Phuketissa sijaitseva sademetsä, Khao Phra Thaeo, on jokaisen saarella vierailevan patikoijan must-kohde. 

Kansallispuisto sijaitsee muutaman kymmenen kilometrin päässä Phuket townista, saaren pohjoispuolella. Kansallispuiston alueelle on 200 bahtin pääsymaksu turisteilta. Alueella on nätti vesiputous sekä Gibbonien kuntoutuskeskus ja käsittääkseni ainakin ensin mainittu vetää paikalle paikallisia sekä jonkin verran matkailijoita. Halusin ehdottomasti päästä käymään paikan päällä vähän patikoimassa, ihastelemassa vesiputousta sekä katsomassa millaiset oltavat huostaanotetuilla gibboneilla ovat.Alueella on ilmeisesti mahdollisuus patikoida vähän pidempiäkin reittejä. Me lähdimme vesiputoukselta samoilemaan polkua pitkin ylös päin. Polku kulkee melko korkealle ja kävellessään kannattaa olla varovainen, erityisesti sateella, mutta haastava reitti ei ainakaan alkupäästä ole. Emme itse ehtineet kävellä kuin ehkä muutaman kilometrin verran kun taivas aukesi. Vettä tuli taivaalta kiitettävästi ja Thaimaan lämpötiloissa, sehän vain virkistää. Mutta repussamme olevat puhelimet sekä kamera eivät valitettavasti pidä vesisateesta ja me typerykset olimme jättäneet sadetakit moottoripyörän luokse. Läksimme sitten litimärkinä takaisin päin kävelemään, ehtihän siinä metsän rauhasta tovin aikaa nauttiakin. Vesiputouksen seutu metsineen kyllä on komea! 

Toinen syy miksi alueella kannattaa vierailla on Gibbonien kuntoutuskeskus. 

Kuntoutuskeskuksella sopeutetaan luontoon gibboneita, joita on pidetty lemmikkeinä tai baareissa matkailijoiden huvina. Baareissa olevia apinoita on toisinaan huumattu, niille on syötetty roskaruokaa ja hupina on ollut laittaa vaikkapa tupakka gibbonin huuleen matkailijaa hauskuuttamaan. Kasvettuaan gibboneista tulee aggressiivisia lemmikkejä ja silloin ne on saatettu hylätä tai tappaa.

Gibbonien kuntoutuskeskus on toiminut yli kaksikymmentä vuotta ja yhden gibbonin kuntouttamiseen menee yleensä aikaa 7-10 vuotta. Kansallispuiston alue on hyvää seutua vapauttaa gibboneja luontoon, koska siellä salametsästäminen on hankalampaa ja se käsitellään vakavammin. Keskuksella on paljon tietoa asiasta, joten toivoisin useamman Phuketissa matkailevan vierailevan paikan päällä. Ehkä joku paikan päälle eksyvä miettiikin uudemman kerran haluaako poseerata kameralle apina olkapäillä. Kuntoutuskeskusta pyörittävät mukavat vapaaehtoiset, jotka kertovat mielellään keskuksen toiminnasta. Alueella on maksutonta käydä, lahjoituksia saa toki antaa joko rahana tai pienestä kaupasta ostettavien edullisten tuotteiden kautta.

Paikan gibboneita sopeutetaan luontoon, joten niitä ei tietenkään pääse kovinkaan läheltä näkemään, jotta ne eivät tottuisi ihmisiin. Muutamaa yksilöä pääsee katsomaan, mutta usean metrin päästä, nämä veijarit ovat sellaisia, joita ei voi enää vapauttaa luontoon. Esimerkiksi yksi gibboneista on menettänyt toisen jalkansa ja kätensä eikä siksi selviäisi luonnossa. Toista kaveria taas on yritetty seitsemän kertaa vapauttaa luontoon, mutta hän on aina palannut takaisin. Molemmille on kuitenkin tarjottu rakastava koti kuntoutuskeskuksesta eikä apinoiden tarvitse enää olla väkivaltaisessa kodissa tai baarissa matkailijoita viihdyttämässä. Kuntoutuskeskuksella ja metsässä samoilun jälkeen istahdimme vielä alas alueella sijaitsevaan ravintolaan. Retki oli mielenkiintoinen niin luonnon kuin kuntoutuskeskuksen puolesta, onneksi kävimme. Kaunis kansallispuisto on kyseessä, kuvani eivät anna oikeutta, joten suosittelen poikkeamaan jos Phuketissa matkailette!


LUITKO JO NÄMÄ JUTUT?

