*Tämä kirjoitus on toteutettu yhteistyössä Airbnb:n kanssa*

Meillä ja maailmalla leviää nopeasti asunnon vuokraamisen suosio. Yhä useampi on kuullut matkailijasta, joka on vuokrannut lomamatkansa ajaksi asunnon tai huoneen tavallisesta paikallisten ihmisten asuttamasta asuintalosta tai vuokrannut sellaisen itse. Minäkin olen ja suosittelen sitä lämpimästi.

Paikallisten luona yöpyminen on tuttua minulle jo ensimmäisten omatoimimatkojeni ajalta, mutta kodin vuokraamista lyhyen matkan ajaksi tulin harkinneeksi vasta muutama vuosi sitten. Asia tuli minulle ajankohtaiseksi keväällä 2012, kun olin matkustamassa Amsterdamiin puolisoni kanssa ja tuskastelin kalliita hotelleja ja hostelleja. Olin hiljattain tutustunut Airbnb-palveluun ja ihastunut ideaan saman tien. Sivuja selaillessa huomasin yllätyksekseni, että huoneen vuokraaminen paikallisen kodista tulikin itseasiassa Amsterdamin kalliita hotelleja edullisemmaksi. Jännittyneenä laitoin varauspyynnön menemään. Myöhemmin keväällä yövyimmekin kolme yötä paikallisen asunnonomistajan ylimääräisessä vierashuoneessa ja olimme enemmän kuin tyytyväisiä järjestelyyn. 


Ensimmäisen Airbnb-kokemukseni jälkeen olen aina matkalle lähtiessäni katsastanut myös mitä Airbnb:llä on tarjolla matkakohteessani.Parin vuoden aikana palvelun käyttäminen on tullut tutummaksi. Olen yöpynyt Airbnb:n kautta Hollannin lisäksi Suomessa, Indonesiassa, Puolassa ja useammassa kaupungissa Espanjassa. Minulla on kaksi pääsyytä, miksi vuokraan mielelläni asunnon kun olen lähdössä matkaan:

Asunnoissa majoittuu persoonallisemmin kuin hotellissa.

Jo asuntojen etsiminen on hauskaa puuhaa! Tarjolla on kaikenlaisia koteja; asuntoautoja, pieniä yksiöitä, omakotitaloja, kattoterassillisia kerrostaloasuntoja, valtavia huviloita omalla uima-altaalla. Jokainen asunto on erilainen ja sisustettu yksilöllisesti. Joskus asunnon vuokraamisen yhteydessä saa vaikkapa omat polkupyörät veloituksetta käyttöön. Tai harvinaisen mukavia naapureita, kuten meillä kävi Málagassa talvella.

Samalla rahalla saa enemmän.

Viime kesän Barcelonan reissullamme meidän kuuden hengen porukallamme oli rahallisesti kaksi  melko samanhintaista vaihtoehtoa: mennä kuuden hengen porukallamme jaettuun dormiin hostelliin tai vuokrata pieni asunto omalla keittiöllä ja kylpyhuoneella. Sanomattakin selvää, että päädyimme jälkimmäiseen. 

Airbnb-palvelussa on tarjolla laaja valikoima erihintaisia ja erilaisilla mukavuuksilla varusteltuja asuntoja ja edullisia asuntoja on helppoa löytää varsinkin sesongin ulkopuolella. Usein asunnon vuokraaminen, siellä missä tarjontaa riittää, tulee hotelleja halvemmaksi tai samalla rahalla ainakin saa paljon enemmän. Itse arvostan matkoillakin jääkaappia, mahdollisuutta kokkailla, omaa rauhaa ja satunnaisesti omaa parvekettakin ja nämä tulevat usein halvemmaksi vuokratuissa asunnoissa kuin hotelleissa tai jopa hostelleissa.Airbnb veloittaa sekä vuokranantajalta että vuokraajalta välityspalkkiot, mutta niiden suuruudesta huolimatta molemmilla on siis mahdollista tehdä loistavat kaupat. Tämän olettaisi paranevan entisestään kun asunnon vuokraaminen lomamatkoille yleistyy ja tarjonta laajenee entisestään.

