Oma unelmani laskettelemisesta toteutui viime talvena niinkin upeassa ympäristössä kuin Sierra Nevadassa! 

Kirjoitinkin siitä tammikuussa blogiini. Lupailin jo silloin kertovani laskettelemisesta tuolla suunnalla vielä lisää, mutta se näköjään vähän venähti kevään yli ja kesällä asiasta kirjoittaminen ei tuntunut luontevalta. Nyt kun ensimmäiset räntä-/lumisateet on Suomessa jo nähty niin alan minäkin taas uskoa, että kylmä talvi koittaa tänäkin vuonna.

Olin ensikertalainen lasketteluhommissa tammikuisella reissullamme, joten sitä tuli mietittyä ihan pienimpiäkin asioita etukäteen. Toivottavasti tästä on siis apua jollekin Sierra Nevadaan menevälle laskettelijalle.





MAJOITUS JA PAIKAN PÄÄLLE MENEMINEN

Vuoristossa on tarjolla monenlaisia majoitusvaihtoehtoja, mutta ne eivät ole kovinkaan kukkaroystävällisiä ainakaan normaalihinnoilla. Granadasta ei kuitenkaan ole pitkä matka paikan päälle, joten suosittelen harkitsemaan yöpymistä siellä. Autolla liikkuessa majapaikan valinnalla ei tietenkään ole niin suurta merkitystä, mutta mikäli aikomus on kulkea vuoristoon bussilla, niin kannattaa ottaa huomioon, että bussi Sierra Nevadaan lähtee bussiasemalta, eikä se kulje keskustan kautta! Bussiasema sijaitsee noin kolmen kilometrin päässä Granadan keskustasta ja ainakin bussit 3 ja 33 kulkevat asemalle.

Bussi vuoristoon maksaa 5 euroa, menopaluun saa 9 eurolla. Matkassa ei pitäisi mennä kuin 45 minuuttia, mutta ruuhkien takia todellinen matka-aika voi pidentyä. Bussien aikatauluja voi katsoa Alsan sivuilta.

Me yövyimme ensin Granadassa keskustassa Hostal Atenasissa (18 euroa yö), mutta viimeiset pari yötä vietimme bussiaseman läheisyydessä aikaisten aamuherätysten takia. Oli muuten loistava idea tällaisille aamu-unisille! Yövyimme Camping Motel Sierra Nevadassa ja olimme paikkaan todella tyytyväisiä. Palvelu oli ystävällistä, huone tilava, netti toimi moitteetta ja sijainti oli juuri toivomamme, eli kivenheiton päässä bussiasemalta, josta lähti meidän bussi mmevuoristoon sekä myöhemmin vielä Sevillaan, minne suuntasimme Granadan jälkeen. Kahden hengen huone Camping Motellissa maksaa normaalisti 35 euroa yöltä. Lähistöllä on muitakin hotelleja, esimerkiksi Hotel H2.

LASKETTELUKAMOJEN VUOKRAAMINEN

Mikäli matkustaa autolla ja haluaa säästää vuokrauskuluissa, niin Granadasta sekä matkan varrelta voi vuokrata kamoja halvemmalla, alle kahdenkympin. Paikan päällä on kuitenkin myös vuokraamoita, joten bussilla liikkuville paras vaihtoehto on vuokrata kamat sieltä. Valinnanvaraa löytyy paljon. Meidän vuokraamamme laskettelukamat maksoivat 24 euroa henkilöltä sisältäen sukset, sauvat, monot ja lasit. Kamoja pystyy vuokraamaan myös hissien viereltä sekä ylhäältä, mikä korkean sijainnin takia on hyvä vaihtoehto, koska monoilla käveleminen alueella on raskasta.

Ja ne monot! Alkuun ne tuntuivat todella.epämukavilta kun niitä ei ollut koskaan käyttänyt! Isopohkeisille, mutta pienijalkaisille naisille varoitus: kokeilkaa monot tarkkaan! Ainakaan omia monojani ei oltu täysin tehty omille pohkeilleni, mutta ensimmäistä kertaa kenkiä sovittaessa en osannut vuokrausvaiheessa kiinnittää asiaan kunnolla huomiota. Kyllähän siihen puristukseen omalla tavallaan tottui ja rinteessä laskiessa, varsinkin muutaman tunnin jälkeen, asiaan ei kiinnittänyt enää huomiota. Siitä huolimatta taidan ensi kerralla ottaa isommat monot ja tungen vaikka villasukkia useammat.

Minulla ei myöskään ollut laskettelutakkia. Toni vakuutti, että normaalikäytössämme olleet takit olisivat aivan hyvät, joten niillä mentiin. Ja kyllä niillä pärjäsikin oikein hyvin. Ainoa mitä pitää ottaa huomioon on se, että rinteisiin tarvittava kortti on hyvä pitää takin vasemmassa taskussa, jotta liikkuminen on vaivatonta.

Muihin varustuksiin ei tarvinnut niin paljoa kiinnittää huomiota. Vuokraamon työntekijät osaavat antaa oikeanlaiset sukset ja sauvat. Sierra Nevadassa oli tammikuussa välillä niin lämmin, että vaatteita piti varsinkin alempana repiä pois päältä. En siis lähtisi laskettelemaan liian paksusti pukeutuneena. Vaikka hain kaatumisillani kosketusta lumen kanssa useampaan kertaan, tuli hommassa enemmän hiki kuin kylmä.