9 kommenttia:

 1. Upeita kuvia! Mulla on jotenkin Thaimaasta erittäin virheellinen kuva "vain rantakohteena" missä on hirveästi turisteja, mutta tuollahan on tosi upeita paikkoja myös. Juuri nyt ajatus johonkin lämpöiseen lähtemisestä houkuttaisi kovasti, mutta eiköhän me reilun viikon päästä pakata laukut ja palata kotoisasti Suomeen viettämään joulua! (ja hakemaan sitä lämpöä saunasta!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti Thaimaa on muutakin kuin rantoja :). Toki täällä on upeita rantoja, edulliset hinnat, baareja yms. mikä vetää ihmisiä paikalle. Mutta Thaimaassa on myös hienoa luontoa! Ja niitä syrjäisiä kolkkiakin löytyy vielä yllin kyllin minne eivät ole muut löytäneet :)

   Mukava kuulla, että vietätte Suomessa joulun! Itseasiassa ajatus joulusta ja saunan lämmöstä alkoi nyt houkuttaa minuakin, toivottavasti saadaan runsasluminen joulu!

   Poista
 2. Kolme kertaa olen Phuketissa käynyt, mutten ole kuullut näistä paikoista mitään! Missähän umpiossa sitä on tullutkaan matkailtua :D Kerrottiinko tuolla minkä ikäiseksi gibbonit elää? Tuo 7-10 vuoden kuntoutus kuulostaa valtavan pitkältä ajalta! Onneksi tuollaisia kuntoutuspaikkoja on olemassa. Vielä kun saisi taottua kaikkien turistien päähän, ettei kaduilla tai baareissa tukisi mitään toimintaa, johon liittyy eläimet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on yllättävän iso saari! Tutkittavaa riittänee useammallekin matkalle siis :). Jäi vielä meiltäkin monia kiehtovia paikkoja käymättä.

   Kuulosti alkuun minunkin mielestäni todella pitkältä ajalta. Gibbonit elävät luonnossa noin 30-35 vuotiaiksi, joten niillä voi hyvin olla vielä yli puolet eliniästään jäljellä kun pääsevät takaisin vapauteen. Vankeudessa elävät kuulemmat 50-vuotiaiksikin. Esimerkiksi kätensä ja jalkansa menettänyt oli jo 28-vuotias, mutta koska sitä ei voi enää vapauttaa luontoon, niin sillä voi olla vielä melko pitkä elämä edessä.

   Onneksi tosiaan onkin! En usko, että ihmiset tarkoittavat pahaa, mutta tietämättömyys ja ajattelemattomuus ajaa monia (varmasti minuakin joissain asioissa) tukemaan kyseenalaisia toimia. Joten loistava juttu, että tuollainen paikka on ja vielä kun se saisi enemmän huomiota, niin olisi mahtavaa.

   Poista
  2. No ovat kyllä pitkäikäisiä veijareita! Hyvä, että elinikää riittää reippaasti vielä kuntoutuksen jälkeenkin siihen luonnolliseen elämään vapaudessa. :)

   Poista
 3. En ollut kuullutkaan tämmöisestä paikasta! Pitääkin suositella tutuille, jotka Phuketiin ovat menossa ja pistää itsekin vierailulistalle, jos sinne päin sattuu taas joskus lähtemään.

  Voi, mulle tuli niin surullinen olo yksikätisestä ja -jalkaisesta pikku gibbonista :( Raukka! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, etten tirauttanut kyyneliä kun opas kertoi tuosta gibbonista. Raukkapieni, toivottavasti nauttii siltikin elämästään :)

   Ja suosittele ihmeessä! Paikka on vähän syrjässä monilta rannoilta, mutta on matkan arvoinen.

   Poista
 4. olen käynyt tuolla oli mahtava paikka itsekään en poseraa eläinten kanssa maksua vastaan olen monesti nähnyt thaimaassa eläimiä ketjuissa kiinni ei hyvä oletko käynyt kwai joella se oli hyvä minusta olen pitänyt kun olin thaimaassa viimeksi näin villin gibbonin se vei aurinko lasini oli energinen pikku otus

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että olet käynyt tuolla! Vierailun arvoinen kohde ehdottomasti. Phuketissakin näkyi liian monta norsua tien vierellä seisomassa jalat kahleissa :/. Sääliksi kävi raukkoja!

   En ole käynyt tuolla joella, varmaan kiva paikka? Ja haha, apinat osaavat kyllä olla röyhkeitäkin :). Meille tuli Malesiassa kerran äkkilähtö takaisin rannalle kun huomasimme, että rannalle tepasteli apina, joka kiinnitti huomionsa meidän tavaroihin :D

   Poista

Kerropas mitä mieltä sinä olet!