Sen lisäksi, että arvostan majoittumisessa persoonallisuutta ja edullisuutta, pidän myös siitä, että tämän kautta on myös mahdollisuus tutustua paikallisiin ihmisiin ja saada heiltä ainutlaatuisia vinkkejä minne mennä ja mitä tehdä heidän kaupungissaan ja kotikulmillaan. Olen kokenut asunnon vuokraamisen itselleni näin vanhemmiten luonnollisemmaksi vaihtoehdoksi kuin sohvasurffaamisen, koska kumpikaan osapuoli ei odota vastalahjaksi sosialisoitumista. Koko asunnon vuokraaminen matkan ajaksi mahdollistaa oman rauhan, mutta siitä huolimatta helpottaa paikalliseen elämään tutustumista ja tarjoaa sille hyviä puitteita.Muutama vinkki mikäli haluat vuokrata asunnon Airbnb-palvelun kautta:

Lue asunnon ja sen mukavuuksien kuvailu tarkkaan. 

Asunnoissa on todella suuria eroja. Joskus hintaan kuuluvat kaikki mitä kaivata voi laajasta astiastosta ja siivouksesta nopeaan internettiin ja loistaviin kaupunkioppaisiin, toisinaan puutteet ovat pienemmät. Joskus vuokrauksen päälle saa vielä vaikkapa pyörän taikka pari, mikä säästää lisää rahaa liikkumisessa mikäli pyöräily vain kiinnostaa. Paljon vuokratuissa asunnoissa voi olla hyvänä plussana iso kasa erikielisiä kirjoja ja matkaesitteitä. Kannattaa ehdottomasti lukea muiden jättämät arvostelut, koska niissä nostetaan usein esille sellaisia asioita, mitä omistaja ei ole välttämättä tajunnut kertoa. 

Ota yhteyttä vuokranantajaan ennen varauksen tekoa. 

Varmista, että sinulle tärkeät asiat, kuten internetin nopeus / luotettavuus, lämmitys tai ilmastointi, äänieristys tai vaikkapa asuinympäristön turvallisuus, todella ovat kohdillaan. Mikäli matkustaa sellaisella porukalla, että asunnosta tulee poistuttua toisinaan eri aikaan, niin kannattaa myös kysyä voiko vuokranantaja tarjota ylimääräistä avainta.

Kaikki asunnot eivät valitettavasti ole vapaina vaikka kalenteri sitä näyttääkin, joten varmistuksen saa kysymällä. Samalla selviää vähän millainen ihminen asuntoa on vuokraamassa ja kuinka palvelualtis hän on. Itse esimerkiksi painotan hyvää palvelua asunnon vuokrauksessakin. Mikäli viivyt pidempään, voit myös kysyä tarjousta matkasi ajaksi mikäli vuokranantaja ei ole sellaista erikseen määritellyt viikolle tai kuukaudelle. Moni suostuu tähän mielellään.

Varmista peruutusehdot, ne vaihtelevat. 

Lue Airbnb:n sivut ja peruutusehdot huolellisesti. Osaa asunnoista vuokrataan joustavammilla ehdoilla, toisissa ehdot ovat tiukemmat. Sen jälkeen kun olet varauksen onnistuneesti tehnyt, ota varmuuden vuoksi ylös muutaman majapaikan tiedot mahdollisen peruutuksen varalta. Peruutukset ovat ilmeisesti harvinaisia, mutta varmasti ikäviä, jos sattuvat omalle kohdalle. Airbnb maksaa jonkinlaisia hyvityksiä mikäli varattu asunto peruutetaan vuokranantajan toimesta.

Muista, että olet tekemissä tavallisten ihmisten kanssa.

Et ole menossa yöksi hotelliin, joissa voi kirjautua sisään vaikka keskellä yötä. Iso osa vuokranantajista elää normaalia elämää työtä tehden ja ystäviä tavaten, joten kannattaa varmistaa, että saapumisaikasi on vuokrantajalle OK. Ilmoita mahdollisista viivästyksistä ja kohtele vuokraamaasi asuntoa hyvin. Kun majoituskokemus on ohitse, sinulla on mahdollisuus jättää kokemuksesta sekä julkinen että yksityinen palaute.

