitteja voi bongailla tämän tästä! Ihan ydinkeskustassa niitä on vähemmän, mutta syrjempää löytyy useampia kokonaisia seiniä, joihin maaleja on sprayattu useampia purkkeja. Katutaiteen ystävänä on tullut useasti pysähdyttyä niitä tuijottelemaan.

Málaga on muutenkin kiehtova kaupunki, koska katujen varrella on tunnelmallisia lyhtyjä, kukkaruukkuja ja parvekkeita. Arkkitehtuuri hivelee välillä silmää!

Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursdayta. Kyseessä on kansainvälinen tempaus ja Suomessa sitä vetävät Satu Destination Unknown - blogista, Nella Kaukokaipuu - blogista ja Veera Running With Wild Horses - blogista. Ohjeet voit lukea täältä.


Olen ollut Instagrammissa vasta hetken aikaa, mutta olen jo hurahtanut siihen täysin! Ihmettelen ihan miten on voinut kestää näinkin kauan, että sinne liityin. Minut löytää Instagrammista nimimerkillä curiousteea.


LUITKO JO NÄMÄ JUTUT?

20 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen postaus vaikka Malaga ei ole ihan lähiaikoina ainakaan suunnitelmissa. Olen tosi huono käymään museoissa mutta sitten kun niissä vierailen, ihmettelen aina että miksi en käy useammin. Katutaidetta ihailen kuitenkin aina! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin voisin käydä vielä useammin, koska niissä kuitenkin viihdyn. Katutaidetta on onneksi usein tarjolla ilman sen erikoisempaa paikalle raahautumista ja usein se on vielä kiehtovampaakin :)

   Poista
 2. Meikäläinen on ehkä maailman huonoin taidemuseossa kävijä: vanhoista taideteoksista ei loppujen lopuksi tiedä mitään, joten niitä ei voi arvostaa "kiva kuva" tasoa syvemmälle ja nykytaide yleensä menee ihan yli hilseen x)

  Pitäisi vähän rikkoa näitä omia ennakkoluuloja ottamalla selvää eri näyttelyistä ja menemällä avoimin mielin katsomaan niitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, musta taas on tullut varmaan vanha tai jotain kun oon alkanut tykkää nykytaiteesta :D. Taidemuseoissa kyllä edelleenkin itsellenikin välillä käy noin, ettei osaa välttämättä arvostaa niitä kuvia kun ei tosiaan ole intohimoinen taiteen harrastaja sillä saralla. Ehkä siksi tykkäänkin uudemmasta taiteesta enemmän.

   Mutta on sitä onneksi muunkinlaisia museoita! Mun lempparimuseoita on yleensä tiedemuseot (juuri eilen kävin yhdessä huikessa museossa!) ja valokuva-näyttelyt tietysti. Niihin suosittelen poikkeamaan jos varsinaiset taidemuseot ei nappaa :)

   Poista
 3. Hyviä vinkkejä ilmaisista museoista. Nykyään harvemmin tulee reissussa käytyä museossa, kun työskentelenhän tällä hetkellä täällä Suomessa museossa (ja olen työskennellyt jo useamman vuoden), joten vapaa-ajalla hinku museoihin on yleensä hyvin olematon :D Varsinkin, jos pääsylipun hinta on korkea, ei houkuttele mennä.

  Mun mielestä ilmaisuus museoissa on hyvä juttu. Se houkuttelee ihmisiä tulemaan katsomaan.Tuollaiset kerran viikossa parin tunnin ilmaisillat ovat ainakin tosi hyvä juttu, sitä harrastetaan meidänkin museossa. Silloin ihmiset tulevat herkemmin katsomaan ja saattavat sitten myöhemmin palata jos ovat tykänneet, ihan maksulliseenkin aikaan. :) Tuon Picasso-museon haluaisin kyllä joskus nähdä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota en tiennytkään, että museossa työskentelet! Ymmärtäähän tuon, ettei sitten välttämättä kiinnosta ulkomailla museoihin mennä. Kiva kuulla kommentti museossa työskentelevältä :)

   Ilmaisuus on kyllä loistojuttu ja saisi olla enemmänkin museoissa sitä. Mutta kun edes on tuollaisia ilmaistunteja niin olisi hyvä, koska juuri niillä houkutellaan sitten niitäkin ihmisiä, jotka eivät ole niin innostuneita asiasta, että maksaisivat (joskus korkeaa) pääsymaksua. Ja tosiaan, saattavat palata myöhemminkin ja jos tykkäävät, niin hyvä sana leviää ainakin eteenpäin :)

   Kannattaa kyllä tuolla tai jossakin muussa Picasso - museossa sitten käydä jos sattuu joskus lähistölle! Jos olet alunperinkin Picasson töistä jo kiinnostunut, niin saat varmasti tuostakin museosta paljon irti!