TAVAROIDEN SÄILYTYS

Minne laitamme kenkämme, reppumme, kameran? Sitä mietin etukäteen. Toki oletin alueella olevan lokeroita, mutta tiedon etsiminen internetsivuilta oli ärsyttävää. Miksei noin pientä, mutta tärkeää tietoa voi kertoa selkeästi? Meidän tavaroiden säilyttämisongelma ratkesi sillä, että jätimme tavarat vuokraamolle. 

Ainakin meidän vuokraamo tarjosi ilmaisen tavaran säilytyksen, mutta se ei ollut lukollinen vaan jossakin työntekijöiden tiloissa. Alueella pitäisi olla myös 1 euron maksavia lukollisia lokeroita, joiden tarkempi sijainti kannattaa kysyä paikan päällä. Paikalla on turisti-info, mutta meidän vierailupäivänä se oli suljettu. Olisin kaivannut alueelle useampia karttoja.mistä olisi voinut katsoa rinteiden sijainteja. Hissien luona sekä rinteissä ylhäällä oli onneksi selkeästi merkattu väreillä rinteiden vaikeusasteet.

LASKETTELUREITIT

Itse ajattelin alkuun, että vihreä (eli helpoin) olisi riittänyt minulle, koska olin ensimmäistä kertaa hommissa. Todellisuudessa vihreästä reitistä riitti iloa kahden lyhyen laskun ajaksi, missä ajassa ainakin itse ehdin harjoitella laskettelun perusteita riittävästi.

Sinisissä rinteissä (toiseksi helpoin) riitti itselleni jo tarpeeksi haastetta, mutta niiden vaikeusaste vaihteli. Välillä oli helppoa mennä, melko loivaa ja leveää rinnettä, mutta toisinaan tuli melko jyrkkiä mäkiä, joiden yläpuolelle piti pysähtyä pohtimaan että mitenhän sitä alas pääsisi. Välillä kaaduin, välillä en, mutta yleisesti ottaen homma oli helpompaa kuin etukäteen oletin.



Lasketteleminen Sierra Nevadassa oli upea kokemus! 

Lasketteleminen oli minulle pitkäaikainen unelma, mutta olen tavallista herkempi kylmälle, joten vuodesta toiseen talven kylmyys on saanut minut luopumaan ajatuksesta. Espanjan mukava ilmasto ja upeat maisemat vihdoin ja viimein saivat minut rinteisiin. Sierra Nevada on vierailun arvoinen paikka myös kokeneemmille laskettelijoille, koska niitä punaisia ja mustiakin rinteitä löytyy riittävästi.

Ajatuksen tasolla houkuttelisi toistaa laskettelureissu tulevana talvena. Espanjaan asti ei olla kuitenkaan hetkeen menossa, niin vahva veikkaukseni lienee, että Suomen talven saavuttua luovun taas ajatuksesta.

Mikäli muuten halajat Sierra Nevadan rinteille tulevana talvena, niin melko hyvän pakettitarjouksen löydät TOP 10 Matkatarjoukset -sivulta. 


LUITKO JO NÄMÄ JUTUT?

8 kommenttia:

  1. Arvaa kuinka pitkälle tätä juttua piti lukea, ennen kuin hiffasin, että et ollut laskettelemassa Kaliforniassa? Noloa myöntää, mutta en edes aiemmin tiennyt, että Espanjassakin on tämän nimiset vuoret. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei sitä kaikkea voi tietää :D. Ja kun sinä olet niin paljon siellä Yhdysvalloissa matkustellut, niin helpostihan nämä sekoittuvat :)

      Poista
  2. Laskettelumatka Espanjaan kuulostaa houkuttelevalta! Kävin itse ensimmäistä kertaa sitten teini-iän laskettelemassa viime talvena Vuokatissa ja siinä muistui mieleen, miksi nuorempana pidin lajista niin paljon. Tuon reissun jälkeen alkoivat talvilomatkin kiinnostaa myös muissa kuin lämpimissä kohteissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän hyvin miksi laji moniin uppoaa :). Itse voisin kanssa kuvitella, että laskettelun myötä innostus talvilomiin voisi kasvaa. Suurempaa innostusta tosin vielä odotellessa, vaikkakin talviloma Lapissa on kiehtonut jo pitkään.

      Poista
  3. Kannattaa hankkia omat monot ja ottaa ne aina mukaan, sukset voi tarvittaessa vuokrata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kotimaassa autolla liikkuessa omat monot onkin hyvä idea, mikäli lajia siis aikoo enemmänkin harrastaa jolloin panostus kannattaa. Pidemmille ulkomaan matkoille en lähtisi isoja monoja mukaan raahaamaan kun laskettelun osuus olisi pitkillä reissuilla niin minimaalinen.

      Poista
  4. Hienolta näyttää! Oma lasketteluprojektini tälle talvelle keskittyy lähirinteisiin ja siihen että on aika vaihtaa lauta suksiin. Saas nähdä miten käy... Ja mulla kävi muuten sama moka kuin Jennillä, luin postausta sillä mielellä että olit Jenkeissä!! :) Hups...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi vissiin olla alkuun vähän totuttelemista vaihtaa laudasta suksiin :). Olin muuten aiemmin ihan siinä uskossa, että kaikki aloittavat suksista ja osa sitten siirtyy lautaan. Kaveri informoi, että näin ei aina olekaan :). Yllätyin tästä, koska jotenkin miellän laudan vaikeammaksi kuin sukset, koska hiihtämässä ovat kuitenkin kaikki suomalaiset käyneet. Mutta mistäs minä mitään tiedän, kun en ole lautailua (skeittilautaa lukuunottamatta hah!) koskaan kokeillut.

      Poista

Kerropas mitä mieltä sinä olet!