Minulla itselläni ei ainakaan vielä ole lainkaan ikäviä kokemuksia asunnon vuokraamisesta, minkä takia suosittelenkin sitä todella mielelläni. Aion ehdottomasti jatkossakin aina välillä vuokrata asunnon matkustaessani Suomessa tai ulkomailla.Olisi kuitenkin kiva kuulla teidän muidenkin kokemuksia Airbnb-palvelusta ja ylipäätään asunnon vuokraamisesta ulkomailla!

Mikäli olet kiinnostunut käyttämään palvelua, niin Airbnb tarjoaa Kerro kaverille - palvelua, missä palveluun liittyneet saavat minun tarjoamasta linkistä 35 euron alennuksen ensimmäisestä varauksesta. Varaus on kuitenkin tehtävä kuukauden kuluessa palveluun liittymisestä. Mikäli jotain kysyttävää tulee, niin vastaan mielelläni! Kaikkeen en välttämättä osaa vastata, mutta parhaani yritän.

Oletko sinä vuokrannut asuntoa lomamatkasi ajaksi?


LUITKO JO NÄMÄ JUTUT?

14 kommenttia:

 1. Tämä Air Bnb on todella mielenkiintoinen konsepti ja olen kuullut siitä vain ja ainoastaan hyvää.

  Haluaisin ensi kerralla kokeilla kun tilaisuus tulee, ja varmasti kokeilenkin. Jos tuon italianon kanssa reissaan niin se oma rauha olisi kiva, hostellit eivät enää niin paljoa kiinnosta. Tai ainakaan silloin jos on reissulla jo kaveri omasta takaa. :) Mukava lukea näitä kivoja kokemuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa :D. Matkustelen kyllä vielä mielelläni hotelleissa ja hostelleissa, mutta toisinaan se oma kämppä mukavuuksineen on paras ratkaisu. Varsinkin kun laatu ei aina tarkoita suurta rahallista panostusta.

   Poista
 2. Mielenkiintoista! Tästä palvelusta ei ole kokemusta, mutta Australiassa ollaan oltu talonvahteina useammassa paikassa, kun asukkaat oli itse lomilla. Se toimi siten, että sai asua ilmaiseksi eläinten hoitamista vastaan.

  Onko näissä asunnon vuokrauksissa siis aina siten, että asunnon omistaja on aina paikalla? Olen kai hieman liian epäsosiaalinen, kun kaipaan omaa rauhaa (tai lähinnä parisuhde aikaa lomalla), enkä oikein osaisi kuvitella asuvani jonkun ventovieraan vierashuoneessa, kun hän itse on paikalla. Jos taas asunto olisi tyhjillään, niin silloin tälläinen vaihtoehto kiinnostaisi ehdottomasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talonvahtia ja vaikkapa kodinvaihtoa haluaisin itsekin kokeilla. Siinä minut on vain saanut epäröimään koirat. Ei sillä ettenkö voisi niitä vahtia, mutta minulla ei ole niistä lainkaan kokemusta ja monet koiranomistajat toivovat / vaativat sitä. Kissoja ja muita eläimiä voisin kaitsoa mielelläni, joten pitää miettiä tuota vaihtoehtoa joskus myöhemmin tarkemmin :)

   Tätä harrastetaan kahdella tapaa eli joko niin, että koko asunto vuokrataan tai vuokrataan vain huone. Mikäli asunto vuokrataan kokonaan, niin omistajat joko häipyvät siksi aikaa muualle tai sitten heillä on ylimääräinen asunto, jota he vuokraavat. Asunnon saa tällöin kokonaan omaan käyttöönsä, mutta joskus esimerkiksi jokin huone asunnosta voi olla suljettuna. Joskus asunnot pitävät sisällään henkilökohtaisia tavaroita, mutta tosiaan osa ihmisistä tekee tätä työkseen, jolloin asunnot voivat olla tyhjempiä tavaroista.

   Kun etsit näitä vuokrakohteita, niin voit valita hakuvaiheessa kohdan 'koko paikka', jolloin näytetään vain sellaiset asunnot ("koko talo / asunto"), joita vuokrataan kokonaan omaan käyttöön. Kannattaa siltikin lukea selostus asunnosta sekä arvostelut, koska tuolla toimii tosiaan aivan tavalliset ihmiset ja kerran tai pari olen huomannut, että oikeasti vuokrataankin vain huonetta asunnosta, ilmoitus on siis ollut väärässä paikassa. Ja tietenkin asian voi varmistaa vielä kysymällä.