   Poista
 4. Ehkä munkin pitäisi tuolla piipahtaa, olenhan sentään kuvataiteilijaksi valmistunut :D Mulla tuli 7 vuoden taideopiskeluiden jälkeen jonkinlainen taideähky (lukko) ja vaikka valmistuin kuvanveistäjäksi, niin en ole näyttelyitä pitänyt opiskeluajan jälkeen. Ajauduin puunveiston pariin käsityöalalle, mutta nyt kun sekin on jäähyllä, voisi olla aika taas verestää muistoja nykytaiteen saralla turvallisen välimatkan päästä Suomen taidekentästä :D Näyttäisi löytyvän jonkinlainen veistoskattauskin tuolta museosta, kun se mua tuppaa aina kiinnostamaan enempi kuin maalaukset...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vautsi, sinähän olet taiteellinen ihminen! Olisi kyllä todella kiva käydä sun näyttelyssä! Harmi, ettet ole niitä sen koommin pitänyt. Mutta kannattaa kyllä käydä tuolla, noita veistoksiakin oli tosiaan muutama :)

   Poista
  2. Heh, nykyään koen itseni enemmän käsityöläiseksi kuin kuvataiteilijaksi. Valmistuttuani Kuvataideakatemiasta hakeuduin tietoisesti pois taidemaailmasta, koska se alkoi vähän ahdistamaan... Olin ehkä liian nuori vielä tai jotain meni mönkään, mutta aktiivista taiteilijaa musta ei ole ainakaan vielä tullut. Ehkä mä vähän petyin taidemaailmaan ja sen sisäpiireihin (tai en uskaltanut laittaa itseäni framille), mutta tässävaiheessa on varmaan paras laittaa suu suppuun ennenkuin menee liian diipiksi ja lipsautan jotain ohi suuni ;)

   Poista
  3. Hei äläs nyt :). Tosi kivaa oppia susta uusia, kiehtovia asioita! Taiteilu on onneksi sellainen juttu, että sitä voi tehdä läpi ikänsä. Joten jos halajat vielä myöhemmin palata taidemaailman pariin niin ainakaan koskaan ei ole liian myöhäistä :)

   Poista
 5. Ai että mulle kelpaisi tuo taulu, missä esiintyvät sateenvarjo ja herrasmies. Mun täytyy vinkata nää eteenpäin ystävälle, joka on juuri lähdössä reissuun noille huudeille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä ottaisin sen kanssa mielelläni! Hieno taulu ja mulle tuli ihan hetkellinen ikävä Lontooseen :)

   Poista
 6. Oon kans samaa mieltä, että ilmaiset näyttelyt ja vastaavat promoaa kivasti vähän "suosiotaan menettäneitä" museoita; meinaan siis että taidemuseot ei esimerkiksi nuorilla tule välttämättä mieleen vierailukohteina. Esimerkiksi Berliinin vanhalla Hamburger Bahnhofilla sijaitseva taidemuseo on mahtava ja ilmainen ainakin opiskelijoille/muille ale-ryhmille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä juuri! Enpä itsekään nuorempana niin ahkerasti museoissa käynyt ja varsinkaan en olisi maksanut vähistä rahoistani pääsymaksuja. Joten varsinkin nuoria olisi hyvä houkutella ilmaistunneilla / -päivillä museoihin.

   Kiitos vinkistä Berliiniin!

   Poista
 7. Aivan todella kaunista. Olen jotenkin innostunut katutaiteesta, joka on itselleni melkein yllätys. Se voi vaan olla niin hurjan upeaa! Kiitos siispä mielenkiintoisesta postauksesta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Parhaimmillaan katutaide on pysäyttävää ja suorastaan upeaa. Kyllähän mukaan mahtuu usein vaatimattomimpiakin kuvia, mutta nekin ovat aina mielenkiintoisempia kuin harmaa seinä :)

   Poista
 8. Oon käyny Barcelonan Picasso-museossa useamman kerran ja pakko sanoo etten kyllä mäkään oo syttyny sille taiteelle... toisaalta olis mielenkiintoista nähdä miten Málagan museo eroais Barcelonasta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, vertailu Picasso - museoiden kesken voisikin olla mielenkiintoista :)

   Poista
 9. Minäkään en erityisemmin pidä Picassosta...täällä Barcelonassakin on Picassomuseo, mutta kertakäynti riitti. Muuten olen kyllä kovastikin taiteen ystävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerta riittänee minullekin. Eihän sitä kaikesta taiteesta tarvitsekaan tykätä vaikka taiteen ystävä olisikin!

   Poista

Kerropas mitä mieltä sinä olet!