   Joskus huone-ilmoituksissa on sellaisia asuntoja, joissa omistaja ei ole itse paikalla vaan hän vain vuokraa vaikkapa kolmiosta kahta huonetta matkailijoille. Tällä tavalla asunnossa saattaa olla joku muu matkailija, jonka kanssa jakaa keittiön ja vessan, mutta kyseessä ei ole omistaja. Tällöin voi olla ja elää kuten hostellissa. Ymmärrän sosiaalisuuspointtisi hyvin, itsekin mielelläni valitsen yksityisyyden silloin kun matkustan muiden kanssa, mutta satunnaisesti katselen ilmoituksia huoneistakin tuon hostellimaisuuden ja hinnan takia.

   Poista
 3. Kokeilin ekan kerran Airbnb:tä tänä vuonna Lissabonissa ja se oli kyllä todella kätevä! Tykkäsin paljon enemmän loman fiiliksestä kun oli "oma asunto" hotellihuoneen sijaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Annika, kiva kuulla että pidit! Pidän myös "oman asunnon" tuomasta fiiliksestä. Kuvittelen mielelläni itseni asumaan paikkoihin, joissa vierailen ja asunto helpottaa tämän fiiliksen saamista :).

   Poista
 4. Olen sohvasurffanut useita kertoja, mutta airbnb on vielä kokeilematta! Sait kyllä toden teolla kiinnostumaan siitä, esim. oma kattoterassi kuulostaa enemmän kuin hyvältä! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma kattoterassi ei ole kyllä lainkaan pahitteeksi kun aurinkoiseen aikaan matkustaa :). Tai pieni parvekekaan sen puoleen, harvemmin kun hotelleissa sellaista on, ainakaan kohtuuhintaan!

   Poista
 5. Kiva lukea lisää tästä palvelusta, hyvin kirjoitettu teksti! Sääli vain, että useimmiten tulee reissattua yksin eikä silloin oma kämppä kyllä ole kovin kiva. Mutta ehkä reissuja porukallakin tulee vielä :) Meillä itseasiassa on juuri tuollainen koiravahtipesti sovittuna heinäkuun puolestavälistä asti täällä Darissa (ihan omien kontaktien kautta, ei Airbnb:n siis), saadaan asua ilmaiseksi muutama viikko kunhan katsotaan koirien perään - ei huono diili yhtään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, kiitos! Itse olen vuokrannut myös yksin matkatessa asunnon, mutta ensisijaisesti katson kyllä hostelleja silloin kun matkustan yksin. Mutta varsinkin pariskunnille ja porukoille tätä suosittelen :). Kuulostaa todella kivalta tuo koiravahtipesti, olisi kyllä todella kivaa kuulla siitä enemmänkin! Ja ei todellakaan mikään huono diili :)

   Poista
 6. Hei Teea! Eiko tuota 20 euron AirBnB-tarjousta pysty kayttaa kuin vain rekistyessa uudeksi kayttajaksi? Tuota linkkia klikkaamalla ainakin mina paadyin rekisterointi-tilille ja mulla tili jo on (tein ihan vasta muutama pva sitten) etta en viitsisi uutta tehda :) Ajattelin kokeilla AirBnB:ta ekaa kertaa kun siita oon niin paljon hyvaa kuullut, ja muistelin etta olin sun blogissa taman tarjouksen nahnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Emmi!

   Totta tosiaan, tuo on uusille Airbnb-jäsenille tarkoitettu! Olen muotoillut sen tekstissä epäselvästi, joten pitää korjata se. Pahoittelut tästä :/. Kannattaa kuitenkin googlailla josko löytäisit alekoodin Airbnb:hen mikä ei edellyttäisi rekisteröintiä!

   Poista
  2. Ok, selvä. Kiitti sulle. ois pitäny odottaa ton rekisteröitymisen kanssa :)

   Poista
 7. Olen asunut neljästi Airbnbnä. Hienoja kokemuksia. On myös kiva kerätä itselleen referenssilistaa seuraavia kertoja varten.

  VastaaPoista

Kerropas mitä mieltä sinä olet!